Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

Mare2 ::
Ne VSI SO ŽE ŠLI.... jebote... ;)
Enmu kolegu sem dal info za Samsung v Leclercu, pa je rekel, da bo šel kupit okoli 11. ure. Upam, da bo dobil. Sicer sem gledal katalog na internetu in nisem našel Samsunga SSD.
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

iloveboobz ::
a 110€ je redna cena al tista varjanta "daj zdele 150€, pa ti damo 40€ na kartico" ... ?

Mare2 ::
Greš nato še enkrat v Leclerc, lahko jutri ali najkasneje mislim da do decembra in kupiš za razliko kruh, pomaranče, kivi...
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

BorutK-73 ::
A mogoče kdo ve kako je s hibernacijo v Windowsih na ssdju? Je pomoje boljše kot pa da sistem ugasneš vsak večer ane? Ali se s tem tudi obrablja in ni priporočljivo?
Jaz uporabljam hibernacijo že 2 leti na ssd-ju ker mi sleep ne dela na plati (pc se ne zbudi) in sem malo gledal koliko je zapisanega in ni panike (skupno zapisano 3.17TB ) da bi "izrabil" celice še vsaj min. 20let.

luxxx7 ::
iloveboobz je izjavil:
čist ok za sata2
So pa random hitrosti porazne
Torej višje ne morem imeti s tem priključkom? Bi mogel menjati matično, da bi imel Sata 3 al kako?

ne, verjetno ti alignment ne štima ali pa nimaš up to date sata driverjov....
Imaš prkloplen na nativen sata Port (intel/amd) ?
Imaš prkloplen na nativen sata Port (intel/amd) ?

GenZNPC ::
iloveboobz je izjavil:
in other news, 1TB ssdji pod 300€
http://geizhals.at/eu/mushkin-reactor-1...
MyLemon - Graz - Feldbach - 316€
skibidi

iloveboobz je izjavil:
inštaliraj amd sata driverje..
Torej driverje od matične (Asus M4A78LT-M)?
http://support.amd.com/en-us/download/c...

iloveboobz je izjavil:
iloveboobz je izjavil:
Noče mi niti odpreti datoteko, napiše da ni kompitabilno z mojo verzijo windowsa... Imam Win7 64bit,ultimate.

iloveboobz je izjavil:
iloveboobz je izjavil:
Noče mi niti odpreti datoteko, napiše da ni kompitabilno z mojo verzijo windowsa... Imam Win7 64bit,ultimate.
Probi tist avtomatski scanner za driverje..

MX100 firmware
forum.crucial.com/t5/Crucial-SSDs/Feedback-Thread-Firmware-MU02-for-MX100/td-p/165974
forum.crucial.com/t5/Crucial-SSDs/Feedback-Thread-Firmware-MU02-for-MX100/td-p/165974

TribesMan ::
Mnja... žal mi ga ne uspe spravit gor.
Sem probal 3x... zboota, začne neki updateat, potem pa na koncu javi napako 13...
Sem probal 3x... zboota, začne neki updateat, potem pa na koncu javi napako 13...
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.
Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)
Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

driver_x ::
Kako je s temi nadgradnjami firmvera? V računalniku imam dva prastara Vertexa 2 še z originalnim firmverom. Ali ima kdo kakšne izkušnje z nadgrajevanjem, predvsem me zanima, ali se med nadgradnjo disk pobriše?

Izi ::
predvsem me zanima, ali se med nadgradnjo disk pobriše?
Sprašuješ za SSD in ne disk.
Podatki naj bi ostali nedotaknjeni, če se nadgradnja izvede brez problemov. Se pa v zelo redkih primerih zna zgoditi, da gre kaj narobe in ostaneš brez podatkov zato je vedno smiselno narediti backup.

Gor imam itak samo sistem, tako da bi naredil image s clonezzilo, ampak ker zadeva deluje že precej let, bom pustil pri miru.

ST-777 ::
V tej temi je bilo že veliko govora o backupu vsebine, ki je na SSD-ju. Marsikdo se temu opravilu izogiba, ker traja predolgo.
Morda bo komu koristila moja izkušnja. S programom Norton Ghost sem naredil backup vsebine 67 GB (OS Win 7 + programi + podatki) v 15 minutah iz SSD na HDD. So pa verjetno tudi drugi programi, ki to naredijo še hitreje.
Morda bo komu koristila moja izkušnja. S programom Norton Ghost sem naredil backup vsebine 67 GB (OS Win 7 + programi + podatki) v 15 minutah iz SSD na HDD. So pa verjetno tudi drugi programi, ki to naredijo še hitreje.

NejcSSD ::
Speaking of backup, s čim naj svežo inštalacijo poupdatano in pripravljeno za delo, pobackupiram.
S katerim programom? Vgrajeni v sedmico mi ne diši preveč oz. lahko da se motim...
Dobil sem poleg MX100 mislim da nek kuponček za Acronis?
Kakšni drugi predlogi?
S katerim programom? Vgrajeni v sedmico mi ne diši preveč oz. lahko da se motim...
Dobil sem poleg MX100 mislim da nek kuponček za Acronis?
Kakšni drugi predlogi?
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb DDR4, 2x 1TB NVME, AMD 6700XT

A obstaja za Windowse kakšen program, ki bi delal real-time kopijo iz SSD-ja kam drugam?

ayuso ::
Bi znal kdo svetovati oz. ima izkušnje z vklopo TRIM-a na OS X Yosemite? Z vklopom se namreč pojavljajo težave z varnostjo sistema. Je TRIM res tako pomemben za preprečevanje padca hitrosti in hitrejše obrabe diska? Mnenja na tujih forumih so nekako deljena.. Imam pa Samsung EVO 250gb.

bosmla ::
Jaz sem bil na enem starem (2007 z Yosemite) MBP prisiljen izklopit Trim, ker se je zacel sistem kar naprej znova zaganjat (do zacetnega zaslona pa znova...). Je pa delal ok cca 2 meseca.
Nisem pa nasel kako bi lahko obcasno "rocno" zagnal Trim - s Trim enabler si vec ne upam.
Nisem pa nasel kako bi lahko obcasno "rocno" zagnal Trim - s Trim enabler si vec ne upam.

