» »

Katero kolo

Katero kolo

««
79 / 110
»»

PacificBlue ::

Mozna je tudi varianta(meni se najljubsa) da vzames endurance cesto kolo, ki ima vecji razmak med vilicami, da lahko das gor tudi gume za gravel.
In imas tako se najbolj vsestransko kolo, za na cesto, po makedamu itd..
I’m out.
:3

Sparkxl ::

Se pa dogajajo zanimivi premiki pri cenah novih...konkretni padci iz višav. Smo na vrhuncu sezone, popusti se začnejo pri 10% in vse do 30% in to ne samo za lanske, ampak tudi letošnje modele. Nisem pa gledal trg rabljenih. Tam verjetno še vedno vztrajajo v nebesih s cenami

tonttu ::

Stvari se pocasi premikajo iz korona obsesije. Koles je spet dovolj, no Shimano obcasno se serje z dobavami, tako da gremo pocasi v case pred korono in norijo da vsak in se njegov pasi rabi (novo) kolo.... no hvalabogu, ker pocasi so sle stvari res ze v bolane stevilke.

MisterR ::

Pa tudi to da se prodaja ogromno rabljenih koles, predvsem iz Avstrije in Nemčije, kjer so imeli subvencije za nakup električnih koles. Avstrija mislim da še ima to.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MisterR ()

Scorpy84 ::

Sparkxl je izjavil:

Se pa dogajajo zanimivi premiki pri cenah novih...konkretni padci iz višav. Smo na vrhuncu sezone, popusti se začnejo pri 10% in vse do 30% in to ne samo za lanske, ampak tudi letošnje modele. Nisem pa gledal trg rabljenih. Tam verjetno še vedno vztrajajo v nebesih s cenami

Rabljeni se drzijo ceno eni precej pretirano, en prodaja cr1 2006/7 letnik za 800€, seveda ti to ne bo rekel. Se najbolj zanimivo, vsi prodajalci/preprodajalci se ne spomnejo kdaj je kolo kupljeno, vse je okrog 5-10 let. Zelo dober pa vejo, da je kolo malo vozeno in ostalih buc, katere kupec zeli slisati.

energetik ::

tonttu je izjavil:

Stvari se pocasi premikajo iz korona obsesije. Koles je spet dovolj, no Shimano obcasno se serje z dobavami, tako da gremo pocasi v case pred korono in norijo da vsak in se njegov pasi rabi (novo) kolo.... no hvalabogu, ker pocasi so sle stvari res ze v bolane stevilke.

Meniš, da bodo cene še kaj padle, oz. še kakšni večji popusti?
Namreč bike discount je glih dobil na zalogo Cube Nuroad Race za 1600€, zdj pa ne vem al še čakat al nabavit..
Gre pa za tole zadevco, GRX 2x11, karbon vilce, RX400 bremze, rahlo nad 10kg, interna napeljava:

vires in numeris

Zaphod_B75 ::

Od 2006 do zdaj sem imel cube LTD pro (trekking kolo),

Zdaj iscem:
- Hardtail MTB 29"
- oprema zazeljeno deore
- do 1000E
- uporaba bo: asvalt, gravel, ravnine, gozdne poti, parki

- lahko je spletni nakup, itak rabim pol se dostavo v belgijo gor...
in ce bi bil po moznosti se simpl za vdrzevanje (ignore)

Zdaj nisem nic na tekocem z ponudbo zato se obracam po nasvet sem.

tldr;
Aprila sem v hervisu sicer gledal "Elan Rambler lite 29 (23) MTB BZ" za cca 850E
in ga zal nisem vzel, imel sem pac pomisleke, dvome, ker Elanovih koles ne poznam...
In ker zivim v belgiji, bi se mogu pol se z eurosenderjem menit, da mi ga gor dostavijo.
Zdaj sem v slo, naslednji teden grem spet mal pogledat po sportnih trgovinah pogledat.

Kaj vzeti, kje narociti?

