» »

C#

C#

1
2
»

MrBrdo ::

Pri zapisu maš narobe.

Convert.ToChar(tab[i]);
To samo vrne char... Torej tale stavek v bistvu nič ne naredi. Verjetno si hotel tole:
pisi.WriteLine(Convert.ToChar(tab[i]));

za drugi problem pa ne vem na hitro zgleda ok
MrBrdo

Sportmania ::

Zdej mi v beležnici napiše črke verjetno ASCII koda fora kar je pravilno... Ampak mi jih izpiše samo 5 mogel pa bi jih 20, ker je tako velika tabela nevem zakaj 5?


Sportmania ::


            string dat = "Nova.txt";
            StreamReader beri = File.OpenText(dat);
            int koda = beri.Read();
            int velike_crke=0;
            for (int i = 65; i < 80; i++)
            {
                if ((int)koda == i)
                    velike_crke++;
            }
            Console.WriteLine(velike_crke);
            beri.Close();


Kaj je pa tule narobe, da mi ne prešteje velikih črk?
Pa kako bi preštel kolko je črk posameznih A-Z ?


MrBrdo ::

http://www.asciitable.com/

pa ne morš tega delat z for zanko!! fuj :)
if ((koda >= 65 && koda <= 80) || // velike crke
    (koda >= 97 && koda <= 122)) // male crke
  crke++;

neki takega (ce hoces samo velike dej pa spodnji pogoj stran)
btw to moras naredit za vsak zna posebej torej rabis eno zanko okoli tistega .Read dokler ne prides do konca datoteke (ti zdej preberes samo prvi znak, se pravi verjetno dobis rezultat 0 ali pa 1).
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

Sportmania ::

To že samo kako bi pa naredu, da če je koda 65 je A pa tko naprej, da prešteje vsako črko posebej a to je pol edino 25 zank al kako?


kogledom ::

            string text = "aa bb cc dd ee fgfgdddf";
            
            var charCode97_122 = from char c in text.AsParallel() where (int) c >= 97 && (int) c <= 122 select c;
            var result =
                from char c in charCode97_122.AsParallel()
                orderby c
                group c by c
                into g
                select new {Key = g.Key, Count = g.Count()};

            foreach (var g in result)            
                Console.WriteLine("{0}: {1}", g.Key, g.Count);
            
            Console.ReadLine();

MrBrdo ::

respect :) obvladaš linq u nulo hehe
MrBrdo

Sportmania ::

       static void preberi(string dat)
        {
            StreamReader beri = File.OpenText(dat + ".txt");
            string vrstica = beri.ReadLine();
            int stevc = 0;
            while (vrstica != null)
            {
                stevc++;
                Console.WriteLine(stevc + '.' + " " + vrstica);
                vrstica = beri.ReadLine();
            }
            Console.WriteLine("Vrstic je: " + stevc);
        }
        static void Main(string[] args)
        {
            preberi("nova");   
        }


Kaj je pa tule narobe, ker mi začne kr z 47 vrstice pisat. Prešteje jih pa prav.

Navodila:
Napišite metodo, ki prebere poljubno tekstovno datoteko (ime datoteke je parameter te metode) in
* vsebino te datoteke izpiše z oštevilčenimi vrsticami. Če je npr. vsebina datoteke enaka:


Ugotovi in izpiši še:

a) koliko vrstic ima datoteka;
b) koliko je posameznih črk v datoteki (A do Z, ne razlikujemo med velikimi in malimi črkami)!


kogledom ::

