» »

Radeon HD 5970 res prijazen navijanju

Radeon HD 5970 res prijazen navijanju

Pripravljena na navijanje

vir: TG Daily

Zmogljivejše napajalne komponente

vir: TG Daily
TG Daily - Že ob predstavitvi se je veliko govorilo o AMDjevem oz. ATIjevem nagovarjanju, da naj sveži lastniki nove najhitrejše grafične kartice, Radeona HD 5970, iz nje iztisnejo čim več s pomočjo navijanja, saj naj bi bila za to narejena. Zdaj so pri ATIju bolj na široko razložili, na kaj so ciljali.

Med razvojem kartice so se znašli pred razpotjem - loviti mejo porabe 300 W ter uporabiti en 8-pinski in en 6-pinski priključek ali iti do konca in porabo omejiti nekje pod 400 W. Odločili so se za srednjo pot, saj ima kartica največjo porabo, glede na specifikacije, 294 W, uporablja različna PCIe priključka, ki poleg reže uradno zmoreta dovesti 300 W energije, a so uporabili komponente z močnejše, 400 W različice. Poleg močnejšega napajalnega sklopa, ki podpira programsko spreminjanje napetosti (neposredno iz operacijskega sistema Windows, seveda s posebnim programom) so uporabili tudi predtestirana jedra, hladilnik pa je zmožen odvesti do 400 W toplote.

Po besedah Devona Nekechuka, vodje razvoja Hemlocka, je kartica podobna AMDjevim procesorjem iz serije Black, ki imajo odklenjen množilnik. So idealno orodje za navijalce, ki ima meje nekoliko dvignjene. Edina omejitev zanje je tako napajalnik oz. njegovi napajalni kabli. Z dodatnimi 100 W, ki se pretakajo prek 14 žic, se ti lahko pregrejejo, če niso dovolj debeli. A za ekstremne navijalce je to le ena od mej, ki jih presežejo dnevno.

Pri ATIju so povedali tudi, da skupaj s TSMCjem delajo s polno paro, da bi zagotovili čim več izdelkov iz serije Radeon HD 5000 za predbožično obdobje. Potrdil je tudi upad zalog v novembru, ki se bo končal v decembru. Če jim uspe, bodo imeli na široko odprta vrata v uspeh, saj nVidia nima izdelkov, s katerimi bi lahko konkurirala.

74 komentarjev

«
1
2

FireSnake ::

Hja, tu jih je TSMC posteno zaklal.
Res pa je, da tudi sami niso dovolj narocli.

V prihodnje bo bolje, ko bodo zadeve lahko delali tudi v GF.

Je pa zdaj res pravi cas, saj bo zeleni tabor preskocil decembersko razmetavanje z denarjem. Res me zanima, kaki bodo AMDjevi zasluzki v Q4 2009 - po moje kar obetavni.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

Icematxyz ::

To ne leti konkretno na AMD ali nVidio. Govorim nasploh. EU uvaja obvezno uporabo varčnih žarnic. Podpisujejo se dogovori o varovanju okolja. Reklamira se zavest za skrb k bolj smotrni izrabi energije in še kaj bi se našlo.

Potem pa delajo takšne grafične kartice. (in eni in drugi). In ravno toliko da gor ni nalepke "green line".

In ni samo "grafika" tisto področje ki je problematično. Glede na nazivne moči napajalnikov počasi že bo se treba začeti odločati ali raje imamo prižgan računalnik ali namesto tega žagamo drva na cirkularko.

Pa še posebej ker dan danes sta dva do tri računalniki v nekem povprečnem gospodinjstvu nekaj normalnega. Pa še na delovnem mestu in oh in sploh... To kaj gledam na sliki je za moje pojme nekaj kaj bi naj bil po velikosti porabi in uporabi polno delujoč zmogljiv računalnik!

