» »

Šolanje za sistemskega administratorja

Šolanje za sistemskega administratorja

Firebat ::

Torej končal sem srednjo šolo in sedaj me zanima kam se lahko vpišem za smer sistemskega administratorja. Za FRI in FERI programe sem slišal in tudi prek poznanstev vem da je prezahtevna za antitalente matematike in fizike. Ekonomska gimnazija mi je zaenkrat ponudila samo osnove računalništva, kar pa sem že od osnovne šole pridobil. Moje šibke točke so matematika, fizika, kemija in glasba, ker sem jih komajda izdelal.
Ker je poklic večstran bi rad vaše mnenje, kakšno obvezno predznanje še rabim poleg znanja windows server in linux naprednih ukazov?

Ali obstaja kakšen višješolski program (ne visoko-strokovni), ki bi mi priznal naziv zadosten za sistemskega administratorja? Pripomoglo bi tudi, če predlagate kakšno podjetje, kjer bi mi ponudili študentsko prakso, mogoče tudi kardrovsko štipendijo.

imagodei ::

Kratek odgovor: formalne izobrazbe za SA ni.

Malo obširneje ti odgovorim jutri
- Hoc est qui sumus -

Bojevnik ::

Mogoče bi lahko šel na FRI VSŠ, tam kolikor vem je matematika čisto lahka.
Drugače pa kolikor vem lahko pridobiš certifikat sistemsega administratorja, toda pojma nimam koliko veljajo (dvomim da veliko, ker skoraj povsod v računalništvu izobrazba ne velja veliko).

EDIT: mogoče pa tudi ne, malo sem googlal in kot kaže vsaj po nekaterih oglasih imat pametno certifikat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bojevnik ()

Tody ::

Sistemski administrator boš moral biti bolj po srcu in z dušo. Naši programi se prepočasi obnavljajo, da bi lahko sledili novim trendom. Tako da se boš moral v strežniške vode MS in Linux ter ostali OS spuščat sam. Za izobrazbo pa si lahko mogoče zbereš kak drug faks, recimor Ekonomijo oz Visoko poslovno šolo, ali pa upravno če že res hočeš višjo šolo met :) VPŠ ima program poslovna informatika

stuff ::

Ne bo druga kot pa lepo šparat €€€ pa naredit kak certifikat (housting). Vpisat se pa le ne pozabit, pa četudi ne boš po faxu sistemski administrator =)

cyber_killer ::

Imas visje sole dobis naziv ing. informatike.Ponavadi imas 2 smeri Sistemski inženir ali inženir za software.

imagodei ::

@cyber killer:
Ah, ah... Vsaj pogooglat bi šel lahko oz. pogledat na ljubljanski FRI oz. mariborski FERI, preden natolcuješ.

Formalnega šolanja za sistemskega administratorja pri nas ni. Sistemski administrator ni izobrazba, je pa poklic, čeprav bi to že lahko počasi popravili in pripravili moderne programe. Žal je tudi po bolonjski reformi na FRI-ju to ostalo iluzorno.

Formalne ustanove preferirajo visokoleteče nazive: Informatiko, Logiko in sisteme in Programsko opremo, študij traja na UNI smeri 5 let... Diplomanti so po teoretični plati gotovo strokovnjaki, po praktični plati pač toliko, kolikor se sami angažirajo med študijem. Dejansko pa industrija potrebuje ožje usmerjen kader, kot npr. sistemske inženirje, sistemske analitike ter sistemske administratorje na eni strani, ter usposobljene programerje za izdelavo končnih rešitev, npr. za spletne tehnologije, baze podatkov... Že eno samo področje je dovolj obsežno, da bi si zaslužilo svojo usmeritev znotraj formalnega izobraževalnega programa (npr. glede baz podatkov: načrtovanje in izdelava, programiranje za baze, optimiranje baz, preprečevanje deadlockov). Diplomanti FRI-ja se s konkretnimi problemi, če niso samostojno angažirani že med študijem, s temi problemi ravno tako srečajo šele, ko prestopijo vrata svoje prve službe.

