» »

Naslednja generacija pekačev

Naslednja generacija pekačev

TheJack ::

Nekaj časa sem bil prepričan, da je 40x maksimum današnje tehnologije pekačev (z enim laserjem - večlaserskih zaradi cene verjetno ne bo). Pa sem se zmotil. Ko sem bral test novega LG-ja, se mi je posvetilo (pravzaprav že prej, ampak pustimo detajle). Dotični pekač za pisanje uporablja P-CAV tehnologijo (za razliko od Z-CLV večine ostalih), ki (pri 40x pekaču) izgleda takole:



Doseči 50x je čisto preprosto, kajti današnjih pekačev ne omejujejo laserji, ampak vzdržljivost nosilcev. Verjetno je 10 000 rpm njihova zgornja meja, preden začnejo razpadati. Poglejte sliko. Hitrost pisanja pri LG-ju narašča do 54 minute, kjer se ustali na 40x. Obrati plošče (spodnja rumena črta) od tu padajo. Za 50x pekač je torej recept preprost: Hitrost vrtenja plošče naj bo ves čas pisanja stalna (okoli 10 000 rpm), hitrost pisanja pa pri tem seveda logično stalno narašča do konca, kjer doseže, če pogledate graf, okoli 50x (odvisno od dolžine napisanega; več ko je podatkov, višja hitrost se doseže). Na grafu se to vidi kot zvezna poševna črta.

Kdor je tole razumel, bo povsem upravičeno trdil, da je to navaden hoax. 50x pekači bodo s to hitrostjo pisali le v zadnjih sekundah, pa še to je odvisno od dolžine napisanega. Jap - navadni cd-romi po tej logiki (ki se ji drugače reče CAV - constant angular velocity) delujejo že od nekje 16x dalje.
Kakšno je vaše mnenje? Imam prav ali ne?

Me pa nekaj pri celi stvari bega. Slišal sem, da se baje pripravljajo že 60x pekači. Glede na zgoraj napisano mi to dejansko ni jasno, saj bi morali obrate cedejev povečati čez vsako razumno mejo (nakar bi se le-ti razletavali v pekačih). Izgleda, da sem nekaj spregledal... Ve kdo, kako bodo ti 60x pekači sploh delovali?
  • spremenil: TheJack ()

ender ::

kolikor vem, je že 24x Yamaha uporabljala PCAV tehnologijo, tako da to ni nič novega (razen hitrosti seveda)...
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

TheJack ::

Vem, da je Yamaha že uporabljala P-CAV. Ni to bistvo mojega posta. Hotel sem le nakazati eno možno smer razvoja pekačev. Hotel pa sem tudi izvedeti mnenje forumašev o mojem razmišljanju, kot tudi to, kako si oni predstavljajo prihodnje modele writerjev. Ampak tega izgleda ne bom doživel.

Han ::

Če mene vprašaš, je že 24x hitrost zapisovanja CDR plošč povsem zadostna. Razvijati, izdelovati in prodajati 48x-60x, ali celo več, nima pravega smisla, ker je CDR medij kot tak (650-900 MB) že zastarel - ima premajhno kapaciteto za bližnjo prihodnost, pa še kvaliteta/trajnost vtisnjenih podatkov je vprašljiva...

BlackHole ::

Po moje tudi nima smisla razvijati cd-pekačev za tistih par sekund in jih tudi ne bodo. Zdaj so na vrsti DVD pekači.

Jux ::

60 in več kratne hitrosti lahko dosežeš z uporabo več laserjev hkrati, vendar je tako početje vprašljivo.
1. Nihče ne potrebuje tako velikega števila cdjev spečenega v kratkem času (za ta namen imaš tiskarno).
2. Medij je premajhen (DVD bo začel orat ledino)
3. Vprašanje je če se jim sploh splača razivjat to tehnologijo.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

TheJack ::

Z vami se več kot strinjam. Dodal bi še to, da se naj proizvajalci raje osredotočijo na zanesljivost, namesto na hitrost.
Jux: Slišal sem (pa ne vem več kje), da naj bi takšno hitrost (60x) dosegli z enim laserjem. Lahko pa sem tudi narobe prebral.

Evo, na kaj sem danes naletel...

Asus 48X/16X/48X

En odlomek: Most intresting is the CAV writing, this means that the drive does not burn the CD in zones, but reaches it maximum speed in a constant angle
In jaz sem svoj post napisal že včeraj, še preden sem tole videl. 8-)


Še en link: BenQ 48x

nodes ::

Lahko na pekač napišeš 70x neko teoretično hitrost, ki jo v praksi verjetno ne bo nikol dosegel.V bistvu gre pri vsej zadevi za marketinško potezo. V praksi pa je to čista natega. Sedaj se indusrija seli na nove formate. Čutim pa, da sploh še nimajo izoblikovane vizija, kar za nas uporabnike sploh ni najbol udobno. >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kater CDRW - LG 8400B/LiteOn 48x/Teac W540E

Oddelek: Kaj kupiti
201615 (1353) TheJack
»

Teac 48x12x48 ?

Oddelek: Kaj kupiti
191624 (1255) TheJack
»

Asus CD-RW

Oddelek: Kaj kupiti
301423 (1155) romci1
»

Vaše izkušnje z raznimi CD-RW pogoni prosim (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
605578 (4571) ender

Več podobnih tem