» »

IP

IP

turist1 ::

zdravo, mi lahko nekdo malo bolj po domače razloži kako delujejo IPji?
v IPconfigu imam
***imam Vmware na pcju)***
en IP
in masko podomrežja (katero mislim da imamo vsi v slo isto?)

tole mislim da je dejansko stanje mrezne:

local area connection 2 (ki je preko t2) je spet nek drugi IP naslov
maska podomrezja spet ista kot zgoraj.
privzeti prehod je spet druga kombinacija

če grem pa preko spleta watismyip.com mi pa vrze spet ene drugo verzijo?!

torej kaj je moj IP?! prosim če mi nekdo to malo razloži ki pozna TCIP itd promet....
hvala

WamPIRe- ::

turist1 ::

no waper ne delaj se pametnega.Če ne veš bodi tiho ne pa spamat teme. Sem rekel tisti k to zna razlozit po domace, osebam ki niso na tem področju podkovani. to sem tudi sam ze prebral pa mi ni nič bollj jasno, pa še kak drug link, ker ta ki si ga dal je popolnoma neuporaben! si sploh prebral kaj piše??
če zna kdo razloziti prosim.

torej ipconfig vrze:
local area connection 2 (ki je preko t2) je nek drugi IP naslov
maska podomrezja -je ista za vse userje v slo?.
privzeti prehod je spet druga kombinacija-ista za vse userje, ali vecino?

če grem pa preko spleta whatismyip.com mi pa vrze spet ene drugo verzijo Ipja?!



hvala
lp

tattoo ::

Na whatismyip ti pokaže IP, ki ga imaš od ponudnika. Pri local area ti pokaže IP, ki ti ga določi tvoj ruter(modem) in je 192.168.0.1. Maska imamo vsi enako 255.255.255.0. Problem pri tebi je, da neveš točno kaj bi rad vprašal. Prvo vprašaš kako delujejo IP-ji potem pa sprašuješ zakaj imaš IP-je, tako kot imaš. Tudi sam nevem, če sem ti prav napisal, ker to je na podlagi izkušenj, ne pa pridobljenega znanja s kakšnega vira. Če te tako zanima preberi kaj na to temo, stric google ti bo dal vse potrebne informacije. Za tukaj je boljše, da uporabniki razpravljamo o bolj "resnih" problemih (upam, da zdaj nisi užaljen).

AndrejS ::

Maskne nimamo vsi enake...

turist1 ::

hvala archi,res sem bolj glupo vprašal, ko sem še enkrat prebral svoj post:|.

aha torej Lan pokaže IP, ki mi ga je dal router, trenutno imam nastavljen DHCp(mi je pa žal da ni wireless router), IP si se zmotil nimam takšnega kot si napisal :) zadnje dva mesta sta drugačna...
masko imam isto kot si napisal, -ne vem zakaj ne bi imeli maske vsi iste AndrejS če znaš razložiti, ti bi bil hvaležen.

Zanima me torej, zakaj potem nimam tega Ipja tudi na whatismyip.com?...oz. če sem prav razumel je tisti Ip, ki mi ga je dodelil router na vseh pCjih v lanu isti?(bi preveril a dva PC-ja sta trenutno down, dveh laptovov pa ni doma). tisti iP na whatismyip.com so pa javni in ti so za vsak pc drugačni v mojem domačem omrežju?-sem zdaj razumel pravilno?:)

PS:vem da se tu razpravlja o bolj resnih problemih, a če mi daš čas, bom hitro naredil resen problem na PCju, pa bom rabil pomoč:D
A rad bi razumel, pa lažje razumem če mi nekdo pove iz izkušenj in z znanjem, kot pa če berem nekaj kar itak ne bom razumel, to je prej brat skrbel za to, pa je sedaj za dalj časa v tujini, pa bi rad se kaj sam naučil. hvala za odgovore že vnaprej, in ne nisem uzaljen.

Invictus ::

Nimamo vsi enakih IP nastavitev, ker si jih nastavimo po svoje.