Skratka - če te zanima izobraževanje za sistemskega administratorja, je prava pot neformalna izobrazba. Glede na to, da delodajalci sami opažajo manjko tega kadra, je takšna neformalna izobrazba vedno bolj cenjena tudi v Sloveniji.

Predlagam ti seveda Microsoftove certifikate (MCSA, MCSE), imaš tudi Linux certifikate (LPI)... Na začetku bi bili morda zanimivi še CompTIA "YouNameIt"+ certifikati, čeprav so to bolj EntryLevel in niso kaj posebnega.

Kakorkoli, pripravi se, da boš zmetal vsaj kakih 5.000 EUR za Microsoft certifikacije.
- Hoc est qui sumus -

Fave ::

Ali je za MS certifikate potrebna kakšna predhodna izobrazba?
My mind's a hyper tool that fixes everything.

imagodei ::

Ne. Potreben je denar. Priporočljivo pa je, da vsaj malo (praktično) poznaš MS Domain oz. AD, ter da imaš osnovno poznavanje "mrežologije" (osnove TCP/IP, DNS strežnika...)
- Hoc est qui sumus -

cyber_killer ::

@imagodei
Ti pa tvoj google.Ne bodi prevec pameten, ker me taki komentarji kot jih dajejo osebki tvojega ranga posteno razkurijo.

Drugic rajsi ti poguglaj!

http://www.cpu.si/Informatika/Vpis2007-...

Tudi sam hodim tukaj. Koncan 1.letnik.

Smer STROKOVNI SODELAVEC ZA RAČUNALNIŠKE SISTEME IN OMREŽJA (se pravi sistemska administracija)

Smer STROKOVNI SODELAVEC ZA PROGRAMSKE APLIKACIJE IN PODATKOVNE BAZE

@Fave

Predhodna izobrazba ni pogoj, vendar ni dovolj, da naredis MS certifikate, ce nimas delovnih izkusenj. Za MCSA je recimo dovolj 1-2 leti izkusenj (oz. lahko tudi prej, ce res obladas zadevo), za kaksen MCSE (pa ti je najboljs 2-3 leta izkusenj in sicer na tem podrocju).

MS certifikati uglavnem dobijo svoj pomen z delovnimi izkusnjami.

poweroff ::

MS in ostale certifikate certifikate ni težko pridobiti - je pa drago. Zato je najbolje, da narediš kakšno višjo šolo ali fakulteto, se zaposliš in potem prepričaš firmo, da te pošlje na izobraževanje (beri: ti ga plača).

Formalna izobrazba sicer v računalništvu res nikjer ni merilo za sprejem službo, je pa v čedalje več ustanovah to samo "kljukica" - ko jo imaš, se šele začnejo resno pogovarjati s tabo.

Razen, če si res kakšen nor heker z izjemnim znanjem.
sudo poweroff

Fave ::

Razen, če si res kakšen nor heker z izjemnim znanjem.


Žal ne.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

cyber_killer ::

MS in ostale certifikate certifikate ni težko pridobiti - je pa drago.


Po brain dump metodi jih dobi tudi moja babica.

imagodei ::

@cyber_killer:
Aja, sorči, višja šola je tole... To pa res nisem poznal. Prav tako ne dobiš naziva Sistemski administrator, pa če se 10x na glavo postaviš, ampak - ja, točno tako, kot piše na vrhu linkane strani: INŽENIR/INŽENIRKA INFORMATIKE.

Lepo, da vsaj zasebni izobraževalni zavodi ter CPU sledijo trendom in ponudijo ustrezne programe. Vztrajam pa na povedanem: formalne izobrazbe za Sistemskega administratorja ni. To je delovno mesto, na katerem si zaposlen, žal pa ne izobrazba. Pa bi lahko bila. Odgovarjal pa sem Firebatu, ki direktno sprašuje, citiram:

"Torej končal sem srednjo šolo in sedaj me zanima kam se lahko vpišem za smer sistemskega administratorja."

