» »

Katero kolo

Katero kolo

««
81 / 110
»»

ZveeZ ::

Imas se Scott Aspect 970. Enako kolo z enako ceno, le z vecjimi kolesi 29" (tvoje je 27.5").
Se pac odlocis, katero dimenzijo preferiras.
Drugace pa mislim, da je to to, za ta denar.

trololololo ::

Zdravo. Lepo prosim, rabim priporočilo za mestno kolo:
- za težjega uporabnika (115kg)
- ojačane špice, gume čimbolj puncture proof
- brez prestav (čimbolj enostavno!, čim manj vzdrževanja)
- mora imet blatnike ali možnost jih namestit enostavno
- čim ceneje :)

Reaper ::

Je kdo mogoče v zadnjih dneh zasledil kakšno spodobno novo žensko kolo, treking ali gorsko. Iščem nekaj za ženo, višina 170 cm, 99% časa bi se vozilo po asfaltu.

Lahko je spletna trgovina iz tujine ali pri nas,samo,da pošiljajo k nam. Cena pa recimo nekje 400€-500€. Če je ceneje toliko bolje.

Sam imam takšno kolo z Deore XT opremo, če se ne motim: https://www.njuskalo.hr/mtb-bicikli/uni...

Je roba iz Decathlona recimo spodobna, najbrž odvisno od modela? Vem za Cube kolesa, Specialized itd. ampak tisto so že dosti višje cene. Specialized kolesa kupujem za otroke, ker ga komot prodaš po pametni ceni, ko ga prerastejo. Kolo za ženo se ne bo prodajalo, samo da bo zdržalo tako kot moje, cca. 15 let staro kolo.

GupeM ::

Zakaj gorsko, če bo 99% časa na asfaltu? Kot da bi traktor kupil za vožnjo iz Celja do Ljubljane.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

rejven ::

roba iz decathlona je super p/p. Mogoče kaka fina nastivev potrebna (odvisna od sestavljalca).

tonttu ::

GupeM je izjavil:

Zakaj gorsko, če bo 99% časa na asfaltu? Kot da bi traktor kupil za vožnjo iz Celja do Ljubljane.

Tocno to... ce bo 99% naj kupi specialko. Ne trekinga (ok to je tako ali tako vsaj zame najbolj butasto kolo ki je kao za vse v resnici pa za nikamor), se manj mtb in niti ne gravla. Specialko. Tisto 2km kaj drugega kot asfalta letno, naj pa spremeni traso, da ostane na asfaltu. Za 50/50 bi verjetno predlagal ali mtb ali gravel, odvisno kaj je tistih drugih 50%, za 99% asfalta je pa samo eno kolo... pravo cestno kolo.

PacificBlue ::

trololololo je izjavil:

Zdravo. Lepo prosim, rabim priporočilo za mestno kolo:
- za težjega uporabnika (115kg)
- ojačane špice, gume čimbolj puncture proof
- brez prestav (čimbolj enostavno!, čim manj vzdrževanja)
- mora imet blatnike ali možnost jih namestit enostavno
- čim ceneje :)

https://www.kolesa-newbike.si/klasicna-...

Imas pa tudi tega v decathlonu brez prestav:
https://www.decathlon.si/p/306292-39692...
I’m out.
:3

Zgodovina sprememb…

energetik ::

tonttu je izjavil:

GupeM je izjavil:

Tocno to... ce bo 99% naj kupi specialko. Ne trekinga (ok to je tako ali tako vsaj zame najbolj butasto kolo ki je kao za vse v resnici pa za nikamor), se manj mtb in niti ne gravla. Specialko. Tisto 2km kaj drugega kot asfalta letno, naj pa spremeni traso, da ostane na asfaltu. Za 50/50 bi verjetno predlagal ali mtb ali gravel, odvisno kaj je tistih drugih 50%, za 99% asfalta je pa samo eno kolo... pravo cestno kolo.
Ja bravo, za 500EUR specialko verjetno za občasno rekreativno rabo. Le kak rabljen veteran morda.
Če žena ni neka huda rekreativka, ki bo večkrat tedensko delala po 80km, ne rabi specialke. Za 500EUR dobi normalno treking kolo, gor natakne kake gladke gume, pa je to to.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Mislim, da je tisti Scott Aspect zgoraj se nekako najboljsi allarunder za male pare.
Osebno bi za obcasno rabo preferiral hardtaila, ker ima lazje prestave kot trekking in gre posledicno lazje v klance.

