» »

Vigor 2700 VG, odprta porta

Vigor 2700 VG, odprta porta

jacal ::

Zdravo!

Tri leta sem brez težav uporbljal stari Voljin ganymede822+ in svoj usmerjevalnik, pred kratkim pa so mi poslali Draytekov modem/usmerjevalnik vigor 2700 VG.

Stvar je delovala tako rekoč "iz škatle", takoj sem bil povezan, je pa pregled s storitvami, kakršna je npr. Shields Up, razkril, da imam na stežaj odprta vrata 80 in 8080. Če bi imel na voljo nastavitve, opisane v Draytekovem priročniku, bi to lahko uredil, pri Voljini/Tuševi "priredbi" pa manjkajo vse "naprednejše" nastavitve.

Ko sem stvar po najboljših močeh konfiguriral kot "zgolj modem" in nanjo priključil svoj usmerjevalnik, je delovalo, vsi porti so bili spet skriti (stealth), pri povezavi pa sem opazil občasne zastoje.

Navsezadnje sem namestil spet stari modem, s katerim gre vse kot po maslu, in nagibam se k temu, da bi ga obdržal, novega pa vrnil. Mi morda kdo manj neveden lahko svetuje kaj drugega? Kdo, ki ima s to napravico izkušnje?

Yacksy ::

Ah, te strani za preverjanje odprtih portov so zlata vredne :)

Porta 8080 ter 80 kažeta kot odprta verjetno za to, ker na teh portih deluje Vigorjev management (se pravi http strežnik, ki ti pokaže GUI od Vigorja). Se pravi, da port ni bridgan na nobeno kišto na lokalnem IP naslovu. Če mi ne verjameš, se probaj povezat na svoj javni IP naslov:80 ali javni IP naslov:8080 iz kakega drugega javnega IP naslova, pa boš videl, kam boš prišel (verjemi da se bo zadeva ustavila na ruterju).

Torej moj nasvet, ne paničari in priklopi nazaj Vigorja ;)
Shit happens

jacal ::

Najlepša hvala!

Pri stvareh, o katerih človek ne ve veliko, tak prijazen nasvet dobro dene, upošteval ga bom in vrnil staro napravico.

Lep dan želim!

Yacksy ::

Važno je samo to, da se pustiš podučiti ;)

Te strani za preverjanje odprtosti portov so tako ali tako varljive. V veliko primerih recimo ne prikažejo, da so odprti UDP porti, čeprav uporaba aplikacije dokaže nasprotno. Vglavnem, jaz jim ne zaupam, odprtost portov preverjam izključno z aplikacijami, ki uporabljajo odprt port.

Škoda pa je, da ne uporabljaš Vigorja. Po mojih izkušnjah zadeva deluje zelo stabilno tudi ob precej p2p prometa na liniji, pa še zelo uporabni so VPN profili, ki jih Vigor podpira (bi se šel stavit, da tvoj domači ruterček tega ne zna ;))
Shit happens

jacal ::

No, saj vigor ostane, "domači routerček" je že v omari, stari ganymede pa bom vrnil Volji, kjer ga bodo najbrž zabrisali v smeti.

Vigor mi je bil odveč, ker sem ga dobil (gratis), ko sem zamenjal "uporabniški paket", nekako ob nepravem času, da bi se z njim ukvarjal. In ker je firmware, se mi zdi, precej prirejen, mi Draytekova navodila ne pomagajo dosti. (Že take reči, kot "Disable PING from the Internet", so mi nedosegljive.) Osnovna težava pa je prejkone to, da se, ko gre za računalnike, na daleč izogibam ravno "omrežnim zadevam". Ko ima brezzveznik svoje tri kište lepo povezane in vse deluje, nerad kaj spreminja ;)

Yacksy ::

Kot pri vsakem modemu, ki je last podnudnika interneta, je tudi firmware za Tuš Telekomov modem prirejen za njih. Kako pa bi bilo, če bi lahko vsi spreminjali vse ;)
Kljub temu, da običajni smrtniki ne moremo spreminjati bolj zahtevne sistemske nastavitve, je še zmeraj ogromno nastavitev na voljo. LAN,NAT,Firewall,VPN,Diagnostika in podobno. Torej ti user guide za standardni firwmare še kako prav pride ;)
Shit happens

jacal ::

Sveta resnica, ogromno nastavitev; se že veselim :( In ravno sem za silo obvladal prejšnji ruterček. Zdajle sem v gluhi noči z vigorjem brezžično povezal dva prenosnika, da bo pri roki, če/ko bo kdaj res potrebno.

Hvala za pomoč, lahko noč!

jacal ::

Appendix:

Če se od zunaj, z drugega javnega IP-ja, poskusim povezati na svojjavniip:8080, izvem, da je to broadband router, in odpre se okence za vnos up. imena in gesla. Prijaviti pa se ne morem. Vsaj to.

Kljub vsemu se mi zdi čudno; vse "varnostnosvetovalne" strani, na katere sem naletel, jamrajo, da bi ti porti zakriščevovoljo morali biti zaprti, če že ne skriti.

Menda bo naslednji korak nakup kuvert in znamk.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

router Vigor 2700 + WRT54GL

Oddelek: Omrežja in internet
143010 (2395) Yacksy
»

Varnost uporabe javnega WiFi omrežja

Oddelek: Informacijska varnost
414225 (3296) gokky
»

Torrenti preko Tuš Telekoma

Oddelek: Omrežja in internet
244619 (2180) Yacksy
»

Dostop do notranjega IPja preko zunanjega IPja

Oddelek: Omrežja in internet
132150 (1917) BigFoot
»

IP

Oddelek: Omrežja in internet
51005 (874) Yacksy

Več podobnih tem