Forum » Operacijski sistemi » Ubuntu live CD - izklop swapa
Ubuntu live CD - izklop swapa
poweroff ::
Ubuntu live CD uporablja swap disk gostitelja, na katerem se zažene.
Zanima me kako to izklopiti (pri remasteringu CD-ja).
Kakšna ideja?
Zanima me kako to izklopiti (pri remasteringu CD-ja).
Kakšna ideja?
sudo poweroff
Mavrik ::
S tem da pride swapoff v poštev že ko je swap mountan... Matthai pa dvomim da to hoče.
The truth is rarely pure and never simple.
misek ::
Pri bootanju vpiši parameter noswap (v bootloader - GRUB oz. LILO ali kaj že se uporablja).
Icematxyz ::
Ker se pogovarjate o swapu me zanima:
Kaj se zgodi če linux ne zazna swap particije na trdem disku in ima premalo rama? Uporabi obstoječ prostor na trdem disku kar kot swap ali kako se znajde?
Kaj se zgodi če linux ne zazna swap particije na trdem disku in ima premalo rama? Uporabi obstoječ prostor na trdem disku kar kot swap ali kako se znajde?
Mavrik ::
Zmanjka mu virtualnega pomnilnika, posortira procese po porabi pomnilnika in ubije tistega, ki porablja največ. Po sili ne bo šao ustvarjat swap fajla.
The truth is rarely pure and never simple.
Icematxyz ::
Se pravi tud če zmajnka resursev in tudi če ni swapa Linux sam po sebi nebo "rožljal" po trdem disku?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Icematxyz ()
Ne, po trdem disku ne bo "rožljal", razen po swap particiji, če jo zazna.
misek: Hmm, live USB sploh nima /boot/grub podimenika...
misek: Hmm, live USB sploh nima /boot/grub podimenika...
sudo poweroff
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: poweroff ()
Liker ::
Jep jep, vse kar se boota iz CD-ja ali recimo USB-ja ponavadi nima grub-a, ampak se uporablja isolinux, lilo ali kaj podobnega.
Se pa seveda da brez popravljanja boot zapisa - popraviti je treba initrd datoteko (initial ramdisk).
Nek Ad-hoc postopek:
Na live CD-ju poisces initrd.gz (za 8.10 je to /casper/initrd.gz).
Potrebuje se nek delovni direktorij recimo /tmp/ubuntu-work:
Tja razsiris initrd:
Potem je potrebno modificirati zagonsko skripta - pravzaprav v tvojem primeru je to datoteko najbolje kar pobrisati:
(V detajle kako jo predelati se ne bi spuscal, ker jo je pac lazje pobrisati, ce pa koga zanima delovanje te zadeve, svetujem najprej kak bash tutorial ali dva)
Ko so vse modifikacije narejene se initrd sestavi nazaj:
In seveda je potrebno na koncu ta novi initrd.gz postaviti nazaj na izvorno mesto (original pa preimenovati recimo :P):
To je to!
Upam da je pomagalo.
BTW, sklepam da se bo to uporabljalo zato da live CD/USB ne bo pustil nobenih sledov na sistemu?
LP,
B'
Se pa seveda da brez popravljanja boot zapisa - popraviti je treba initrd datoteko (initial ramdisk).
Nek Ad-hoc postopek:
Na live CD-ju poisces initrd.gz (za 8.10 je to /casper/initrd.gz).
Potrebuje se nek delovni direktorij recimo /tmp/ubuntu-work:
cd /tmp/ubuntu-work
Tja razsiris initrd:
gunzip < /pot/do/ubuntu/live/cdja/casper/initrd.gz | cpio -id
Potem je potrebno modificirati zagonsko skripta - pravzaprav v tvojem primeru je to datoteko najbolje kar pobrisati:
(V detajle kako jo predelati se ne bi spuscal, ker jo je pac lazje pobrisati, ce pa koga zanima delovanje te zadeve, svetujem najprej kak bash tutorial ali dva)
rm -v scripts/casper-bottom/13swap
Ko so vse modifikacije narejene se initrd sestavi nazaj:
find ./ | cpio -H newc -o > ../initrd
mv -v ../initrd .
gzip initrd
In seveda je potrebno na koncu ta novi initrd.gz postaviti nazaj na izvorno mesto (original pa preimenovati recimo :P):
mv -v /pot/do/ubuntu/live/cdja/casper/initrd.gz{,.bak}
cp -v initrd.gz /pot/do/ubuntu/live/cdja/casper
To je to!
