» »

Slab napajalnik?

Slab napajalnik?

RazzorX ::

Dozdeva se mi da je napajalnik že kar švoh, tudi računalnik se ugasne kdaj med obremenitvijo (čeprav ojačevalec in monitor še zmeraj delujeta) in sem šel pogledat v SpeedFan kakšno napetost kaže pri obremenitvi GPU.

Tole je že kar veliko odstopanje, če ta napetost drži?

Napajalnik pa je LC Power 6550 (550W) (star že malo več kot 3 leta).
  • spremenil: RazzorX ()

jest10 ::

Ja če ti kaže pravilno(kar sploh ni nujno), potem je tole že nekje na meji.

Torej lahko (če kaže pravilno) sklepam da bo kmalu napajalnik šel...?

jest10 ::

Lahko ja, lahko pa tudi ne.
Če so bile tudi včasih podobne napetosti, potem je lahko težava drugje. Če se je začela napetost nižati v zadnjem času, je napajalnik za odpis.

To pa ne vem, ker prej nisem spremljal tega.

S Furmarkom gre zadeva še malo nižje:

Torej sem danes zmeril 12V in 5V še z voltmetrom in ugotovil da tele napetosti ne držijo. Namreč pri obremenjeni grafični mi na 12V liniji daje ven 11.92V najmanj. 5V linija je nekje 5.14V. Torej tu ni problem, bom pa zmeril še 3,3V linijo z voltmetrom (nažalost brez obremenitve).

El-Toro ::

Imel sem podoben problem z enakim napajalnikom, grafična gtx260. Pod obremenitvijo je zadevo usulo. Odkar mam nov napajalnik LC8750C 750W težav ni več.
Preveri na primer s programom OCCT (http://www.ocbase.com/perestroika_en/in..., power supply test (če ne zdrži 1 uro, je definitvno nekaj narobe; meni je crknilo po par minutah, zdaj je pa vse ok). Prepričan sem da je napajalnik, povej kakšno grafično imaš (če sta 2x 6 pinska pcie, to zna že povzročati probleme).

Lp

Grafična je sicer HD4850 in je 1x 6 pinski priključek. Ampak je poanta tega da imam na ta "bogi" napajalnik priključeno že kar lepo število komponent (za primer 11 ventilatorjev, dva diska plus ostale komponente). Zanimivo je to, da s časom se zmanjšuje potencial overclockanja procesorja. Namreč pred nekje pol leta ali enim letom sem lahko v Windows prišel pri 3.5GHz na Q9300 in naredil benchmark (zadeva seveda ni bila stabilna zaradi RAM-ov, ki so bolj švoh), ampak sem vsaj naredil tisti bench. Če danes dam zadevo v BIOS-u na "boge" 3.2GHz se že ne prižge, če ga softwersko dam na nekje 2.8-2.9GHz pa javi BlueScreen brez da bi ga sploh obremenil in to le po parih sekundah. Torej je napaka v RAM-ih ali pa v napajalniku. RAM-e sem danes testiral z memtestom ampak ne najde napak (čudno, ker so poceni verzija in že malo stari - Ceon), napjalnik 3.3V linija pa se mi zdi zelo švoh in grem zdajle razdret zadevo in z voltmetrom pomerit še 3.3V linijo (čeprav ne bo pod obremenjenostjo ampak nek vtis bom že dobil kako deluje).

Pyr0Beast ::

3.3V bo 3.3V

Verjetno je napajalnik res hin.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Hmm...Če drži tole po testu je na 3.3V liniji kar malo preveliko odstopanje, grem pa zdajle razdret pa probat z voltmetrom.

Ste imeli prav in tudi meni se je prav zdelo, da brez obremenitve je napetost prava. Torej, kaj sedaj, čakat na napajalnik da ga čisto pobere, kupit drugega? Ali je to sploh 100% da je napajalnik?

EDIT:

Bom sedaj še za celo uro zalaufal tisti program da vidim če zdrži...

Zgodovina sprememb…

3,3 V zgleda kar ok, odstopanja so vedno...tud pri meni zdaj podobna, mogoče graf malo pretirava, ker to je res malo odstopanje.
Testiraj 1h, boš vidu pol. Če crkne prej je skor 100% napjalnik, z lastnih izkušenj.
Kakšno grafično pa imaš?

Sem testiral 1 uro in ni crknilo. Zanimivo. Bom za hec navil za 100 ali 200MHz pa da vidim razliko kdaj crkne.

Ja, pri 2,7GHz (navit za 200MHz) je crknilo po nekje 10ih minutah, najprej nek error v Windows, potem pa še blue screen.

3.3V bi moral biti 3.3V v piko. Če ni, je nekaj narobe.
Menjaj PSU, če se ti le da.

Ali pa še bolje, odpri ga in poglej za slabimi kondenzatorji.

Ja ko sem odklopil napajalnik in ga testiral z voltmetrom je bila 3.3V linija nekje 3.35V. Sedaj če gre verjeti tem rezultatom programa, je tukaj spet kar odstopanje že večje kot 10%. Bom danes popoldne odprl napajalnik in pogledal za slabimi kondenzatorji ja Pyr0Beast.

