Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi
hojnikb ::
Hojnikb, ve se kaj so oni želeli povedati s tem
tehnicno gledano niso in the wrong, ker mlc je pac bla od nekdaj samo colloquial oznaka za dvobiten flash (ker druga kot slc in mlc ni blo pr ssdjih)...
vseeno je pa scummy poteza, kot pri kingstonu.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Worf9 ::
In kaj sploh še ostane ? Kateri SSD disk za 50EUR, pa da je res pravi MLC Naročat Intensota in pol vračat tok časa dokler ne trofaš tapravga
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Worf9 ()
MrStein ::
V soboto sem si tudi sam omislil Intenso top 128GB, premamila me je cena in to, da ima MLC nand. Na žalost je sledilo presenečenje, disk ima SAFM12.2 firmware,
Je kje kaka tabela kateri firmware je TLC ali MLC?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
od firmwarea ni odvisno al je tlc al mlc, ker ni kontrolerjov, ki podpirajo samo tlc....
prisotnost tlcja se vidi kvecjemu po svoh write hitrostih in najveckrat slc kesiranju (ceprav to ni ekskluzivno samo za tlc -- case in point mx200)
prisotnost tlcja se vidi kvecjemu po svoh write hitrostih in najveckrat slc kesiranju (ceprav to ni ekskluzivno samo za tlc -- case in point mx200)
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
_IKE_ ::
Torej ce želim nabavit ssd z 240~250GB potem sta kandidata
Sandisk plus
Sandisk v300
Drugih ni?
Sandisk plus
Sandisk v300
Drugih ni?
AvtoR ::
Moj slabo leto star Intenso ima write speed samo 75mb/s, ne glede na to ali delam test z 100mb ali pa s 4gb. Gre za starejši prenosnik s core2 duo in sata2. S katerim programom pa lahko preverim ali ima MLC ali TLC?
AC_DC ::
AvtoR
https://slo-tech.com/forum/t318356/p512...
Prve 4 slike as-ssd.
compression-benchmark
copy benchmark
AS-SSD benchmark
AS-SSD benchmark 3GB test
Trim dela http://files.thecybershadow.net/trimche... ? Intel ahci šoferji so (se vidi iz ss asssd) ?
Kateri fw ima ssd pokaže ssd-z http://aezay.dk/aezay/ssdz/ .
https://slo-tech.com/forum/t318356/p512...
Prve 4 slike as-ssd.
compression-benchmark
copy benchmark
AS-SSD benchmark
AS-SSD benchmark 3GB test
Trim dela http://files.thecybershadow.net/trimche... ? Intel ahci šoferji so (se vidi iz ss asssd) ?
Kateri fw ima ssd pokaže ssd-z http://aezay.dk/aezay/ssdz/ .
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: AC_DC ()
SuperVeloce ::
128GB za slabih 40EUR ni slabo, pa čeprav je TLC, bi pa morda rajši kupil BX200 240GB, če bi imel to informacijo že prej.
Ubistvu ti je bx200 najslabša izbira, tudi med TLCji. Sicer pa, praktično vsi tvoji benchmarki so hitrejši od moje 2bit verzije (S9 + mlc) Intensota zaradi SLC cache-a. Pa tudi pri ogromnih datotekah ne vidim nekih blazno višjih hitrosti, kot ti. Pri 40eur se nebi posebej sekiral.
edit: vidim da si imel v mislih večjo kapaciteto.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SuperVeloce ()
jest10 ::
PS Jest10, v tvojem benchmarku kompresije je pri firmware oznaki razvidno SAFM, si prepričan, da je tvoj 200GB model res MLC? Na tvojem mestu bi pognal crystaldisksmark in pod testno velikot izbral vsaj 3, še rajši 4GB, če hitrost ne bo enako visoka kot pri običajnem testu, imaš tudi ti TLC NAND. 128GB ima 1.5GB cache-a, 200GB model ima 3GB, itn. Dokler disk zapisuje nekaj v velikosti cache-a, ne boš opazil padca hitrosti, ko bo pa dobil ukaz za zapis podatkov velikosti, ki presega cache, pa boš občutil upad hitrosti.
Je MLC. Ne skrbi, sem takoj po nakupu šel kopirati 15GB fajl iz Samsunga 830 na Intenso
Je pa SAFM 01.6
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()
l0g1t3ch ::
Potem so sedaj vsi ti poceni pogoni dvomljivi in je za preverit kaj dobiš.
Je sploh še kak ki je zaenkrat še res MLC ?
Problem, ki ga vidim pri teh poceni TLC-jih, kako bo bral podake čez čas, hitrosti pisanja me zaradi SLC cachea niti ne skrbijo.
Je sploh še kak ki je zaenkrat še res MLC ?
