» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
94 / 182
»»

Thomas ::

Se ti zdi, da posameznik v postsingularnosti ne bi mogel priti do izraza?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ABX ::

Se ti zdi da posameznik na internetu ne more priti do izraza?

Zakaj bi eno izključevalo drugo?

Jaz kot posameznik imam svoje ideje in svojo resnico, vendar ta topic (skupaj z mojimi in drugimi prispevki) ima eno svojo identiteto in ta končna resnica spet nazaj oblikuje mojo.

Vprašanje je če priznamo da ima ta topic eno svojo identiteto? Sploh če bi bilo moderiranje avtomatizirano in omogočeno neko AI izvršilno moč.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ABX ()

poweroff ::

Thomas, govorim o tem, da so tule uspeli izvesti prototip mačjega uploada. Pri čemer je to any cat, ne točno določena mačka.

ABX je na te pomisleke odvrnil, da so za končni rezultat irelevantni. Češ - ohranitev posameznika je irelevantna, pomembna je ohranitev vrste.

To se meni zdi en tak težek kolektivizem. Pogruntat moram samo še ali se v ozadju skrivajo kolhozi (sovjetska ideologija) ali morda nirvana (budistična ideologija)...
sudo poweroff

Hja, narava pravi da vse kar predamo naprej so naši geni. Ampak to nam ne diši, zato pa se trudimo da to spremenimo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ABX ()

Nasprotuješ sam sebi.
sudo poweroff

Niti ni budizem, niti sovjetizem. A podobnosti vedno so, celo med čokolado in drekom, a pri delanju vzporednic je treba biti skrajno previden.

Double_J ::

Ubistvu morajo simulacije bistveno prehiteti, ne zgolj posameznika, ampak raje kar celotno vrsto. Tko da bomo pomoje še nekaj čakali.

S tem, da 99% populacije je samo ohranjanje statusa quo. Simulacija bo morala biti recimo milijonkrat hitrejša(da bo singularnost praktično trenutna) od razmišljanja kakih 100milijonov ljudi, zaradi katerih je recimo nek konkreten napredek.

Se pravi, zadeva bo kot šus ne pri 10^15bit, ampak raje to na kvadrat enih 10^30bit.
Dve šivanki...

Nasprotuješ sam sebi.

V čemu?

innerspace ::

Pardon me for the intrusion...
Mislim, da mi je en del usel..in sicer...what is the point of an upload?
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Saladin ::

what is the point of an upload?

Gre se za najlažji način doseganja prave nesmrtnosti in max. p/p.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

No, to je en point.

Drugi je ta, da z uploadom preplonkamo razmišljanje na mašino, ne da bi vedeli, kako se sploh odvija. Ukrademo Prometeju ogenj.

Samo po moje, bomo zakurili že prej, na drug način.

doseganja prave nesmrtnost

Je ta nesmrtnost tista, po kateri hrepeni prekticno vsako zivo bitje, torej nesmrtnost telesa? Ali se gre za ohranjanje "zavesti" oziroma nesprejemanje cikla ujetosti v "naravno" ustrojevanje, oziroma naravni zivljenjski cikel?
Odrekanje bioloskemu in prenos na drugo prevodnost?

ne da bi vedeli, kako se sploh odvija

To je po mojem najvecji problem, saj se tako ustvarjajo nekaksni neutemeljeni upi na svetlo prihodnost mnozicnega uploadanja.

Samo po moje, bomo zakurili že prej, na drug način.

Po mojem tudi, je pa za se vprasat nekaj. Ce "ne vemo kako se odvija" na bio substratu, le kako bi potlej lahko vedel kako se odvija na kovinosubstratu? Ali je potem treba "prepustit konjem prosto pot"?
Zveni precej nevarno..

Ce "ne vemo kako se odvija" na bio substratu, le kako bi potlej lahko vedel kako se odvija na kovinosubstratu?

Ker so na biosubstratu nekatere komplikacije, ne bistveno pomembne za naše namene. Kot že večkrat dana primera med ptičem in letalom. To metaforo dajem že od 1987.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Ker so na biosubstratu nekatere komplikacije, ne bistveno pomembne za naše namene.