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.IO;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace LINQ
{
    public static class StreamReaderSequence
    {
        public static IEnumerable<string> Lines(this StreamReader source)
        {
            String line;

            if (source == null)
                throw new ArgumentNullException("source");
            while ((line = source.ReadLine()) != null)
            {
                yield return line;
            }
        }
    }

    class Program
    {
        static void EnumerateLines(StreamReader stream)
        {
            uint i = 0;
            var lines =
                from line in stream.Lines().AsParallel()
                select new { LnNm = ++i, Line = line };

            foreach (var l in lines)
                Console.WriteLine("{0}: {1}", l.LnNm, l.Line);
            Console.WriteLine("Vseh vrstic: {0}", i);
        }

        static void CharFrequency(string text)
        {
            var charCode97_122 =
                from char c in text.AsParallel()
                let lc = Char.ToLower(c)
                where ((int)lc >= 97 && (int)lc <= 122) || ((int)lc >= 65 && (int)lc <= 80)
                select lc;

            var result =
                from char c in charCode97_122
                group c by c
                    into g
                    orderby g.Key
                    select g;

            foreach (var g in result)
                Console.WriteLine("{0}: {1}", g.Key, g.Count());
        }

        static void Main(string[] args)
        {
            FileStream fsFile = new FileStream("Nova.txt", FileMode.Open);
            StreamReader srFile = new StreamReader(fsFile, Encoding.Default);

            EnumerateLines(srFile);

            // Set the StreamReader file pointer to the beginning.
            srFile.BaseStream.Seek(0, SeekOrigin.Begin);

            CharFrequency(srFile.ReadToEnd());

            Console.ReadLine();
        }
    }
}

smukC ::

lp
jaz bi vas prosu ce ma kdo kak bankomat v C# rabm pa do ju3 k je zelo pomembno
huala
lp smukC

Sportmania ::

http://uranic.tsckr.si/C%23/C%23.pdf nevem, če kle ni en narjen samo ne bi vedu kje točno?


t7ank ::

Se da kako vključiti/integrirati recimo .wav datoteko v .exe, da ne bi rabil podajati poti. Ker če imam podano v kodi pot pomeni, da na drugem računalniku ne bo delalo ali, če bi zaganjal iz usb ključa?

darkolord ::

Seveda, v resource lahko daš
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

t7ank ::

Lahko razložiš malo bolje prosim (uporabljam MS Visual Studio).

tomo11 ::

Kaj je programski modul?-Kako naredim programski modul v VISUAL C#?
Zanima me se kaksne lastnosti ima gradnik linklabel? Ima kdo kaksne zamisli?
hvala za odgovor=!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tomo11 ()

Ericssony ::

Sportmania ::

Zanima me razlika v c# pri step into in pri step over?
o razhroščevanje (Visualizer, okno Watch, Immediate, Locals, Call Stack)
Za kaj se uporablja Visualizer, Watch in Call stack?


Zgodovina sprememb…

MrBrdo ::

Step into bo šel v funkcijo in boš potem stepal po ukazih te funkcije, medtem ko step over izvede celo funkcijo in gre na naslednji ukaz ki sledi funkciji (še vedno se bo funkcija izvedla vendar če je nočemo debugirat lahko damo step over). Razlika je torej v tem kje se program naslednjič ustavi (takoj pri naslednjem ukazu - v funkciji, ali v prvem ukazu po tej funkciji). Probaj pri eni funkciji pa boš videl.
Watch se uporablja da lahko pogledaš trenutne vrednosti spremenljivk oz. izrazov (v quick watch vpišeš lahko nek izraz ali spremenljivko in boš videl vrednost). V watch pa lahko dodaš te izraze ali spremenljivke ki se potem stalno spremljajo (vsakič ko se program ustavi se posodobijo vrednosti).
Call stack kaže stanje sklada, tam se lahko vidi funkcije ki so trenutno "aktivne", npr.:
kličemo funkcijo a, ki kliče funkcijo b, ki kliče funkcijo c. če se v funkciji c ustavimo je call stack: c, b, a. potem ko se c konča pridemo nazaj v b in je call stack: b, a.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

Sportmania ::

Hvala.

Algoritem
Definicija algoritma, osnovni pogoji, ki jih mora izpolnjevati vsak algoritem. Načini zapisov algoritma.

o definicija 50
o osnovni pogoji, oblike zapisa algoritma

Kaj pa tole?