Zgodovina sprememb…

Phoebus ::

icematxyz: priklopi računalnik z "800w" napajalcem na merilnik. Povprečna mašina je tam par-10W v idle, z vrtečimi diski in sliko na ekranu. Ko ne sediš pred njim pa najbrž ne igra crysis sam s sabo...

tiborrr ::

Phoebus:

Phenom II X4 955 - nenavit
plošča z naborom 790GX
4GB pomnilnika
1 HDD (varčen Samsung F1)
brez DVD-roma
Radeon HD4890 - nenavit
kvaliteten 750W napajalnik Seventeam V-Force
frišni WinXP, brez kakršnihkoli odvečnih laufajočih procesov.

~ idle 240W, merjeno z kill-a-wattom. Ne na pamet, prosim.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

murmur ::

Ce primerjamo tvojo porabo s tole spodaj iz anandtecha, potem imas hudo potratne komponente, pri tem, da je tvoj sistem se precej pocasnejsi

Intel Core i7-920 @ 3.33GHz
Intel DX58SO (Intel X58)
Intel X25-M SSD (80GB)
6GB DDR3
Radeon HD 5850
Windows 7 Ultimate 64-bit
---------
idle ~ 140W

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

t3hn0 ::

tinorrr: true...danes so te porabe visje kot vcasih :)

ce si gradis pc z malo porabe, se moras kar potrudit ze za 50w pri idle.
^.^

WamPIRe- ::

tinorrr: true...danes so te porabe visje kot vcasih :)

ce si gradis pc z malo porabe, se moras kar potrudit ze za 50w pri idle.


Kupiš prenosnika :P
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Icematxyz ::

icematxyz: priklopi računalnik z "800w" napajalcem na merilnik. Povprečna mašina je tam par-10W v idle, z vrtečimi diski in sliko na ekranu. Ko ne sediš pred njim pa najbrž ne igra crysis sam s sabo...


No to je tema o "pošastnih" grafičnih karticah tako da sem se nanašal na računalnike z takšnimi karticami. Se pravi požrešnimi.

http://www.tomshardware.com/reviews/ene...

Poraba v idle takšnih kartic pa ni zanemarljiva. Pa tudi podatki o porabi med igranjem ne moremo zdaj reči da niso pomembni. Če si kupiš takšno grafično kartico si jo kupiš za to da boš igral igre? Drugače če jo imaš za brskanje po internetu (kar verjamem da jo še kdo res ima) je to pač spet ena velika neumnost. Ampak to je že druga zgodba.

Še vedno pa ostaja grenak priokus kakorkoli obrneš. Najbolj strnjeno z omenjenega članka bi prilepil povzetek:

As already mentioned, virtually all graphics cards are power hogs.


Problem je v tem da ti "pujsi" čedalje bolj rastejo in več pojedo. Bo počasi potrebno narediti koline? Ali do kod jih bomo redili?

murmur ::

Recimo ta posast v Idle stanju kuri samo ~ 42W.

Icematxyz ::

Recimo ta posast v Idle stanju kuri samo ~ 42W.


Link?

Edit našel:

http://tech.icrontic.com/news/amd-offic...

The clockspeed changes were made to allow the HD 5970 to push a power envelope of 294W load, and a minuscule 49W idle.


Vredu bom kupil pa bom "green". Bom imel samo za internet pa Oo.

Zgodovina sprememb…

murmur ::

tukaj

Mah Icematxyz, prevec jamras. Lahko sestavis dobro green masino in pika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

Icematxyz ::

Če prav razumem poanto proti argumenta mojega zmrdovanja nad visoko porabo:

Cca slabih 50W v idle za grafično kartico pač ni dosti. Saj sistem po linku in slikah ki si ga podal v idle porabi le "borih" 167W? Za torrent internet in msn ravno prav? Če vzamemo 30W varčne žarnice je to osvetljevanje pet in pol prostorov v hiši? Če računalnika ne ugašamo (kar marsikdo počne) je to tako kot da 5 sobna hiša noč in dan skozi vso leto ima prižgane luči.

Z istega linka gledam še sistem potem ko je pod obremenitvijo. Med 520W in 640W. Odvisno od tega če smo kartico navili.

Osebno se mi to pač ne zdi malo. Ne bo za to konec sveta. Ni pa malo.

