» »

Kateri pametni telefon - kateri OS?

Kateri pametni telefon - kateri OS?

«
1
2

Poldy ::

Odločam se za nakup pametnega telefona, pa me zanima, kateri OS je OK?
Kar sem bral forume, sem prišel nekako do zaključkov:
Symbian (z njim imam največ izkušenj) je še najbolj uporaben - vse dela ok, garmin..., a nekoliko počasen? in zastarel.

Android - uporabniku prijazen, a za moje pojme totalno usmerjen na mlajšo generacijo najstnikov - gora barv in aplikacij, nič posebno uporabnega.

Win mobile - baje da zelo dober, vendar precej droben, tako da je uporaba palčke skoraj obvezna.

Skoraj sem odločen za symbian, vendar ali je res tako počasen na novih telefonih? Kako se obnese na touchscreenu? Garminu dajem veliko prednost...

lp

BladE_ ::

Symbian - kakor že sam ugotavljaš... zastarel, počasen...

Win mobile - ne razuem, "droben"? Motiš se, ker ni droben in večina novejših telefonov niti nima priložene palčke.

Android - čista zmaga! Vse kar lahko našteješ za winmo in symbian ima tudi android.

Zorro ::

Koliko je pa kaj hiter Android na 434 MHz procesorjih, ki jih imajo sedanji TS Symbiani? Garmina še vedno ni za Android. Novi Symbian 3 telefoni (N8, C7, E7, C6-01) bodo kar v redu.

Lonsarg ::

Win Mobile 6.5.3, ki je zadni je čisto fajn, nobenih palčk ali kaj takega, problem je, ker ne bo več podpore zanj in se ne splača kupovat telefona z mrtvim OSom, ko pa pride Windows Mobile 7 kmalu.

Symbian bo ratal sodoben z novimi verzijami Symbiana najbrž, ki pa jih še ni na trgu, ampak pridejo v par mescih priv primerki telefonov z Symbian^3, ter Maego. Trenutni Symbian ni še tako fajn prilagojen za touchscreen, za ne-touchscreen mobitele pa je edina kvalitetna izbira ravno Symbian. Razen malo sodobnega disigna pa mu pravzaprav nič ne manjka, tako da ni nič narobe če se odločiš zanj. Ni počasen, če ne kupiš ravno kakega primerka z zelo počasnim procesorjem, ampak po mojem velja isto kot za windows Mobile, zdaj ko nova verzija prihaja se skoraj ne splača kupovat stare, raje počakaj par mesec, do novga leta bojo že tu prvi primerki.

Android pa dela out of the box čisto fajn. Ne rabiš nobenih aplikacij in ničesar, če nočeš, tak da je to samo bonus in če ne boš rabil pač ne boš.

zee ::

Android ali pa iOS.

Garmina imas samo za Symbian in Win Mobile. Na Adroidu imas alternativne programe tipa Navigon, CoPilot, Tom-Tom...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Zorroslav ::

Sem prej tud sam mislu, da je garmin najboljša navigacija možna za telefon (dokler sem mel symbian). Potem sem prešaltal na androida in si namestil igo-ja.....mi je garmin še vedno ljubši :) ampak je igo dost primerljiv z garminom (uporabniški vmesnik ma osti lepši). Zato se mi zdi neumnost, da nekdo pogojuje nakup telefona na podlagi, če bo lahko gor garmina dal.
BTW, garmin več ne razvija softwera za telefone. Vsi tisti, ki čakate na garmina za android, se boste načakali. Igo (motonav itd....) majo pokritost slovenije enako kot garminova navigacija (karte so karte), edino južno od kolpe je bolj slabo.

deadbeef ::

BlackBerry OS! najbolj secure profesionalen, hiter, stabilen.

Zorro ::

Eni imajo hude zadržke do Blackberryjev, klik.

XtodaZ ::

Za moje pojme je lestvica taka:
1. Android (trenutno najbolj "in" zelo hiter in ogromno freeware aplikacij)
2. WinMo (star vendar zelo razvit, ogromno aplikacij, prihaja verzija 7)
3. Symbian (za s60 ogromno aplikacij ampak je zastarel.. prihaja symbian^3, ki pa bo verjetno hitro pozabljen)
4. Blackberry OS (zelo malo aplikacij napram winmo in android, slabše temu je le iOS)
5. iOS (applov operacijski na iphonu.. dovolj povedano)

damjan1980 ::

Tukaj sploh ni dileme. android in pika. Da ja pe android za najstnike pa lahko reče samo nekdo ki ga še od blizu videl ni. Android je poezija ko ga imaš v roki. Včeraj sem recimo po dolgem času imel symbian v roki. brez zajebancije, po 5 min sem postal živčen da bi ga v steno zabrisal. meniji totalno nelogični, neskončno nivojev, vse 5x ptordit,... eh za kozlat. čas ga je totalno povozil in neko lišpanje z novimi verzijami je brca v temo, ker mrliča se ne da obudit.

Gremo dalje, wm 6.x. še večja brca v temo. ta je celo tako star da osnova datira še v prejšnje tisočletje (win ce pa to). nekoč odločen sistem, ampak andro ga je dokončno zgazil in pokopal.

Nevem od kot slovencem ta neverjetna čustvena navezanost na garmin (ki je btw. tudi sopomenka za navigacijo!?) Garmin je, kar se sw dela tiče totalni podn, alternativ je precej in lahko mirno rečemo da so vse boljše. Nekoč mu je bil adut pokritost balkana, ampak dobro jutro, news update, konkurenca to tudi zna že en čas :) garmin tudi že precej časa ne razvija sw za mobilne naprave.

torej kaj nam ostane? iphone je predrag, lahko se javite za poskusne zajčke za windows phone 7 ki pride drugi mesec, ali pa vzemete edino smiselno alternativo v tem trenutku ---> android. amen.

Zorro ::

Ne vem zakaj je Android edina opcija. Novi Symbian 3 se mi zdi prav v redu. Ima integrirano vse kar 99% pričakuje, da je že v telefonu, poleg tega teče hitro na manj zmogljivih procesorjih, ki so tudi bolj varčni. Tisti, ki hoče imeti "nekaj več" (sicer ne vem kaj bi to bilo) od telefona, pa se bo začel ozirati tudi po MeeGu, ki bo bistveno bolj odprt in "neodvisen" kot ostali sistemi. Meni je recimo že sedaj Maemo boljši od Androida. Drugače pa sam dajem prednost specifikacijam aparata in njegovi ceni, kot pa temu ali je gori Symbian 3, Android, iOS, WP7... Nekaterim so pomembne tudi dimenzije in izgled. Pač vsi nočejo imeti največjega in najdražjega.