Tudi to se da spreminjat, kot vse ostalo. Na kakih bolj liberalnih routerjih, OSih si lahko nastaviš masko 255.240.243.109. Sicer je potem IP prostor precej čuden na prvi pogled, ampak zadeva deluje. IP maska pove kateri IP naslovi se lahko priklopijo v omrežje. Če imaš masko 255.255.255.0, se lahko v mrežo preklopi 255 IP naslovov, ki si sledijo (C klasa). Pri mojem zgornjem primeri je pa zadeva malo bolj škatljiva :)). Ampak mislim da je Windowsi ne bi pustili.

LP I.

cyber_killer ::

SasoS ::

@potnik9: ravno obratno - vsak PC mora imeti drugačen IP, na whatismyip pa ti prikazuje internetni IP ki ga dodeli ponudnik in je enak za celo tvoje domače omrežje (dejansko je to IP routerja; router maskira oz. zamenja IP računalnika s svojim ker tisti IPji ne smejo obstajat na internetu)
Maska pove, kateri IPji so direktno dosegljivi in za katere je potrebno it čez gateway.

WamPIRe- ::

waper se ne dela pametnega.. kdor koli že to je ;)

Sicer pa si res malo čudno vprašal in sploh nisem mogel vedeti, kaj razumeš in kaj ne..

Torej kot so ti razložili že v prejšnjih postih: zunanji IP, ki ti ga dodeli ponudnik (na whatismyip), je edinstven na internetu. Edino tako lahko dobiš podatke, ki si jih zahteval od nekega strežnika.
Ta zunanji IP je lahko statičen ali dinamičen. Najbrž ti je že iz imen jasno da se statičen ne spreminja, dinamičen pa se (ponavadi ob prekinjeni povezavi oz. po določenem času).

V domačih ali poslovnih omrežjih pa je stvar malo drugačna. Recimo da imaš zunanji samo 1 IP, imajo potemtakem vsi računalniki znotraj omrežja ta en in edini zunanji IP. Da pa vsak računalnik normalno deluje, poskrbi ponavadi router, ki vsem računalnikom v omrežju določi IP (vsakemu različnega) preko DHCP.
Določenim računalnikom je seveda lahko IP prednastavljen. Pravtako so recimo v podjetjih na vseh strežnikih, print strežnikih, printerjih, in ostalih podobnih napravah prednastavljeni IP naslovi. Ostalim delovnim postajam, računalnikom, prenosnikom in recimo pametnim telefonom (z WLAN) je IP dodeljen preko DHCP.

Ker pa si omenjal tudi vware je star še malo bolj drugačna.
Recimo da imaš na računalniku nek standardni IP 192.168.1.100 . Tvoj router oz. gateway ima 192.168.1.1 , maska pa je 255.255.255.0 .
Načeloma imaš pri virtualizaciji 3 možnosti povezave klienta:

    briged: vmware mašina se fizično poveže na lokalno mrežo v kateri je računalnik in dobi svoj edinstven IP (recimo 192.168.1.102)


    NAT: virtualna mašina uporablja isti IP kot host računalnik (192.168.1.100)


    Host-only: virtualna mašina in host sta v privatnem omrežju in virtualni računalnik ne more videt omrežja(Tukaj nisem čisto prepričan... Mogoče virtualni rač. lahko vidi ostalo omrežje, če dodatno kaj nastavljamo, mu pa host deluje kot gateway!? - naj me kdo popravi, če se motim)


To je na kratko to. Glede maske omrežij ti ne morem kaj razložit, ker še sam ne razumem tega čisto 100%,in te nočem "krive vere" razlagat. Je pa tule kar dobro razloženo vse skupaj: klik

lp, Jernej
EDIT: typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: WamPIRe- ()

turist1 ::

HVALAAAAAAAAAAAA!!!!!!! :):):):):)
VELIKO BOLJ JASNO :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dodajanje nove statične route?

Oddelek: Omrežja in internet
111979 (1824) BlueRunner
»

ne dela mreža preko crossover kabla

Oddelek: Pomoč in nasveti
171615 (1458) Invictus
»

Težave z DHCP

Oddelek: Omrežja in internet
162025 (1562) Cokolesnik
»

Linksys router VPN ENDPOINT in WinXP odjemalec - planet za znoret ali slotech mi poma

Oddelek: Omrežja in internet
142294 (2020) BlazP
»

Homenetwork

Oddelek: Omrežja in internet
333354 (2630) MrStein

Več podobnih tem