Problem, ki ga vidim pri teh poceni TLC-jih, kako bo bral podake čez čas, hitrosti pisanja me zaradi SLC cachea niti ne skrbijo.
cortez ::
@ hojnik
Kakšno mnenje maš glede sandisk ssd plus oz. sandisk ssd plus vs. sandisk ssd ultra II ? Prvi najbrž MLC, drugi TLC....
Hvala za info, majstore :)
A je probu že kdo nove Intensote 120GB, 240GB. mnenja ?
Kakšno mnenje maš glede sandisk ssd plus oz. sandisk ssd plus vs. sandisk ssd ultra II ? Prvi najbrž MLC, drugi TLC....
Zgodovina sprememb…
- spremenil: cortez ()
MrStein, nekje sem zasledil tole:
SAFM00.x/01.x = S10&MLC
SAFM11.x/12.x = S10&TLC
Meni je rev: O0213E
Motiti se je človeško.
pdor ::
SuperVeloce, tako je, čeprav dvomim, da bi bilo smiselno, z 240GB ne pridobim veliko, za / in home je dovolj 128, za shrambo pa je 240 premalo.
jest10, super, me je zavedlo SAFM, ker je pri nekaterih drugih screenshotih pisalo polno ime fw, pa sem sklepal, da so zamaskirali.
cortez, pri preprodajalcih tipa Intenso nikoli ne veš kaj dobiš, to je podobno kot zunanji diski, včasih je Seagate, včasih WD, včasih Samsung HDD v ohišju, oni ti prodajo svoje ime, kapaciteto in garancijo. Morda je tudi moj disk iz te 120GB serije, dodatnih 8GB pa so dobili s trade-anjem bodisi iz prostora namenjenega dodatnim celical, bodisi so zmanjšali cache.
MrStein, pobrskaj na googlu, vpiši ime proizvajalca, model diska, pri Samsungu se ve kaj je kaj, ostali veliki proizvajalci si verjetno niti ne bi dovolili kakšnih "lumaprij", drugače pa testiraš z enim od programov, velikost nastaviš na tako, da presega cache in opazuješ kako se obnaša.
jest10, super, me je zavedlo SAFM, ker je pri nekaterih drugih screenshotih pisalo polno ime fw, pa sem sklepal, da so zamaskirali.
cortez, pri preprodajalcih tipa Intenso nikoli ne veš kaj dobiš, to je podobno kot zunanji diski, včasih je Seagate, včasih WD, včasih Samsung HDD v ohišju, oni ti prodajo svoje ime, kapaciteto in garancijo. Morda je tudi moj disk iz te 120GB serije, dodatnih 8GB pa so dobili s trade-anjem bodisi iz prostora namenjenega dodatnim celical, bodisi so zmanjšali cache.
MrStein, pobrskaj na googlu, vpiši ime proizvajalca, model diska, pri Samsungu se ve kaj je kaj, ostali veliki proizvajalci si verjetno niti ne bi dovolili kakšnih "lumaprij", drugače pa testiraš z enim od programov, velikost nastaviš na tako, da presega cache in opazuješ kako se obnaša.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pdor ()
MrStein, nekje sem zasledil tole:
SAFM00.x/01.x = S10&MLC
SAFM11.x/12.x = S10&TLC
Meni je rev: O0213E
seq write je 170 MB/s (random, 4GB - CDM)
Motiti se je človeško.
@ hojnik
sandisk ssd plus ni nič druga kot bx100 brez drama. Čisto ok zadeva, kr ma še star A19 mlc flash.
#brezpodpisa
PrimozR ::
Okej, resno, objektivno, kje je problem v TLC flashu? Pri pogonu, ki gre v poceni kišto, ki ni močno obremenjena, itd.
Pa ne mi uletavat da 'šparajo na materialu, itd.', valda, če imaš pa 120 GB SSD, ki ima dober performance(!) za 40 €. Vprašajte ljudi 3 ali 4 leta nazaj, če bi vzeli 120 GB TLC pogon za 40 €. Odgovor bi bil enoglasen ja.
Pa ne mi uletavat da 'šparajo na materialu, itd.', valda, če imaš pa 120 GB SSD, ki ima dober performance(!) za 40 €. Vprašajte ljudi 3 ali 4 leta nazaj, če bi vzeli 120 GB TLC pogon za 40 €. Odgovor bi bil enoglasen ja.
Dr_M ::
Okej, resno, objektivno, kje je problem v TLC flashu? Pri pogonu, ki gre v poceni kišto, ki ni močno obremenjena, itd.
Zase nebi vzel takega pogona, bi pa recimo dal tak pogon v comp za nezahtevnega uporabnika (za svojo mat ali tasco ).