Hvala vnaprej za nasvete in predloge, vsak predlog je dobrodosel.
LP
PRIME B350+, Seasonic 750W, Ryzen 5 5600X, 16GB DDR4, Radeon 6650XT, WIN10

Zgodovina sprememb…

Steinkauz ::

Badwolff ::

Moje vprašanje je zakaj iz Slovenije? Niso gor kolesa cenejša?

buttcrack ::

Kmal bo treba menjat pakne pa me zanima ali vzamem Shimano L05A-RF kot jih imam ali je kaj v tem rangu boljšega. Za 105/Ultegra opremo.

issak ::

buttcrack je izjavil:

Kmal bo treba menjat pakne pa me zanima ali vzamem Shimano L05A-RF kot jih imam ali je kaj v tem rangu boljšega. Za 105/Ultegra opremo.

Sinter
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2

Steinkauz je izjavil:

Poglej mal nemčijo :
https://www.idealo.de/preisvergleich/Pr...

Ful izbire, ne vem (ne spoznam se zadosti) kaj vzet, Cube Attenttion ali...?
večina ponudbe nima full deore opreme {zgoraj omenjeni Elan naj bi jo imel, zato sprašujem}, pa vseeno - kaj je najboljše kar lahko dobim za jurja?

Zaphod_B75 je izjavil:

Od 2006 do zdaj sem imel cube LTD pro (trekking kolo),

Zdaj iscem:
- Hardtail MTB 29"
- oprema zazeljeno deore
- do 1000E
- uporaba bo: asvalt, gravel, ravnine, gozdne poti, parki

- lahko je spletni nakup, itak rabim pol se dostavo v belgijo gor...
in ce bi bil po moznosti se simpl za vdrzevanje (ignore)

Zdaj nisem nic na tekocem z ponudbo zato se obracam po nasvet sem.

tldr;
Aprila sem v hervisu sicer gledal "Elan Rambler lite 29 (23) MTB BZ" za cca 850E
in ga zal nisem vzel, imel sem pac pomisleke, dvome, ker Elanovih koles ne poznam...
In ker zivim v belgiji, bi se mogu pol se z eurosenderjem menit, da mi ga gor dostavijo.
Zdaj sem v slo, naslednji teden grem spet mal pogledat po sportnih trgovinah pogledat.

Kaj vzeti, kje narociti?

Hvala vnaprej za nasvete in predloge, vsak predlog je dobrodosel.
LP

Canyon Grand Canyon 5 ali pa kej takega naroči direkt v Belgijo. Ali mogoče Canyon Pathlite. Pusti ta Hervis Elan jajca.
Ali pa Rose Count Solo, tudi direktno od njih naročiš kamorkoli.

Če mora biti iz slovenske trgovine, kakšen Cube, Scott Aspect ali pa karkoli imajo v veb company, a2u, bičikleto
https://bicikleto.si/product/scott-aspe...

Za 850eur imaš veliko izbire, k sreči nisi vzel tistega Elana.

Kje se boš pa vozil? Rabiš gorca, ali bolj treking? Če se boš vozil večinoma po cesti, gorc nima smisla.

Badwolff je izjavil:

Moje vprašanje je zakaj iz Slovenije? Niso gor kolesa cenejša?

Dolgo že nisem kupoval. 2006 je bil moj Cube 200E cenejši v slo kot v belgiji. Ne pa vem kako je stanje zdaj. imam občutek da je vseeno ceneje.

Saj lahko predlagate iz slo, ga bom že nekak gor spravil.

issak je izjavil:

buttcrack je izjavil:

Sinter

Sem že slišal, sicer dupla cena napram šimanu razen če maš kakšno boljšo štacuno kot jaz?

buttcrack je izjavil:

issak je izjavil:

buttcrack je izjavil:

Sinter

Sem že slišal, sicer dupla cena napram šimanu razen če maš kakšno boljšo štacuno kot jaz?