Hvala bogu, da obstajajo različni okusi in potrebe, ker bi sicer živeli v zelo žalostnem svetu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

XtodaZ ::

symbian je super dokler ne preizkusiš kaj boljšega:))
kar se tiče winmo7 se bojim da bo polomija ker bo zgleda zelo zaprt sistem (varjanta ios)
meego je trenutno še v povojih.. za moje pojme ni dovolj razširjen..
winmo6 je v redu, vendar na kakšne update, popravke in podobno lahko pozabimo.. in tudi novih telefonov s tem os kmalu ne bo več
je pa strojno požrešen
android za moje pojme je en ogromen korak pred vsemi mobilnimi OSji..
še na moji stari xperii x1, deluje portan android (inštalliran na spominski) hitreje ko winmo na internem spominu.

skratka dandanes je tako:
če želiš zmogljiv telefon in se ti ne da ukvarjat z nastavitvami, modifikacijami itd.. kupi symbian (počakaj s^3)
če pa želiš čim več od telefona in imaš nekaj soli v glavi kupi androida:)

gpc17 ::

Moj pojem :
1.)iOS .. Tisti, ki niste imeli iphone mi ne govort, da so jajca in nevem kaj use. Je pač najbolj stable OS, povrhu je simpl, pa še aplikacij ima največ od vseh mobilnih OS..
2.) BB OS
3.)Android (grd, 2.1 je v *****,veliko stvari še ne dela v povojih )
4.) symbian, je ok za tašvoh telefone
5.) winmo večje polomije pa še ne.. WM7 bo pa še večja polomija. Grd ko smrt.

XtodaZ ::

gpc17 je izjavil:

Moj pojem :
1.)iOS .. Tisti, ki niste imeli iphone mi ne govort, da so jajca in nevem kaj use. Je pač najbolj stable OS, povrhu je simpl, pa še aplikacij ima največ od vseh mobilnih OS..
2.) BB OS
3.)Android (grd, 2.1 je v *****,veliko stvari še ne dela v povojih )
4.) symbian, je ok za tašvoh telefone
5.) winmo večje polomije pa še ne.. WM7 bo pa še večja polomija. Grd ko smrt.


imam občutek, da nisi sprobal winmo in androida.. in se vidi iz kilometra daleč da nisi phone geek:)

tvoja 1. točka.. ios je lahko ok (nisem sprobal, nikoli ne bom, ker ga ima samo iphone in nisem zabit da bi kupil telefon za 600€, kateri je slabši od tistega za 400)
to da ima največ aplikacij.. zadetek v prazno.. ok je res da razni developerji naredijo najprej iphone aplikacijo in nato mogoče še ostale.. ker je iphone zelo razširjen v zda.. ampak poglej malo koliko je zastonj aplikacij za iphone in koliko za android.. primerjaj malo kako lahko shekaš winmo (androida sploh ni potrebno) in kako ios.. kako je kaj z garancijo po hacku? itd.. iphone je za NEUMNE uporabnike, ki želijo čimveč za čim manj dela (denar počitno ni problem)

tvoje 2. točka.. zakaj blackberry? ker je najbolj stabilen? kako pa je kaj z aplikacijami? združljivost z drugimi telefoni? (vcard import itd..)
bb os je za povprečnega uporabnika prezakompliciran.. za advanced pa ponuja premalo (support in aplikacije)
(ja sem ga preizkusil)

tvoja 3. točka.. android grd? :)))))))))))))))))))))))))))
:)))))))))))))))))
:))))))))))))))))
:)))))))))))))))
če nebi samo gledal slikce in ga dejansko preizkusil, bi videl da se UI da spremenit od a do ž... lahko imaš SPB shell, lahko HTC sense.. praktično kar hočeš.. zastonj aplikacij je ogromno.. hitrost.. woooooow; dosti aktivnih modding communitijev, praktično vsaka aplikacija, katero se dobi za winmo/symbian, se je dobi tudi za android kjub temu da je še relativno nov OS.

tvoja 4. točka.. se kar strinjam
tvoja 5. točka.. kako lahko vsak dober os komentiraš kot "grd" in vsi ostali kateri so lepi in nič kaj boljši; so zate "najboljši"
za tvoj info winmo je zunaj že.. emm... še sam ne vem (8 let?)
je res da požrešen pri hardwerju ampak kot pri androidu, ga lahko zmoddaš koliko ti paše (kar ne velja za ios, bb in symbian)
in wm7 bo polomija ker bo grd?!?!?!?! man wtf?! problem pri temu os ne bo estetičen (v osnovi naj bi bil lep) ampak problem bo z moddingom..

tko da se strinjam s tvojim zaporedjem če ga obrneš kontra:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: XtodaZ ()

damjan1980 ::

heh človek pač gleda na stvar iz estetskega vidika :) meni je osebno pomembno da je stvar v prvi vrsti preprosta, da ima odličen uporabniški vmesnik, da je preprosta, da se da z njim naredit boga in pol (npr. desktopi na androidu) in da je preprosta,... in android je tak odprt, prilagodljiv da je že smešno kaj vse lahko z njim delaš. potem je še tukaj integrirana podpora vseh googlovih storitev, ki jih je že dobesedno nešteto. novi gmail odjemalec na 2.2 recimo je čista poezija, brez google translate na telefonu ne vem več kak bi živel, tudi kak sem do zdaj preživel brez sinhronizacije z google calendar mi ni jasno :) potem je še tukaj google maps, earth, latitude, googles, 3d galerija na 2.2 je out of this world, sem že omenil funkcjo chrome to phone? aja kmalu bo tu google navigation, voice,... eh kaj bi sploh našteval. In potem se najde nekdo ki temu postavi ob bok symbian? ne se zajebavat, to je druga sfera. Na vrhu sta ustoličena ios in android, potem pa dolgo dolgo dolgo ni nič. kaj pa je tam spodaj pa mene osebo niti malo ne gane :)

gpc17 ::

Ah imel sem več telefonov kot ti verjami.
No sej vidiš to je prav ta problem. Ker misliš da je tisti telefon za 400 boljši od iphona za 600.. Ker misliš da je vse v hardwaru to je ta problem ;)
Čakej pa ti sploh veš kok je aplikacij na appstoru? Več kot 250.000.. Kok jih je pa na androidu ? Dej ne mi govorit..

