» »

Nakup PC

Nakup PC

Plehman ::

Lepo pozdravljeni.

Za mojega šefa morem sestavit novi računalnik po naslednjih navodilih. Cena za računalnik naj bi bila tu do 1000 EUR +- 100EUR... Najbolj pomembna je seveda zanesljivost, zatorej tudi takšna cena. Okej sedaj je tu več variant in sicer da bi sam sestavil računalnik po komponentah ali pa vzel že eno narejeno mašino.

Računalnik se bo uporabljal predvsem za programiranje in v ozadju bo kup programov ki so zelo požrešni kar se tiče rama. Fajn bi bilo, če bi bil še vsaj en slot fraj za dokup rama v prihodnosti. Računalnik bo zelo veliko časa v aktivnem stanju oz. drugače povedano vprašanje kolikokrat se bo ugasnil, in je velika želja po čim bolj pasivnih komponentah. Recimo grafična kartica je že ena izmed njih. Šef uporablja tudi dva zaslona torej bi potreboval eno grafično kartico, ki je pasivna kvalitetna in ima dva izhoda za monitor. Kar se tiče procesorja in matične plošče pa tudi nekaj čim bolj zmogljivega. Trdi disk pa je tudi pomembna zadeva in me predvsem zanimajo vaše izkušnje kar se tiče velikosti in same kvalitete. Potreboval bi okoli 1 Tera diska. Ne vem kaj bi bilo bolšje 2x po 500 giga ali še kako drugo kombinacijo. Napajalnik pa seveda mora imeti dovolj moči da bo vso zadevo gnal, vendar tudi tukaj kot pri ostalih stvareh je mogoče dobro upoštevti vidik varčnosti, ker bo rač. večino časa prižgan.

Hladilni sisitem bi bilo super če bi bil čim tišji oz. pasiven, da je v sobi čim manj decibelov.

Za vašo pomoč in odgovore se že v naprej zahvaljujem

LP Vid

st0jko ::

 Sestavi.si

Sestavi.si



Tukaj zraven samo še eno pasivno hlajeno grafično za 50EUR ali manj dodaš pa bo.

Če je res zelo pomembna tišina, si bo mogoče treba omislit drug hladilnik za procesor, kar pa potem že preseže limit. Sicer pa dvomim da je stock hladilnik preglasen.

Če sem pretiraval in je preveč drago pač odstraniš luksuz - SSD.

LP.
keks?

Plehman ::

Hvala za nasvet. Mislim da tale luksuz ssd ni tako pomemben, razn če me lahko prepričaš v nasprotno ali vsaj našteješ svoje razloge za nakup. Sej malo sem prečekiral pa me zanima če sem spustil kakšno ključno stvar ki me bi lahko prepričala v nasprotno? Kaj pa procesorji i7 ali so toliko boljši, da bi se morda splačalo razmislit in doplačat zraven malo dodatnih penezov?

Seveda bi potreboval zraven še en napajalnik in ohišje oz. samo škatlo. Kakšne imate pa tukaj predloge.

Hvala, LP V

Plehman ::

Kdorkoli še kakšen predlog? Res me zanima glede procesorja ali i5 ali i7.

LP

axee ::

Procesor ti bo dovolj i5 pomoje. Pomoje ti SSD ne potrebuješ. Na tvojem mestu bi vzel ohišje Antec P182, napajalnik pa od Corsair (HX ali TX serija), Enermax (Modu82+ ali pa Pro82+ serija) ali pa CoolerMaster (SilentPro serija). Naj bo tam med 450-550W, več niti slučajno ne rabiš, so pa to znamke z učinkovitimi napajalniki.