Mja, cena je šla konkretno gor... Če se prijaviš na novice imaš 10eur popusta s kodo NEWSLETTER na sinter.si.
Sicer so pa tudi Shimano dobre.

hvala

Hvala za konkreten odgovor in nasvet @issak

Uporaba bo makadam, gozd, gramozne poti, obcasno commute v sluzbo, saj je ze v mojem prvem poastu zapisano.
Canyon Pathlite kot trekking kolo ne pride v postev, saj cube kot trekking kolo +ceprav staro+ ze imam.
Pogledal sem si par revjujev kot za canyon grand canyon 5 in rose count solo (za rose jih je bolj malo).

Rose cont solo
Nekaj testerjev se je sicer obregnilo ob okvir.

Canyon grand canyon 5
2 od 5ih revjuverjev omenjata neudoben, betonsko trd sedezz in nekvalitetne mogoce kar plasticne pedale.

Pod crto, bi moral na Canyonu na konc nadgradit se pedala in sedezz , (kar bi s5 naneslo dodatne stroske) ob *pazi to* novem biciklu. Ne, hvala!!!
Tko da na koncu se bolj nagibam k Rose count solo (1, 2 ali 3). Bom pogledal kje bi se jih dalo sprobat.

LP

Kalibri ::

Na novih biciklih ponavadi pridejo gor platična pedala, ker to ponavadi vsak takoj menja. Pri specialkah sploh ne pridejo zraven, verjetno tudi pri canyon gravelu ne itd.
Tudi pri sedežih je cela znanost. Enim lahko daš katerikoli sedež, eni ne bodo nikoli našli sedeža, ki bi jim ustrezal. Pri sedežih je tudi faktor načina vožnje. Eni sedijo na njem, kot da je to stol. Eni se vozijo tako, da ne sedijo z vso težo na sedežu, temveč vsaj malo tudi na nogah in rokah itd.
Moji sem npr. na koncu namontiral nek z gelom napolnjen fotelj na bicikl.

To sta dve stvari, ki jih itak menjaš na low end kolesu, sploh pedala.

c0ck4m0u53 ::

https://www.canyon.com/en-si/mountain-b...

Pa ti ostane še za pedala/ sedež
If citizens cannot trust that laws will be enforced in an evenhanded
and honest fashion, they cannot be said to live under the rule of law.
Instead, they live under the rule of men corrupted by the law. - Dale Carpenter

gunserman ::

Tudi moj glas gre za Stoic 2. Dejansko kr ok bajk za zacetek. Pa 1 teden nazaj so ga mel v akciji za 750€. Ce spet malo pocakas, bo vrjetno spet kaksno znizanje :)

Pa pri nakupu novega kolesa ponavadi pedal sploh ne dobis zdravrn, tko da to je plus, da so na njem slaba plasticna :)

Klamzi ::

Uf skoraj 15kg, robustna zadeva.

@Zaphod_B75 za treking nisem čisto razumel ali še pride v poštev ali ne, pa sem ga vseeno nalimam zraven.
Pedala se zamenja, to je povsem normalno, noben moj bicikel ni prišel s pedali, tudi tisti za 2000+.

Za makadam, gozd, gramozne poti, obcasno commute v sluzbo je meni super gravel bike, ampak za 800eur se pomojem dobi samo Triban 120.

Stoic 2 je bolj downhill kolo, jaz ga ne bi kupil za vožnjo po makadamih in commute. XC hardtail bi bil bolj primeren za to.

issak je izjavil:

Za makadam, gozd, gramozne poti, obcasno commute v sluzbo je meni super gravel bike, ampak za 800eur se pomojem dobi samo Triban 120.

Če je gozda dosti, je v tem primeru treking še vedno za odtenek boljša izbira kot gravel. Tudi švoh 6cm vilce se še vedno poznajo, ko se pojavi kakšna korenina. Pa ponavadi gredo gor vsaj 50mm gume.
vires in numeris

DrainBead ::

Ne morem se odločiti med MTB in hibridom (trekking).