Blackberry mi je osebno najboljši telefon za poslovno rabo. Recimo kako imajo urejen email in ostale zadeve.. Spet je stabilen.. Zato je pač na moji lestvici na drugem mestu, pač kakor komu paše...

Ja grd mi je OS. Kaj pa je lepega če gledamo samo android? Pusti ti htc sense in ostale stvari.. Črn meni z nekimi grdimi črkami. In ja dam tudi nekaj na estetiko... Hitrost? Počasnejši kot iOS.. In katere so aplikacije? Pol jih je skopiranih iz appstore-a... Bore malo je pametnih.


Ne ni res.. Ni tisto kar je lepše zame tudi boljše. Ja je zunaj 8 let. Koliko se pa kaj razvija glede aplikacij v zadnjih 5 letih? ZELO malo. Jah modificiraš ga lahko kolikor češ, ampak ponavadi tudi to ne pomaga..
Grd sem mislil za WM7 tako da ne bo estetičen, ker tiste ikonce in ostale stvari so spet nekaj grdega. Tebi se vidi da si WINmo fan.

Nevem veš kaj kdaj ne razumem.. Kaj vsi govorite o vaših modifikacijah.. Povej kaj recimo lahko narediš brez menjave ROM-a na WINmo? Lahko si inštaliraš SPB shell, mogoče še kaj drugega in to je to..
Govorite o zaprtosti v iOS.. Je dosti približna kot pri drugih OS-jih. Isto je pri android-u brez rootanja lahko delaš bolj malo stvari, isto je pri WINmo rabiš custom ROM in podobno je prit iOS rabiš jailbreak in potem lahko delaš praktično vse..
Recimo cena? Prosta prodaja GalaxyS recimo je 600EUR pri mobitelu.. iPhone iz UK stane isto. Samo je pa res da galxyja dobiš po subvencionirani ceni..

Ja se strinjam s tabo Damjan. Pač na iOS uporabljamo recimo neke alternative. Že od začetka iPhone-a je bila Mail aplikacija čista poezija.. Sinhroniziramo lahko z google calendars, contacts in ostalo že dolgo. Vendar sam uporabljam MobileMe. Vse ostale aplikacije so pa tudi na iOS .. (gmaps, latitude, earth, google voice ipd..)

moxon ::

Folk mene dejansko zanima za android, KAJ delate z dotičnimi telefoni, da morajo biti rootani oz imeti custom ROM?! Oz da vprašanje drugače zastavim, kaj lahko z custom ROMom delaš z original pa ne?

damjan1980 ::

edino kaj pridobiš je da lahko drugi rom gor naložiš in do 2.1 verzije nisi mogel programov inštalirat na sd brez roota. druge koristi jaz ne vidim. jaz sem svojega herota rootal da sem 2.2 gor naložil

moxon ::

trenutno imam na 2.1 sistemu naloženih cca 90 aplikacij, od tega jih uporabljam intenzivno recimo 10. Telefon je pa zaradi nalozenih aplikacij itd napolnjen na 80%. Torej ne vidim prednosti :) Roko na srce malo kdo, če sploh kdo, uporablja takšno število aplikacij :)eno je igračkanje in testiranje aplikacuj, drugo je redna uporaba. moje mnenje pač.

XtodaZ ::

gpc17..
si imel več telefonov kot jaz.. ok zelo verjetno ampak ne razumem kako lahko ti to veš.
po tvojih komentarjih sodeč sem siguren da nisi imel telefona z winmo in androidom (oz če si jih imel nisi vedel kako se kaj dela)

za tvoj info pri winmo ne rabiš custom roma za razne modifikacije. VSE (brez kakršne koli izjeme) se da narediti/modificirati na original romu
custom romi so poanvadi z že vgrajenimi modifikacijami.. in vgrajene so zaradi hitrosti

iphone da je boljši od htc desire, galaxyS, itd. zaradi ios?:) dej nemejebat.. in zaradi ios da bom plačal 200EUR več za iphone kot za galaxyja.. in da še garancije nimam v slo?
lahko je ios super duper ampak ne opraviči višje cene telefona. (še posebno če je tisti bug glede antene na iphone4 resničen)
izjavil si da je android počasnejši od ios.. imaš kakšen link s testi?
appstore z 250.000 programi.. ou jeah zelo uporabno:) za andrid jih lahko ni toliko ampak so verjetno vsi. (glej da od 250.000 aplikacij jih je mogoče 1.000 z različnimi funkcijami/nameni ostalo so kopije)

jaz winmo fan.. hmm glede na to, da sem na winmo prvič prešaltal pred 2mi meseci (pred tem sem mu tudi nasprotoval) nebi rekel. še posebno zato ker bom winmo zamenjal za android

kot sem rekel.. od teh os sem sprobal vse razen ios..
in če govorimo o PAMETNIH telefonih je android na prvem mestu.

Zorro ::

damjan1980 je izjavil:

...potem je še tukaj integrirana podpora vseh googlovih storitev, ki jih je že dobesedno nešteto. novi gmail odjemalec na 2.2 recimo je čista poezija, brez google translate na telefonu ne vem več kak bi živel, tudi kak sem do zdaj preživel brez sinhronizacije z google calendar mi ni jasno :) potem je še tukaj google maps, earth, latitude, googles, 3d galerija na 2.2 je out of this world, sem že omenil funkcjo chrome to phone? aja kmalu bo tu google navigation, voice,... eh kaj bi sploh našteval.


damjan1980, ti si ratal že pravi Google odvisnik.