Pyr0Beast ::

50W ni malo. S tem lavfam lahko server in celotno mrežno/tv opremo v hiši. Pa še mi ostane 10-15W.

Zadeve se svinjsko grejejo. Za 6800GT so govorili kako je to požrešna grafa. A glej ga zlomka, notri fliknem 8800GTS namesto te in poraba mi poskoči za 30W v idle. 50 v load, tako da skupaj popapca Sedaj 130W po ta malem.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zheegec ::

včasih je bil v navijanju nek čar - si kupil neko poceni komponento in prišel po hitrosti nad performanse neke dražje komponente. Danes so "OC" komponente ravno tiste ta drage in je vse skupaj nesmiselno...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Spock83 ::

Hm načeloma imam doma par PC-jev in NAS. Imam enega močnega i7 950 in z Radeon 5850 grafiko, pet diskov (za video montažo, igre, Lightroom)... Tega uporabljam samo, ko sem doma. Imam pa še enega Asrock 330 (Atom 330, ION platforma), ki mi non stop gori. Pač da se lahko na daljavo domov povežem in gor deluje p2p. Ko sem pa doma je tudi za net in filme čisto dovolj. Po specifikacijah Energy Star 5.0 ima porabo 101.147 TEC(KWh) (ne vem točno kaj to pomeni, pač piše na uradni strani). Edit. Porabi slabih 30W.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spock83 ()

Icematxyz ::

...



Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Izi ::

Tole so uradni podatki o porabi samo grafične kartice:

Radeon HD 5970 - 42 W idle, 294 W load

Radeon HD 5870 - 27 W idle, 188 W load
Radeon HD 5850 - 27 W idle, 170 W load

Radeon HD 4890 - 90 W idle, 160 W load
Radeon HD 4870 - 90 W idle, 160 W load
Radeon HD 4850 - 90 W idle, 160 W load
Radeon HD 4870 X2 - 90 W idle, 286 W load

Zanimivo, da so pri prehodu iz stare serije 4000 na 5000 uspeli porabo v idle močno zmanjšati. Z 90 watti v idle so bili stari Radeoni precej potratni. Nvidia je imela vedno precej manjše porabe v idle. Z serijo 5000 so se močno popravili in so sedaj po šparanju z energijo nekje v istem rangu kot Nvidiine kartice.

Je pa treba omeniti, da se te uradne idle porabe v praksi kar precej razlikujejo glede na operacijski sistem ki ga uporabljaš.
Grafične kartice v brezdelju imajo daleč največjo porabo v Microsoftovem najnovejšem Windows 7. V Visti je idle poraba opazno manjša.
Ukazi za varčevanje z energijo in izklapljanje posameznih sklopov prihaja direkt od OS-a in od driverjev, je pa tudi res, da ima W7 največ vizualnih efektov dosedaj in je grafična že za samo prikazovanje desktopa in oken precej grafično obremenjena.

Da pa je Radeon HD 5970 precej dober v navijanju pa se gre zahvaliti samo dejstvu, da je kartica namenoma tovarniško downclockana, ker so hoteli najvišjo porabo ohraniti pod 300 wattov in so frekvence na GPU kar konkretno nižje od tistih predvidenih za tovrstni GPU.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

PrimozR ::

To ne leti konkretno na AMD ali nVidio. Govorim nasploh. EU uvaja obvezno uporabo varčnih žarnic. Podpisujejo se dogovori o varovanju okolja. Reklamira se zavest za skrb k bolj smotrni izrabi energije in še kaj bi se našlo.

Potem pa delajo takšne grafične kartice. (in eni in drugi). In ravno toliko da gor ni nalepke "green line".

In ni samo "grafika" tisto področje ki je problematično. Glede na nazivne moči napajalnikov počasi že bo se treba začeti odločati ali raje imamo prižgan računalnik ali namesto tega žagamo drva na cirkularko.