Specialka za obcasno rabo pa je overkill in obcasno tudi pain in the ass, ko prides do kamnito tlakovane ulice ali pa luknjaste ceste.
Hardtaili in trekkingi so v stilu "usedi se in se zapelji kamorkoli".

energetik je izjavil:

Ja bravo, za 500EUR specialko verjetno za občasno rekreativno rabo. Le kak rabljen veteran morda.
Če žena ni neka huda rekreativka, ki bo večkrat tedensko delala po 80km, ne rabi specialke. Za 500EUR dobi normalno treking kolo, gor natakne kake gladke gume, pa je to to.

Ce dobis za 500eur "normalno treking kolo" dobis tudi "normalno cestno kolo" s primerljivo opremo, ki ze ima gor "gladke gume" in neprimerno boljso pozicijo za voznjo po asfaltu kot nek treking.

SoulMan ::

ZveeZ je izjavil:

Imas se Scott Aspect 970. Enako kolo z enako ceno, le z vecjimi kolesi 29" (tvoje je 27.5").
Se pac odlocis, katero dimenzijo preferiras.
Drugace pa mislim, da je to to, za ta denar.

Sem se odločil za Scott Aspect 950. Hvala za pomoč.

LP

Reaper ::

Da zdaj ne citiram vsakega posebaj, sem samo vprašal za mnenja, ker ne vem če se lahko na kakšnega "gorca" natakne tudi malo bolj gladke gume. Specialka odpade, ker sama drža na kolesu ne bo zanjo, potem kvečjemu iščem v smeri trekinga, to kar imam tudi sam.

Se pravi potem pogledam za Scott Aspect 970, gume bolšje da so 29"? Še kakšen predlog za Decathlon kolo? Vem da so nekaj strani nazaj bile omenjene tudi nemške strani za kolesa, bom pogledal še tam.

MTB4life ::

29'' ima enak premer obroča kot treking 28'' in enak premer kot 700c za gravel/cestno kolo, kar pomeni, da lahko uporabiš skoraj kateri koli plašč.

Jaz na svojem gravel kolesu uporablam spodaj omenjeni plašč.
https://wheelbase-shop.com/izdelek/plas...

Na vsak mtb das lahko gor "bolj gladke" gume. Vprasanje je samo kaj hoces. Sam sem pred leti imel komplet 23-622 cestnih felten in gum z mtb pesti in diski, za tiste parkrat ko sem se se peljal po asfaltu. In ko sem se odlocil, da bom zamenjal, sem dal mtb feltne dol in to gor. Je bilo pa se na 26" mtb. Ce kdo rabi, ugodno prodam dva kompleta felten (quick release, 10spd cestna kaseta, Shimano Deore pesta, Mavic feltne), ker mi ze leta lezijo v kleti, ker mi kot prvo ne pasejo vec na kolo, kot drugo pa ni variante, da bi sel na asfalt, sploh ne z mtb :)
Za direktno na mtb feltne pa taksne gume ravno ne bi sle, ker 23 ali 25mm siroko gumo ne bos normalno spravil na mtb feltne, tako da ti ostanejo kaksne treking/tour/cross/gravel gume, ki so precej sirse pa verjetno se vedno dovolj gladke.

Sam imam na svojem mtb 29" 700x42 continental ride tour plasce:)

Prej sem imel pa schwalbe racing ralph snakeskin 29x2.25

Rad se vozim tudi po asfaltu, sicer preferiram makedam.
I’m out.

neosonic ::