Torej te smeri ni, lepo pa, da si z nami podelil informacijo, da obstaja višja izobrazba za Inženirja informatike, ki uči ustreznih znanj.

cyber_killer: "ker me taki komentarji kot jih dajejo *osebki tvojega ranga* posteno razkurijo."

Malo pazi, kakšne besedne zveze se ti zapišejo, da ne bova tole odpeljala na kakšne višje inštance. Prav?
- Hoc est qui sumus -

cyber_killer ::

@imagodei

Ok sorry za tak komentar, pac res sem bil jezen. Da ne stopnjujemo tega, se rajsi osredotocimo na temo, da se cloveku pomaga in pravilno odloci.

Strinjam se s tem, da je Sistemski administrator poklic, vendar hotel sem povedati, da ubistvu po temu programu,ki ga jaz opravljam je pravzaprav to kar bo v prihodnosti delal en Sistemski administrator/inženir.

Visja sola je zares dobra za ljudi, ki so prakticno usmerjeni in se mislijo po koncu sole usmeriti v delovni proces. Se pravi kot kaksen Sistemski administrator (ce nisi vesc programiranja), potem pa pac delas izredno da dobis formalno izobrazbo in v tem casu imas ze lahko 2+ delovnih izkusenj, nakar sledijo MS certifikati oz. kakrsni koli certifikati (linux, cisco,citrix, network,...je tega zelo veliko spet odvisno na katerem podrocju delas).

FRI, FERI je pa zgodba zase. Ce se ucis samo to kar je v studijskem programu ti kaj prevec ne bo pomenilo pri zaposlitvi. Ker ta cas, ko bo en studiral, bo un, ki ze dela lahko prilezel na kaksen visji polozaj.Ce bo potreboval, se bo spet izredno vpisal nekam,da dobi naziv dip.ing. in tako gre to po lestvici.

Zgodovina sprememb…

sword ::

Cisco Netacademy je tud v redu. Pr ns tečaja izvaja Aktivno.si, kokr vem pa je za 3 mesečni tečaj za študente 250€ (za eno stopnjo). Na konc dobiš tud certifikat, maš pa več stopenj, zdej so začel z prenovljenim programom Discovery CCNA (ki ma 4 stopnje, če si zagnan se ga nardi v enem šolskem letu). Morš pa prčakovat, da se kr dela, ker maš vsako lekcijo tud izpit iz prejšne, potem pa še na koncu itd.

(ne delam reklame, sem sam bil na CCNA 1, grem zdej na 2)

Invictus ::

Dokler si študent, se splača hodit na Cisco tečaje. Poglej si malo Nil, če te to zanima.

Za opravljanje certifikatov ne potrebuješ tečajev. Samo prijaviš se in greš. Literaturo pa dobiš na netu. Obstajajo firme, ki zbirajo vprašanja in jih zapakirajo skupaj z odgovori. Seveda niso zastonj ;-). Ena takih firm je http://actualtests.com. So tudi druge, bolj ažurne, ampak tukaj za 99 USD dobiš doživljenski account ...

O drugih načinih pridobivanja literature o tečajih je pa tukaj prepovedano govorit ... Znajdi se. Google is your best frend.

LP I.

Infinity ::

js mam narjena CCNA 1. in 2. od 4 in mi je pri zaposlitvi kar pomagalo, ker dokler nisem omenil je un ki me je intervjual komaj poslušal ko pa sem omenil da imam omenjeno pa je polen zanimanja pogledal in prišel bližje, tako da čeprav je samo formalnost pomaga. Sem imel pa srečo saj sem imel možnost CCNA opravlati na šoli za ceno 100€ na stopnjo :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sistemski administrator MCSA

Oddelek: Loža
92585 (2144) _QS8_
»

IT administrator

Oddelek: Loža
295256 (3623) Invictus
»

Inženir informatike in zaposljivost z določenim znanjem (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6616376 (13365) Invictus
»

Koder in skrbnik informacijskih sistemov

Oddelek: Šola
132368 (2008) ZaphodBB
»

študij IT ekspert

Oddelek: Operacijski sistemi
174477 (3579) imagodei

Več podobnih tem