A metoda Sizeof() napiše velikost ne vrednost? Pač kok zasede v pomnilniku, če prav razumem? 8b = long?


Zgodovina sprememb…

Sportmania ::

naštej strukturirane podatkovne tipe v C# to so: ?
A v eni tabeli imaš lahko samo en ti podatkov?


MrBrdo ::

Ja sizeof je to kar si napisal. Algoritem je z drugo besedo postopek (ki ga lahko izvaja npr. računalnik, lahko pa tudi človek). Osnovni pogoji so verjetno v smislu da mora bit nedvoumen... Načini zapisov recimo naravni jezik (recimo po točkah), psevdo koda (poenostavljen programski jezik), programski jezik (npr. C++, Java...), lahko pa tudi kaj drugega recimo končni avtomat ipd.
strukturirani podatkovni tipi so strukture (STRUCT, podobno kot razred brez metod), union-i, enum...
V eni tabeli imaš lahko načeloma samo en tip podatkov, vendar imaš lahko variabilen tip podatkov (v C++ recimo pointer, ki lahko kaže na karkoli, v C# lahko Object, ki je lahko refernca na katerikoli objektni podatkovni tip, obstajajo tudi posebni podatkovni tipi ki lahko vsebujejo vrednost poljubnega tipa). Načeloma glavni pogoj pri tabelah je da so vsi elementi enako veliki (v spominu).
MrBrdo

fiction ::

Sizeof je tako v C kot tudi v C# operator kot npr. + in ne funkcija. Fora je v tem, da to ni del kaksne standardne knjiznice, ampak samega jezika - ze prevajalnik razume sizeof. V C mislim da lahko celo napises "sizeof tip". Pri cemer bos v C# manj pogosto naletel na sizeof:

The sizeof operator can be applied only to value types, not reference types.
The sizeof operator can only be used in the unsafe mode.
Starting with version 2.0 of C#, applying sizeof to built-in types no longer requires that unsafe mode be used.

Misljeno je bilo, da uporabljas sizeof samo, ko manipuliras s pointerji za kar rabis "unsafe" mode. Recimo da se s kazalcem premikas po pomnilniku, ki je nekako strukturiran in te zanima za koliko bajtov se moras premakniti naprej. Da bi kar tako rekel sizeof(long) je malo nesmiselno, navsezadnje je to konstanta, ampak ce ze hoces, lahko zdaj delas tudi to.

Bistveno pri algoritmu je to, da se vedno ustavi. Za program ni nujno da se, ceprav je program lahko "implementacija" algoritma.

Struct je precej razlicna zadeva v C, C++ in C#:
- v C-ju je struct zbirka podatkov (ker C ni objektno orientiran ni mozno dodati metod), class ne obstaja
- v C++ je struct in class isto le da so memberji pri struct po defaultu public pri class pa private
(imas pa v obeh lahko metode)
- v C# je razlika to, da je struct value-type, class pa reference type, kar pomeni, da je na skladu samo pointer na kopico, kjer se nahaja zadeva

MrBrdo: Uniona v C# ni, imas samo Las.. erm poglej tukaj

naštej strukturirane podatkovne tipe v C#

Struktura (struct), razred (class), polje (array). Pa najbrz je se nastevni tip (enum), ce morajo biti 4-je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fiction ()

MrBrdo ::

A si ziher da je razred tudi strukturni podatkovni tip? Mislim saj gre le za strukturo nad katero še operacije definiraš, ampak pri akademikih nikoli ne veš kaj se spomnijo :P Lahko bi rekel da je recimo objektni podatkovni tip, ker v strukturnih jezikih ne obstaja... Načeloma če bi rekel da je razred strukturirani podatkovni tip potem lahko začneš kar naštevat vse razrede v C# (nevem List, Bitmap, Image...), saj tudi imajo vsi neko strukturo in so podatkovni tipi (v smislu da niso objekti - realizacija ampak razredi - opisi, tipi objektov).
Drugače pri C# verjetno ne ampak pri Cju je pa sizeof(long) tudi lahko odvisen od arhitekture sistema...
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

fiction ::