Uporaba: izključno šport: cesta(hribi), makadam, premišljujem, da bi začel gozdne poti. V službo in po opravkih ne grem s kolesom.

Nikoli nisem imel hibrida, zato ne vem koliko je "zabaven". Pa z MTB nisi omejen, čeprav hibrid pa tudi kakšno gozdno pot omogoča...

Sam se boš moral odločiti kakšne gozdne poti in koliko % jih bo na turah.
vires in numeris

ja...

tukaj okoli mene je kup hribov, ampak je večinoma asfalt, nekje makadam. v tem primeru je priporočljivo vzet hibrida/treking?

scipascapa ::

Best buy 1000-1200€?

90% cesta
10% makadam, trava, hribček itd.

ZveeZ ::

DrainBead je izjavil:

ja...

tukaj okoli mene je kup hribov, ampak je večinoma asfalt, nekje makadam. v tem primeru je priporočljivo vzet hibrida/treking?

Razlika med trekingom in mtbjem (29") je primarno v vilici ter v prestavnem razmerju.
Ce zelis visjo hitrost po ravni podlagi, vzames trekking. Ce zelis lazje premagovati klance pa mtb.

Jaz ze od malega preferiram mtb in se ne pocutim suvereno na ozkih gumah (jaški kanalizacije). Poleg tega se kar pogosto spuscam po kakem stopniscu:)

Gume od 29" MTB in trekinga so zamenljive, do določene širine, na trekingu ponavadi gre do nekih 1.95 širine. Feltna je enaka. Torej gre bolj za izbiro, kako grdo pot še misliš voziti, in koliko. Ker če je res grdo, je prava air vilica neskončno boljša od 6cm navadne na trekingu, prav tako imaš izbiro pravih MTB gum širin 2.25+.

DrainBead je izjavil:

ja...

Ja, treking. seveda tudi odvisno od buđeta, trekinga dobiš precej ceneje, bo pa lahko 3-5kg težji.
Moraš pa vedet, da ti bodo pri MTB verjetno uturili enojni verižnik spredaj in potem boš po asfaltnih spustih vrtel kot hrček.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

energetik je izjavil:

Moraš pa vedet, da ti bodo pri MTB verjetno uturili enojni verižnik spredaj in potem boš po asfaltnih spustih vrtel kot hrček.

hvala za tole informacijo. :)
ideja enojnega verižnika spredaj mi zelo kul zgleda in tudi opažam, da je predvsem pri dražjih kolesih. sem ravno premišljeval kaj so minusi tega.

kaj pa na primer, če grem po asfaltu naravnost, je težno imeti 1x verižnik?

Po ravnem so prestave dovolj težke, če nisi Roglič.
vires in numeris

energetik je izjavil:

Po ravnem so prestave dovolj težke, če nisi Roglič.

Hja no, ce fases prednji zobnik s 30 ali 32 zobi, si hitro na koncni hitrosti:)

Je pa dobro to, da so 2x in 3x sistemi na poceni kolesih

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

zakaj bi poganjal na spustu? tam gre samo od sebe :D

Zgodovina sprememb…

DrainBead je izjavil:

zakaj bi poganjal na spustu? tam gre samo od sebe :D
Da gre še hitreje? Ko se pelješ z Rakitne, gre že samo od sebe 50km/h, za kaj več rabiš vsaj kombinacijo 48/11, še bolje cestnih 50/11.
vires in numeris

tako hitro še z avtom komaj upam :))

Sparkxl ::

Trekking ni noben hibrid. Trekking ne trekking. Za v gozd to ni, razen če se res nimaš rad in da uživaš v tem da čutiš vsaki najmanjši kamen. Korenine z njim ne smeš videt od blizu

Gledam tele mountain bike, ki so vsi v približno enakem cenovnem rangu 900 EUR.