Morda pa so prav te "komplikacije" srz vsega iskanja. Ce jih pa zanemaris, se lahko igras do onemoglosti, ne da bi vedel zakaj.
Ne vem natancno o kateri primeri govoris(87ga sem se skozi otroske oci cudil svetu)...sklepam pa da razumes, da letalo samo nima kej, ptic pa se "drajva" sam naokoli z nekim bio namenom. Stroju bos lahko marsikaj vcepil, vprasanje(in to pomembno) je, ali bo stroj zmogel najti ali ustvariti "drive", za svoje delovanje. Brez tega bo le stroj.
No, kolikor sem razumel, pojmujes ljudi kot stroje, zato nimas takih tezav kot jaz:)

Seveda. Človek je žival in žival je stroj.

Da, bioloski stroj. Ne mores ga pa enacit z mehanskim strojem. Nikakor.

Ni neke nujne inherentne razlike med obema. Stroj je stroj, tak ali drugačen.

Gre se za "upravljalca" stroja, ta je najbolj pomemben.
Ne zaradi mehanskih zmoznosti stroja ampak zaradi namena, ki ga ima.
Z mojega gledisca sta opica ali clovek "naraven" pojav, stroj z AI pa "vsiljen" ali samo posledicni pojav.
Bistvena razlika.

Pegaz ::

Definiraj naraven in vsiljen pojav. Vsiljen je ta, ki je posledica naravnega, za nastanek katerega naravni pojav uporabi gradnike (npr. silicij za računalnik) iz okolja?

Če se sem ujel tvojo definicijo vsiljenega, potem razloži, kaj se dogaja, ko naravni pojav uporablja zunanje gradnike (hrano) za nastanek oz. obstoj naravnega (samega sebe, potomcev).

--

Razlika med mehanskim in biološkim strojem je le ta, da je trenutno biološki stroj v večini stvari bolj zmogljiv in optimiziran za opravljanje teh nalog.

Definiraj naraven in vsiljen pojav.

Bom podal primer. Naraven pojav-radioaktivnost, vsiljen pojav-atomska bomba.
Upravljalec doloca kako upravljati(vsiliti efekt) z naravnim pojavom.
Ja tudi racunalniki niso cist naravni pojav.
Podobno je s protokolom, je logicna reakcija na vse naravne in posledicne pojavnosti, izhod pred doomom.

Glede hrane in njenega izkoriscanja je precej razlicnih interpretacij, tako da nebi o tem, ker ni za v to temo.

Razlika med mehanskim in biološkim strojem je le ta, da je trenutno biološki stroj v večini stvari bolj zmogljiv in optimiziran za opravljanje teh nalog.

Razlika je ta, da je mehanski stroj rezultat nezadovoljstva zaradi nezmoznosti bioloskega "stroja" opravljati neka opravila, ki se mu zdijo potrebna. Tudi o dejanski potrebi nebi zdaj, ker zahteva presiroko obravnavo.
Optimizacija mehanike naglo narasca, hitreje od optimizacije biologije, le zato, ker je kolektivna obsesija bolj usmerjena v tech kot v bio.
Resitev problema, ki prinese novo poglavje problemov. Neverending story. Ali pac?

"Naraven - umeten" je lažna dihtomija. Nujna za dušni mir tradicionalno razmišljujočih. Seveda so v svojih prepričanjih iskreni, a to ni dovolj, da bi imeli prav.

Bom podal primer.

To ni dovolj. Definiraj oba zadevi, da vemo, o čem se pogovarjamo. Če imaš težave z definicijama, je to zato, ker je tvoji skovanki praktično nemogoče definirati.

Optimizacija mehanike naglo narasca, hitreje od optimizacije biologije, le zato, ker je kolektivna obsesija bolj usmerjena v tech kot v bio.

Razlog ni pomemben. Pomembno je, kaj se dolgoročno zgodi. Dolgoročno tech premaga bio.

To ni dovolj. Definiraj oba zadevi, da vemo, o čem se pogovarjamo. Če imaš težave z definicijama, je to zato, ker je tvoji skovanki praktično nemogoče definirati.

