Forum » Omrežja in internet » Skupni kanal za kable
Skupni kanal za kable
CoDiUm ::
Živjo!
Prosim, če mi kdo, ki se spozna, malo pojasni kakšne so omejitve pri polaganju kablov v isto cev. Pri tem mislim specifično: optični kabel, koaksialni (za TV), štrom, telefonska linija, UTP... (mogoče se še kekega spomnem).
Gre za to, da bomo v kratkem menjali fasado na hiši in bomo speljali kable pod novo fasado (po vnaprej položenih kanalih). Torej, a lahko zgoraj naštete kable vržeš kar v isto cev, al so kakšne interference ipd. sranje? V slednjem primeru, kakšna približno pa mora biti razdalja med kanali da ne bo prišlo do tega?
Hvala
Prosim, če mi kdo, ki se spozna, malo pojasni kakšne so omejitve pri polaganju kablov v isto cev. Pri tem mislim specifično: optični kabel, koaksialni (za TV), štrom, telefonska linija, UTP... (mogoče se še kekega spomnem).
Gre za to, da bomo v kratkem menjali fasado na hiši in bomo speljali kable pod novo fasado (po vnaprej položenih kanalih). Torej, a lahko zgoraj naštete kable vržeš kar v isto cev, al so kakšne interference ipd. sranje? V slednjem primeru, kakšna približno pa mora biti razdalja med kanali da ne bo prišlo do tega?
Hvala
Pyr0Beast ::
Štrom posebej, podatki posebej.
5cm je dovolj.
5cm je dovolj.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Senitel ::
Optiko lahko vlečeš kjer ti paše (samo vogale treba pazit). Kot dodatek k temu kar je napisal Pyr0Beast.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Senitel ()
bzp ::
Se mi zdi da je težko dat univerzalen odgovor drugače kot: čimbolj oddaljeno en tip od drugega. Ampak ok, optika je lahko kjerkoli, na koaksialnega (TV) je pri meni mrežni kabel imel več vpliva kot napetostni, mrežni kabli se pa med sabo tudi čisto dobro prenašajo. Na zvočniških kablih, najmanj zaščitenih, pa nisem opazil kakšnih problemov. Je pa res da nisem nek audiofil.
Opkow ::
Optika ne sme biti polozena v blizini radioaktivnih virov...
Tko da ne more biti kjerkoli. ;)
Tko da ne more biti kjerkoli. ;)
Karen ::
Jaz imam štrom v istem kot kabel po kar nekaj kanalih pa ni panike (STP - shielded twisted pair). Torej razlika v ceni med stp in utp je tako majhna, pa imaš že shield. Ampak če boš na novo polagal raje daj kakšno več - plastična cev je "praktično zastonj" - 50m fi 18mm dobiš za ene 15eur, 200m je torej 60 eur, kar je bakšiš proti ostalim stroškom ki jih boste imeli s fasado. Pač vleci vzporedno več. Drugače pakot so ti povedali naj bi bio najboljše.
p.s.: če imaš možnost vzemi večji fi cevi. Pol boš ugotovil da moraš npr. potegnt HDMI, pa veš kakšen je priključek, pa kak s-video, pa po tamali cevi ne gre drugače kot da odrežeš in zalotaš, pa so tam težave.
p.s.: če imaš možnost vzemi večji fi cevi. Pol boš ugotovil da moraš npr. potegnt HDMI, pa veš kakšen je priključek, pa kak s-video, pa po tamali cevi ne gre drugače kot da odrežeš in zalotaš, pa so tam težave.
CoDiUm ::
Optiko lahko vlečeš kjer ti paše (samo vogale treba pazit). Kot dodatek k temu kar je napisal Pyr0Beast.
Glede vogalov: kdo ve, kakšen je minimalni radij (za kable od T2)?
Karen: cevi so pocen, ampak fotr se boji, da bodo fasaderji jezni če bodo moral na vsakih par metrov dolbst kanale v stiropor. Drgač smo itak najprej mislili dat po eni strani kabel (za UPC, ko bodo delali omarico), na drugi steni pa še enga za T2. Pa hvala za nasvet glede premera...
Pyr0Beast ::
Optika ne sme biti polozena v blizini radioaktivnih virov...
Čemu ?
Kable lepo uvijaš in jih ne lomiš. Tudi cev ti ne gre nikoli pod pravim kotom ampak v loku.
Čemu ?
Kable lepo uvijaš in jih ne lomiš. Tudi cev ti ne gre nikoli pod pravim kotom ampak v loku.