Zdravo, sem pred nakupom novega kolesa, trenutno sem lastnik slabšega treking kolesa iz Hervisa, tako da sem si zaželel malo boljšega. Recimo, da na teden delam približno 200km, kolo bi večinoma rabil za vožnjo do službe(15km, malce hribovita in slabša cesta) in za občasne vožnje po okoliških krajih, torej malce tudi po gozdovih in slabših poteh. Recimo, da je razmerje 80% cesta in 20% gozd. Najprej sem iskal kakšne treking kolesa, ampak sem na morju dobil na izposojo gorskega in mi je bil zelo všeč, tudi po cesti mi je zelo ugajal, tako da se zdaj morda celo bolj nagibam k tem. Moj budget je nekje do 700EUR in gledam predvsem na price/perfomance. Odprt sem za vse predloge in nasvete, tudi glede velikosti kolesa, ki ga naj izberem. Glede na to, da imam 188cm in 80kg, predvidevam da L. Tukaj pa še nekaj koles, ki sem jih v zadnjih dneh izbrskal, prosim za kakšne nasvete ali priporočila in če se kje, da dobiti še kaj ceneje. Hvala!
https://www.extremevital.com/sl/kolesa/... (tega bi z dodatnim popustom dobil za 565EUR)
https://www.shoepping.at/p/fahrraeder/k... (tega sem imel na izposoji na morju)
https://econo.eu/shop/gorsko-kolo-aim-s...
https://www.grasca.si/gorsko-kolo-scott... (tega ste že večkrat predlagali v tej temi)
https://www.bikebrothers.si/gorska/cann...
https://www.valy.si/izdelek/N-TREK_MARL...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: neosonic ()

Badwolff ::

Podobna kolesa, tezko kaj vvtem razredu zelo izstopa. Sam imam za HT enga traila,!mogoce z malo boljso opremo, zelo solidno kolo. Vzem tistga, ki ti je najbolj všeč.

Ce bi rad shimano opremo:
V budgetu:
https://www.proshop.si/sl/kolesa/MERIDA...

140€ over budget:
https://www.valy.si/izdelek/N-BIG_NINE_...

neosonic je izjavil:

Zdravo, sem pred nakupom novega kolesa, trenutno sem lastnik slabšega treking kolesa iz Hervisa, tako da sem si zaželel malo boljšega. Recimo, da na teden delam približno 200km, kolo bi večinoma rabil za vožnjo do službe(15km, malce hribovita in slabša cesta) in za občasne vožnje po okoliških krajih, torej malce tudi po gozdovih in slabših poteh. Recimo, da je razmerje 80% cesta in 20% gozd. Najprej sem iskal kakšne treking kolesa, ampak sem na morju dobil na izposojo gorskega in mi je bil zelo všeč, tudi po cesti mi je zelo ugajal, tako da se zdaj morda celo bolj nagibam k tem. Moj budget je nekje do 700EUR in gledam predvsem na price/perfomance. Odprt sem za vse predloge in nasvete, tudi glede velikosti kolesa, ki ga naj izberem. Glede na to, da imam 188cm in 80kg, predvidevam da L. Tukaj pa še nekaj koles, ki sem jih v zadnjih dneh izbrskal, prosim za kakšne nasvete ali priporočila in če se kje, da dobiti še kaj ceneje. Hvala!
https://www.extremevital.com/sl/kolesa/... (tega bi z dodatnim popustom dobil za 565EUR)
https://www.shoepping.at/p/fahrraeder/k... (tega sem imel na izposoji na morju)
https://econo.eu/shop/gorsko-kolo-aim-s...
https://www.grasca.si/gorsko-kolo-scott... (tega ste že večkrat predlagali v tej temi)
https://www.bikebrothers.si/gorska/cann...
https://www.valy.si/izdelek/N-TREK_MARL...

Pri takem razmerju ne razumem, zakaj bi hotel gorca. Razen če je tistih 20% gozda res ekstremnih. Sicer je treking IMHO še vedno najboljša varianta, če je gozd bolj na izi, celo gravel.
vires in numeris

Zakaj pa ne? Gravel je bistveno bolj agresivna drža, kot je pri XC-ju ali trekingu. XC ima večji volumen plaščev, zato je bolj udoben, več hoda, disk zavore,...
Neke hude razlike v drži tudi ni, da bi zato forsiral treking.
Pri teh low budget XC HT-jih imaš plašče, kateri se na asfaltu res dobro kotalijo.
Za moje pojme je XC HT večji allrounder, kot treking.