Pa še posebej ker dan danes sta dva do tri računalniki v nekem povprečnem gospodinjstvu nekaj normalnega. Pa še na delovnem mestu in oh in sploh... To kaj gledam na sliki je za moje pojme nekaj kaj bi naj bil po velikosti porabi in uporabi polno delujoč zmogljiv računalnik!

Aja, idle poraba te grafe, ki znaša 42 W, ni dovolj? Zadeva je tam 5-10x močnejša od graf prejšne generacije, ki imajo v idle tolikšno porabo...

Ce primerjamo tvojo porabo s tole spodaj iz anandtecha, potem imas hudo potratne komponente, pri tem, da je tvoj sistem se precej pocasnejsi

Intel Core i7-920 @ 3.33GHz
Intel DX58SO (Intel X58)
Intel X25-M SSD (80GB)
6GB DDR3
Radeon HD 5850
Windows 7 Ultimate 64-bit
---------
idle ~ 140W

Tukaj grafa porabi približno trikrat manj - namesto 90 le 27 W. Pa imamo 70 W samo tukaj. Dodaten prihranek nekaj W je SSD. Na procu imajo lahko vklopljeno varčevanje z energijo, tiborrr pa ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Izi ::

Na procu imajo lahko vklopljeno varčevanje z energijo, tiborrr pa ne.

Ja, kot sem opazil tudi na tukajšnjem forumu namenjenemu navijanju, kar precej navijačev pri navijanju računalnika izklopi avtomatsko nižanje frekvence CPU-ja, kar je precej nespametno početje še posebno če imaš računalnik prižgan cel dan.

Icematxyz ::

Aja, idle poraba te grafe, ki znaša 42 W, ni dovolj? Zadeva je tam 5-10x močnejša od graf prejšne generacije, ki imajo v idle tolikšno porabo...


V load če bi bilo toliko bi že bilo bolje. V idle pa recimo tudi do pod 10W. 150W žarnico bi tudi če si vsaj malo varčen izredno pazil kdaj je prižgana in kdaj ne. Če nek sistem z takšno gafično kartico to kuri v idle je to pač preveč.

Da o loadu sploh ne govorimo.

Skratka poraba je prevelika in ne da ni dovolj. Preveč je.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Po specifikacijah Energy Star 5.0 ima porabo 101.147 TEC(KWh) (ne vem točno kaj to pomeni, pač piše na uradni strani). Edit. Porabi slabih 30W.
To je 260kWh letno ~26€ ali več kot gospodninjski povprečen hladilnik.
S tem da sploh ne upoštevamo še izgub napajalnika, porabe diskov, cd-romov in ostale telekomunikacijske navlake.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Icematxyz ::

Drugače pa tako če je nekaj prijazno navijanju bo težko prijazno okolju (se pravi da bo s čimerkoli varčevalo). Že od mopeda naprej ponavadi to velja...

Sicer pa ta dilema je na vseh področjih prisotna. Kupiš varčno žarnico imaš pa TV čez pol stene. Nismo mi preveč "green line". Varčna žarnica gor ali dol. Začetek je ampak kaj ko vsakogar moti če po nepotrebnem gori luč. Če pa po nepotrebnem gori računalnik ki porabi nekajkrat več kot tista luč pa nikogar ne gane.

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

Aja, idle poraba te grafe, ki znaša 42 W, ni dovolj? Zadeva je tam 5-10x močnejša od graf prejšne generacije, ki imajo v idle tolikšno porabo...


V load če bi bilo toliko bi že bilo bolje. V idle pa recimo tudi do pod 10W. 150W žarnico bi tudi če si vsaj malo varčen izredno pazil kdaj je prižgana in kdaj ne. Če nek sistem z takšno gafično kartico to kuri v idle je to pač preveč.

Da o loadu sploh ne govorimo.

Skratka poraba je prevelika in ne da ni dovolj. Preveč je.

Hočeš spodobno grafično kartico ali samo nekaj, kar izpljune sliko? Tole je prvo. Tudi za drugo, ki izpolnjuje tvoje kriterije, pa obstajajo rešitve.