Zgodba bi lahko bila taka:

Pojavnost je dokaj tezka zadeva za definirat, povsem je odvisno od konteksta, ki se ga lahko lotevas. Tukaj zgleda precej jasno, da govorimo o procesu evolucije, ki je doprinesel mnozicnost bioloske raznolikosti na pretezno "mrtvem" segretem skupku kamenja in kovin ter ostalih elementov(Zemlja:) Ena od teh variacij bioloskega "iskanja superiorne oblike" ter s tem povezane potrebne funkcionalnosti je sodobni clovek(gledano biolosko). Je produkt neke selekcije in procesov pretakanja materiala(kot organski konstrukt ima metabolizem, ki ga reciklira in s tem tudi ohranja v formi), zato izkorisca materiale za ohranjanje lastnega obstoja. Ta obstoj se skozi razvoj posameznika ter druzbe razvija in prilagaja oblike vedno novim potrebam. Evolucija pac.
Zdej se pa zgodi, da to bitje, recimo mu najbolj sposobni bioloski stroj, odloci, da je njegov obstoj(*) najpomembnejsa stvar na tej rotirajoci kugli...cez nekaj tisocletij obstoja ugotovi, da je delovanje njemu vecjega telesa(druzbe) pocasi zacelo puscat jake posledice na tej skorji, ki mu pocasi ne nudi vec vseh dobrin(produkti eksponentno rastejo) na katere se je ves ta cas navajal skozi zivljenje...potlej dojame, da je teh bitij morda prevec, morda so potrebe prehude, vendar je rast tako hipnoticna in privlacna.
Bitje in z njim druzba se pocasi a intenzivno prestavljata v eksponentno paralelnost(cemur jaz pravim fiktivnost), skozi znanost sebe obravnava zgolj mehanicno(ne izkustveno, cisto druga metoda oz. procesi), tako kot obravnava lastne kreacije, ki jih je izumljal za resevanje ostalih bolj prakticnih problemov. Skozi znanost pa tudi dojema posledice lastnih dejanj.
Druzba posameznike spravlja v polozaj iskanja ekstremnih resitev, ena od takih je protokol in uploadanje.

Tukaj je vzrok pojavnosti v domeni ozke sfere obstoja, to je cloveska druzba in posamezna oziroma kolektivna zavest(o stanju le te lajam v drugi temi:). Vsiljen pojav prav zato, zaradi izvora iz organizma, ne iz sil in primarne pojavnosti.

Protokol je kot hisa. Konstrukt po meri namisljenih potreb.
Zemlja je pa kot svet, poligon za vse briljantnosti in neumnosti, ki lahko kjerkoli in kadarkoli pridejo v zavest:)

Razlog ni pomemben. Pomembno je, kaj se dolgoročno zgodi. Dolgoročno tech premaga bio.

Torej smo doomed.

*?

Zgodovina sprememb…

Apperiance is just that.

Zakaj ne more biti moj jaz ravno ta "najbolj sposobni biološki stroj - človek", če sem ga sposoben procesirati?

Tvoj jaz je frakcija zavesti v vesoljnem poligonu. Ce je najboljsi ali ne, ni mozno dolocat, ker vedno potrebuje primerjavo. Za to nardit pa ni metod, so le opravila.
Tako da "najbolj sposobni bioloski stroj" je le trenuten naziv za cloveka v primerjavi z drugimi sesalci in bitji.
Za vsakega velja, naj ozavesti lastno sposobnost procesiranja v zadovoljstvo z rezultatom. Ceno postavlja druzba, zadovoljstvo pa si vsak najde sam.
Stvari so lahko izredno kompleksne in neverjetno preproste:)

edit: odstranil del, ki se navezuje na izbirsana sporočila - snow

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: snow ()

@innerspace
Spet nisi nič definiral. Povedal si le zgodbico, kako smo ljudje nastali, in kako je, po tvojem mnenju, evolucija naredila ljudi (oz. naš substrat) posebne. Naš substrat ni poseben. Pravzaprav ni pomemben v ničemer. Pomembno je le, da se nekje izvajajo loopi, ki simulirajo zavest. Če se izvajajo na ogljiku/siliciju/čemerkoli drugim je pa nepomembno.