Edini dober TLC je v-nand, kot je v 850 EVO.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
Problem tlc flasha ? Hmm, kaj pa dejstvo, da se je šele lani začel masovno uporabljat v ssdjih (tukaj odmislimo samsung, ker oni so liga zase). To pove dosti.
Fact je, da je tlc inferioren skoraj v vseh pogledih napram mlcju in še vedno stojim za tem, da 2d tlc ni druga kot za poceni flash medije ala kjučki in sd kartice. Enostavno je preveč kompromisov, ko gre za stvari kot so sistemski pogoni.
Če bi ljudje vedl, kolk enga black magica gre v to da je stvar sploh uporabna za karkoli druga kot kartice za enkratno uporabo, se tut nebi dotaknal takih ssdjov :)
#brezpodpisa
AC_DC ::
Mlc je torej postal redek kot pink unicorn (pozabimo razne enterpri$$$e izdelke) ?
Intenso je torej nedavno (marec?) začel z menjavo flasha ?
Intenso je torej nedavno (marec?) začel z menjavo flasha ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: AC_DC ()
Problem tlc flasha ? Hmm, kaj pa dejstvo, da se je šele lani začel masovno uporabljat v ssdjih (tukaj odmislimo samsung, ker oni so liga zase). To pove dosti.
Fact je, da je tlc inferioren skoraj v vseh pogledih napram mlcju in še vedno stojim za tem, da 2d tlc ni druga kot za poceni flash medije ala kjučki in sd kartice. Enostavno je preveč kompromisov, ko gre za stvari kot so sistemski pogoni.
Če bi ljudje vedl, kolk enga black magica gre v to da je stvar sploh uporabna za karkoli druga kot kartice za enkratno uporabo, se tut nebi dotaknal takih ssdjov :)
Nihče ni rekel, da nima specifikacij slabših. Ampak ima pa tudi nižjo ceno. Cel kup ljudi vpije 'SSD bom kupil, ko bo X € na GB'. TLC pomaga pri tem.
Večkrat smo pa že povedali, da je 10 GB zapisov na dan veliko, pri 10 GB zapisih na dan pa 250 GB MLC pogon zdrži MNOGO let z vidika prepisov, precej več, kot je življenjska doba elektronike. Če to prestavimo na 250 GB TLC, ki ima recimo 'garantiranih' 300 prepisov, še vedno dobimo ~20 let, preden 'izrabiš' flash. Recimo, da je SLC cache optimalno razporejen po disku, da je wear leveling OK, itd. Vseeno, 20 let za VISOKO obremenitev pri domači uporabi.
Resno, še enkrat, kje točno je problem TLC-ja?
D3m0r4l1z3d ::
To da je MLC le malo dražji
ETN Wallet addr.: etnkGuvhDzR7Dh8us4e69VStubGbmQHrh5pe2fnpNDhEhX5
A1nCWrFBMK2NmkycgVN4sAwhvY8YyNNbF6KUSJyFZ99QKU8phCn
Cryptopia ref. link: https://www.cryptopia.co.nz/Register?referrer=Anymalus
A1nCWrFBMK2NmkycgVN4sAwhvY8YyNNbF6KUSJyFZ99QKU8phCn
Cryptopia ref. link: https://www.cryptopia.co.nz/Register?referrer=Anymalus
To kar ti opisuješ, defenitivno ne (vsaj ne v tem segmentu). Problem so drugi haklci, na katere se rado pozablja, ker so do zdaj bli non issue.
Think read degradacija.
Recimo, da je SLC cache optimalno razporejen po disku
SLC se emulira iz TLCja, ni to nek posebn die plac (vsaj pri večini nand čipov ne). Teoretično gledano ni nobenih razlik med slc,mlc,tlc flash čipom razen tega, kolk napetostnih nivojev zna kontroler razlikovat.
Fora je, ker je MLC precej bolš + 3d flash trka na vrata (tak ki ni od samsunga). Ko bo 3d flash common zadeva pri vseh proizvajalcih, bo tlc primerljiva zadeva današnjim >20nm MLCju in spet vredna nakupa. Cena bo pa itk še nižja od 2d tlcja, na račun večjih die velikosti (to zna sicer prneset ukinitev 120g modelov) in višje gostote na račun večjih vertikalnih stackov.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
2d tlc sodi v usb kjučke and such. V ssdjih je samo kot stopgap, ker cena mora padat, 3d flash še pa ni ready (again, pozabimo na samsung).
#brezpodpisa
Zato pa pravim optimalno razporejen, da ne drgne ves čas enega področja čipa, ampak da se randomly premika po njem.
Ja, ta MLC, ki ga v tistih parih poceni pogonih, kjer je bil, očitno ni več. V tistih parih dragih pogonih, kjer je še bil, ga pa kmalu ne bo več, ko bodo EOL. 3D flash pa tudi trka na vrata, ampak to ne sprmeeni dejstva, da je trenutno edini s tem flashom na trgu Samsung.