Icematxyz ::

Hočeš spodobno grafično kartico ali samo nekaj, kar izpljune sliko? Tole je prvo. Tudi za drugo, ki izpolnjuje tvoje kriterije, pa obstajajo rešitve.


Spodobnost je ravno problem. Ni spodobno imeti varčne žarnice in takšnega sistema v isti sobi. Ker je to oksimoron.

Ali da rečem bolje. Če bomo morali v EU zaradi skrbi do okolja kupovati le varčne žarnice in zelo se nam priporočajo le gospodinjske aparate v energijskem razredu A potem je skrajni čas da tudi proizvajalci računalniških komponent malo več znanja namenijo zmanjševanju porabe računalniških komponent in kljub temu dejstvu zagotavljati dovolj zmogljivosti za obstoječe potrebe. Ne pa nekaj kar v idle ob delovanju torrenta porabi enako kot razsvetljava celotnega gospodinjstva. To pač ni spodobno. In češ da brez tega pač ne gre če hočeš udobno igrati igre.

Če ne pa kot alternativa pač piši v Oo dokumente in varčuj. To pač ni spodobno. Takšna miselnost namreč.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Že od mopeda naprej ponavadi to velja...
No, kolikor vem se z povečevanjem kompresije veča tudi izkoristek in s tem manjša poraba :)

Hočeš spodobno grafično kartico ali samo nekaj, kar izpljune sliko? Tole je prvo. Tudi za drugo, ki izpolnjuje tvoje kriterije, pa obstajajo rešitve.
Hočemo oboje !

Grafa ki dela super in porabi malo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jlpktnst ::

Phoebus:

Phenom II X4 955 - nenavit
plošča z naborom 790GX
4GB pomnilnika
1 HDD (varčen Samsung F1)
brez DVD-roma
Radeon HD4890 - nenavit
kvaliteten 750W napajalnik Seventeam V-Force
frišni WinXP, brez kakršnihkoli odvečnih laufajočih procesov.

~ idle 240W, merjeno z kill-a-wattom. Ne na pamet, prosim.


Huh, moram dobit ta merilec... imam podobno konfiguracijo, le da imam 5770 grafiko... Sem pa instaliral patche in nastavil procesor, da se downclocka podobno kot delajo centrinoti na laptopu. Verjetno se to tudi pozna. Grafična pa itak to dela že by default.

Macketina ::

Dobi konkreten merilec, ne vem kako je tiborr meril, ampak IMO je tole vsaj 100W prevec.

I7, malo navit, 6GB, 80GB SSD, 1TB F3, 500GB, 4890vapor-x, + venti = ~180W idle.
Merjeno z merilcem EnergyCheck3000 od Voltcrafta.

wooted ::

če ni "flamewar" so pa zeleni vmes -.-

Pyr0Beast ::

Povejte še CosFi :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

energetik ::

Spodobnost je ravno problem. Ni spodobno imeti varčne žarnice in takšnega sistema v isti sobi. Ker je to oksimoron.
Saj to elektriko lastnik take kartice plača. Kaj te potem moti? Mogoče ima na voljo za elektriko na mesec ravno za porabo grafične kartice in varčnih žarnic. Bogoče je ravno zato zamenjal žarnice, da bo lahko poganjal kartico.. :D
Skratka, vsak zase ve, koliko je pripravljen plačati za kartico/elektriko. Če pač ne bo imel za položnico, bo PC manj uporabljal. Ali pa prodal kartico. Namesto igranja kakega špila pa se bo odpeljal v bife in pokuril z bencinom N-krat toliko energije, kot bi jo pri špilu. Vse je relativo.
Ne rabimo pa, da nam to pove EU.

tiborrr ::

Moj ne kaze cos(fi), nimam pa vklopljenega CnQ - ker pač na black edition čipih brez patcha ne deluje.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

energetik ::

Kaj ima veze kosinus fi s CnQ? 8-O

Kako to misliš, da na CnQ na BE AMDjih ne deluje brez patcha? Meni na PhII 550 BE CnQ deluje BP. Tudi ko je navit.

tiborrr ::