Bolj, ko poslušam iOS in Android uporabnike, manj si želim imeti telefon s takim sistemom. Eden ti izklaplja telefon na daljavo (zgodba izgubljenega iPhona 4), drugi ti pa na daljavo briše nameščene aplikacije (zgodba Jona Oberheidna). Današnji svet me vse bolj spominja na film The Puppet Masters!

gpc17 ::

Kot sem že omenil imel sem tudi take telefone.. Drugače garancija in servis je v Sloveniji za iPhone.. No sej uživaj še naprej na galaxyju ko boš pa uporabljal kdaj iphone4 se mi pa javi, se mi ne da več prerekat.
LP

XtodaZ ::

gpc17 je izjavil:

Kot sem že omenil imel sem tudi take telefone.. Drugače garancija in servis je v Sloveniji za iPhone.. No sej uživaj še naprej na galaxyju ko boš pa uporabljal kdaj iphone4 se mi pa javi, se mi ne da več prerekat.
LP

aja? kje pa si to omenil? :)

če kupiš telefon v uk misliš da ti bo kdo pustil uveljavit garancijo pri nas? :))
iphone ne bom nikoli uporabljal (oz vsaj lastil ne) ker razen neke ultra hitrosti ki jo ti omenjaš nisem slišal še nič konkretnega zakaj je boljši od konkurence.

no sej tudi jaz se ne mislim prerekat.. ampak oba posta katera si napisal pred zadnjim nista bila utemeljena.. in v drugemu so stvari ki ne držijo in si pustil nepojasnjene. in to me je zbodlo v oči:)
nebi me čudilo če tista 17ka v nicku se navezuje na tvoja leta:)

no hvala za neodgovorjena vprašanja:)
lp

St235 ::

Jaz penzionist pa še kar ustrajam na WinMO 6.5. in glej čudo božje dela. Z SPB shell dobiš vmesnik, ki je prstom prijazen. Aplikacij je več kot na ostalih sistemih. Rootat ga v življenju nisem rabil, saj se dajo vse aplikacije brez težav namestit na njega. Služi mi kot diktafon, gps navigacija, prek njega dobivam pregledujem emaile, dotopam preko VPN tudi do službenih zadev.

Se strinjam, da ni zadnji krik mode in za nekoga, ki se mu dvigne samo če ima 600EUR vredno igračko v žepu vsekakor ni. Takšnim v prvi vrsti priporočam iphone. Android sem imel priliko preizkust na HTC desire in sicer verzijo 2.2 in moram reč, da sem bil navdušen. Zadeva je hitra, htc sense je estetski in tudi po aplikacijah sodeč po ničemer ne zaostaja za Wimo. Zakj nisem menjal? ker ne dam 400EUR za nov telefon, ko mi pa 3 leta star HTC enako dobro služi. PA razvadil sem se na sinhronizacijo z Outlookom, ki je na androidih prego gcalender pomanjkljiva (kategorije).

Kaj torej kupit če kupuješ danes? Iphone je za moje pojme zgrešena izbira, ker za normalno delovanje mora bit rootan, stane ravno 2x več kot bi bil vreden brez zvenečega imena, podpora v Sloveniji je neobstoječa. Z teh razlogov, ga močno odsvetujem komurkoli razen največjim privržencem appla. Winmo6.5 je roko na srce zastarel sistem, ki bi ga priporočil nekomu, ki ne da veliko na estetiko in pričakuje predvsem funkcionalnost. Prosta dostopnost trave s pašnikov je v RS plus. Android je v tem trenutku najbolša izbira, ker je hitro rastoča platforma, ki za razliko od iOS omogoča brez posebnih posegov tudi zagon travniških aplikacij predvsem pa aplikacij neodvisnih proizvajalcev. Telefoni zgrajeni okrog 1ghz procesorja pa so tehnično gledano špica mobilne tehnologije.

lurker ::

če kupiš telefon v uk misliš da ti bo kdo pustil uveljavit garancijo pri nas? :))
Ja.

RazzorX ::

Da se še jaz malo oglasim. Sprobal že veliko telefonov (Omnia, HTC HD, Samsung Galaxy S, Iphone 2G, 3G, 3GS, 4 pa še kak drug android se najde itd.) in priznam, da je izmed teh po hitrosti in funkcionalnosti najbolši iphone 4. Jaja, vem android dela brez problema, na galaxy-ju, ampak mu zaenkrat ne opravičim lagganja in kakih freezov, da je potreben restart. Konkurenčni telefoni Iphone-u 4 niso nič cenejši, le v vaših možganih očitno zadeva ne sprocesira do konca, da če kupite telefon za 350EUR, ga boste še določenemu podjetju odplačevali 2 leti, kar pomeni da ga preplačate vsaj dvakrat. Torej ne mi o kakih cenah. V androidu vidim prihodnost, ampak če govorimo o trenutni nabavi pa ni najvišje na lestvici.

O WinMo 6.5 mi ne bluzit, ker očitno nimate pojma, zadeva pač ne laufa. Zmodificiral telefon kolikor se ga sploh še da, pa stvar ostaja na taki slabi hitrosti da bi ga najraje zalučal v steno. Aplikacije so 9/10 zastarele tako kot sam OS. Lahko je strojna oprema še tako dobra, pa če je naložen kak WM 6.5 je stvar po domače v pi***. Da o kakih custom ROM-ih ne govorim, novejši kot je, slabše dela.

Android, zanima me kako bo verzija 2.2 delovala na Galaxy-ju, upam da popravi tist lagg in zmrzovanje, pa bo super telefon.

djordjevic ::

Žal mi je, ampak vsaj kar se cene tiče, bomo primerjali štirico in kronske dragulje z androidom, ko/če bo kateri od operaterjev štirico dejansko ponudil subvencionirano. Ker, correct me if I am wrong, ampak tudi tisti, ki si kupijo štirico, imajo še vedno pri nekom sklenejo naročnino. Ki jo plačujejo. Dvomim, da si jo kupijo uporabniki mobi/halo kartic. Argument z odplačevanjem tako ne pije vode.
No grave is deep enough to keep us in chains.

XtodaZ ::

mimogrede galaxyS stane 460EUR v prosti prodaji in popravite me če se motim ampak mislim da je to manj kot 600EUR

RazzorX ::

djordjevic je izjavil:

Žal mi je, ampak vsaj kar se cene tiče, bomo primerjali štirico in kronske dragulje z androidom, ko/če bo kateri od operaterjev štirico dejansko ponudil subvencionirano. Ker, correct me if I am wrong, ampak tudi tisti, ki si kupijo štirico, imajo še vedno pri nekom sklenejo naročnino. Ki jo plačujejo. Dvomim, da si jo kupijo uporabniki mobi/halo kartic. Argument z odplačevanjem tako ne pije vode.


