» »

Samsung po poti Sony Ericssona

Samsung po poti Sony Ericssona

Nedvomno zadnji Samsung s Symbianom

vir: engadget
engadget - Prav v času splavitve Symbiana^3 oz. Nokie N8, prvega mobilnega telefona s tem operacijskim sistemom, Nokia dobiva še en udarec v obliki izgube pomembnega partnerja. V začetku tedna smo poročali, da razvoj mobilnih telefonov s Symbianom na račun Androida opuščajo pri Sony Ericssonu, kar je pomenilo, da je razvoju Symbiana poleg Nokie med pomembnejšimi proizvajalci ostal zavezan le še Samsung, poleg NTT Docoma, ki pa mobilne telefone izdeluje le za Japonski trg. A vsega štiri dni je trajalo, da so se pri Samsungu odločili podobno, kot pri Sony Ericsson. O ukinitvi razvoja mobilnikov s Symbianom so razmišljali že pred enim letom (pravzaprav je to razmišljal takratni podpredsednik), a so hitro izdali sporočilo za javnost, v katerem so sporočili, da se bodo še naprej posvečali razvoju na več različnih operacijskih sistemih. Zdaj so registrirani razvijalci aplikacij za Symbian dobili elektronsko pošto, v kateri je bilo naznanjeno, da bo Samsung do konca leta zaprl in izbrisal svoj podforum namenjen Symbianu.

Poteza sicer niti ni presenetljiva, saj se Samsung ne posveča le Androidu, temveč še Windows Phone 7 in lastnemu operacijskemu sistemu Bada. Vseeno še vedno ostajajo član fundacije Symbian, prav tako kot Sony Ericsson.

23 komentarjev

matejdro ::

:O Prvič slišim za symbian samsung telefon

PrimozR ::

Omnia HD? INNOV8? Samo dva primera takrat izredno (če ne najbolj) zmogljivih telefonov, prvi z S60 5th, drugi z S60 3rd in obenem resen konkurent Nokii N95.

RejZoR ::

Samsung se zdej osredotoča na Android in lastno Bada OS platformo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

js osebno ::

Za samsunga je na dolgi rok tudi android drugotnega pomena..

RejZoR ::

Glede na to koliko vlagajo in stavijo na BadaOS, se s tem kar strinjam. Ne vem zakaj bi fural konkurenčni OS če razvijajo lastnega.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

js osebno ::

Tačas ščijejo v hlače. zaradi toplote..

mtosev ::

bye Symbian.:))
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

js osebno ::

Saj to ni za vedno. Grem stavit da bodo prišli nazaj za časa S^4/^5..

PrimozR ::

AFAIK Bada ni mišljen kot OS za popolni high-end telefonov, bolj za mid in mogoče v prihodnosti low end telefonov, vsaj pametnih. Torej da bi v sami špici še vedno ponujali Android in Windows Phone 7.

RejZoR ::

Z Bado ciljajo kar visoko. Zaenkrat je zadeva še relativno osnovna ampak glede na to da je npr Wave kot prvi Bada telefon strojno identičen high end Galaxy modelom (z izjemo fizične velikosti ekrana) ne vidim ovire, da ne bi bila zadeva tudi za high end aparate. Je pa vse stvar tega kakšne odločitve bo delal Samsung. Al boj produktive al neproduktivne. Je pa vsaj skalabilnost Bade dobra. Namreč zadeva laufa na superiornem originalnem Wave kot tudi na bolj okrnjenih in cenejših verzijah Wave 2 s TFT ekrani (namesto SuperAMOLED) nižje ločljivosti.
In to brez potrebe, da bi vse spisali nanovo. No, vsaj tko je bilo rečeno, razen "taboljšega" Wave-a, ki si ga lastim sam še nisem v živo videl delovanja šibkejših modelov.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Byla ::

Bada je izredno pespektivna. V resnici se najbolj, ce se pogleda celotni portfolio samsunga in ne samo telefone.

Sicer pa je bilo ze dosedaj tako, da sta v symbianu v resnici mocna samo Nokia in proprietary zadeve od DoCoMa. Ostalo je bilo bolj za vzorec.
www.thirdframestudios.com

RejZoR ::

Jup, sicer priznam da Androida še nisem drezal ampak imam pa Samsung Wave in Bada se uporablja odlično. Izgleda tud fenomenalno in je izjemno "smooth" za uporabljat. Sicer ima porodne kikse in omejitve, ampak napovedujejo večje update proti koncu leta, ko bojo izdal tud šibkejše modele.