Če ga odklopiš nisi naredil nič. Napajalnike se testira pod obremenitvijo, če jih ne so tvoje meritve napačne - nerealne.

Vem, ampak kako bi pod obrementvijo testiral 3.3V linijo brez da bi poškodoval kable?

Zatakneš sondo od multimetra v konektor.

Pa pride sonda do kontaka? A ni z vrha izolirano?

Kontakt ima kovinsko 'držalo' s katerim drži žico, pa tam pritakneš. Poglej z vrha, ti bo takoj jasno.

Sem testiral 3.3V linijo pod obremenitvijo in je (če gre verjeti mojemu multimetru) napetost 3.31-3.33V. Torej normalna. Ampak zanimivo da pa BIOS in vsi programi kažejo nižjo. Torej, kaj sedaj? Vseeno pregledat za napihnjenimi kondenzatorji?

Sem hotel dat napetost CPU Vcore na malo več, ker je bila kar nizka (1.118V-1.150V približno). Sem jo dal na 1.2V in C1E ugasnil, ampak ko pogledam v CPU-Z mi kaže napetost 1.168V, ko CPU obremenim pa pade na 1.144V.

Sem pregledal še PSU in noben kondenzator ni napihnjen. Torej PSU izgleda normalno delujoč...

Mogoče bi bilo lahko to narobe da ima ta PSU (kakor piše na njem) 12V linijo le 24A?

Zgodovina sprememb…

Še vedno ne vemo kakšno grafično imaš, in ali zadeva crkuje pod obremenitvijo navita ali nenavita.

El-Toro, zgoraj sem že napisal. Grafična je ATI Radeon HD4850. Kdaj crkne le pod obremenitvijo nenavita, navita pa vedno (nima veze, grafična, CPU..., samo da malo navijem je BlueSreen še prehitro).

Oprosti, sem spregledal.
Jaz bi rekel da je definitvno napajalnik, ker maš dosti obešeno gor. Probaj kakega drugega, če maš možnost oziroma kupi 750W najmanj in model prizanenga proizvajalca (načeloma so vsi za 100 odlični :)
Po moje ne more bit drugo kot napajalnik, ne verjamem. Probaj še v OCCT grafično pa procesor test 1 uro da boš siguren da ni to.

Tudi to sem napisal. ;) Sem sprobal za 1 uro in je stabilno. Ampak saj pravim, grafično navijem za 10MHz ali 20MHz pa dobim blue screen brez da bi jo obremenil. Enako je s procesorjem. Ne, testiral ne bom napajalnika drugega ker je preveč dela, itak bo tale že za odpis. Ne bom pa kupoval 750W, ker je preveč, raje kupim manj in spodobno kvaliteto. Npr. Enermax 620W je super ali kaj podobnega.

blackbfm ::

nimaš pojma:)

če hočeš kvaliteto, kupiš corsair napajalnik

Xserces ::

nimaš pojma
ce mas dnar kups corsair ce ga nimas kups LC ...
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

blackclw potem pa ti men o kvaliteti. ;) Enermax je veliko bolj kakovosten od Corsair.

Sicer sem se pa odločil za Antec True Power NEW 650. Ima kar lepe specifikacije glede toka, kar je tudi najbolj pomembno. ;) Pa še ohišje je že Antec Twelve Hundred, naj bo še napajalnik Antec. ;)

blackclw potem pa ti men o kvaliteti. ;) Enermax je veliko bolj kakovosten od Corsair.

Lepo da imaš smisel za humor:)

Navedi en razlog zakaj bi bil Corsair kakovostnejši?

Ker ga je kolega menjal za corsaira, kateri mu dela ok. Če bi bil tak kvaliteten potem ga ne bi menjal:))

Kaj pa če je bil pokvarjen že kupljen?

tut corsairi so defektni... in crkujejo... zato je pa cena navita je logicno... drgac pa ENERMAX 1 klasa visje kot corsair...
razor kok dnarja za antec?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Xserces ()

Za Anteca bom dal 104EUR.

axee ::

Mah katerikoli brand name, Antec, Corsair, Enermax itd so pač napajalniki pri katerih dobiš to kar je obljubljeno in pri vsakemu pač svoje bonbončke. Že dejstvo da je brand name, kvalitetne, vzdržljive in pretestirane komponente odtehtajo višjo ceno.

Sem kar naročil Anteca.

Ah na tega Anteca sem čakal že 3 tedne in naj ga vsaj še 1 teden ne bi bilo, naročilo sem storniral in naročil Corsair TX 650W. Mogoče mi malo ni všeč ker je 12V le single rail ampak za moje potrebe bo verjetno super.

LoL 12 ma sam 1 rail? kriza xD

Ah niti ne, če čez požene 52A je to že veliko preveč. :) Ne potrebujem toliko, najbolj potrebujem stabilnost sistema.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

580W napajalnik dovolj?

Oddelek: Strojna oprema
455378 (4408) krispe
»

TAGAN napajalniki

291978 (1447) cbelica
»

napajalnik (strani: 1 2 )

535766 (5165) TribesMan
»

Koliko je se varna temperatura za zracno hlajenje?

Oddelek: Navijanje
463034 (2161) schurda
»

Antec ali Enermax?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
423018 (1983) tha_man

Več podobnih tem