Hladilnik za procesor vzami Scythe Mugen 2. Najvrjetneje ti bodo priloženi ventilatorji na LOW nastavitvi dovolj tihi, če ne kupi Scythe 800RPM. Je veliko stvari če hočeš optimalno stišat, preberi malo v Forum >> Hlajenje in modifikacije >> Tišanje računala

Aja pa pozanimaj se če nujno potrebuje dva DVI izhoda. Grafična bi bila popolna 4650, a mislim da pasivna verzija nima dveh DVI izhodov, aktivna pa. Seveda lahko vedno kupiš Acelero S1.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

R O N I N ::

Ram ne rabiš 1600MHz. Tipična napaka pri sestavljanju nekoga ki se ne spozna. Kupi največ 1333MHz, čim nižjih latenc, vendar bodi pozoren, da voltaža ramov ne presega 1,65V, kar je važno zaradi integriranega krmilnika v sam procesor tako pri i5 kot i7. Ponavadi je pri ramu navedeno da je stestiran za čipovje x58 oziroma p55. Ne vem kakšne požrešne programe šef poganja a po mojem bi bilo tudi 4GB rama dovolj. S SSDjem žal zaenkrat ne pridobiš kaj dosti, raje kupi dva diska in naj bo na enem backup. Pri diskih je važno, da ima čim večjo gostoto zapisa na eno plato(npr. 1x500 je bolje kot 2x320 in 2x320 je bolje kot 2x250), Samsung F3 serija je dobra izbira. Kakšne kapacitete bosta pa je prav tako odvisno od programov, ki jih uporablja. Če šef uporablja dva zaslona in sta oba velike resolucije, potem grafična za 50€ žal ne bo dovolj. Če uporablja grafične aplikacije pa mora tako ali tako kupiti high end grafično. Po mojem je socket 1156 dobra izbira, ali boš izbral i5 ali i7 pa se odloči glede na ceno. Upam trdit, da šef v celoti ne bo izkoristil ne enega ne drugega procesorja.
Kar se tišine tiče... Napajalnik Cooler Master Silent Pro je res zelo tih, morda že pretih, saj se ga ne sliši tudi če imaš samo pasivno hlajenje. Najglasnejši je stock hladilnik procesorja (i5, i7), ki je sicer pri nizki uporabi procesorja zelo tih, pri večji pa že moteče glasen -> hladilnik zamenjaj. Glasni so tudi diski, tako da svetujem, da jih pritrdiš na gumijaste nosilce. Marsikomu je pomembno tudi ohišje, da je praktično in da se v njem čim manj nabira prah, zato odsvetujem igričarska ohišja, ki so narejena za kopico ventilatorjev.
Glede varčnosti pa sta i5 in i7 na podnožju 1156 prava izbira, v prednosti je i5.

Plehman ::

Super hvala vam za odgovore, bom jutri sestavil en računalnik in me zanima vaše mnenje. Sedaj je moj edini problem še to katero grafično izbrat... Kakorkoli tudi če ni ravno pasivna ne bo konec sveta. Na pcju pa ne bodo laufali neki požrešni in zahtevni programi za grafiko, važno je samo brezhibno delovanje na dveh zaslonih z ločljivostjo 1920 x 1200.

axee ::

Grafična za 50EUR bo povsem dovolj, saj je povedal da bo programiral in v ozadju bo teklo veliko požrešnih programov. Nič od tega ne zahteva grafične moči. Sam imam HD4670 (malenkost močnejša kot HD4650) in brez problema lavfam dva 24" monitorja (1920x1200).

JA vidim da potrebuješ dva DVI izhoda. Sam sem nabavil od Powercolor HD4670 (nek "pro" hladilnik) in moram res pohvalit da je odličen, sam imam sicer gor Accelero S1 a imam občutek da neboš potreboval zamenjave. Pride pa tam okoli 60EUR če se ne motim.

R O N I N ::

Ja HD 4670 bo dovolj. Nisem vedel da stanejo 50EUR. :) Kakšna GF 9400/9500 GT pa po mojem ne bi zadostovala. Če poganjaš dve ločeni namizji zna tudi windows 7 ali Vista aero pokurit precej grafične moči. Glede rama na grafični pa se morda že splača vzet 1GB za uporabo na dveh zaslonih. Pri grafičnih se lahko zaj***, če izbereš tako z glasnim hlajenjem, lahko pa ti dela preglavice tudi taka s pasivnim hlajenjem, saj pri nekaterih moti piskanje kondenzatorjev. Če misli šef poganjat windows 7 vedi, da vse grafične zaenkrat še ne delujejo dobro na tem os.

