» »

Razlika med zaščitami routerja

Razlika med zaščitami routerja

Berosh ::

Upam, da ni še noben tega uprašal, ker prek iskalnika nisem našel nič.

Imam router Linksys WRT54G/GL/GS.
Ima pa te vrste zaščite:
WPA pre-shared key,
WPA RADIOUS,
WPA2 pre-shared key only,
WPA2 RADIOUS only,
WPA2 pre-shared key mixed,
RADIOUS,
WEP.
Kaj mi lahko nekdo pove, katera zaščita je najboljša oz. kaj sploh je razlika? To da je zaščita WPA2 najboljša, sem prebral, sam še zmer ostanejo 4 možnosti, ki pa ne vem kaj pomenijo.

Hvala za morebiten odgovor
  • spremenil: Berosh ()

BaRtMaN ::

V bistvu imaš 3 možnosti
- WEP je bila prva zaščita za WiFi, ki pa ima znane precej hude ranljivosti in jo lahko razbije vsakdo s petimi minutami časa.
- WPA in WPA2 so načrtovali dejanski kriptologi, kar praktično pomeni, da danes ne obstaja znana ranljivost v šifriranju in je edina napadalčeva možnost groba sila/brute force. To pomeni, da mora poskusiti vse možne ključe, da ugotovi ključ (PSK/pre-shared key).
- WPA2-PSK mixed je dvojni način, ko ruter naenkrat podpira WPA2 in WPA povezave. Če čip, ki se povezuje na ruter, ne podpira WPA2, mu ruter omogoča tudi WPA1.

RADIUS pa je standard za avtentikacijo, za katerega rabiš ločen računalnik oz. strežnik, na katerem hraniš uporabniška imena in gesla, ki jim dovoljuješ dostop.

EDIT: OK, imaš več kot tri možnosti, jaz bi uporabil WPA2-PSK mixed, seveda v kombinaciji z dobrim naključnim ključem, dobiš ga lahko na grc.com. Za dobro varnost pač uporabiš naključne simbole in največjo dolžino, odrekaš se pa lahkemu vpisu. Lahko pa PSK nosiš na USB ključku in ga enostavno skopiraš, ko ga rabiš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BaRtMaN ()

Berosh ::

o super! najlepša hvala
Potem bom kar uporabil WPA2-psk mixed. Sicer ni kakšnih moćnih hackeru okol mene, sam useen...

hvala še enkrat

jan01 ::

wpa s tkip tudi ni preveč varna, če pustiš ssid na generičnih imenih kot je linksys!
Svetujem, da upgradaš na tomato firmware oz še bolje na tomato mod klik.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SSH forwarding na Mikrotiku

Oddelek: Omrežja in internet
101796 (1536) miki133
»

Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN na Amisu, bizarno počasen internet. (strani: 1 2 )

9012280 (9560) Invictus
»

Router Security

Oddelek: Pomoč in nasveti
368993 (8399) Route66
»

iMac ne sprejme gesla

61325 (1280) zee
»

zaklepanje ruterja