Res je, tudi tisti plačujejo naročnino, vendar so svobodni glede izbire operaterjev. Dam primer, kupiš nek telefon, ki ti čez 1 leto ne odgovarja več, mogoče je celo že zastarel. Želiš novega, vendar imaš do operaterja še vedno vezavo 1 leto, torej tudi če telefon prodaš, ne boš dobil nekih velikih denarjev, kljub visoki začetni ceni v prosti prodaji, kakorli dobiš, boš odplačal operaterju, da se rešiš naročnine, če želiš nov telefon iz njihove ponudbe, se razume. Če kupiš telefon v prosti prodaji, lahko operaterju kadarkoli rečeš adijo, prodaš telefon in kupiš novega. Brez komplikacij. Verjemi, 1 leto "kazni" za odplačilo starega telefona ni malo, posebno če je bil takrat dokaj drag.

djordjevic ::

Tudi ne drži povsem. Evo, moj primer. Po letu in pol od nakupa nokie E71 (najbrž se strinjamo, da ni ravno vstopni model mobitela) sem se zadeve naveličal in sklenil presedlati k robotovski konkurenci. Za nokio sem dobil 125 evrov, za legenda pa sem plačal 120 evrov (upoštevajo naročnino na mobilni internet, drži - preračunal sem, da ga toliko uporabljam, da se mi splača odšteti za pavšal). In četudi bi kupil aparat po polni ceni za izbran paket, torej 220 evrov, je to še vedno bakšiš v primerjavi s štirico, pri čemer sam telefon ni toliko slabši, da bi bila 2,5-krat višja cena upravičena. Ampak OK, vaš denar je, počnite z njim, kar vas je volja. :)
No grave is deep enough to keep us in chains.

Zorro ::

Ravno sem prebral zanimivo novico o "Spydroidu".

gpc17 ::

Res brezveze se je pogovarjati s tistimi ki se niso imeli iPhona 4 oz. 3GS v rokah..
In ja iPhone ima servis v Sloveniji lahko ga kupis v Kanadi in ti ga bodo tukaj servisirali, se racuna ne rabis ker se vidi po serijski stevilki kdaj je bil kupljen in do kdaj je garancija. Ce kaj crkne dobis kar refurbished oz. nov model to tudi ima tvoj Samsung kajne?
Haha clovek ne primerjaj E71, ki jo imam doma v predalu ker za drugega ni.

Pojasnil sem ti vse, ce te pa se kaj zanima pa na dan z vprasanjem.
Tudi to sem ti pojasnil zakaj iPhone? Zaradi hitrosti, oblike, kvalitete izdelave(kaljeno steklo,aluminij), ker je aluminij antena GPS lovi tudi v zaprtih prostorih ..
Ugalunem najvecji plus so stabilnost sistema. Recimo odkar imam 4ko v enemu mesecu je nisem resetiral niti ugasnil. V ozadju mi lahko tece 30 aplikacij ali pa se vec pa telefon ne bo stekal.. Ker iOS sam nadzoruje aplikacije in jih ni potrebno zapirati kot na kakem starem WinMo ali Androidu..
Ker je aplikacij res veliko tudi za slovenski trg. Kinosporedi, mobitel monitor, lppbus, loterija, promet, padavine, tv spored, lppbus itd..

Ker igre delajo res hudo s hudo grafiko brez stekanja.. Ker se aplikacije same posodabljajo in ni treba jit v opero in iskat posodobitve..
Ker je touch screen najbolsi od vseh ekranov in ker sem tole brez posebnih tezav napisal na iPhonu mogoce sem 3krat falil crke..
Ker ima retina zaslon in so vsa besedila tako ostra da sploh ne rabim priblizevati da bi a bral..(640x960)
Ko pride nova posodobitev lahko TAKOJ posodobim samo kliknem update in v 10 minutah je ze nova verzija gor vstanejo mi vsi podatki, aplikacije ipd..
Ne pa kot vas Android ki ga cenite v zvezde Samsung ze pol leta prilagaja Froyo-ta za GalaxyS .. Ja kok je hudo met Android-a a ne? Kr na zaslonu vids kok je ura, pa kr widgete mas lahko kaksno bo vreme in bliznjice do aplikacij imas..

Eh..

djordjevic ::

Ne podjebavaj - e71 je odličen poslovni telefon. Za drkanje igric res ni - konec koncev ne služi temu. Eni pač iščemo bang for the buck, uporaben za poslovno/zasebno rabo. Kje piše, da zmore to samo iPhone?
No grave is deep enough to keep us in chains.

gpc17 ::

Ne piše sej a sem to rekel?
Samo pravim da ni nevem kaj. E-mail ne dela tko k bi mogu nokia messaging ni free, tipkovnica je bolj majhna, surfat se tut neda ne velikih straneh ker ni touch.. Samo moje mnenje..

BladE_ ::

gpc17 je izjavil:

Res brezveze se je pogovarjati s tistimi ki se niso imeli iPhona 4 oz. 3GS v rokah..
In ja iPhone ima servis v Sloveniji lahko ga kupis v Kanadi in ti ga bodo tukaj servisirali, se racuna ne rabis ker se vidi po serijski stevilki kdaj je bil kupljen in do kdaj je garancija. Ce kaj crkne dobis kar refurbished oz. nov model to tudi ima tvoj Samsung kajne?


Tudi to sem ti pojasnil zakaj iPhone? Zaradi hitrosti, oblike, kvalitete izdelave(kaljeno steklo,aluminij), ker je aluminij antena GPS lovi tudi v zaprtih prostorih ..
Ugalunem najvecji plus so stabilnost sistema. Recimo odkar imam 4ko v enemu mesecu je nisem resetiral niti ugasnil. V ozadju mi lahko tece 30 aplikacij ali pa se vec pa telefon ne bo stekal.. Ker iOS sam nadzoruje aplikacije in jih ni potrebno zapirati kot na kakem starem WinMo ali Androidu..
Ker je aplikacij res veliko tudi za slovenski trg. Kinosporedi, mobitel monitor, lppbus, loterija, promet, padavine, tv spored, lppbus itd..