Pri izbiri matične plošče bodi pozoren, da bo sama zasnova odgovarjala šefu, se pravi, da boš lahko po potrebi dodal razširitvene kartice (PCI ali PCI 1x slot), ali pa da bo mela Firewire, če ga šef potrebuje itd.

Plehman ::

Okej se kar strinjam glede novih operacijskih sistemov in grafičnih kartic. Torej ali mi lahko mogoče poleg te ki mi jo je povedal axee, še katero drugo, ki če je pasivna, da ji kondenzatorji ne cvililjo:) ali pa če ima ventilator da ni preglasen :).

Hvala

LP

chicolino ::

glede na to da je budget kar visok bi jaz investiral v hlajenje..
vzel bi intel i5 ki se manj segreva kot i7 in nanj dal kakšen aftermarket cooler.
kupiš še eno kvalitetno ohišje do 80eur
plate za intel ne poznam dobro.. jaz bi vzel kaksno srednjo klaso ker itak navijanja ne bo stabilne pa bi morale biti + - vse.. in rama bi vzel 4x 2gb sector 5 od patriota.
diski so meni ista pašta ali samsung ali wd.. hitrost je tam tam glede na to kateri se bo prej pokvaril pa bo igrala veliko vlogo temperatura in sreca.
vzel bi se par tihih ventilatorjev za ohisje in jih smiselno postavil za dobro prezracevanje ohisja..
kar se tice graficne bi vzel ati 4770 512mb zaradi procesa izdelave in ddr5.. vem da te igre ne zanimajo.. je pa to kartica ki se zelo malo greje in porabi dokaj malo energije.. das na njo se enega zalmana za 20eur in imas neslisno kartico. kar ti ostane od budgeta pa zapravi na kvalitetnemu napajalniku!

ce te zanima konkretna specifikacija in cene povej pa se bom potrudu sestavit konfiguracijo.

R O N I N ::

Piskanje naj bi bilo predvsem pri nvidia karticah, ki pa naj bi imele boljše, hitrejše posodabljanje gonilnikov kot ati kartice in tudi manj težav pri združljivosti z windows 7. Sam imam pasivno 9600GT in (zaenkrat) ne piska. Je pa potrebne tudi malo sreče, da zadaneš z izbiro.

Plehman ::

Ja če ti ni odveč bi mi zelo pomagal s konkretnimi specifijkacijami. No tudi kar se cene tiče, če so neki razumni argumenti je lahko tudi več sam več kot 1500 EUR pa mislim da ne bo šlo. To je res zadnji limit, vendar še to potrebujem potem dobre argumente...

LP

chicolino ::

sestavi.si:

Maticna: ASUS P7P55D 142eur
CPU: INTEL CORE I5 - 750 2.66ghz 183eur
Ram: PATRIOT 2X 2GB DDR3 1333MHZ SECTOR5 107eur (2x)
GRAFIčNA KARTICA: HD 4770 512MB DDR5 96eur
Disk: Samsung 1tb F3 83eur
DVD/RW SAMSUNG SH - S223F SATA 21eur

agt.si:
ohisje: Antec Three Hundred: 52eur
napajalnik: Scythe P-550A "Kamariki 4" 83eur
CPU cooler Scythe Mugen 2 39eur (nisem 100% da pase na socket od i5)
vga cooler Arctic Cooling Accelero S1 Rev.2 22eur
termalna pasta: arctic silver 5: 6eur

po potrebi se kasen dodaten ventilator v ohisje (max 2 in regulator obratov za 15eur)
cena te pride pod 1000eur..
glede plosce in napajalnika ti lahko kdo priporoca kaj boljsega.. kar se tice ramov, cpuja in graficne pa jaz osebno nebi menjal

axee ::

Za moje pojme ne rabi toliko za grafično dat (plus komplikacije bodo pr . Ohišje bo kul, a je čist odprto, nanj bodo prišle tudi vibracije z diskov (samsungi znajo kr dost vibrirat), ampak te načeloma nebo motilo.