Merilec porabe nima prikaza cos(fi), ne CnQ. Prosim, ne me imeti za bebca. CnQ na X4 955 brez patcha na WinXP SP2/SP3 ne deluje, pa če se na glavo postaviš.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

WyattEarp ::

Imam Radeon HD 4850 - in imam na idle (merjeno s Voltcraft Energy Check 3000) 105W porabe za cel sistem: Opteron 180, 2 Gb rama, 2 x Trdi disk, dvd pekač, 550W LC napajalnik in prej omenjena ATI 4850.
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.

energetik ::

tiborr, tko je blo čudn napisan, da nism glih vedu kva misliš.
Glede CnQ - inštaliral sem ASUS AMD Cool&Quiet utility, navil pa z ASUS TurboV. Z mojim 550 BE dela CnQ normalno.

Dami ::

C2D 8400, Asus maximus formula, 4gb rama, gtx260, 9 diskov (samo 3 so green).
Dell 2408 monitor
Amis modem, 8portni switch, telefon (bazna enota)

Vse to priklopleno na APC Backup RS 1500va, kjer mi v softwaru kaže na idle cca 250W. Morm še nabavit števc za vtičnico, sam mam problem, ker je premal prostora med vtičnico pa mizo. Če kdo pozna kake tanke merilnike, oz da vštekaš pol kabl v merilnik levo od same vtičnice v steni, se priporočam :)
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

PrimozR ::

cos fi je odvisen od PSUja?

Pyr0Beast ::

Od kakovosti kompenzacije ki jo ima.

Pri aktivnem se lahko približaš 0.995. Pasivni je tam okoli 0.85-0.92, brez je ~0.7.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

i386 ::

huh, vaše mašine so pa požrešne :O
P4 2.8 @3.0 (northwood jedro- prescot bi bil dosti bol požrešen)
AsRock p4i65g
Nvidia Geforce 7600gt
1Gb ddr1 ram
1 dvd/rw
1 čitalec kartic
2x hdd
--------------
merjeno skupaj z ekranom in zvočniki:
idle ok. 80W
load 190w

res pa je da sem to meril kakšno leto nazaj, tako da nisem vsega točno napisal, je pa nekaj takega =)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: i386 ()

Pyr0Beast ::

i386. Tvoja je edina mašina, kjer sem videl da je load več kot 2x večji od idla. Pri meni je bila razlika kvečjemu 30-50% več.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Machiavelli ::

AMD moj Ati hh
Nigaaazz

dexterboy ::

Uf, uf, pa še jaz pristavim lonček :D
Ja, tale poraba gre v nebesa. Se strinjam z energetikom, ki pravi, da vsak plačuje zase elektriko in če si lahko privošči, zakaj pa ne. Samo je pa res absurdno, da šparamo potlej pri žarnicah, ker s takole grafikuljo... jao meni. Sploh pa, naj me kdo popravi, če sodeluješ v kakšnem od projektov (ala Seti, Boinc, Folding...), imaš mašino na 100 procentih in takrat naj me koklja brcne, če naš šparovček špara elektriko - saj gre grafična tudi na 100%, mar ne? Sprašujem, ker nisem še preizkusil tega.
Drugače pa sem doma več kot pol leta meril in sestavljal PC, ki pokuri pod 50W porabe (da, to je AMD PC 8-) ), dela 24/7 služi za p2p, file in print server. Seveda moram temle 50W prišteti še UPS, kabelski modem in ASUS router. Imam pa vse speljano preko razdelilcev s stikalom, da počim stikalo na off, ko sem zdoma; tudi ostal elektronika kuri nekaj v idlu. Če ne verjamete, poskusite s kakšnimi zvočniki X-230 od Logitecha (drugače špilajo carsko!) ali pa mini in mikro glasbenimi stolpi... cifre vas vržejo na rit! ;)

OK, back to topic; ne vem kdo je že napisal, ampak se pridružujem pobožnim željam: rad bi zmogljivo grafo ki NE BO kurila trimestne cifre v watih...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

nekikr ::

Jaz bi pa rad avto na vodo, ki z dvema litroma opravi 10.000 kilometrov. In tisto preprogo, na katero se vsedeš in letiš...