A si ziher da je razred tudi strukturni podatkovni tip?
Strukturirani tipi. Po domace je to pomoje: sestavljeni podatkovni tipi. Sicer ne vem kaksen smisel ima, da to nastevas, ampak kolikor sem razumel hocejo to imet v srednji soli. Enum je kar se tega tice najbolj tricky, ampak pomoje lahko to argumentiras tako, da bi sicer imel nekaj konstant in je zaradi tega to "sestavljen tip".

Drugače pri C# verjetno ne ampak pri Cju je pa sizeof(long) tudi lahko odvisen od arhitekture sistema...
Ja, v C# je zaradi navideznega stroja povsod enako - long je 64 biten. Zato tudi nima smisla, da uporabljas sizeof(long) da bi to odkril. Drugo pa je ce racunas odmike in hoces biti pripravljen na morebitne spremembe v novih .NET frameworkih. V C-ju je pa res odvisno od arhitekture. Ampak se vedno je sizeof(long) pri doloceni arhitekturi konstanta. Je pa jasno bolj prav pisati to kot pa neko svojo stevilko.

Sportmania ::

o označevalci v C#, okna, ki jih uporabljamo pri izdelovanju projekta.
Nisem čisto siguren kaj so označevalci gre se za vizualno programiranje ali so to morda Labele?
Malo me bega, ker na maturi so vsa vpr. v SLO tudi ukazi in potem pojma nimaš kaj mislijo, ker je prevod malo faljen.


Pa še nekaj:
programski modul = form1.cs
projektni modul = .sln
Je tako prav?

Še enkrat HVALA obema za pomoč!


Zgodovina sprememb…

Spura ::

fiction je izjavil:

Da bi kar tako rekel sizeof(long) je malo nesmiselno, navsezadnje je to konstanta, ampak ce ze hoces, lahko zdaj delas tudi to.

To niti ni tok nesmiselno, ker se pri C dostikrat prevaja ista koda na zelo razlicnih sistemih, kjer so tipi lahko razlicno veliki. Zlasti int.

MrBrdo ::

Sportmania: projektni modul je verjetno .csproj.
.sln je solution (rešitev), ki lahko vsebuje več projektov (projektnih "modulov").
Npr. primer če delamo client-server aplikacijo lahko imamo 2 projekta (projekt Odjemalec in projekt Strežnik), medtem ko oba spadata v isto rešitev (solution).
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

fiction ::

Spura je izjavil:

fiction je izjavil:

Da bi kar tako rekel sizeof(long) je malo nesmiselno, navsezadnje je to konstanta, ampak ce ze hoces, lahko zdaj delas tudi to.
To niti ni tok nesmiselno, ker se pri C dostikrat prevaja ista koda na zelo razlicnih sistemih, kjer so tipi lahko razlicno veliki. Zlasti int.

Z "zdaj lahko delas tudi to" je bilo misljeno v C# 2.0, tako da je moj citat imho vzet iz konteksta. Jasno, v C-ju (kjer lahko vedno delas sizeof) je npr. sizeof(int) smiseln zaradi razlicnih velikosti inta na razlicnih arhitekturah. Sej o tem sva z MrBrdom tudi govorila v nadaljevanju.

Sportmania ::

dostop do spremenljivk glavnega modula in do gradnikov glavnega obrazca
dostop do spremenljivk in objektov v drugih modulih
Ne zastopim kaj je mišljeno s tem?

Do gradnikov znam priti izpelješ objekt iz obrazca in potem dostopaš do gradnikov, ki morajo imeti modifiers: public samo kaj pa ostalo pomeni pa pojma?

