Forum » Izdelava spletišč » Problem MySQL in šumniki
Problem MySQL in šumniki
alien-w ::
Zdravo,
imam probleme s šumniki in mysqlom, kot jih ima veliko ljudi. Query SHOW VARIABLES LIKE 'character_set%';
reče naslednje:
Variable_name Value
character_set_client utf8
character_set_connection utf8
character_set_database utf8
character_set_results utf8
character_set_server latin1
character_set_system utf8
character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/
Collation SHOW VARIABLES LIKE 'collation%'; pa:
Variable_name Value
collation_connection utf8_slovenian_ci
collation_database utf8_slovenian_ci
collation_server latin1_swedish_ci
Torej je nastavljeno vse prav (server-side ne morm spreminjat, ker ni moj server).
Ko vpišem nek "čuden" znak npr čšćžđ, mi jih prikaže OK, toda ko pogledam v bazo kaj je naredu naredi kr neke čudne znake alla neki A s korgci pa 3/4 pa take fore (Å¡ tole je recimo š). To bi bilo vse lepo in prav, saj zadeva dela in mi je vseeno načeloma kako je v bazi, važn da je prov izpis.
Problem nastane ko želim ta vnos z UPDATE popravlat. No, takrat so Å¡ prikazani kot Å¡ in nič več kot š, s tem da šumniki, ki jih pa takrat dodam pa spet delajo ok in se spremenijo v te čudne znake.
Ma kdo kakšen predlog, probal sem že vsega boga.
Hvala in lp!
Janez
imam probleme s šumniki in mysqlom, kot jih ima veliko ljudi. Query SHOW VARIABLES LIKE 'character_set%';
reče naslednje:
Variable_name Value
character_set_client utf8
character_set_connection utf8
character_set_database utf8
character_set_results utf8
character_set_server latin1
character_set_system utf8
character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/
Collation SHOW VARIABLES LIKE 'collation%'; pa:
Variable_name Value
collation_connection utf8_slovenian_ci
collation_database utf8_slovenian_ci
collation_server latin1_swedish_ci
Torej je nastavljeno vse prav (server-side ne morm spreminjat, ker ni moj server).
Ko vpišem nek "čuden" znak npr čšćžđ, mi jih prikaže OK, toda ko pogledam v bazo kaj je naredu naredi kr neke čudne znake alla neki A s korgci pa 3/4 pa take fore (Å¡ tole je recimo š). To bi bilo vse lepo in prav, saj zadeva dela in mi je vseeno načeloma kako je v bazi, važn da je prov izpis.
Problem nastane ko želim ta vnos z UPDATE popravlat. No, takrat so Å¡ prikazani kot Å¡ in nič več kot š, s tem da šumniki, ki jih pa takrat dodam pa spet delajo ok in se spremenijo v te čudne znake.
Ma kdo kakšen predlog, probal sem že vsega boga.
Hvala in lp!
Janez
logista ::
Zato ker server ni utf8 bos moral po vsaki vzpostavitvi povezave pognati query "SET NAMES 'utf8'".
To naj bi zrihtal vse.
S tem da ce delas s phpjem lahko se on kej cara z GET/POST data, ampak probaj prvo s tem queryjem.
lp,
Slavko
To naj bi zrihtal vse.
S tem da ce delas s phpjem lahko se on kej cara z GET/POST data, ampak probaj prvo s tem queryjem.
lp,
Slavko
Mam:
$link = mysql_connect(MYSQL_HOST,MYSQL_USER,MYSQL_PASS)
or die(mysql_error('Could not connect to database.'));
mysql_select_db(MYSQL_DB);
mysql_query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_slovenian_ci'", $link);
$link = mysql_connect(MYSQL_HOST,MYSQL_USER,MYSQL_PASS)
or die(mysql_error('Could not connect to database.'));
mysql_select_db(MYSQL_DB);
mysql_query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_slovenian_ci'", $link);
SasoS ::
toda ko pogledam v bazo
Kako pogledaš v bazo? :-) Å¡ je latin-1 reprezentacija š-ja (0xc5,0xa1). Baza vrača pravilno črko, samo tam kjer gledaš ni ok.
Mimogrede, ker je server na latin1 ti priporočam da ne spreminjaš names na utf-8...ker drugače se baza trudi narediti konverzijo, ki pa v tem primeru ne bo šla. Pusti vse na latin1, piši v bazo utf8 pa bo.
Kako pogledaš v bazo? :-) Å¡ je latin-1 reprezentacija š-ja (0xc5,0xa1). Baza vrača pravilno črko, samo tam kjer gledaš ni ok.
Mimogrede, ker je server na latin1 ti priporočam da ne spreminjaš names na utf-8...ker drugače se baza trudi narediti konverzijo, ki pa v tem primeru ne bo šla. Pusti vse na latin1, piši v bazo utf8 pa bo.
Hummm ... presenetljivo tole dela. Zanimivo in hvala, sem veliko časa zabil za tole! Ni mi čisto jasno zakaj, sam važn da dela.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | [php] encoding nizaOddelek: Izdelava spletišč | 3794 (1709) | BivšiUser2 |
» | C# - MySQL - šumnikiOddelek: Programiranje | 2137 (2036) | Matthew |
» | Šumniki in MySqlOddelek: Izdelava spletišč | 6666 (6203) | SPEEEED |
» | [mySql] šumniki - večni problemOddelek: Izdelava spletišč | 4238 (4097) | jvolk |
» | MySQL in czsOddelek: Izdelava spletišč | 3603 (2693) | krho |