https://www.extremevital.com/sl/kolesa/...
Plus: scott

https://www.intersport.si/head-x-rubi-i...
Plus: 1x12 zadnji menjalnik
Minus: HEAD ?

https://www.hervis.si/shop/Oprema/Koles...
Plus: sem ga sprobal v živo in mi je deloval super
Minus: Elan ni ravno znan po kolesih

https://www.chainreactioncycles.com/eu/...
Plus: zmagal na veliko testih kot najboljši budget MTB, odlični reviewi, 1x menjalnik; najcenejši manj kot 700 EUR s poštnino
Minus: 1x8 zadnji menjalnik se zdi nekam malo

Mi kdo pomaga pri odločitvi?

Zgodovina sprememb…

DrainBead je izjavil:

Ne morem se odločiti med MTB in hibridom (trekking).

Uporaba: izključno šport: cesta(hribi), makadam, premišljujem, da bi začel gozdne poti. V službo in po opravkih ne grem s kolesom.

Nikoli nisem imel hibrida, zato ne vem koliko je "zabaven". Pa z MTB nisi omejen, čeprav hibrid pa tudi kakšno gozdno pot omogoča...

Gravel bike :D S 45mm gumami (Pirelli Cinturato M) je zelo spodoben po gozdovih, ampak na cesti ne bo tako počasen kot mtb.
Glede 1x prestav, gorci ponavadi pridejo s kakšnimi 30 ali 32 in 11-50 zadaj, kar je odlično za plezati, ampak že po ravnem zmanjka prestav, gravel kolesa z 1x imajo ponavadi 40 in 11-42 zadaj, kar je za po makadamih kar ok, dobiš tudi 10-50 zadaj na kakšnih modelih. Dobro za klance po normalnih poteh (cesta, makadam), ni pa koza kot gorc. Gre pa hitreje v najvišji prestavi, ko pa zmanjka po klancu dol, gre pa itak samo.

Slabosti 1x so večji preskoki med prestavami, da dobiš isti range kot pri 2x ali 3x, prednosti so pa enostavnost prestavljanja, manj gre lahko narobe med vožnjo, manj vzdrževanja, manj nastavitev menjalnika. Se pa še vedno dobi dosti gravel koles z 2x prestavami, kar tudi ni nič narobe, dobiš zelo dober range prestav, pri nenadnem klancu lahko na hitro spustiš sprednji zobnik da lahko prevoziš. Pri 1x moraš iti dol 5 prestav za isti efekt.

DrainBead je izjavil:

Gledam tele mountain bike, ki so vsi v približno enakem cenovnem rangu 900 EUR.
Mi kdo pomaga pri odločitvi?

Kje se boš pa vozil? Za 900eur dobiš Trek Marlin ali Cannondale Trail, bo boljša izbira kot Head ali Elan, tisti Scott bi bil pa morda ok, če ti je ok 2x prestave in rabiš bolj za XC.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: issak ()

Sam imam 1x12 prestav, po ravnem ni problem iti 30km/h (kar je ze za vecino prevec), grem tudi 35, za kaj vec, je pa prevec obracanja. Problem vidim v gumah, ki so presiroke in se povrh mehke tezko je z njimi drzat tak tempo, sploh ce imas nizek tlak v gumah. Sam nosim tlacilko in se prilagajam terenu, seveda temu imam primerne gume, ki se vredu obnesejo za cesto/makadam. Gume, ki so boljse po blatu, tipa "maxxis minion dhf" in podobni (podobne imam za zimske razmere), pa sploh lahko sanjas, da bos lahko poganjal v najvisji prestavi. Samo pri spustu...
Sem pa enkrat za foro dal gladke schwalbe 38c gume gor, ter napumpal na 6 bar, po asfaltu in povprecnem 9% vzponu, je kolo letelo gor, bolj lahkotno ni moglo iti, se danes mi z maxxis ne uspe podret rekorda, pa sem v dosti boljsi formi.
Torej ce bi dal kaksne treking, gume 40-45c, bi taksno kolo bilo res vsestransko, sicer bi s kakimi hudimi makadamski klanci bil problem, kot tudi DH, no sej zato pa eni imamo vec njih ob hisi, ali pa dodatne obrocnike z gumami, kjer imas menjavo gum v parih minutah.