Pri 80% asfalta precej pride do izraza aerodinamika in ekstremne balance MTBjev glih ne pomagajo pri tem.
Tudi trekingi imajo večinoma že diske. Plašče daš gor lohk tud do nekje 2.0" na trekinga, če je potreba. Da ne omenjam povečini nižje cenej za treking.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Na treking je širina plašča max. 1.9-2.0'', XC ima po večini 2.2-2.25'', seveda če je pomembno. Ampak poudarjam 2.0'' širine je zelo težko spraviti pod okvir - je verjetno potrebno že malo prostora napravit.
Sicer je pa tako - zdaj ima treking kolo in mu mtb bolj odgovarja. Če ni rente vozil ravno neke fullsuspension za 2.000+€ in se pričakuje, da se bo za 700€ HT vozil enako, je napačno razmišljanje, če pa je renta bila v podobnem rangu, kot se išče pa go for it.
Vsak zagovarja svoje stališče in zame je XC HT bolj allrounder, kot je treking.

@MTB4life saj je za vsakega, ki vsaj za silo kolesari. Treking bike je, pa naj bo Energetiku to vsec ali ne, kolo za do trgovine in za nekoga, ki se enkrat letno zapelje okoli blejskega jezera. Kolo, ki se slisi kot super stvar za vse, v resnici pa ni kolo za nic. Ne za po asfaltu, ne za po makedamu in se toliko manj za karkoli bolj "ekstremnega" kot je makedam. S pozicijo kot jo imas na trekingu je utopicno pricakovati, da bi lahko normalno kolesaril. Posledicno pa je tudi aerodinamika neprimerno slabsa, ko je na mtb.
Cenovno pa je treking "cenejsi" zgolj zato, ker ima (vsaj) 2 razreda slabse komponente kot jih ima mtb, s katerih ga ljudje primerjajo. Ko imata isti rang komponent, se pa tudi cena precej izenaci.

Ne vem, no. Jaz vozim trekinga za 700 eur povsod. Cca 3k km na leto. Pa kar pogosto prehitevam folk na specialkah, na MTB-jih pa sploh.

Sem enkrat tudi prehitel enega na specialki, ko sem šel proti Turjaku. Pa sva se pozdravila in zadebatirala, tako da sva skupaj odgonila na kavo in pivo na vrhu Turjaka. Pa je nekaj jamral med potjo, da ima pretežko razmerje in da se je zajebal, ko je kupil takšno kolo. Jaz sem pa lagano sportski šel proti vrhu. Če ne bi šla skupaj, bi ga pustil kar daleč zadaj. Pa ni tam noben poseben klanec. Jaz pa komaj rekreativen kolesar.

No, ko sva se spustila proti Grosupljem, tam pa se je poznalo, da je on precej hitrejši. Jaz sem moral kar pošteno gonit, on se je pa lahko samo spustil. Pa sem bil za njim v zavetrju.

Kakorkoli,tudi s trekingom se da. Še posebej, če voziš malo ceste, malo gozda.

To sploh nisem rekel da se ne da. Seveda se da. Ravno tako kot se da z mojo xc raketo po bike parku dol, ali pa 100km po asfaltu cez gorske prelaze v Dolomitih. Ni pa najvecji uzitek. In glede na to, da kolo vozim za uzitek, raje izberem primerno kolo za tisto kar vozim. Da se pa definitivno skoraj z vsem skoraj vse.

neosonic ::

Hvala vsem za odgovore, bom si probal ta teden tudi izposoditi različne tipov kolesov, da bom videl, kaj mi najbolj ugaja. Ima kdo mogoče tudi kakšne predloge za treking in pa gravel kolesa? Da ima vredu price/performance razmerje, tam nekje do 700,800€?

Mumbru ::

se pridružujem tistim zgoraj, ki so ti predlagali XC HT. Lahko probaš tudi gravel, če so ti všeč/rad voziš zavite belance. Na trekking pa pozabi. To je za do trgovine...

Tule imajo mtb cannondale trail 5 v akciji:

https://www.extremevital.com/sl/kolesa/...
I’m out.

tonttu je izjavil:

@MTB4life saj je za vsakega, ki vsaj za silo kolesari. Treking bike je, pa naj bo Energetiku to vsec ali ne, kolo za do trgovine in za nekoga, ki se enkrat letno zapelje okoli blejskega jezera. Kolo, ki se slisi kot super stvar za vse, v resnici pa ni kolo za nic. Ne za po asfaltu, ne za po makedamu in se toliko manj za karkoli bolj "ekstremnega" kot je makedam. S pozicijo kot jo imas na trekingu je utopicno pricakovati, da bi lahko normalno kolesaril. Posledicno pa je tudi aerodinamika neprimerno slabsa, ko je na mtb.
Cenovno pa je treking "cenejsi" zgolj zato, ker ima (vsaj) 2 razreda slabse komponente kot jih ima mtb, s katerih ga ljudje primerjajo. Ko imata isti rang komponent, se pa tudi cena precej izenaci.
Jaz nikakor ne preferiram treking za vse. Je pa vsaj meni to najbolj vsestranski bicikl, če seveda ne zahajaš v bike parke.
S tem "kolesom za do štacune", sem odpeljal že parkrat malo Franjo s povprečjem 30km/h in bil hitrejši od 1/3 specialkarjev. Za pozicijo sem pa že vsaj 5x napisal, kaj se da naredit na trekingu. Ne boš verjel, ampak našraufan imam celo aerobar.
Imam pa ga, ker sem ga dobil po spletu okoliščin, če bi nabavljal zdaj, bi vzel grevla.
vires in numeris

GupeM je izjavil:

Ne vem, no. Jaz vozim trekinga za 700 eur povsod. Cca 3k km na leto. Pa kar pogosto prehitevam folk na specialkah, na MTB-jih pa sploh.
Sem enkrat tudi prehitel enega na specialki, ko sem šel proti Turjaku....

Dobro to ni ravno dober argument, ker tudi meni občasno uspe prehteti specialko na FS enduro kolesu s 2.5'' širino plaščev, pa še vedno ni to kolo za kilometre nabijati - po ravnem. Nikoli ne veš, koliko km ima ne kdo za sabo in kakšen tempo ima, zato so to vedno slabi argumenti, da se poči dol specialkarja.
Ko gremo s fanti na golovec se tudi po cesti vozimo v zadnji prestavi +30km/h, čeprav poraba energije je verjetno takšna, kot če bi s specialko se vozil 50km/h.

energetik je izjavil:

Jaz nikakor ne preferiram treking za vse. Je pa vsaj meni to najbolj vsestranski bicikl, če seveda ne zahajaš v bike parke.
S tem "kolesom za do štacune", sem odpeljal že parkrat malo Franjo s povprečjem 30km/h in bil hitrejši od 1/3 specialkarjev. Za pozicijo sem pa že vsaj 5x napisal, kaj se da naredit na trekingu. Ne boš verjel, ampak našraufan imam celo aerobar.
Imam pa ga, ker sem ga dobil po spletu okoliščin, če bi nabavljal zdaj, bi vzel grevla.

Dobro vem, da je malo pretiravanja ampak XC HT ni ravno za bikeparke obiskovati. Mogoče kakšen kratek flow to je pa to, vse kar je nad flowom ali makedamom, je matranje.
Artument, kateri je še vprit XC-ju, bolj varen občutek daje, ko se pelješ po hribu, kot treking.

buttcrack ::

Tut sam sem ob prvih resnejših klancih pojamral k sm kupil specialko z meni takrat premajhno kaseto (30), pa sem po parih mesecih zvozil vse s precej boljšim časom. Na videz je precej težje, ampak gre precej hitreje.

Scorpy84 ::

GupeM je izjavil:

Sem enkrat tudi prehitel enega na specialki, ko sem šel proti Turjaku. Pa sva se pozdravila in zadebatirala, tako da sva skupaj odgonila na kavo in pivo na vrhu Turjaka. Pa je nekaj jamral med potjo, da ima pretežko razmerje in da se je zajebal, ko je kupil takšno kolo. Jaz sem pa lagano sportski šel proti vrhu. Če ne bi šla skupaj, bi ga pustil kar daleč zadaj. Pa ni tam noben poseben klanec. Jaz pa komaj rekreativen kolesar.

No, ko sva se spustila proti Grosupljem, tam pa se je poznalo, da je on precej hitrejši. Jaz sem moral kar pošteno gonit, on se je pa lahko samo spustil. Pa sem bil za njim v zavetrju.

Kakorkoli,tudi s trekingom se da. Še posebej, če voziš malo ceste, malo gozda.

Pri treking je problem teza, sploh ko prides v doloceno formo. Sem isto prehiteval folk na specialkah, imel na razdaljah 50-100km povprecno med 28-31km/h odvisno od visincev. Ko pa pride rahel vzpon pa tja do 8%, zacnem izgubljati hitrost, v primerjavi s specialko. Pri hudih klancih, od 10%, ne opazim razliko, ker furam tudi mtb. No zdaj ko sem nabavil specialko, pa imam bp 2-3km/h visjo povprecno od trekinga.