Ker igre delajo res hudo s hudo grafiko brez stekanja.. Ker se aplikacije same posodabljajo in ni treba jit v opero in iskat posodobitve..
Ker je touch screen najbolsi od vseh ekranov in ker sem tole brez posebnih tezav napisal na iPhonu mogoce sem 3krat falil crke..
Ker ima retina zaslon in so vsa besedila tako ostra da sploh ne rabim priblizevati da bi a bral..(640x960)
Ko pride nova posodobitev lahko TAKOJ posodobim samo kliknem update in v 10 minutah je ze nova verzija gor vstanejo mi vsi podatki, aplikacije ipd..
Ne pa kot vas Android ki ga cenite v zvezde Samsung ze pol leta prilagaja Froyo-ta za GalaxyS .. Ja kok je hudo met Android-a a ne? Kr na zaslonu vids kok je ura, pa kr widgete mas lahko kaksno bo vreme in bliznjice do aplikacij imas..

Eh..


Prvo kot prvo GPS ne lovi v zaprtih prostorih...

Trenutno uporabljam Desire, ugasnil ga nisem cca 15dni, ker ga imam ravno nekje 15 dni. V "ozdaju" mi laufa bog ve kaj in JA aplikacij mi ni treba zapirat oziroma jih sploh ne zapiram. Task killerja ne uporabljam, ker potrebe po njem ni -> BTW android ravno tako sam nadzoruje aplikacije. Slovenske aplikacije obstajajo in jih ravno tako uporabljam + to, da bo prišlo še xxx novih. Nisem ravno fan iger na telefonu(zato imam PC), igre ravno tako obstajajo, slabše/boljše, who cares? Aplikacije se ravno tako posodabljajo same(z izjemo ene par)... Brskanje po internetu, pisanje, branje mi ne dela težav, ker je display ravno tako dober za vse to in ne rabim boljšega. Ravno tako se telefon, ko je update mogoč posodobi v nekaj minutah, po želji si narediš backup česar koli hočeš.

Zardi vseh teh stvari, ki jih ima tudi android tako zelo ceniš iPhone? iPhone je dober telefon ampak ne pretiravajmo, ima tudi slabe strani in ni narjen brez napak.

PS: po novem imamo tudi uradni servis za iPhone v Sloveniji http://www.pro-servis.si/

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BladE_ ()

XtodaZ ::

gpc17 je izjavil:

Res brezveze se je pogovarjati s tistimi ki se niso imeli iPhona 4 oz. 3GS v rokah..
In ja iPhone ima servis v Sloveniji lahko ga kupis v Kanadi in ti ga bodo tukaj servisirali, se racuna ne rabis ker se vidi po serijski stevilki kdaj je bil kupljen in do kdaj je garancija. Ce kaj crkne dobis kar refurbished oz. nov model to tudi ima tvoj Samsung kajne?
Haha clovek ne primerjaj E71, ki jo imam doma v predalu ker za drugega ni.

Pojasnil sem ti vse, ce te pa se kaj zanima pa na dan z vprasanjem.
Tudi to sem ti pojasnil zakaj iPhone? Zaradi hitrosti, oblike, kvalitete izdelave(kaljeno steklo,aluminij), ker je aluminij antena GPS lovi tudi v zaprtih prostorih ..
Ugalunem najvecji plus so stabilnost sistema. Recimo odkar imam 4ko v enemu mesecu je nisem resetiral niti ugasnil. V ozadju mi lahko tece 30 aplikacij ali pa se vec pa telefon ne bo stekal.. Ker iOS sam nadzoruje aplikacije in jih ni potrebno zapirati kot na kakem starem WinMo ali Androidu..
Ker je aplikacij res veliko tudi za slovenski trg. Kinosporedi, mobitel monitor, lppbus, loterija, promet, padavine, tv spored, lppbus itd..

Ker igre delajo res hudo s hudo grafiko brez stekanja.. Ker se aplikacije same posodabljajo in ni treba jit v opero in iskat posodobitve..
Ker je touch screen najbolsi od vseh ekranov in ker sem tole brez posebnih tezav napisal na iPhonu mogoce sem 3krat falil crke..
Ker ima retina zaslon in so vsa besedila tako ostra da sploh ne rabim priblizevati da bi a bral..(640x960)
Ko pride nova posodobitev lahko TAKOJ posodobim samo kliknem update in v 10 minutah je ze nova verzija gor vstanejo mi vsi podatki, aplikacije ipd..
Ne pa kot vas Android ki ga cenite v zvezde Samsung ze pol leta prilagaja Froyo-ta za GalaxyS .. Ja kok je hudo met Android-a a ne? Kr na zaslonu vids kok je ura, pa kr widgete mas lahko kaksno bo vreme in bliznjice do aplikacij imas..

Eh..


gpc17 kaj tebi ni jasno?

1. vprašanje sem ti postavil post pred tistim ko si me odslovil.
2. pojasnil si mi stvari s tem postom in nič prej (wtf si mislu s tem "pojasnil sem ti vse"?)
3. poglejmo kaj pravis zkj kupit iphona..
- zaradi hitrosti.. ok če je res se strinjam
- zaradi oblike.. vsak ima svoj okus (meni naprimer mi je najlepsi telefon SE vivaz)
- kvaliteta izdelave.. ok ampak naprimer htc ima ravno tako kvaliteto izdelave na visokem nivoju
- gps lovi v zaprtih prostorih... ok impresivno (mogoče neuporabno ampak ok.. 1+)
- v ozadju ti teče 30 aplikacij.. wait what?!? 30? po pravici povedano jaz 30 aplikacij nimam niti nameščenih kje šele da bi jih imel zagnane vse na1x.. po mojem je to lovska!
aplikacije pa raje zapiram kot pa da pustim da mi jih sistem kontrolira že zaradi baterije.
- aplikacije kot so kinosporedi, loterija itd.. se mi zdijo neumne.. ampak ok.. vem da iphone userji morate imeti vse na pladnju.. meni so bookmarki v operi čisto dovolj
- igre z res hudo grafiko brez stekanja... ja waw.. zadnjic sem igral farcry na xperii sem imel samo 19fps.. :( pol sem raje presaltal na tetris.. je delal malo boljše :)
- se aplikacije same posodabljajo.. ok še en plus.. oz počaki.. ni to odvisno od aplikacije? damn.. aplikacije na mojemu winmo6.5 se tudi spomnejo samo posodobit (če jim dovolim)
- amm touch screen boljši od vseh ekranov.. ok retina waw neki novega.. ampak za moje oči ni nič kaj boljši od super amoleda.. btw super amoled ima lepšo sliko
- vsa besedila tako ostra.... jah ker jaz ponavadi berem meglene smsje... resolucija 640x960 ok damo da je ekran en +
- posodobitev firmwarea brez da resetira nastavitve še en +