R O N I N ::

Ne vem... Podpirajo vse kartice 2x 1920x1200 v span mode oziroma dual view? to je potem resolucija 3840x1200.

chicolino ::

axee kaksne komplikacije pa? ta graficna mu bo super za delovno postajo.. tiste 45xx in manj so bolj za pisarnisko rabo.. ce bo pa imel 2 monitorja mislim da se mu izplača dat par 10eur vec za solidno graficno.. nikoli se ne ve. ze ce ima budged 1000eur nima smisla da natrosi noter skart robo

Plehman ::

No še enkrat se vam zahvaljujem za pomoč. No na sestavi.si sem zmetal sedaj skupaj nekaj takega:

Mainboard S - 1156 ASUS P7P55D Pro, ATX 160.63 EUR
Procesor INTEL Core i5 - 750, 2,66GHz, LGA1156, Quad - Core, Boxed 182.49 EUR
PATRIOT 2x 2GB DDR3 1333MHZ SECTOR5 106.93 EUR
HDD SAMSUNG 1TB SATA2 32MB/7200 76.31 EUR
DVD/RW SAMSUNG SH - S223B/BEBE SATA BULK BLACK 21.50 EUR
Antec Three Hundred 51.61 EUR
Hladilnik za procesor NOCTUA NH-U12P SE2, za LGA1366 70.79 EUR
PWS COOLER MASTER SILENT PRO M500W RS500 - AMBAD3 58.99 EUR
VGA HD 4870 512MB DDR5 PCIE 2DVI 128.83 EUR
VGA-Hladilnik THERMALRIGHT T-Rad? 47.69 EUR

SKUPJA : 970.30 EUR

Sedaj pa še par vprašanj. Ali bo dovolj 500w napajalnik za te komponente? Kje je razlog, da se večina od vas odloča za ohišje Antec Three Hundred? Glede sestavljanja komponent, če jih jaz osebno noter instaliram, ali garancija še vedno velja? Ali imate glede costum PC-jev kakšen predlog glede sestavljanja ali je na koncu pač tako, da kupim vse posamično, in upam da ko bom vse skupi zmetal, da bodo stvari delale? Imate tudi tukaj kakšen predlog?


Še enkrat hvala za vse res koristne informacije.

LP

axee ::

Komplikacije so pri tem da Acelero ne paše gor brez malo lomljenja hladilnika. Hladilnik za procesor si sfalil, predrag in sploh ne tako dober, tud hladilnik za grafo, zopet bo bolje Scythe Musashi. 500W bo ta sistem brez problema poganjal, pa vseeno vzami 600W, če že pretiravaš z grafičnimi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

Plehman ::

Okej, kateri hladilnik bi torej bil boljši za CPU? Oz. kateri je dober in zagotovo paše gor, če mi lahko nekdo pripne link od hladilnika. GRAFIčNA KARTICA: HD 4770 512MB DDR5 96eur a tu gor pa paše vga cooler Arctic Cooling Accelero S1 hladilni sistem?Oziroma takole, če mi lahko poveste en model dobre grafične kartice, ki podpira dva DVI izhoda in primeren pasivni hladilnik za le to.

LP

axee ::

CPU hladilnik: Scythe Mugen 2

Nabavi HD4770 in pusti original hladilnik gor. Mam občutek da ga neboš slišal, oz te ne bo motil. Potem pa ko boš imel prižgan računalnik z prstom ustavi ventialtor in povej če čutiš razliko. Glede na to kar si povedal grafična nebo nikoli dejansko v uporabi in se tudi ventilator nebo hitreje vrtel. Pomoje bo tako še najbolje, pa potem kupiš če bo potreba nov hladilnik.

Plehman ::

Okej, vem da je lahko neumno vprašanje, vendar kako pa veš da paše gor na ta socket. Okej se strinjam mogoče je res boljše tako in se potem, če so stvari preglasne dokupi kakšen hladilnik.



Kaj pa glede sestavljanja komponent, če jih jaz osebno noter instaliram, ali garancija še vedno velja? Ali imate glede costum PC-jev kakšen predlog glede sestavljanja ali je na koncu pač tako, da kupim vse posamično, in upam da ko bom vse skupi zmetal, da bodo stvari delale? Imate tudi tukaj kakšen predlog?