Zgodovina sprememb…

P.>Spet nisi nič definiral.

Ce ti iz povedanega ni jasno o cem govorim, ti ne morem pomagat.
Ali se zadovoljis s tem, ali ne. Mene protokol niti najmanj ne zadovolji, zato si(in vam) postavljam vprasanja, da bi kaj vec izvedel.
Nikjer nisem izpostavil, da bi nas substrat bil kaj posebnega(ker ne mislim da je) le priblizno sem opisal kako je z vzrocnostjo in posledicnostjo...
To je zgodba o ustvarjanju(spreminjanju) oblik pojavnosti, ne definicija tega.

Ker ocitno trobim v prazno, se iz teme umikam, mogoce tu pa tam se kaj vprasam, ampak je tako, da bo odgovor krneka mantra, kot vsi do sedaj.

Sicer pa kot sem napisal, s takim pogledom in razmisljanjem, ste(smo) doomed. Protokol bo(ce bo) zgolj pristavil svoje. Resil ne bo nic.

:)

snow ::

Sem malo pobrisal "filozofijo okol filozofije" od določenega osebka.

Še enkrat moral malo brisat - kdo je butast, kdo pameten nas ne zanima, niti pri debati nima veze. Štejajo argumenti tipa: raziskave kažejo da zavest... (vir) ali glede na trenutno rast računske moči ...
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

innerspace>> Tvoj jaz je frakcija zavesti v vesoljnem poligonu

Mene zanima tvoj pogled. Vkolikor je offtopic ga bi ga morda postavil drugam.
Ali naj bi to pomenilo da ima 'vesoljni poligon' zavest?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Donfilipo... >ZS

CaqKa ::

kaki tech vs bio?
tech je bio. človek je produkt narave torej je bio. "tech" je produkt človeka, ki pa je produkt narave, torej je tudi "tech" bio. ni tukaj VS vmes.
evolucija in narava pač gre to pot.

oboje sta stroja ki delujeta na podlagi fizkalnih zakonov.

oboje sta stroja ki delujeta na podlagi fizkalnih zakonov.

No more, no less. "Dodatne dimenzije" ni.

@CaqKa
Agree. Ampak tega nekateri ne vidijo. Zato treba uporabit neke izraze, da se stvar razloži.

Razloži svoji babici transhumanizem brez teh dveh oz. podobnih besed.

snow ::

Včeraj sem gledal eno oddajo o zavedanju živali na discovery. So preizkušali različne živali (delfine, opice, slone) s pomočjo zrcala. In dosti teh je ugotovila, da vidijo v zrcalu samega sebe. Bomo uploadali tudi njih?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Upload ali reload vsake sentience je IMO moralni imperativ. Poleg tega pa še neizogibna posledica ...

singular ::

Mogoče že videno... ali pač ne:

http://www.longbets.org/1

Za 2019 bi upal stavit, tisto pa ne.:D
Dve šivanki...

T-h-o-r ::

ne bo

ker gre razvoj v napačno smer
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

AtaStrudl ::

Tista z ogledalom je zanimiva... ampak jaz sem enkrat gledal (tudi na enem od teh kanalov) zadevo, kjer so sli se malo naprej, in uvedli casovni zamik.

Torej namesto zrcala video. Ce je bil link direkt, si je afna snela nalepko s cela, ce so pa dali delay, pa ne. (ne spomnim se tocno, koliko sekund delaya je bilo)
Triletnih mulcev pa delay ni prevaral.

Nateg? http://24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/u...

Po moje predvsem iskanje financ...
sudo poweroff

Ja, iz preberanega sodim, da je prej nateg kot ne.

Ampak pišejo, se ve kako. Brezvezniki totalni. Zadnjič so na RTV SLO 1 v Dnevniku trdili, da je 1/6 Slovenije pod vodo.

Zato je možno, da so imbecili (zaradi lastne neumnosti) potvorili tudi izrečeno v temle primeru.