Tehnološki nivo trenutno ne dopušča, da bi imel hudo zmogljivo grafično kartico, ki bi porabila dvomestno število watov. Vsaj ne za sprejemljiv denar. Ko bo kaj takega možno bodo pa seveda prodajali. Do takrat so pa vse te pobožne želje enake mojima dvema zgoraj...

Pyr0Beast ::

Omogoča. Ni interesa ker bi bilo predrago.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Dr_M ::

Jaz se strinjam, da ne omogoca. Vsaj ne kmalu. Bo potrebno naredit korenite spremembe v samih proizvodnjih procesih.
Bomo pa to dobili postopoma.
Ampak zaenkrat je elektricna energija prepoceni, da bi se to splacalo.
Je pa definitivno dobro, da komponente porabijo zelo malo, ko so v idle stanju. Na temu bi moral proizvajalci malo vec delat.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

PrimozR ::

Ma dokler se ne bo spremenila zavest, bomo lahko imeli še take postopke, pa bo poraba šla v nekaj 100 W. Ker bo folk enostavno hotel zmogljivost. Kaj pa brani ATIju dati na PCB tri jedra (poleg slabih gonilnikov)? Poraba oz. dovajanje toplote ter dovajanje električne energije. Na dve PCIe reži pa to gre, zato daje folk 5970ke v crossfire.

Pri še tako varčnih zadevah bo VEDNO trg za bolj požrešne, močnejše izdelke. Zato se superavtomobili še vedno prodajajo.

Aja, če hočete najhujšo grafo za pod 100 W. SImpl, AMD naj vrže ven vse 5800 in 5900, vrh naj pa ostane 5770. Simpl. Ampak zakaj bi kot vrhunec ponudbe prodajal grafo, ki je počasnejša že od 4870, kaj šele drugih graf...

M-XXXX ::

Poraba oz. dovajanje toplote ter dovajanje električne energije. Na dve PCIe reži pa to gre, zato daje folk 5970ke v crossfire.

Ubistvu nič od tega:D
Za električno energijo imaš na voljo: 75W čez PCI-e režo, ter 2x 150W čez PCI-E priključke, kar nanese 375W+, hladilne rešitve (zračne pa so prav tako sposobne odvest po 400W+, da vodnih sploh ne omenjamo). Je pa res, da ni več smiselno ker preformance s 3GPU-jem minimalno naraste, ponekod celo pade...

tiborrr ::

Evo, prav rad bi videl zračni kuler v velikosti PCB tiskanine 5890, sposoben odvesti 400W pri dT=15°C. Pa da ne bo glasnejši od 40dBa, jasno. >:D
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

M-XXXX ::

Evo, prav rad bi videl zračni kuler v velikosti PCB tiskanine 5890, sposoben odvesti 400W pri dT=15°C. Pa da ne bo glasnejši od 40dBa, jasno. >:D

khm, khm cooler na 5970 JE po specifikacijah sposoben odvest 400W

http://www.anandtech.com/video/showdoc....
The vapor chamber cooling system is built to dissipate 400W, and the card is equipped entirely with high-end electronics components, including solid caps and high-end VRMs.


Je pa res tako kot si rekel: pri dT=15C in 40dBa kaj takega ne bomo kmalu doživeli, vendar pri taki high end kartici kaj takega niti ni za pričakovati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M-XXXX ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slike grafičnega Fermija, preimenovanja zahtevali partnerji?

Oddelek: Novice / Grafične kartice
4415759 (13917) xxxgeekxxx
»

Asus Ares v sliki

Oddelek: Novice / Grafične kartice
3211792 (10661) PrimozR
»

MSI HAWK

Oddelek: Novice / Grafične kartice
73813 (3214) Kforge
»

Radeon HD 5970 res prijazen navijanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
747740 (5410) PrimozR
»

Najhitrejša grafična kartica je ponovno rdeča (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
10711025 (8713) PrimozR

Več podobnih tem