LP

axee ::

Imaš garancijo na vsako komponento posebej. To pomeni, da na servis ne moreš poslati celega računalnika, ampak samo okvarjeno komponento, seveda moraš sam odkriti kje tiči problem.

klinker ::

ASUS P7P55D 138,56EUR
Intel(R) Core™ i7 860 254,24EUR
Cooler Master V8 48,43EUR
Team Group PC3-10666 "Elite" KIT 4096 MB 85,78EUR
Gainward GeForce 9500 GT "Silent" (DVI-I,HDMI,VGA) 51,12EUR
Samsung SH-S223L BEBE 24,21EUR
Western Digital WD1001FALS "Caviar(R) Black™ 92,15EUR
Antec P-183 146,48EUR
Corsair TX-650W 96,11 EUR

Skupaj: 937,08EUR

galu ::

ASUS P7P55D 138,56EUR
Intel® Core™ i7 860 254,24EUR
Cooler Master V8 48,43EUR
Team Group PC3-10666 "Elite" KIT 4096 MB 85,78EUR
Gainward GeForce 9500 GT "Silent" (DVI-I,HDMI,VGA) 51,12EUR
Samsung SH-S223L BEBE 24,21EUR
Western Digital WD1001FALS "Caviar® Black™ 92,15EUR
Antec P-183 146,48EUR
Corsair TX-650W 96,11 EUR

Skupaj: 937,08EUR


To bi bilo to, edino hladilnik bi zamenjal za nek pasiven, ker hlajenje/OC verjetno ni za njega, temveč tišina..
Tako to gre.

Samek1337Q ::

ASUS P7P55D 138,56EUR
Intel® Core™ i7 860 254,24EUR
Cooler Master V8 48,43EUR
Team Group PC3-10666 "Elite" KIT 4096 MB 85,78EUR
Gainward GeForce 9500 GT "Silent" (DVI-I,HDMI,VGA) 51,12EUR
Samsung SH-S223L BEBE 24,21EUR
Western Digital WD1001FALS "Caviar® Black™ 92,15EUR
Antec P-183 146,48EUR
Corsair TX-650W 96,11 EUR

Skupaj: 937,08EUR


To bi bilo to, edino hladilnik bi zamenjal za nek pasiven, ker hlajenje/OC verjetno ni za njega, temveč tišina..


Tale setup je precej soliden, le da bi jaz zamenjal disk z WD 6400AAKS ali kakšnim podobnim, saj je dual platter zadeva in je hitrejši od diskov z tremi ali več ploščami, kakor bo tudi manj tistega preskakovanja, ki se ga lahko jasno sliši izven ohišja. Sam hladilnik za procesor je odličen, a če hočeš še bolj tih računalnik - Noctua hladilniki z ULNA nastavki. Seveda bi zamenjal tudi grafično kartico za 4670 ali podobno, ter dodal Accelero hladilnik, ter ostane ti - Neslišen računalnik.
i7 920 @ 3.15GHz | GTX 295 | GB EX58-UD5 | 2xWD6400AACS RAID 0 | TX 750 | 300

Plehman ::

Še eno vprašanje glede procesorjev: Zanimivo je to, da ste mi takoj predlagali i7 ali i5. Kaj pa če v primerjavo vzamem recimo:
1. Intel® Core™ i7 860 http://www.agt.si/racunalniska-oprema/p...
2. Intel® Core™ 2 Quad Q9650 http://www.agt.si/racunalniska-oprema/p...

Cene so zelo blizu..

LP

jest10 ::

Qxxxx pozabi, sploh pa za tako ceno.

R O N I N ::

Core 2 quad q9650 ni dost boljši od i5, če sploh, stane pa 100EUR več, torej se ne splača.

@Samek: WD 6400AAKS je enako hiter kot WD 1001FALS, ker ima enake plate, le eno manj ima, kar pa se ne pozna na hitrosti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Abak do 1000€

Oddelek: Kaj kupiti
191510 (1143) hors1971
»

Nov računalnik

Oddelek: Kaj kupiti
291822 (1188) ivanuscha
»

I7 sistem za 1100 € (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
575486 (4320) klinker
»

Gaming mašina za 1000€

Oddelek: Kaj kupiti
181696 (1291) dzinks63
»

Komponente za designing

Oddelek: Kaj kupiti
211637 (1270) R O N I N

Več podobnih tem