Some nanoparticles are more equal than others
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pyr0Beast ()
ender ::
Glede vogalov: kdo ve, kakšen je minimalni radij (za kable od T2)?Pri sosedu so jih speljali kar po 2cm kanalih.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.
fosil ::
Ni take panike z optičnimi, ker so zelo tanki gredo brez težav tudi okrog relativno ozkih vogalov.
Pazit moraš samo da jih ne zlomiš (takrat zahrustajo ). Če se to zgodi je pa mal kriza.
Pazit moraš samo da jih ne zlomiš (takrat zahrustajo ). Če se to zgodi je pa mal kriza.
Tako je!
marjan_h ::
Mene zanima samolepilni kabelski kanal za nad ometom. Ali dejansko lepilo drži ali je sranje kar se tiče tega?
ender ::
Vsaj pri kanalih, ki jih imajo v Merkurju lepilo drži. Se mi je že zgodilo, da je kanal padel dol zato, ker je bila zanič barva na steni, in je le-to potegnil dol (pa pri odstranjevanju kanala iz mize je potegnil stran furnir).
There are only two hard things in Computer Science:
Vanadium ::
Glede vogalov: kdo ve, kakšen je minimalni radij (za kable od T2)?
Karen: cevi so pocen, ampak fotr se boji, da bodo fasaderji jezni če bodo moral na vsakih par metrov dolbst kanale v stiropor. Drgač smo itak najprej mislili dat po eni strani kabel (za UPC, ko bodo delali omarico), na drugi steni pa še enga za T2. Pa hvala za nasvet glede premera...
Ne sekiraj se ti za fasaderje, da bojo jezni, plačaš jih zato, da naredijo tako kot ti želiš če ne bojo oni bojo pa drugi. Ko bo teb šel kabel v ku*ac boš pa lepil nove kanele na fasado. Lepo položi iz vsake tk omarice v enem kosu (brez štukanja) 2x fi 16 cev, dobro jo s skobami namontiraj na zid, da se ne premikajo in probaj če imaš foršpan če lepo gladko gre od začetka do konca. Verjemi, da mi boš nekoč hvaležen za nasvet (videl za cajta gvo miljon pizdarij, ko ni bilo narejeno kakor je treba pa smo lepil kanale pa cev prbijal na nove fasade). Zamisli si tudi kje boš imel glavno vozlišče (podstrešje, klet, utility,...) In do tja pač potegneš cev.
Glede kanalčkov je pa tako da od prizma flex s penastim slojem spodaj kar lepo primejo (take smo meli na gvo) za fasado jih pa vseeno moraš še šraufat (najbolj mogoče z vložki za knauf)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vanadium ()
TheBlueOne ::
To se slisi kot enostavno vprasanje, dejansko pa je kar komplicirana zadeva, posebej, ce gres v ekstreme. Odvisno je tudi od tega, kaksne kable imas, kjer imajo nekateri dodatno zascito.
Recimo mi smo imeli ekstremne probleme pri HDMI kablih. Problematicen je tudi analogni audio, ki je na motnje lahko zelo obcutljiv.
Ampak ce ne gres v nek ekstrem, potem je vejretno prakticno vseeno tudi ce das skupaj vse, kar premore povprecno gospodinjstvo.
Recimo mi smo imeli ekstremne probleme pri HDMI kablih. Problematicen je tudi analogni audio, ki je na motnje lahko zelo obcutljiv.
Ampak ce ne gres v nek ekstrem, potem je vejretno prakticno vseeno tudi ce das skupaj vse, kar premore povprecno gospodinjstvo.
||pSyCh0| ::
Vsaj pri kanalih, ki jih imajo v Merkurju lepilo drži. Se mi je že zgodilo, da je kanal padel dol zato, ker je bila zanič barva na steni, in je le-to potegnil dol (pa pri odstranjevanju kanala iz mize je potegnil stran furnir).
Zanimivo, nam so ravno ti dobesedno odpadli, imamo rahlo ukrivljene stene :/
Prejšnje so pa s seboj potegnile celo plast in ne zgolj barvo, ko smo jih odstranili. Na žalost ne najdem kontakta podjetja, ki je to polagalo :/
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Optika v notranjost hiše (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 22065 (12452) | ToniT |
» | priklop optičnega kablaOddelek: Omrežja in internet | 9100 (7633) | Vanadium |
» | Kateri kabel za omrežje v hiši? utp/ftp/stp/sftp?Oddelek: Omrežja in internet | 11643 (9319) | antonija |
» | Soba - problemOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5475 (4706) | St235 |
» | Kako kvalitetno naštukati telefonsko parico ? (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 9772 (8290) | Vanich |