Upam da je pomagalo.
BTW, sklepam da se bo to uporabljalo zato da live CD/USB ne bo pustil nobenih sledov na sistemu?
LP,
B'
misek ::
Sem probal z ubuntu-8.04-server-i386.iso, ki ga imam ravno pri roki. Ko se prikaže menu, sem stisnil tipko F6 Other options. Prikaže se nova vrstica za boot parametre. Tam se lahko doda ta noswapp. Je pa to potrebno vedno ročno narediti.
Če hočeš vedno imeti določene opcije pri bootu pa ni potrebno narediti celoten remastering, ampak samo popraviti datoteko isolinux/isolinux.cfg v ISO sliki.
Če hočeš vedno imeti določene opcije pri bootu pa ni potrebno narediti celoten remastering, ampak samo popraviti datoteko isolinux/isolinux.cfg v ISO sliki.
Liker, aha, no, saj sem si mislil, da bo treba initrd popravljati. Upal sem le, da se temu lahko izognem.
Ja, nameravam si narediti live USB, ki bo kriptiran (za to bo pa itak treba popraviti initrd skripte) ter bo vseboval software za forenzično analizo podatkov in data recovery.
Pogosto mi pride prav, ampak Helix ima malo zastarel kernel... poleg tega je prihodnost v USBjih.
Ja, nameravam si narediti live USB, ki bo kriptiran (za to bo pa itak treba popraviti initrd skripte) ter bo vseboval software za forenzično analizo podatkov in data recovery.
Pogosto mi pride prav, ampak Helix ima malo zastarel kernel... poleg tega je prihodnost v USBjih.
sudo poweroff
Liker ::
@Misek:
No no, ce se izklopi swap s parametrom kernelu, to pomeni da je izklopljen VES swap. V primeru CD-ja je to seveda logicno in pravilno, ce pa imamo USB kljuc, pa imamo lahko lokalno swap particijo na kljucku, sploh ce bomo poceli kaj kar bo zahtevalo OGROMNO pomnilnika.
@Matthai:
Ce potrebujes/potrebujete kaj pomoci v zvezi z modificiranjem initrd-ja, ali pa embeddingom linuxa na recimo USB, imam s tega podrocja precej izkusenj.
LP,
B'
No no, ce se izklopi swap s parametrom kernelu, to pomeni da je izklopljen VES swap. V primeru CD-ja je to seveda logicno in pravilno, ce pa imamo USB kljuc, pa imamo lahko lokalno swap particijo na kljucku, sploh ce bomo poceli kaj kar bo zahtevalo OGROMNO pomnilnika.
@Matthai:
Ce potrebujes/potrebujete kaj pomoci v zvezi z modificiranjem initrd-ja, ali pa embeddingom linuxa na recimo USB, imam s tega podrocja precej izkusenj.
LP,
B'
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | [UBUNTU 10.04] GRUB se ne postaviOddelek: Operacijski sistemi | 5846 (5630) | matijaz74 |
» | Tripple bootOddelek: Operacijski sistemi | 1195 (1032) | Icematxyz |
» | Grub Error 15: File not foundOddelek: Operacijski sistemi | 1686 (1628) | poweroff |
» | Gentoo kernel problemOddelek: Operacijski sistemi | 1516 (1260) | zee |
» | Suse Linux - rabim pomoč čisto od začetkaOddelek: Operacijski sistemi | 1206 (1052) | twom |