Sparkxl ::

Imam trekinga in mtb. Vsak ima svoje prednosti in slabosti.
Mtbju hitro zmanjka brzine zaradi razmerij. Tudi upor zaradi širših gum je večji. Prideš pa z njim vsepovsod.
Treking je za moje pojme samo za asfalt in res lepi makadam. Za vse ostalo preveč ruka. Je pa mali upor in se da z njim hitro peljat

Sparkxl je izjavil:

Mtbju hitro zmanjka brzine zaradi razmerij. Tudi upor zaradi širših gum je večji. Prideš pa z njim vsepovsod.
Treking je za moje pojme samo za asfalt in res lepi makadam. Za vse ostalo preveč ruka. Je pa mali upor in se da z njim hitro peljat

V bistvu ima lahko 2.2 guma tudi nizji kotalni upor od npr kakih 1.9, ce je primerno napumpana, saj se ne dotika asfalta s celotno povrsino.

Res je, samo potem prideš samo še hitreje do prvega problema: zmanjka brzin in goniš v prazno

Sparkxl je izjavil:

Res je, samo potem prideš samo še hitreje do prvega problema: zmanjka brzin in goniš v prazno

V spustih ja, po ravnem pa tezko:)

wcpapir ::

Sparkxl je izjavil:

Treking je samo za asfalt jaz pa s specialko grem tudi par km po makadamu...pa tudi na touru gredo pa tudi na Rubaix vozijo po dreku kockah in makadamu s cestaki...ne vem no.

wcpapir je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Treking je samo za asfalt jaz pa s specialko grem tudi par km po makadamu...pa tudi na touru gredo pa tudi na Rubaix vozijo po dreku kockah in makadamu s cestaki...ne vem no.

Koliko rezervnih zracnic pa vozis s seboj?;)

wcpapir je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Seveda se da vozit po makadamu...tudi s trdo vilico. Been there done that. Samo ne vem zakaj bi to sam sebi delal. Obstaja dober razlog zakaj so izumili vzmetenje na peciklih. Zato je recimo meni gravel en velik wtf...moraš sam sebe res ne imet rad, da se s specialko z malo bolj debelimi gumami voziš po šodru. Zakaj, če pa obstajajo vilice, narejene točno za to

mailer ::

Gravel ni za šoder ampak predvsem za utrjen makedam in dolge relacije kjer se najbolje počuti. Pri nas nekih takih zadev ni ravno veliko. Gume pa od 35 do cca 42.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Tudi za gravel so ze na voljo vilice z vzmetenjem.
I’m out.

wcpapir ::

ZveeZ je izjavil:

wcpapir je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Koliko rezervnih zracnic pa vozis s seboj?;)

Nobene ker je ne znam zamenjat.

Nehite, da treking ni za makadam, jaz ga furam z schwalbe marathon (38c) po makadamu do 15% klanca, vcasih kak ciljni vzpon tudi vec, pa to ni lepa makadam. Od trzica pa do planinskega doma kofca sem tudi prisel z njim, naredil cel krog z njim. No takrat sem imel 45c in drug profil. Samo pri spustih je treba biti bolj previden, pac bolj pocasi iti. Je pa res, da si z mtb dosti hitrejsi v vseh segmentih, ampak ko ni na voljo, je tudi treking vredu.

@Scorpy84 no ker ravno ta krog poznam, saj ga precejkrat peljem (po Jelendolu naprej in cez Sijo planino na Kofce)... Ja absolutno se da priti to s trekingom, tako gor kot dol, ceprav je prvi del od Kofc do verjetno na trekingu precej zanimiv. Ampak kot je napisal Sparkxl, zakaj za hudica bi clovek to delal sam sebi? V letu 2023 obstaja za taksne stvari precej bolj primerno kolo.
PS: Gravel z vzmetenjem... 20 years old HT mtb ring any bells? ;)

tonttu je izjavil:

@Scorpy84 no ker ravno ta krog poznam, saj ga precejkrat peljem (po Jelendolu naprej in cez Sijo planino na Kofce)... Ja absolutno se da priti to s trekingom, tako gor kot dol, ceprav je prvi del od Kofc do verjetno na trekingu precej zanimiv. Ampak kot je napisal Sparkxl, zakaj za hudica bi clovek to delal sam sebi? V letu 2023 obstaja za taksne stvari precej bolj primerno kolo.
PS: Gravel z vzmetenjem... 20 years old HT mtb ring any bells? ;)

