» »

Prenosni disk so ugrabli vesoljci ?!

Prenosni disk so ugrabli vesoljci ?!

KontraCepec ::

Kupil sem nov 2.5" trdi disk Fujitsu 160 GB, 4200 rpm v ohisju IcyBox.
Uporabljam ga za shranjevanje dokumentov, nastavitev in portable programov. Disk uporabljam na prenosniku doma in stacionarcu v službi. Na obeh laufa Win XP SP3.

In z datotekami na disku se dogajajo presneto čudne reči... par primerov:
(*F:\ je particija na prenosnem disku)
- V službi preimenujem mapo "F:\2008 Nov projekt" v "F:\Nov projekt". Doma je na ime mape še vedno "F:\2008 Nov projekt" ?!
- Portable Firefox sem uporabljal v službi. Doma je prikazal default skin (nastavljen imam en drug skin) in strani je prikazoval povsem razjahano. Poleg tega si ni zapomnil nobenih nastavitev več... Danes v službi je zgodba ista. Firefox je razjahan.
- Mapo "F:\Settings\Png slike" sem večraj doma urejal, v službi je direktorij "corupted or unreadable".
- Mapo "F:\Mapa" sem doma izbrisal, v službi je mapa v raziskovalcu še vedno vidna in je "corupted or unreadable".
- Datoteko "F:\Settings\Icons.icl" sem doma spreminjal, v službi imam staro verzijo !

Kaj se tu dogaja ?!?
Policies diska so povsod nastavljene na "Quick remove". Torej ne uporablja cachea. Vsakič uporabim "Safely remove" pred odštekom diska...

Kaj bi bilo krivo in kako to popravim ?
Krijejtiv

Pognal sem Chkdsk F: /f.

In F:\found.000\ so datoteke, ki sem jih ustvaril včeraj na domačem računalniku in danes ne vidim na službenem računalniku !

Kaj bi to bilo? Kakršen koli predlog je dobrodošel...
Krijejtiv

R33D3M33R ::

Mogoče je podatkovni kabel slabo priklopljen ali pa ima disk strojne napake. Poženi še chkdsk z switchem /R
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

ender ::

Preglej disk s tem programom (če ti ga noče pregledat, boš moral odpreti ohišje, in ga priklopiti neposredno na matično ploščo).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

AndrejS ::

Pri odklaplanju diska daš "varno odstrani napravo" ?

bluefish ::

Je uporabil.

R33D3M33R: chkdsk z switchem /R ni nasel nobenega bad sectorja. Za doma imam res en custom skrajsan podatkovni kabel, vendar sem ga skrbno skrajsal in ostale naprave delajo cisto normalno. Po moje kabel ni problem. Potem najbrz ne bi delal sploh...

ender : Bom pogledal te programe.

AndrejS : Uporabljam ja. Ce se le da. Ce pa pozapiram vse in se vedno ne gre, ga pa odklopim brez.

Disk je fizicno po moje v redu. Prej sem ga imel v prenosniku in ni bilo nikoli problemov.
Sedaj bom s Partition magicom vse particije pobrisal in jih ustvaril na novo:
- Eno kot primarno particijo
- Eno znotraj celotne extended particije

...in skopiral nazaj podatke.
Krijejtiv

Za hec bi lahko poskusil low level format. Kaj pa napajanje diska? Mogoče je preslabo.

Pyr0Beast ::

R33D3M33R: chkdsk z switchem /R ni nasel nobenega bad sectorja. Za doma imam res en custom skrajsan podatkovni kabel, vendar sem ga skrbno skrajsal in ostale naprave delajo cisto normalno. Po moje kabel ni problem. Potem najbrz ne bi delal sploh...
Če imaš disk, kateri ne potrebuje napajanja potem je odgovor tukaj. Diski, kateri lavfajo preko USB-ja so izjemno izjemno požrešni.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

pyrobeast:
Ne razumem cisto. Pravis, da je napajanje preslabo preko mojega skrajsanega USB kabla ali kar nasploh? Potemtakem moram priklopit na zunanje napajanje? A lahko dobim kje specifikacije za sam disk? Po moje 4200 rpm hiter (pocasen:)) disk ne bi smel kuriti vec kot za 1 USB...
Krijejtiv

ender ::

Kaj je "1 USB" je zelo odvisno od matične plošče in računalnika. Načeloma bi morali USB prključki dovajati 500mA, vendar na marsikateri matični plošči ni tako, zato ima precej USB ohišij kable, ki imajo 2 USB priključka.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

A ni tako, da v tem primeru disk sploh ne bi deloval ?
Krijejtiv

Opkow ::

Ne. Lahko deluje oslabljeno oz nestabilno. Moj sodeloavec je imel podobne tezave, ce je imel samo en USB kabel. Z dvema mu dela normalno.

V redu bom uporabil 2 USBja...

Ampak a ne bi v primeru prešibkega napajanja bila datoteka neberljiva na vseh računalnikih. Kot pravim, se meni disk obnaša tako, kot da bi imel vsak računalnik zanj svojo datotečno tabelo. Tako vsak računalnik ve samo za datoteke, ki jih je zapisal sam.
Krijejtiv

Pyr0Beast ::

V primeru prešibkega napajanja se v najboljšem primeru spremembe preprosto ne zapišejo, v najslabšem pa gre particija v 3 dni :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Danes se je spet zgodila cudna prigoda, ko sem izgubil vse Firefoxove nastavitve in je za dwg datoteko, na kateri sem v službi delal 8 ur, doma javil "Specified file does not exists".

Kot sem prebral na netu... "Some HDs are just not meant to be portable."

160GB je tako že v košu pod mojo mizo, ju3 pa baje pride nov 200 GB WD, ki je že v osnovi portable.

Hvala vsem za pomoč
Krijejtiv

Hm, kaj pa vem. Tri naključne diske (20GB, 40GB in 80GB) sem že imel priložnost testirati v zunanjem ohišju, pa vsakič brez težav. Je pa res, da če gor prenašaš pomembnejše podatke, se je brezveze zafrkavati s tem.

Invictus ::

Če uporabljaš samo Windowse, zamenjaj file sistem iz FAT32 na NTFS. Potem vsi ti problemi izginejo. Vsaj meni so :).

kako narediti -> google

LP I.

Imam NTFS
Krijejtiv

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sesutje diska / windowsa 7

Oddelek: Pomoč in nasveti
243613 (3100) Seljak