» »

Intelovi SSDji ponovno težavni

Intelovi SSDji ponovno težavni

2. generacija X25-M, spet v težavah

vir: engadget
engadget - Druga generacija Intelovih X25-M SSDjev s 34 nm pomnilniškimi čipi je bila kmalu po prihodu na trg že odstranjena s polic trgovin, saj so težave s firmwareom in gesli za BIOS lahko povzročili izgubo podatkov na pogonu. S popravkom programske opreme pogona so težavo rešili, a so se zdaj pojavile nove. Pred dvema dnevoma je Intel izdal najnovejšo različico firmwarea za svojo drugo generacijo SSDjev (prva generacija ne bo več dobivala popravkov), ki je v Windows 7 dodala podporo funkciji TRIM. Funkcija ohranja hitrost delovanja s časom, saj se pogoni brez TRIMa sčasoma zamažejo in upočasnijo. A popravljen firmware, ki je prinesel tudi do 40% višje hitrosti pri sekvenčnem zapisovanju, ni bil brez posledic za uporabnike, saj je Intel že kmalu dobil kar nekaj pritožb, da so uporabnikom pogoni ponovno izgubili vse podatke ter postali opeke. Intel že dela na popravku, medtem pa si lastniki pogonov lahko ogledate, kaj pridobite z novim firmwareom, poleg možnosti, da pogon postane opeka.

28 komentarjev

amigo_no1 ::

Veliko težav s problemi. Upam da bodo počasi te porodne težave odpravljene.
Hitrost tu ne odtehta možnosti izgube podatkov.

RejZoR ::

Men je samo hecno, da nam hočejo hardware v takem alpha stanju prodat za smešno visoke zneske...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Keyser Soze ::

Samo tale Intel je pa mrzu, kar se tiče firmwarea. Bi moral ostat zgolj pri hardware proizvodnji. Software pa exportat v eno drugo fabriko. Bolj specializirano.
OM, F, G!

st0jko ::

Saj bodo ssdji pameten nakup... Čez kako leto ali 2.
keks?

Boeing ::

Ne pljuvajte po nepotrebnem. Procent uporabnikov s težavami je izredno majhen, a so ti, ker so ssd-ji trenutno pač vroča tema (+ intel imajo mnogi v zobeh ker update-a za G1 ne bo), toliko glasnejši.

Moram potrkat, meni stvar deluje nenormalno dobro, tudi update je šel skozi brez izgube podatkov in razmišljam, da si ubodem še enega.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Keyser Soze ::

Ne pljuvajte po nepotrebnem.

Verjemi, en "brick" je preveč, če se zgodi ravno tebi.

Zaradi tega, ker Intelovi inženirji niso naredili svoje naloge in temeljito pretestirali zadeve pred releasom. Lahko več kot upravičeno pljuvamo in kritiziramo.
Al je tebi svejedno če se bo ravno tebi vsaka stvar pokvarila in boš lahko vzpostavil redno "ruto" med domom in servisom?
OM, F, G!

jlpktnst ::

Če so umaknili izdelek s polic verjetno niso bili tako nedolžni problemi, to nakazuje kar resne težave.

Tudi v prihodnje bi bil previden pri nakupu podobnih izdelkov istega proizvajalca, saj nikoli ne veš :) Kot je nekdo rekel - počakati nekaj časa.

Skrbi me pa da ne bo več updatov za prvo generacijo. Kako je lahko produkt end-of-life tako hitro? Očitno imajo res tolikšne probleme, da raje investirajo v razvoj kot pa v zadovoljstvo trenutnih uporabnikov.

Bergyb ::

Treba res počakat do nekje 2012, ko napovedujejo, da bodo SSDji prišli na ceno HDD na GB podatkov, sem ne vem pa če so štel, da se bojo HDDji pocenil :D

Drugače pa Intel ma previsoke cene... če dobiš za manjši denar skor tk hitr SSD, v nekaterih primerih celo hitrejši...

Za enkrat se še ne sekiram, čakam na 2012, takrat bomo pa že SSDje osnovane na RAMu gledal in čakal pocenitve :D zdej je to predrag...

element ::

Link do izvorne novice pls. Novica na tom's hardware.

Predvčerajšnjim sem uspešno nadgradil Intel X25-M 80G, za zdaj še ni nobenih problemov. Mečejo pa taki površni popravki zelo slabo luč, ne samo na Intel, ampak tudi na SSD-je na splošno.