T-h-o-r ::

uf, v 8 letih pa ne
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

gani-med ::

CO2 is the elixir of life.

Keyser Soze ::

uf, v 8 letih pa ne

Na ja. Recimo čez 2 leti pa sigurno ne, al pa čez 4 tud ne. Ampak 8? 8 let je kar "dolga" doba. In ne veš kakšen breakthrough te čaka v prihodnjih letih. Pojma nimaš ne ti, ne jaz.

Zato lahko črnogledo rečeš "čez 8 let ne", lahko jaz optimistično rečem, da "morda čez 8 let", ne moreš pa te trditve nikakor ne podpret. Ne ti, ne jaz. Isto kot Maruča ne more svojih.

Članka pa sploh ne grem brat. Vsaj na 24ur ne.

P.S.: Me je pa "impresioniral" Avatar (film), kateri se mi zdi, da lepo približa folku možnost "uploada". Zato sem se tudi spomnil na tole temo.
OM, F, G!

A. Smith ::

Sem prebral Ganimedesov link, kjer priznan nevrobiolog razlaga, da so bili do segaj zmožni simulirat zgolj nekaj možganskih celic glodalca hkrati. Bo morala hitrost procesorjev skrajno hitro naraščat, pa nas trenutno še Moorov zakon ne uboga tako, kot je treba. Do človeških možganov je pot še dolga.

Kar pa se Avatarja tiče, je bil upload veliko bolj obdelan npr. v Matrki pred 10 leti.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Saladin ::

Malce off - pozna kdo kakšen dober link o ultimativnih ciljih in zmožnostih transhumanizmna in singularitanizma?

Torej kaj so skrajne meje možnega razvoja, ki si jih lahko predstavljamo danes (govorim o tisočih in več let v bodočnost).

Resne, znanstveno utemeljene teorije me zanimajo - ne pravljice.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Ne predstavljam si, da bi "kdo od uradnih" kaj napisal na to temo. Mu ne bi nič koristilo. Nekatere so tik pred izumom telefona hoteli celo sodno preganjati, ker so o telefonu govorili. Češ da načrtujejo scam.

Časi so se odtlej precej spremenili, a preveč špekulirat vseeno noče noben. Zakaj bi se dajal v zobe?

Je takoj polno prekleto "pametnih", celo na takem forumu kot je tale. Zakaj bi torej tudi jaz rekel karkoli?

Rajš obdržim zase.

Okapi ::

Zato lahko črnogledo rečeš "čez 8 let ne", lahko jaz optimistično rečem, da "morda čez 8 let",
Jaz si upam iti stavit za recimo 5k evrov, da čez 8 let tega še ne bo, a si upaš tudi ti?

O.

Kar pa se Avatarja tiče, je bil upload veliko bolj obdelan npr. v Matrki pred 10 leti.

Ghost in the Shell [1995]. :)

Pa verjetno je bila pred tem napisana kakšna knjiga da je navdušila avtorja da je kreiral animiran film.

Torej kaj so skrajne meje možnega razvoja, ki si jih lahko predstavljamo danes (govorim o tisočih in več let v bodočnost).

Pomojem je glavni omejevalni faktor to, da nam bo atome tako raztegnilo, da bodo enostavno razpadli. Sem gledal... da je vesolje verjetno že na polovici svoje življenske dobe. Čez 20milijard let bo že vse ratrgano zaradi anti-gravitacijske sile. Se pravi realnega časa ni ravno veliko... torej bo za razmisliti, če nebi večji del computinga usmerili v subjektivni občutek počasnosti minevanja. Nekoliko več v to, kot pa v maxpleasure.
Dve šivanki...

Zato lahko črnogledo rečeš "čez 8 let ne", lahko jaz optimistično rečem, da "morda čez 8 let",
Jaz si upam iti stavit za recimo 5k evrov, da čez 8 let tega še ne bo, a si upaš tudi ti?

O.

Kurzweil je sprejel stavo za leto 2029.

Zanimivo Ghost in the Shell je v letu 2030. :)
««
94 / 182
»»