Sicer pa, Symbian kot tak ni napačen, problem je, da deluje zastarelo že po izgledu, ima ogromno kiksov na touch mobilcih in vglavnem sem ga videval na podhranjenih Nokiah kjer je vglavnem skoz neki trokiralo in zmrzovalo. Nič od tega še nisem videl pri BadaOS, pa je slednji operacijski sistem zdele star dobre 3-4 mesce.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

js osebno ::

Symbianov problem na Nokii? Symbian sicer deluje odlično, samo ko se odločijo, da bodo zaradi prihrankov uporabili 75% slabši hardware..

Moje izkušnje z Waveom so btw odlične..

Rudolf ::

Symbian res ni napačen....
NOT. Kdorkoli je že hvalil Symbian, očitno ne uporablja pametnega telefona za kaj več kot telefoniranje. Pred kratkim sem v Mobitelovi akciji kupil svoj prvi in zagotovo tudi zadnji telefon z OS S60. Toliko nevšečnosti kot sem jih doživel ob instalaciji enega samcatega programa, ne pomnim, pa moj spomin kar daleč seže. Pečati, certifikati in podobne inovacije so moj telefon spremenili v eno samo solzno dolino.
Brez trohice obžalovanja - upam, da Symbian broji sitno!

js osebno ::

Moj symbian pametni telefon je še najmanj uporabljen za telefoniranje.. Tole glede instalacije programa je samo varovalo. Pokaži mi virus za nehackani symbian telefon..

NoOrdinary ::

Rejzor, uporabljaš kakšno navigacijo na Waveu? Pa če kakšne so kaj mape za slovenijo.
brez ideje sem za podpis

RejZoR ::

Gor pride prednaložen Route 66, ampak ni cela free verzija. Free je samo za browsanje cest in prikaz trenutne lokacije, dejansko usmerjanje po cestah pa je plačljivo. Je pa cena relativno ugodna. Imaš pa tud povsem free opcije kot so GpsMid, ampak je pač temu primerno omejena zadeva. Ampak deluje :)
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

tigrr ::

Na koncu šteje samo katero platformo bojo posvojil programerji.

Rudolf ::

@ thejan2009;
Praktično zaklenit platformo je morda koristno za veliko večino, da jim prihraniš začetniške skušnjave in težave. Še zdaleč pa ni koristno za tiste, ki se nam ne da hackat telefona, da bi lahko izkoristili vse njegove potenciale (ergo GPS, kamero itd.) Meni je bilo žal, da se nisem bolj pozanimal o Symbianu, pred samim nakupom telefona. Če bi vedel za vse pritikline tega OS-a, bi se mu ognil kot kugi (citiram nasvet enega od piscev na Symbian underground straneh).
Lahko se je zezat dokler imaš monopol in primat. Konkurenca je nakazala razvoj in NOKIA je na tem ovinku odletela ven.
Tako kot pravi tigrr, programerji, predvsem pa zahteve trga, bodo in že kažejo kam bo šel razvoj. Povsem nevtralen opazovalec Symbiana ne vidi na tem vlaku, kaj šele nekdo, ki je z njim imel opravka. Imaš pa ljudi, ki so v svoje igrače brezpogojno zaljubljeni do groba.

miranpozar ::

Več kot desetletje sem kupoval samo Nokia telefone, sedaj pa me nekako kar malo skrbi, če bom čez leto ali dve, ko bo čas za zamenjavo sploh še lahko pomislil na "navaden Nokia mobitel" :(
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

kitara8 ::

fora tistih ki so nori na symbian je ta da so prvič kupili "smart" telefon in mislijo kakšen napredek v primerjavi z prejšnim ceglom. tisti ki smo v roki gdaj držali androida pa vemo da je symbian bolj jajc kot ne.

Z bado osebno nimam izkušenj, vem pa da imajo zelo malo aplikacij kar zna biti pomanjkljivost

Ramon dekers ::

miranpozar je izjavil:

Več kot desetletje sem kupoval samo Nokia telefone, sedaj pa me nekako kar malo skrbi, če bom čez leto ali dve, ko bo čas za zamenjavo sploh še lahko pomislil na "navaden Nokia mobitel" :(



ne kopuj nokie, sam sem jo imel ves, čas, prvič rečeš nimaš sreče s symbianom, tako ali tako ima vsak napake. Drugič pri nabavi symbiana, pa je šlo predaleč, trokiranje, resetiranje...
Priporočam sony ericsona, pa ne tistega s symbianom.

PrimozR ::

TIstega 'neumnega' torej? Ker Xperie so šele fail...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nokia se potaplja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
8629703 (25901) floyd1
»

Bodo pri Symbian Foundation zaprli vrata?

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
93707 (3355) Lonsarg
»

Nokia z dobičkom in reformami

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
3910331 (9170) lopov
»

Sony Ericsson opušča Symbian

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
286926 (5594) Grey

Več podobnih tem