» »

Build heat: 3D tiskalnik v kit izvedbi - 7. del – Sestavljanje modulov

Build heat: 3D tiskalnik v kit izvedbi - 7. del – Sestavljanje modulov

WarpedGone ::

Posamezni kosi so večinoma že sestavljeni, tako da jih je treba začet zlagati skupaj.

Sestavljanje modulov

Navodila pravijo, da je treba najprej narest "Z Idler post (long) x 2" in "Z Idler post (short) x 2".
To so štrije dolgi vijaki, ki imajo na eni strani pritrjene zobnike za zobat jermen, na drugem pa "jezdeca", ki se ob vrtenju vijaka pomika gor in dol.
Na teh jezdecih bo pritrjen tiskalni pladenj, kjer bodo nastajali 3D printi.

V naslednjem koraku pa je stvar pričela dobivat prepoznavno obliko.
Posamezne kotne module je bilo potrebno pritrditi na železne drogove v osnovni kvadrat.

V posamezni kotni modul je bilo potrebno vstaviti navpične nosilce:

Poleg teh navpičnih nosilcev pridejo tisti štirje vijaki, okrog katerih je napeljan zobati jermen:

Temu sledi zgornji del okvira:

Nesreča
Kdor dela, dela tudi napake. Na prvi strani sm se hvalil, da mi ni treba ponavljati vaje zategovanja, ker da obvladam.

Rdeča puščica kaže na razpoko/prelom v modulu, ki je nastala zaradi preveč privitega vijaka.
Sebi v bran lahko rečem, da je tale reč počila povsem drugače, kot pa prej v vaji. Tam se je reč začela upogibat, material je ratal bled in šele nato bang.
Tukaj pa sm zategoval vijak, po občutku sploh ne močno, ko nenadoma BANG! Počen komad brez vsakega vidnega opozorila! #$%!"#$%&!"#$%

Na srečo je počilo na mestu, kjer obstaja še en par vijakov, ki drži.
Držim fige, da dovolj, sicer bom moral sem not dodat nek hack, ki bo ojačal ta modul.

Natančne nastavitve dimenzij

V kompletu sta priložena dva posebna kosa z luknjami, s katerimi se moduli na drogovih locirajo na pravilnih razdaljah:

S pomočjo teh kosov je reč dobila prave dimenzije:

Kdor je že kdaj kaj podobnega delal ve, da štiri enake stranice ne dajo kvadrata ampak le romb. Ni šans da "od oka" nastaviš vse kote na 90 stopinj.
Zato so tu tudi diagonalne povezave, ki ta problem uredijo:

Ko so diagonalne povezave not, se pokaže še en problem - Sprednja desna noga se ne dotika tal!

Zadevo sem sestavljal na precej stari pisalni mizi, kjer je osnovna deska očitno že malo upognjena, zato se stvari tekom izdelave niso obrnile kot bi bilo treba.

Celo ogrodje sem postavil na ravna tla, odtegnil vijake v vseh sprednjih modulih ter še obeh zadnjih desnih, še enkrat namestil mušter in nastavil točne razdalje med moduli ter vijake ponovno privil. Ob tem se je zgodila nesreča št. 2:

Desni zgornji modul me ne mara :|
Ponovno je ploščica počila brez vsakega vidnega opozorila, občutek v roki pa je pravil, da je vijak le rahlo privit. Držim fige, da bo stvar vseeno dovolj močna, sicer mam problem :|

Diagnoza krive mize se je izkazala za točno. Na tleh je bila noga manj v zraku, kot na mizi.
Ko smo okvir postavil nazaj na mizo, sem sprednjo desno nogo podložil s cca 3mm debelo podlogo tako da je reč stabilna.

Sledi mehanizem pomika po X in Y osi v zgornjem delu. Stay tuned :)
Zbogom in hvala za vse ribe
  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sosedova mačka (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5113573 (10223) msjr
»

Build heat: 3D tiskalnik v kit izvedbi - 13. del – The Process

Oddelek: Strojna oprema
81680 (1390) barbarpapa1
»

Build heat: 3D tiskalnik v kit izvedbi - 12. del – Prvi print!

111329 (1035) WarpedGone
»

Build heat: 3D tiskalnik v kit izvedbi - 9. del – 3D robot

81272 (1075) WarpedGone
»

Build heat: 3D tiskalnik v kit izvedbi - 8. del – It moves!

6912 (820) nejcek74

Več podobnih tem