Jah smo ugotovili, da eni zelijo vsestransko kolo in so se odlocili za treking. Pol se pa tukaj javljajo tisti z bajki po 2-5k, da to ni za makadam.
No jaz sem zacel z treking, zdaj pa imam pred bajto 4 kolesa za vsak svoj namen. Kar zelim rect vse se da, nekdo ne bo dal toliko denarja za kolo, ampak vseeno se da povsod prilezt, kakor sem jaz pred leti. Za vsestransko kolesarjenje je treking je dobra izbira, ce so finance problem, drugace pa gravel ce so finance manj problem, pa se lazji so. Jaz treking, ceprav imam se doma tri boljsa kolesa, ga najraje vzamem na pot, ker si dokaj hiter in ce naletis na slabo cesto, spet ni problem in se bi lahko nastel.

Se strinjam z zgornjim zapisom.
Tako hardtaili kot trekkingi so vsestranska kolesa za vsakdanjo uporabo. Se usedes in zapeljes kamor zelis.
Glavni razliki sta vilica in prestavno razmerje. Ostale malenkosti (gume, polozaj) pa se da nastaviti takp, da sta kolesi skoraj enaki.

Ja, ampak zgoraj nekdo kupuje "vsestransko" kolo za cca 500 eur. Nekateri pa omenjajo 4 kolesa, vsakega za svoj namen, pa po možnosti še električno specialko pa električnega gorca, zraven pa še en mali e-skiro za na morje, pa enega večjega za doma. Kot da imajo vsi dovolj denarja in prostora za vsa ta kolesa.

Tudi jaz bi si kupil specialko, pa žal nimam prostora, da bi ga kje hranil. Ko se enkrat preselim, si jo pa zagotovo kupim.

Tudi za tak budget bi osebno se vedno rekel, da je HT mtb precej bolj "univerzalno" kolo kot nek treking. In to za isto ceno, ni treba gledati trekinga z noname opremo za 500eur in ht z XTR opremo za 5 jurjev. Pac pogledas mtb z isto opremo oz. opremo istega razreda, pa prides na precej iste cene.
S ht-jem se lahko v najslabsem primeru peljes tudi po asfaltu in to ne dosti slabse kot na trekingu, kar pa se tice makedama in bolj mtb terenov, pa neprimerno boljse. Zame osebno treking bike ni za nic drugega kot za v trgovino, ceprav ga tu nekateri trzite kot kolo ki je za vse. Realno

Univerzalno seveda je bolj, ampak na asfaltu gre dosti slabše kot treking. Vsaj če imaš gor taprave MTB gume. Jaz imam na MTB Rocket Ron/Black Jack širine 2.25, to je na asfaltu tudi pri 3bar bolj žalost. Če je glih potreba.
Na trekingu imam 37mm praktično slick, leti neslišno, dejansko od gum ne čutiš posebnega upora, samo aero. In še enkrat, MTB ima pač prelahke prestave. Na asfalt spustih npr. Rakitna-Podpeč ali Lučine-Vrzdenec ima že treking pri 48/11 prelahke.
vires in numeris

Poskusi kaksne druge gume ;) Recimo Vittoria Mezcal se tudi po asfaltu pelje precej dobro s tem da so za xc mtb bolj kot ne top gume.
Glede prestav... na mojih 36T spredaj in 10-51 piramido zadaj pridem brez tezav na 50km/h pri tam okoli 98-99rpm. Premalo? Ja za kaksen odsek mogoce, na splosno pa ne. Bolj kot to, me za tistih par km, ki jih naredim na cesti matra prevelika razlika med prestavami, ko grem v kaksen polozen klanec gor. Ampak pri 500eur mtb-jih verjetno lahko pozabis na 1x, kar pa pomeni, da spet ni neke strasne razlike, saj ce nic drugega piramido lahko tudi zamenjas ce ti ne ustreza in das gor taksno z vecjimi ali manjsimi zobniki. Na predpotonem 26" ht-ju sem imel komplet cestnih gum s cisto spodobno cestno piramido.
««
81 / 110
»»