Kaj torej vzameš, če nočeš keširati za Samsunga? V veliko primerih kot kaže navaden TLC. Ali pa ne kupiš SSD-ja.
Kaj boš, ko boš moral začeti manjšati tudi 3D TLC in se bo kvaliteta spet zmanjšala?
Ja, ta MLC, ki ga v tistih parih poceni pogonih, kjer je bil, očitno ni več. V tistih parih dragih pogonih, kjer je še bil, ga pa kmalu ne bo več, ko bodo EOL. 3D flash pa tudi trka na vrata, ampak to ne sprmeeni dejstva, da je trenutno edini s tem flashom na trgu Samsung.
Kaj torej vzameš, če nočeš keširati za Samsunga? V veliko primerih kot kaže navaden TLC. Ali pa ne kupiš SSD-ja.
Kaj boš, ko boš moral začeti manjšati tudi 3D TLC in se bo kvaliteta spet zmanjšala?
Zato pa pravim optimalno razporejen, da ne drgne ves čas enega področja čipa, ampak da se randomly premika po njem.
pa sej endurance kot tak sploh ni problem, to smo že ugotovil.
trend pri 3dju gre vsaj za zdaj v čimveč stackov, ne zmanjševanje fabrikacije. Torej bi vsaj v teoriji mogla bit "kvaliteta" podobna skozi generacije.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
itk pa, če se zmeniš z kakim kolegom, lahk prideš do mlc pogona za čisto spodobno ceno. Ok kak evro več k tlc, ampak še vedno ok buy
http://geizhals.eu/sandisk-plus-240gb-s...
http://geizhals.eu/mushkin-reactor-lt-5...
Aja, ko smo že pri minusih tlcja...
power efficiency :) Vsak laptop user z crap baterijo bo ceno vsak W ki ga lahko pršpara
sicer dokaj extremen primer, ampak pove dosti
aja pa za bx200 sploh ne podpira devslp.
http://geizhals.eu/sandisk-plus-240gb-s...
http://geizhals.eu/mushkin-reactor-lt-5...
Aja, ko smo že pri minusih tlcja...
power efficiency :) Vsak laptop user z crap baterijo bo ceno vsak W ki ga lahko pršpara
sicer dokaj extremen primer, ampak pove dosti
aja pa za bx200 sploh ne podpira devslp.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
jest10 ::
MLC pogonov je se veliko, samo to kar nam je bilo 1 leto nazaj poceni, je danes blazno drago.
ST-777 ::
MLC pogonov je se veliko, samo to kar nam je bilo 1 leto nazaj poceni, je danes blazno drago.Novi so zelo dragi, rabljeni pa niti ne.
Samsung 830 256GB MLC ... new $299, used $80: http://www.amazon.com/SAMSUNG-2-5-Inch-...
*facepalm*
Zakaj bi kupoval tako star pogon, ce imas novejse po nizji ceni?
Zakaj bi kupoval tako star pogon, ce imas novejse po nizji ceni?
ST-777 ::
Zakaj bi kupoval tako star pogon, ce imas novejse po nizji ceni?Če bi sedaj kupoval, bi kupil Samsung 850 EVO TLC (3D V-NAND), tisti, ki ima rad oldtimer MLC SSD-je, bi verjetno kupil rabljeni Samsung 830 MLC. Hitrost (ki se dejansko opazi pri delu) je približno enaka, cena pa tudi. Kupil bi 850 EVO kljub temu, da imam z modelom 830 dobre izkušnje.
AvtoR ::
AS SSD za moj Intenso 128gb pravi da ima firmware S9FM02.0.
Če mi je diskmark izmeril hitrost zapisovanja 75Mb/s, mi AS SSD izmeri le še 35Mb/s
Kaj je vzrok tako slabemu rezultatu?
Chipset motherborda je Intel ICH8M, procesor T8300.
Če mi je diskmark izmeril hitrost zapisovanja 75Mb/s, mi AS SSD izmeri le še 35Mb/s
Kaj je vzrok tako slabemu rezultatu?
Chipset motherborda je Intel ICH8M, procesor T8300.
Zakaj bi kupoval tako star pogon, ce imas novejse po nizji ceni?Če bi sedaj kupoval, bi kupil Samsung 850 EVO TLC (3D V-NAND), tisti, ki ima rad oldtimer MLC SSD-je, bi verjetno kupil rabljeni Samsung 830 MLC. Hitrost (ki se dejansko opazi pri delu) je približno enaka, cena pa tudi. Kupil bi 850 EVO kljub temu, da imam z modelom 830 dobre izkušnje.
Jao... Ne, tisti, ki bi rad MLC, bi kupil 850 PRO, ce ze more bit samsung.