Lkudje, ki fantazirajo o tem , da jim na gorcu zmanjka prestav za hitro vožnjo po ravni cesti, so falili point.

mikhaair ::

Jaz imam 1x12 in 30t. Pa zmanjka pri kakšnih hitrih makadamu, ki so gor dol in bi rad nesel brzine s seboj. Če bi dal 32 ali 34 spredaj, bi pa gagal v kakšen strm trail, ki se ga tudi lotim, pa 20%+ klanec tudi ne bi šlo.

mikhaair je izjavil:

Jaz imam 1x12 in 30t. Pa zmanjka pri kakšnih hitrih makadamu, ki so gor dol in bi rad nesel brzine s seboj. Če bi dal 32 ali 34 spredaj, bi pa gagal v kakšen strm trail, ki se ga tudi lotim, pa 20%+ klanec tudi ne bi šlo.

Jaz ne vidim nobene pametne prednosti 1x12 napram 3x10.
Malenkost nizja teza in nizja cena proizvodnje (prodajna pač ne).

mikhaair je izjavil:

Z 32, komot gres 20+ klance. 34 je pa je ze problem pri 17-18%.

PacificBlue ::

ZveeZ je izjavil:

DrainBead je izjavil:

ja...

Razlika med trekingom in mtbjem (29") je primarno v vilici ter v prestavnem razmerju.
Ce zelis visjo hitrost po ravni podlagi, vzames trekking. Ce zelis lazje premagovati klance pa mtb.

Jaz ze od malega preferiram mtb in se ne pocutim suvereno na ozkih gumah (jaški kanalizacije). Poleg tega se kar pogosto spuscam po kakem stopniscu:)

Treking ima drugacno obliko okvirja kot mtb. Ni namenjen ravno za vzpone, ker je njem drza bolj pokoncna.
I’m out.
:3

PacificBlue je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

DrainBead je izjavil:

ja...

Treking ima drugacno obliko okvirja kot mtb. Ni namenjen ravno za vzpone, ker je njem drza bolj pokoncna.

Treking je tudi dober za vzpone, ce imas dovolj mocne noge, saj folk tudi s cestaki premagujejo vzpone (se dosti vec, kot gorski kolesarji), okvirja sta pa dost podobna, ce ne gre za dirkalno kolo. Jaz se pri vzponu boljse pocutim na trekingu, ker je bolj udoben in lepsa drza hrbtenice. Mtb okvir pa ga zmaga pri spustu, ker ti naredi tako drzo telesa. Za dolge vzpone/ture pa ni najbolj. Izjema so eni trdaki, kjer lahko najdes daljsi okvir.

MTB4life ::

mikhaair je izjavil:

Jaz imam 32t in kaseto 46-11 in gre do cca. 25% potem pa je matranje. Če bi šel na 51-11 bi šlo še kak dodaten % brez težav. Govorim za klance, kateri so daljši malenkost več kot samo par 10m.

Jaz imam na vintage MTBju triplo in zadaj 34-11. Najlažja je spredaj 22/zadaj 34, to je 0,65 razmerje. Ti imaš 0,7. Pa še vedno grem včasih v klance, kjer mi je moja pretežka. Jasno je odvisno tudi od kondicije in same moči v nogah.
Ampak spet na drugi strani dam jaz lahko na makadamskem spustu na 44/11 in se tudi preko 40km/h lahko vozim z normalno kadenco.
Tripla je zakon, vsaj zame na izredno raznolikih XC turah. Če živiš v bike parku pa verjamem, da je 1x12 bolje.
vires in numeris

scipascapa ::

Fak vi mi govorite ZF....nič ne razumem :)
««
79 / 110
»»