torej iz 2km dolgega posta kar ima iphone boljše od ostalih je
- gps (ker baje lovi v notranjih prostorih)
- display (o temu bi se dalo še razpravljat)
- posodabljanje firmwarea brez izgube podatkov

no pa ti jz konkrezno napišem zakaj iphone ne in zakaj raje galaxyS:
- previsoka cena (ok to že vemo vsi)
- problem s signalom (na netu se osti ljudi pritožuje da jim prekine klic če ga držijo "napačno")
- preko bluetootha ne moreš pošiljati datotek
- nima fm radia
- ne podpira multitasking (aplikacije v ozadju ne lawfajo ampak so v "pause mode")
- samsung ima večji display z boljšim kontrastom (super amoled)
- podpira spominske kartice in posledično file transfer z pcjem (iphone ne)
- samsumg podpira običajne sim kartice (iphone4 le neke microsim)
- boljša baterija
in če smo že picajzlasti ima samsung bluetooth 3.0

sej razlike niso neki ogromne.. ampak ne mi govorit da je iphone4 vreden tistih dodatnih 200eur ker ni res

če bi bila na iphonu hruška namesto jabolka, bi bila cena okoli 450eur

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: XtodaZ ()

gpc17 ::

Problemov s signalom ni. To je spet neka otročja bedarija.
Ok glede cene se strinjam..
Jih tudi ne rabim pošiljati preko bluetooth-a ker je hitreje preko 3G omrežja ;)
Ok FM radia nima NIKOLI ga nisem uporabljal tudi če ga je telefon imel.
Ni res. Aplikacije laufajo v ozadju do 10 minut.. Oz. če jih ne uporabljaš se dajo v "pause mode"
In kaj zdej? Vidi se pa za en k* na soncu! Pa še barve so vse flourstenčne.
To ne vem če je plus, ker vgrajen spomin dela hitreje..
To spet ni nek problem kupiš adapter za 1$ iz ebaya in je stvar rešena..
IN ja GalaxyS ima ZELO slabšo baterijo kot iphone4.

Ja se strinjam da plačaš firmo. In da bo bolj dostopen ko se bo prodajal v Sloveniji. Ampak jbg :D

XtodaZ ::

sodeč po objavljenih karateristikah naj bi imela baterija od galaxyja 80mah več (kar ni praktično nič)
ampak ima skoraj 1x več standby avtonomije kot iphone4. (pomojem predvsem zaradi zaslona)
amm in glede zaslona sta si zelo blizu.. tako da, izjave kot so "se vidi ze en k* na soncu" in podobne so brezpredmetne.
kvaliteta slike je zelo blizu.

ma sej brezveze da se dajemo ker opažam da sva 2 popolnoma različna uporabnika.
jaz imam rad opensource, da lahko moj telefon modificiram po svojih željah tako da je unikat in mi ni problem porabit kakšen dan ali tudi teden da nastavim vse kot je treba.
na drugi strani ste pa uporabniki ki želite imeti čim več "out of the box" in se vam ne da jajcat zato da bi kakšno stvar izboljšali.

in samo v temu se razlikujeta iphone4 in galaxyS. če bi bila cena enaka, bi se ljudje odločali le o uporabniški izkušnji (in nekateri po kakšnih dodatnih drobnarij ki jih ponuja kateri od dveh)

M-XXXX ::

Problemov s signalom ni. To je spet neka otročja bedarija.

Apple jih je priznal, pa jih ni?
Jih tudi ne rabim pošiljati preko bluetooth-a ker je hitreje preko 3G omrežja ;)

Seveda, da je hitreje če nemoreš pošiljat. Tisti, ki pa pošiljamo preko BT 3.0 pa vemo zakaj ga uporabljamo.
Ok FM radia nima NIKOLI ga nisem uporabljal tudi če ga je telefon imel.

Nič hudega, vendar to ne spremeni dejstva, da ga en telefon ima, drugi pa ne.
Ni res. Aplikacije laufajo v ozadju do 10 minut.. Oz. če jih ne uporabljaš se dajo v "pause mode"

Sicer ni povezano na zgorni citat, ampak vseeno: 30 aplikacij my ass!
In kaj zdej? Vidi se pa za en k* na soncu! Pa še barve so vse flourstenčne.

Glede na to, da se Super Amoled na soncu vidi IDENTIČNO kot iphonov bom takole napisal če sem te prav razumel: Iphonov 4 zaslon se na soncu vidi za en k*.


Ja, retina na sliki desno ima TAKO ZELO BOLJŠI zaslon:D
To ne vem če je plus, ker vgrajen spomin dela hitreje..

Nič hitreje kot vgrajeni na Galaxy S-u. Samo da imaš lahko še dodatno 32GB kartico katero če vzameš hitrejšo bo ravno tako hitra kot vgrajeni spomin, lahko tudi hitrejša.
IN ja GalaxyS ima ZELO slabšo baterijo kot iphone4.

Jaz imam pa pinki slona v omari.

XtodaZ ::

je pa presenetljivo, da je apple prišel v korak s časom.. prejšnji iphone3 je po funkcijah in HW zelo zaostajal za konkurenco, sedaj pa je nekje pri vrhu.
če se bo apple držal njihove politike, da prodajo določen izdelek po fenomenalno previsoki ceni (kot ipad, iphone3, mac, macbook) bo verjetno čez pol leta ali eno leto cena iphone4 ostala skoraj nespremenjena..

takrat pa bomo mi neumni androidasi in wmjevci razočarano gledali kako nam počasi dela telefon (ki bo stal manj kot phone4) z dual in triple core procesorjem in 768mb rama :(

hojnikb ::

Spet flamewar med Android/iOS/WinMo fanboyi.
@Poldy
Nabavi tak telefon, ki ti bo nasplošno ok(izgled,baterija,cena,itd...), ne se ozirat sam na OS, še posebaj pa ne na fanboy komentarje..;)
#brezpodpisa

Nerdor ::

a ni mau problem, da aplikacije iz Android Marketplaca pošiljajo uporabniške podatke naprej enkam v kitajsko!? To je mal scary tak (Android) telefon imet. ;)
... for lifetime!