Aja ali to drži?
sporočilna vrstica - StatusBar = StatuStrip


Zgodovina sprememb…

Sportmania ::

int i,j;
decimal x,y;
string s;
i=2;    x=12.9;
j=x/i;  s= "Barka"; //semantična
for (y = 1 ; y < 10 ; y++); //sintaktična
   x=x+1;  
            s=s.Length;  // semantična


A je tole pravilno glede napak?


Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Spura ::

Zadnja je pomojem sintakticna...ne vem a ti C# compiler pusti assignat int v string.

Sportmania ::

Maš prav ja vse so sintaktične!
Une pri for sploh ni!


Sportmania ::

testiranje programov, orodja za odkrivanje napak pri programiranju
Vrste jezikov, objekt, struckt razlika
Psevdokoda

Če bi kdo lahko napisal kaj o tem bi bil hvaležen. To je obenem tudi konec mojega učenja.

Hvala
LP!


RunoTheDog ::

Zdravo,

imam en problem.

Ustvarjen imam Container(Form1), znotraj katerega bi želel odpreti tekstovne datoteke v podoknih(tipa Form2), ki vsebujejo richtextbox.

OpenFileDialog fDialog = new OpenFileDialog();
            fDialog.Title = "Odpiranje člankov (.txt datoteke)";
            fDialog.Filter = "TXT Datoteke|*.txt";
            fDialog.InitialDirectory = @"C:\";
            if(fDialog.ShowDialog() == DialogResult.OK){
                Form3 clanek = new Form3();
                clanek.MdiParent = this; // Form 1
                clanek.Show();
                clanek.richTextBox1.LoadFile(fDialog.FileName.ToString(), RichTextBoxStreamType.PlainText); //to ne bo v redu, ker so richboxi private
            }


Zanima me, kako lahko zapišem vsebino izbrane datoteke v richtextbox?

Hvala že v naprej.

Zgodovina sprememb…

RunoTheDog ::

OpenFileDialog fDialog = new OpenFileDialog();
fDialog.Title = "Odpiranje člankov (.txt datoteke)";
fDialog.Filter = "TXT Datoteke|*.txt";
fDialog.InitialDirectory = @"C:\";
if(fDialog.ShowDialog() == DialogResult.OK){
Form3 clanek = new Form3();
clanek.MdiParent = this;
clanek.Show();
RichTextBox theBox = (RichTextBox)clanek.ActiveControl;
theBox.LoadFile(fDialog.FileName.ToString(), RichTextBoxStreamType.PlainText);

}

Problem rešen. ;)

RunoTheDog ::

Zdravo,

mogoče kdo ve:
1) Kako bi lahko zaprl podokno(obrazec), ki ima lastnost Enabled na false?

2) Kako bi nastavil, da bi bla neka opcija v ToolStripMenuItem že obkljukana ob zagonu? Našel sem opciji Checked in Enabled, ki mi označi kljukico pred zagonom, vendar ko program zaženem, le-te ni.

xardas ::

Zdravo,

rad bi izdelal aplikacijo, ki uporablja tale API.

README:
If you want to use this API in your *NON-COMMERCIAL* application, you MUST implement this method:

- public void processResult(int type, object result)
  In it you have to check the type value.
  If it's 0, then you must cast the result object to a IMDbTitle object and do whatever you want with it.
  If it's 1, then you must cast the result as a List<IMDbLink> object. 
  
  
To call the api, you have to add the reference to IMDBDLL and create an instance of IMDbManager.
After creating that instance, you must define some properties, like this:
  
  *global variable* IMDbManager manag;

  manag = new IMDbManager();
  manag.parentFunctionCaller = formFunctionCaller;
  
  manag.parentErrorCaller = formErrorCaller;
  manag.parentProgressUpdaterCaller = formProgressCaller;
  
then, you must call it like this: 

  manag.IMDbSearch(int searchMode, string text, int media, int nActors, int sSeas, int eSeas, bool[] fields);


Funkcijo sem napisal, dodal sem referenco na IMDBDLL. Zatakne se mi pri kreiranju nove instance razreda IMDbManager(), ker mi ga ne dobi, oziroma mi ga najde samo znotraj public Form1(). Na najde mi tudi formFunctionCallerjev.