FireSnake ::

Men je samo hecno, da nam hočejo hardware v takem alpha stanju prodat za smešno visoke zneske...


Al si mislil beta?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

user1618 ::

Te vse težave prinese sama tehnologija pomnilniških celic. Če veš, kako deluje oz. poznaš cikle brisanja in zapisovanja in recimo, da tudi zadevo okrog obrabljanja celic zastopiš, si lahko predstavljaš, kako ful inteligenten software mora bit v enem takem krmilniku, da pohendla stvari tako, da bo zadoščeno vsem v vseh pogledih: tehnološkim omejitvam in uporabniškim pričakovanjem. Poleg tega tudi marketing naredi svoje, saj gredo stvari ven še z neko statistično nižjo mejo zanesljivosti. Parkrat je treba zamenjat firmware ali vsaj počakat, da se tehnologija "usede". Recimo tudi, da je Intel bolj na udaru zaradi takih stvari, saj je nosilec tehnologije. Vseeno bolj zaupam Intlu glede tega kot drugim proizvajalcem.

PNG ::

senzacionalno sranje od novice. Pretiravanje, overhypanje, ...

ne moreš verjeti, včasih še je ta stran bila nekaj vredna no...

PNG ::

Also, TRIM je nativno v W7 in ga NE pridobiš s tem updejtom.

Also, bilo je nekaj malega prijav, najbrž so jokali otroci na forumih ki so skušali flashati svoj disk pa niti kontrolerja niso spremenili ali kaj podobnega.



AMPAK, nekaj nesposobnih 13 letnikov, ki uničujejo mamin denar je čisto dovolj, da se na SLO TECH objavi novica s senzacionalnim naslovom :

INTELOVI SSDJI PONOVNO TEŽAVNI



Oh wow. Sem mislil, da je žurnal slab. Ohohoho, wait 'till you see S-T!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PNG ()

Keyser Soze ::

?

A boleha? Al kaj je z njim narobe? O_o
OM, F, G!

allex ::

OCZ je dva meseca nazaj tud mel probleme z zadnjim 1.42 BETA firmwarom, njega uporabniki morajo sedaj backflashati na predpredzadnji firmware in šele nato postopoma na novega 1.4 na novo spisanega in povsem preizkušenega

mislim da se je intelu čist preveč mudilo dohajat konkurenco
struggling with abundancy of computer power

Izi ::

Hja, se zgodi tudi najboljšim.
Tole vsekakor ni najboljša reklama za SSD enote in za Windows 7.
Dejstva kažejo, da so se "spemenile v opeko" samo enote, ki so imele nameščen Windows 7, pa še to ne vse. Množica uporabnikov na XP in Visti poroča, da ni nobenih problemov z instalacijo omenjenega "problematičnega" firmwarea.

Tukaj gre za napako, ki se pojavi v samo v kombinaciji treh dejavnikov. Firmware, ki ni upošteval neke možne napake, in nekompatibilen driver iz Windows 7 za neko tretjo napravo, za katero se še ne ve katera je.

Vsi poročajo o enakih simptomih:
Firmware update se vedno naredi brez problema, Windows 7 se zaženejo ponovno spet brez problema, potem pa se avtomatsko namesti nek nov driver iz Windows 7 in SSD enota postane neuporabna.

Ker večina uporabnikov tudi na Windows 7 ni imela nobenih problemov, gre očitno za neko specifično napravo v računalniku, katero uporabljajo samo redki in katere driver nato povzroči zablokiranje SSD enote.

Kriv je sicer Intel, ker ni dovolj preizkusil svojega firwarea v kombinaciji z Windows 7, lahko pa gre tudi za kakšno šlamparijio v Windows 7, ki smo jih šele ta teden uporabniki dobili v testno fazo dokler ne izdajo SP1.

Mogoče bo ta "škandal" celo povzročil, da se bo končno po dolgem času omenjena SSD enota dala tudi v praksi kupiti. Namreč že več mesecev jih je zaradi velikanskega povpraševanja nemogoče dobiti. V celi evropi vse sproti prodajo že v prednaročilih tako da jih v trgovinah do sedaj razen na cenikih še ni bilo videti. Ljudje čakajo na njih tudi po mesec in več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

pecorin ::

i100k100, imas intel ssd-je ali jih prodajas? :)

zee ::

Mislim, da se tezavnost nananasa na to, da je serija G2 ze imela tezave kmalu po izidu. Nic drugega kot to.

