» »

Zatemnjevalnik luči brenči

Zatemnjevalnik luči brenči

Ursus ::

Na luč sem pvezal zatemnjevalnik (dimmer) TEM Čatež in stvar brenči ko je luč zatemnjena in se zmanjšuje s povečevanjem osvetlitve. Menjal sem tudi že luč a ni spremembe. A se to pri vsi zatemnjevalnikih dogaja?

hvala

Azrael ::

Ne, normalno to ni.

Zatemnilniki, če ni jasno označeno, so samo za žarnice na žarilno nitko, ki so grajene za omrežno napetost. Če brni v tem primeru, slabo zalakirana dušilka ali napol defekten tiristor - reklamacija.

Če pa uporabljaš zatemnilnik za halogenke s transformatorjem ali v navezi z varčnimi žarnicami, potem so taki problemi pričakovani, saj zatemnilnik ni namenjen takim bremenom.

Če boš nekaj časa tako kombinacijo vseeno uporabljal, bo odpovedal ali zatemnilnik ali rasvetljava na ki je priklopljena nanj ali kar oboje.
Nekoč je bil Slo-tech.

;-) ::

Meni vsi brenčijo (trije) pa deluje že več kot 5 let. Bolj kot je temno bolj brenči.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

Azrael ::

Šparanje z materialom.

Dušilka proti montnjam ob nizki nastavitvi svetilnosti, dobiva tokovne sunke in slabo lakirano ali sploh nelakirano navitje se (rahlo) premika, kar povzroča zvok.

Nekdaj so zatemnilniki imeli dušilko hudo zalakirano in še ovito v penasto gumo (Iskra). Ali je kakšen podoben ukrep možen tudi v vajinih primerih, žal ne vem.
Nekoč je bil Slo-tech.

MadMax ::

Zakaj ne bi bilo normalno?
Brenči že samo vezje, triak, tudi če dušilko odstraniš.
Poleg tega pa en del brenčanja pride tudi od žarnic(e) same.

Odvisno je le, kako glasen je ta brum, kar pa nam boš (in mi tebi) težko razložil s pisanjem...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Ursus ::

Imam navadne žarnice ker varčne, katere so namenjene zatemnjevanju stanejo okrog 25€....Žarnica ne brenči, temveč zatemnjevalnik, toliko bolj ker ni vgrajen v zid ampak v plastično ohišje (drugače ne gre).

Kupil sem ga, da ko delam kaj zvečer na compu, zatemnim svetlobo in v miru delam, ker pa je postavljen manj kot 1,5m od mene in brenči ko je zatemnjen me zelo moti, učinek je ravno nasproten od želenega, zato bi res prosil za kakšno rešitev ali nasvet, za nakup kakšnega drugega, konkretnega modela.

thnx

Okapi ::

Jaz imam daljinsko vodenega, kupil v Conradu (proizvajalec REV Ritter Gmbh), 300 vatni, gor je 6 50-vatnih halogenk, dela že 6 let. Sem sedaj prislonil gor uho in res brenči, ko so luči zatemnjene, ampak na 20 cm ne slišim nič več.

O.

Mattithyahu ::

Jazst imam tudi zatemnilnik, ki ne samo da ga slišim na 20 cm ampak na drugo stran sobe in to zelo jasno in glasno. Fotr ma pa zatemnilnik star 15 let pa niti ne pisne! No, kar je, je, reklamirat ga iz nepomembnega razloga ne morem, zato tudi jazst iščem rešitv. Azrael je omenjal lakiranje navitja. Odprl sem zatemnilnik in videl, da tisto navitje prosto visi na tistih dveh žičkat, brez lakiranja. A lahko to sam kako nalimam? Ali zalijem s čim? Se zadeva kaj greje in ne pol nevarno?

Azrael ::

Najbolje bi bilo zalakirati dušilko z lakom za navitja, na način, da se dušilka enostavno potopi v lak za nekaj minut (da lak izrine zrak) in nato se dušilko potegne ven. Pustiš, da se odvečni lak odteče in lak na dušilki posuši.

Ker peči za sušenje laka najbrž nimaš, rabiš zračno sušeč lak, ki se suši pri sobni temperaturi. in ne lake, ki se sušijo v peči nekje med 130 do 150°C.

Problem je le kje dobiti lak, pakiranja manjša od litra IMHO ne obstajajo. Če pa kupiš litrsko pakiranje, bo lak, ko je enkrat odprt, kmalu propadel.

Če je kje blizu tebe kakšna elektromehanika ali izdelovalec transformatorjev, se splača oglasiti pri njih in lepo poprositi za lak, saj rabiš dober zelo majhno količino laka.

Če te možnosti ni, uporabiš lahko kakšen drug lak, poskusi dobiti nekaj, kar priteče v vsako špranjo in je prožno - nitro lak je ponavadi pretrd in prehitro spoka in potem si na istem, kot pred lakiranjem..

Temperatura dušilke, bo po lakiranju mogoče res malenkost višja, ampak, če je dušilka pravilno dimenzionirana, nima biti kaj narobe. Lak žica za navitja, tudi najcenejše kar se danes dobi, je grajena vsaj za 135°C, večinoma pa za 155°C. Torej, če sedaj stvar ne kuha, tudi po lakiranju ne bo.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je ta napajalnik še v redu? (slika transformatorja)

Oddelek: Pomoč in nasveti
91120 (504) Highlag
»

TV piska

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
51654 (1478) Phoebus
»

Kje dobiti lakirano bakreno žico ( solidno količino- recimo cel kolut) ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
105690 (5517) Azrael
»

osvetljevanje TIV

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
475145 (4495) Brane2
»

Kako Narediti/popraviti napajalno vezje za neonko?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
264856 (4564) Azrael

Več podobnih tem