» »

RAID 0 dilema

RAID 0 dilema

M323SBA ::

Na enem računalniku si pripravljam RAID pa sem malo googlal in zasledil na Tom's Hardware forumu, kjer je en uporabnik povedal, da RAID 0 povečuje možnost mehanskih napak. Vem, kako RAID 0 funkcionira in kaj se zgodi, če en disk mrkne. Zanima me samo, če je res, da bi RAID 0 array povečal možnosti za napake. Če disk namerava crknit, bi crknil kot SATA ali pa RAID disk, mar ne?

Hvala!

Vuli ::

Ja pomoje tut, če ti misli crknit ti bo tudi na SATA, ne vem pa kako je v praksi s tem, samo se mi ne zdi logično.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Dead_Eye ::

Finta je v tem, da če ti crkne 1 disk grejo VSI podatki, ne samo na tistem disku, ki je crknil.
The one and only

M323SBA ::

Saj vem. To mi je vse jasno, kaj je stripping mode in da so dejanski vsi podatki razfragmentirani čez dva diska.

Je res, da ni samodejnih backupov. Tudi pri običajnem SATA jih nimaš pa se ponavadi ne sekiraš toliko. Jaz že več kot 10 let delam backupe in če se mi RAID sesuje, kupim nov disk, postavim nazaj RAID array, dam gor backup in gremo naprej.

kriko1 ::

Pri uporabi raid0 se tveganje za izgubo podatkov poveča nekako za faktor kolikor diskov imaš v polju, ker vsak disk predstavlja določeno grožnjo celemu polju ob mehanski poškodbi. Po mojem je bilo mišljeno takole, sam setup ne povečuje možnosti nobenih mehasnkih okvar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

M323SBA ::

He he, štos je v tem, da sem včeraj prvič usposobil RAID 0, danes je že crknil en disk (nov). Sem takoj šel po novega, tega vrnem, ker imam še zmeraj pravico do 30-dnevnega roka (roba je prišla včeraj).
Ampak zanimivo, da ga ja tako hitro speklo. Običajno disk rabi nekaj časa, ta je pa samo ene desetkrat z glavo glasno potrkal, potem si slišal, da se plata bremza in ponovno zaganja, potem pa je bilo konec. RAID array ni znal prebrati nič. Ko sem ga odklopil, RAID array zazna en disk, za drugega javi error, kar je bilo normalno. No, po slabih 15 minutah sem bil že nazaj. Inštalacija winsov je ubijalsko hitra na RAID-u. Sicer so tipični simptomi rabe dveh diskov - nalaganje operacijskega ni nek višek, je pa zato amerika videt, da dela ko šus, dočim vtipkaš geslo in pritisneš enter na welcome screenu. Takrat se poezija začne. :)

Thumbs up za nov disk. Tokrat sta pa res oba identična - WD2500AAKS z istim FW. Crknjen je bil tudi 2500AAKS, vendar nek drug FW.

Backupi so že narejeni. :D Če se mi v treh letih kateri izmed diskov usuje, ju zamenjam v garancij. Razen frustracij, nimam za zgubit nič, še posebej pa ne finančno. :)

Hvala za pomoč in sodelovanje. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fedora 12 - migracija /home na raid particijo

Oddelek: Operacijski sistemi
192536 (2367) BlueRunner
»

raid 0 setup

Oddelek: Strojna oprema
362118 (1581) GrimReaper
»

RAID1, bistvena vprasanja

Oddelek: Strojna oprema
293621 (2380) element
»

Raid 0 ali ne raid 0..

Oddelek: Strojna oprema
311896 (1349) Pyr0Beast
»

ICH9R in RAID

Oddelek: Strojna oprema
222148 (1644) T(he) Boss

Več podobnih tem