Že v naprej hvala za odgovor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: xardas ()

xardas ::

^uporabil sem drug api. :)

Sedaj imam drug problem.

Imam web-form, na katerem želim prikazati podatke nekega filma. Za zajem in delo s podatki uporabljam 2 fajla: .dll in .cs (gre za tole knjižnjico). Oba sem skopiral v bin mapo, dodal using stavke, vendar mi na strani noče prikazati niti enega samega textBoxa z naslovom filma. Stran se nalaga, vendar se ne prikaže.

xardas ::

V stringu imam url do neke strani. Želim, da me linkbutton poveže s to stranjo (postBackUrl), vendar me ne. Mogoče kdo ve, kje je napaka? Poskušal sem že z metodo UrlPathEncode, pa še zmeraj ne dela.

aaaaa93 ::

Mene pa zanima naredu sem v c++ grafično obdelavo in izračune sedaj bi pa kot uprabniški vmensik ot naredil v c#, kako to združim da mi bo slikco prikazovalo v c#

DuleKrtola ::

Mene pa zanima naredu sem v c++ grafično obdelavo in izračune sedaj bi pa kot uprabniški vmensik ot naredil v c#, kako to združim da mi bo slikco prikazovalo v c#


Prek UDPja. V cpp aplikacijo dodaj en thread z UDP serverjem na 127.0.0.1, v c# pa pobiraš ta data.

aaaaa93 ::

emm kaj pa je udp, mal bol razlož prosim, delam z programom dev c++ dal bi pa rad v microsoft visual c# pa notri dal 3 knofe za vpis, da dolzina kateta1kateta2 dobita vrednost in se izriše trikotnik ter izpiše obseg, (v ++ in open gl imam narejeno vse slikco izrišo sedaj le še vpis me zanima :))

DuleKrtola ::

U bistvu je UDP brezveze za to. Naredi interface v C++ aplikaciji, kle ti bo pa kdo drug moral pomagat, js cppja ne maram preveč. :) Lahko začneš s pisanjem bolj čitljivih postov.

aaaaa93 ::

Praktično ne vem,kaj naj sedaj naredim :D

Volk| ::

Da ne odpiram nove teme.
Za službo sem napisal skripto v unixu, katera omogoča pošiljanje sms na način email pošiljanja, saj nam strežnik to omogoča. Recimo vpišem 040123456@poslji.sms in zadeva deluje.
Spisal sem program v C# kateri pa ne deluje. Mail lahko pošljem in deluje(iz pograma), ko pa vnesem cifro pa zadeva ne deluje.
Če pa pošljem zadevo iz cmd pa deluje, samo iz c# programa ne deluje.

lahko kdo pomaga? Nimam več ideje.
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

DuleKrtola ::

Napako imaš v 116. vrstici. :))

Volk| ::

Imam contextMenuStrip kateri mi seveda deluje z desno miškino tipko. Kako pa naredim da mi ta menu deluje tudi ob dvoklik? Ne najdem te nastavitve. Help
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

Ericssony ::

Uporabiš eni izmed metod Show().
Seznam vseh metod pa si oglej tukaj.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

C# program za pretvorbo v desetiško število z rekurzijo

Oddelek: Programiranje
8832 (555) MrStein
»

Visual C# problem

Oddelek: Programiranje
302010 (1182) mladec
»

[C#] Domača naloga - osnove

Oddelek: Programiranje
371520 (737) 11tomi12
»

[c#] Majhen problemček

Oddelek: Programiranje
10554 (362) darkolord
»

branje iz datoteke c#

Oddelek: Programiranje
141160 (889) darkolord

Več podobnih tem