» »

EU državljanstvo

EU državljanstvo

Meizu ::

Slučajno sem naletel na članek o EU državljanstvu, nakar sem ugotovil, da se dejansko lahko kadarkoli odločiš, spakiraš, in greš v anglijo npr. si poiskat službo, ker imaš kot državljan evropske unije to pravico. Ne rabiš delovne vise, ne rabiš državljanstva, nič. Samo prideš tja in lahko si ustvariš stalno prebivališče, se tam upokojiš in vse.

Sam je en problem. Predobro se sliši, da bi bilo res. Gotovo je tule notri kakšen "hakeljc". Ali je dejansko lažje najti npr v angliji službo in ali so življenjske razmere tam za študiranega človeka dejansko kaj boljše kot tule? Pa ne mislim le anglije, temveč nasploh evropo.

Osebno sem družboslovec in se zavedam dejstva da je zaposlitvenih mest v Sloveniji kar se družboslovja tiče zelo malo. Kar pomeni da bi imel v članicah državah boljše možnosti za zaposlitev?

zee ::

Finta je, da nekatere drzave stare EU niso povsem odprle trga delovne sile za drzavljane novih clanic EU, kar pomeni, da se vedno rabis delovno vizo oz. kak podoben papir.

EDIT:
Ce imas voljo/moznost, pojdi v tujino. Poskusit ni greh.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

black ice ::

Če koga zanima: za primer Avstrije lahko potrdim, da še vedno potrebuješ delovno vizo oz. ta papir.

Meizu ::

Ok, potrebuješ delovno vizo. Ampak a še vedno potrebuješ državljanstvo za stalno priselitev oz. mogoče green card?

Ja sigurno bom šel poskusit, kot si rekel zee, poskusit ni greh. Sem bral na strani evropske komisije, da za nove članice trg delovne sile še ni popolnoma odprt ampak sem zasledil da za države, ki so v eu vstopile leta 2004 (med njimi tudi mi) ta omejitveni zakon ne velja več po letu 2011. Baje da je potrebno počakat 7 let. No, eno leto počakat pa ni takšen problem :)

Ales ::

"Za zaposlitev v Belgiji, v Bolgariji, na Danskem, na Cipru, na Češkem, v Estoniji, na Finskem, v Franciji, v Grčiji, na Irskem, na Islandiji, v Italiji, v Latviji, v Lihtenštajnu, v Litvi, v Luksemburgu, na Madžarskem, na Malti, na Nizozemskem, na Norveškem, v Poljski, na Portugalskem, v Romuniji, na Slovaškem, na Švedskem, v Španiji in v Veliki Britaniji slovenski državljani ne potrebujete delovnega dovoljenja."

in

"Slovenski iskalci zaposlitve nimate prostega dostopa do trga dela v Avstriji, Nemčiji in Švicarski konfederaciji, ker te države uveljavljajo prehodno obdobju na področju prostega pretoka delavcev. Za zaposlitev v teh državah slovenski državljani potrebujete delovno dovoljenje, ki ga pridobite skladno z nacionalno zakonodajo posamezne države."

Podatki s tretjega zadetka na Googlu, če iščeš pod "evropska unija zaposlitev".

Green card???? 8-O

Nope, ne rabiš.

metalc ::

Izmed držav EU rabiš delovno vizo samo še za Avstrijo in Nemčijo (za obe predvidoma do 1. maja 2011), drugje lahko delaš brez dovoljenj (oz. avtomatsko že imaš delovno dovoljenje). Tu pa tam je še kakšen kos papirologije, ki pa je več ali manj le formalnost (npr. v UK moraš po tistem, ko se že zaposliš, zrihtati še Worker Registration Scheme, ampak glavni smisel tega je, da ti birokracija izpuli še 90 funtov). Seveda moraš v vsaki državi dobiti še ekvivalent naše EMŠO/davčne, kar bi moral dobiti brez nadaljnjega, le trajati zna par tednov. Pa v UK se za nekatere službe, ki delajo za obrambno ministrstvo, zahteva še Security Clearance, če nisi Britanec in ne živiš tam vsaj 5 let, ni šans, da ga dobiš.

Glede bivanja mislim, da se stvari nekoliko razlikujejo po državah in praviloma imajo nekaj varovalk, da se folk ne bi tja hodil obešat na njihovo socialo. Za stalno prebivališče je načelno treba dokazati, da se lahko preživljaš (dokazilo o zaposlitvi, penziji, ali debelem bančnem računu....), ampak ni frke, dokler se ne zaposliš, si tam lahko VSAJ 3 mesece (če ne celo 6) kot "turist".

Kako je s službami? Poglej na zaposlitvene portale, eden takih univerzalnih je npr. Monster.com (ima še cel kup drugih končnic, npr. .co.uk., .ie... fora je samo v default jeziku UI in default krajih za iskanje službe), ki ga precej uporabljajo predvsem v angleško govorečih državah. Potem pogooglaj "work + ime države" in ni hudič, da ne najdeš celega kupa lokalnih portalov, podobnih Mojemu Delu. Tako boš še najhitreje videl, kakšno je povpraševanje po tvojem profilu. In nekaj, kar bi se lahko naučili tudi pri nas, praviloma je del zaposlitvenega oglasa tudi plača (letna bruto oz. bruto na dan/uro za pogodbenike), harači so pa (procentualno) itak nižji kot pri nas (kjer smo glede tega v svetovnem vrhu). Lahko se tudi poskusiš prijaviti, ampak šanse, da te jemljejo resno, bodo precej precej precej večje (razen seveda, če nisi res hud car), če boš že tam (oz. jim pošlješ CV z lokalnim naslovom in lokalno telefonsko št.) in lahko že "jutri" brez hudih kompliciranj prideš na razgovor. Marsikje namreč velja nenapisano pravilo, da se kandidatom od daleč plača potne stroške in s tem si takoj manj "konkurenčen", če moraš še priti "tam iz neke Slovenije".

Za oceno stroškov bivanja v UK (in morda še kje) si lahko ogledaš Gumtree.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: metalc ()

Meizu ::

Vsem hvala za izčrpne informacije. Se počutim veliko boljše sedaj ko vem da imam dejansko nekaj več možnosti za zaposlitev. V tujino živet mi ni problem, sem človek ki se hitro prilagaja na spremembe. Tako da če tam dobim boljšo ponudbo... I'm on the way :)

MrBrdo ::

No samo da si boš potem hitro zrihtal službo ko boš tam, ker je v nekaterih od teh držav malo višji standard (dražje dobrine) seveda pa so tudi plače zato boljše. Kolikor vem.
MrBrdo

Meizu ::

MrBrdo je izjavil:

No samo da si boš potem hitro zrihtal službo ko boš tam, ker je v nekaterih od teh držav malo višji standard (dražje dobrine) seveda pa so tudi plače zato boljše. Kolikor vem.


Ja ja to že, mi je vse jasno :)

Saj najprej bi se tule pozanimal kakšne so možnosti za zaposlitev in se šele potem odpravil tja. Misliš da bom kar na slepo odšel tja, da ugotovim da ne bo nič? :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Življenje v ZDA (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19028809 (9070) Ganon
»

tujec v slo. in iskanje službe

Oddelek: Loža
194774 (3394) jonnyo
»

Selitev na Irsko. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5614131 (8463) Red_Mamba

Selitev v ZDA

Oddelek: Loža
162256 (1543) zee
»

Delo (selitev) v tujino

Oddelek: Loža
258917 (4161) D3m

Več podobnih tem