Imam Intelov SSD (in se enega na poti), vendar ne mislim nadgraditi firmwara, vse dokler se ne razresi ta tezava. Sploh, ker bi rad migriral na Windows 7.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

PNG ::

i100k100, imas intel ssd-je ali jih prodajas? :)


Gre se samo za to, da govorijo na veliko o težavah in problemih s temi SSDji. Novice so polne napak (G2 podpira TRIM brez tega updata, razen na XP/Vista, kar avtor novice več kot očitno ne ve), govorijo o tem kot da so diski za v kanto, čeprav so bugi s temi diski takšni, da ne prizadenejo niti 1% končnih uporabnikov itd...

Moti me tale pristranskost avtorjev. Če bi se že radi šli neki resni spletni časnikar o tehnologiji, naj bodo vsaj nepristranski. Sicer bi lahko raje avtorje in S-T spraševali, kdo jih plačuje in ne člane.

Seveda pa povprečnemu S-T članu to tako ali tako ni jasno.

PaX_MaN ::

Novice so polne napak (G2 podpira TRIM brez tega updata, razen na XP/Vista, kar avtor novice več kot očitno ne ve),

Bl ne:
The other big deal with the X25-M G2 was to be the addition of native TRIM support in a future firmware update that was to coincide with the Windows 7 launch. Well, Windows 7 is here, and Intel has responded as promised with TRIM firmware.

PNG ::

"Intel has just released a firmware update for their 34nm Gen X25-M solid state drives that not only boosts sequential write performance, but adds support for the TRIM feature as well. A performance optimization tool is also being release today, for users of Windows Vista and XP, who won't be able to take advantage of TRIM."

PrimozR ::

Oh ja... Lepo je biti pameten in se spravljati na druge :)

"Intel has just released a firmware update for their 34nm Gen X25-M solid state drives that not only boosts sequential write performance, but adds support for the TRIM feature as well. A performance optimization tool is also being release today, for users of Windows Vista and XP, who won't be able to take advantage of TRIM."

In glej ga zlomka, problemi so ravno s tem updejtom.

PNG ::

Yup, adds support for the TRIM feature for users of Vista and XP. Kaj točno ti ni jasno?

Sploh pa sem se bolj vpiknil v senzacionalni stil pisanja novic z zelo očitno pristranskostjo.

element ::

Nov firmware doda TRIM podporo. Ki zaenkrat deluje le v Windows 7. Performance optimization tool pa je na voljo za Windows XP, Vista in 7.

Novica je pa res spisana kot za v kakšen populističen časnik. Zakaj se gre samo prepisat izvorno novico, na katero ni niti linka, namesto da bi se raziskalo še malo okrog, pa se ponudl konkretne informacije, mi ni jasno. Vse kar smo zvedl iz novice je, poleg tega, da je nov firmware izšel je, da se nam po updejtu lahko SSD spremeni v cigl.

PNG ::

Aha, no malo dvoumno je spisano.

Either way, zadeva je spisana pretirano trivialno.

EDIT: "TRIM will be available natively to users of Windows 7, but not to users of Vista or XP."

Kaj je pa s tem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PNG ()

element ::

Nič, Win7 ima nativno podporo za TRIM, Vista in XP pa ne. Kar pa ne pomeni, da ne bo nekoč spisan nek driver za ta dva OS-a, ki bo podpru TRIM.

gruntfürmich ::

intel mora porihtat stvari do sredine decembra, ker takrat si mislim nov komp kupit. če ne bo JOJ!!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

PrimozR ::

Aha, no malo dvoumno je spisano.

Either way, zadeva je spisana pretirano trivialno.

EDIT: "TRIM will be available natively to users of Windows 7, but not to users of Vista or XP."

Kaj je pa s tem?

Will be, torej ne že od samega začetka. Funkcijo je omogočil firmware.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težavni tudi Intelovi SSD-ji iz serije 320

Oddelek: Novice / Diski
3310036 (8749) jype
»

Intel predstavil tretjo generacijo pogonov SSD

Oddelek: Novice / Diski
278497 (7284) MrStein
»

Cruical se zgleduje po Intelu

Oddelek: Novice / Diski
52791 (2362) FireSnake
»

600 GB Intelov SSD, TRIM tudi za OCZ

Oddelek: Novice / Diski
74201 (3311) Spock83
»

Intelovi SSDji ponovno težavni

Oddelek: Novice / Diski
284842 (3673) PrimozR

Več podobnih tem