St235 ::

gpc17 je izjavil:


...
Pojasnil sem ti vse, ce te pa se kaj zanima pa na dan z vprasanjem.
Tudi to sem ti pojasnil zakaj iPhone? Zaradi hitrosti, oblike, kvalitete izdelave(kaljeno steklo,aluminij), ker je aluminij antena GPS lovi tudi v zaprtih prostorih ..
...
Eh..

GPS lovi v zaprtih prostorih zaradi aluminijaste antene. ROFL S tem si mi res polepšal dan in potrdil tezo, da si fanboy ki bo iphone do nezavesti zagovarjal mimo realnega stanja. Žalujoči ostali bomo pa z veseljem prihranili 200€ ali pa še kakšnega več in kupili telefon, ki bo v prvi vrsti ustrezal našim potrebam, šele nato pa napihovanju ega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

St235 ::

Test N8.
Kaže da sta tako telefon kot OS inferioren Androidu in iOS oziroma Desire/Galaxy in Iphone. Za budget phone bo mogoče še uporabno, medtem ko prej omenjenia suvereno dominirajo na področju telefonov 300EUR+.

Glavne kritike:
Neodzivnost menujev - sploh osnovnega, zamudno urejanje kontaktov, nepraktična on screen tipkovnica brez word correction, premajhen napredek od prejšnje verzije, slabša podopra flashu (iphone jo sicer sploh nima), vgrajena baterija, velikost

Pohvale:
Dober fotoaparat, battery life (do dva dni), veliko število aplikaciji, ki pa so v večini neuporabne

O OS pa tale sestavek pove več kot dovolj, da ga lahko izločimo iz resne debate o smart phonih:

Symbian^3. Everything that we didn't like about this phone can be traced back to the operating system and Nokia's ridiculously stubborn approach to updating its ageing platform.

Basically, Symbian^3 is the old version of S60 with a spot of spit-and-shine and some new features on top - more home screens, added widgets and multi-touch do not suddenly make it a decent smartphone platform.

If you've always used Nokia phones or never played with a smartphone before, then the Nokia N8 works pretty well. You'll get a top notch camera, a good battery life and a more-than-useful media player.

But make sure you don't play with another top-end smartphone as you'll soon see the UI, keyboard and internet are all significantly better than the N8's and if you don't use the camera or music player that often you might regret your purchase.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

damjan1980 ::

heh saj to sem zgoraj napisal, lahko delajo symbianu že peti facelift, ampak mrliča bo še vedno težko oživet. je pa treba priznat nokiji da so precej vztrajni pri zvestobi symbianu, ki jih počasi, ampak vztrajno včele dol iz prestola

XtodaZ ::

symbian bi bil super kot nadomestilo za osnovne "java" telefone.. ampak spet ni dovolj preprost.

Lonsarg ::

damjan1980 je izjavil:

heh saj to sem zgoraj napisal, lahko delajo symbianu že peti facelift, ampak mrliča bo še vedno težko oživet. je pa treba priznat nokiji da so precej vztrajni pri zvestobi symbianu, ki jih počasi, ampak vztrajno včele dol iz prestola


Ampak če Nokija zamenja Symbian za Android izgubi kake polovico kupcev direkt. Short term bi za Nokijo ziher bla najbolša izbire Android dodatno zraven, long term pa se mu dve platformi ne splačata. Nokija enostavno ne more ohraniti tako velikega tržnega deleža, če se pridruži "vsem ostalim" android proizvajalcem. Tak da long term delajo čisto pravilno odločitev, ne morem isto trdit sicer za Symbian designerje...

js osebno ::

Symbian^4?
Nokia zadnje leto vse stvari dela preudarneje kot prej, z mislijo na prihodnost..

gpc17 ::

Svašta.. Ni vse v teoriji fantje. Jaz grem stavit da baterija od GalaxyS drži manj. 200%, ker vidim pri kolegu..
In ti M-XXXX tisto ni ekran iphona 4. Spet stavim da ima iPhonov ekran boljši vidni kot ( zaradi IPS ) matrike in VELIKO bolje se vidi na soncu.. Pridi pa bomo primerjal ;) Če pa še nisi imel pa ne govor da je isto ker js vem da ni ker vsak dan gledam galaxyS in iphone 4.

XtodaZ ::

gpc17 je izjavil:

Svašta.. Ni vse v teoriji fantje. Jaz grem stavit da baterija od GalaxyS drži manj. 200%, ker vidim pri kolegu..
In ti M-XXXX tisto ni ekran iphona 4. Spet stavim da ima iPhonov ekran boljši vidni kot ( zaradi IPS ) matrike in VELIKO bolje se vidi na soncu.. Pridi pa bomo primerjal ;) Če pa še nisi imel pa ne govor da je isto ker js vem da ni ker vsak dan gledam galaxyS in iphone 4.


http://blog.gsmarena.com/super-amoled-v...
zgleda, da se je avtor tega bloga hudo zlagal..
ta VELIKO bolje je tako zelo pretiran da peče glava..
aja si vedel da galaxyS VELIKO bolje pade iz drugega nadstropja? ne verjameš? probaj :))

aja glede vidnega kota.. jaz z mojo kmečko logiko stavim da je boljši pri samsungu.. led vs lcd.. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: XtodaZ ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri high-end pametni telefon? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
24258969 (52096) PrimozR
»

Apple toži Samsung (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Tožbe
15130167 (25136) pleomax
»

Samsung Galaxy S vs Iphone 4

Oddelek: Mobilne tehnologije
4812944 (10461) Bananovec
»

Prodaja Verizonovega iPhona 'rahlo' pod pričakovanji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
8225874 (23640) amacar
»

Nokia N8 vs Apple iPhone 4 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10025572 (23565) MrX

Več podobnih tem