Za OS X se itk kupi sandforce ssd (grozno, i know).
Pri takem pogonu vsaj nič ne zgubljaš, ker itk skor ignorira trim.
Pri takem pogonu vsaj nič ne zgubljaš, ker itk skor ignorira trim.

bosmla ::
hojnikb - Poznas mogoce kaksno metodo za OS X Yosemite kako bi lahko obcasno "rocno" zagnal Trim. Torej nek tool (ali pac konzola), da bi ga zagnal pocakal in bi bilo to to? SSD je Crucial MX100.

nope, nimam OSX-a... 
So pa applovci kr zaostril te non apple approved ssdje, tko da zna bit kr though nut to crack.

So pa applovci kr zaostril te non apple approved ssdje, tko da zna bit kr though nut to crack.

Kakšen časovni okvir pa je mišljen pri padcu hitrosti? To se pozna takoj pri izklopu TRIMA ali je to stvar mesecev/let? Bi recimo pomagalo, ko opaziš padec hitrosti ssd-ja, nato za nekaj časa vklopiš TRIM, ali to pač ne deluje tako?
Problem z varnostjo naj bi bil, da sistem ne preverja več izvora nameščenih driverjov, ampak glede na to, da tega ne delam(o) ravno pogosto, razmišljam, da pač malo bolj popaziš pri nameščanju novih stvari in imam kakor je priporočeno, vklopljen TRIM. Če seveda ni kakšnih ostalih stranskih učinkov.
Pravijo pa tudi, da naj bi opcija Garbage Collection nadomestila TRIM v primeru, da disk ni poln in večino časa v polnem teku. Kakšni komentarji?
Problem z varnostjo naj bi bil, da sistem ne preverja več izvora nameščenih driverjov, ampak glede na to, da tega ne delam(o) ravno pogosto, razmišljam, da pač malo bolj popaziš pri nameščanju novih stvari in imam kakor je priporočeno, vklopljen TRIM. Če seveda ni kakšnih ostalih stranskih učinkov.
Pravijo pa tudi, da naj bi opcija Garbage Collection nadomestila TRIM v primeru, da disk ni poln in večino časa v polnem teku. Kakšni komentarji?

> Pravijo pa tudi, da naj bi opcija Garbage Collection nadomestila TRIM v primeru, da disk ni poln in večino časa v polnem teku. Kakšni komentarji?
Garbage collection deluje na absolutno _vsaki_ flash napravi.
GC ni nek magičen nadomestek za trim. V resnici je TRIM dodatek k GC, zaradi katerega lahko dela GC bolj učinkovito.
Pri trimu gre v resnici za komando, ki pove ssdju da si tisti trenutek nekaj zbrisal in zdaj ve, da so tisti bloki invalid ter pripravljeni za izbris. SSD mora namreč naprej erase-at bloke, da lahko piše po njih. Tako da je informacija, kateri bloki so invalid (tj. pobrisani podatki) dost kjučnega pomena, ker sicer ve za ta podatek le takrat, ko hočeš nekaj druga prepisat na tisti blok.
>Kakšen časovni okvir pa je mišljen pri padcu hitrosti? To se pozna takoj pri izklopu TRIMA ali je to stvar mesecev/let?
Odvisno od workloada. Že zapišeš za cel pogon podatkov, je efekt netrima takoj viden.
>Bi recimo pomagalo, ko opaziš padec hitrosti ssd-ja, nato za nekaj časa vklopiš TRIM, ali to pač ne deluje tako?
V tem primeru bi mogu zafilat cel pogon z dummy podatki in jih pobrisat. Takrat bi trim počisto tiste bloke.
Garbage collection deluje na absolutno _vsaki_ flash napravi.
GC ni nek magičen nadomestek za trim. V resnici je TRIM dodatek k GC, zaradi katerega lahko dela GC bolj učinkovito.
Pri trimu gre v resnici za komando, ki pove ssdju da si tisti trenutek nekaj zbrisal in zdaj ve, da so tisti bloki invalid ter pripravljeni za izbris. SSD mora namreč naprej erase-at bloke, da lahko piše po njih. Tako da je informacija, kateri bloki so invalid (tj. pobrisani podatki) dost kjučnega pomena, ker sicer ve za ta podatek le takrat, ko hočeš nekaj druga prepisat na tisti blok.
>Kakšen časovni okvir pa je mišljen pri padcu hitrosti? To se pozna takoj pri izklopu TRIMA ali je to stvar mesecev/let?
Odvisno od workloada. Že zapišeš za cel pogon podatkov, je efekt netrima takoj viden.
>Bi recimo pomagalo, ko opaziš padec hitrosti ssd-ja, nato za nekaj časa vklopiš TRIM, ali to pač ne deluje tako?
V tem primeru bi mogu zafilat cel pogon z dummy podatki in jih pobrisat. Takrat bi trim počisto tiste bloke.

Kup novih podatkov, hvala hojnikb ;) Mislim, da bom kar vklopil TRIM in ga ob neželenih posledicah izklopil. Še kakšne izkušnje in nasveti z Yosemitom in ssd-ji dobrodošli.

Trenutno imam v strežniku 64GB velikega Crucial RealSSD C300, pri katerem mi že kronično primanjkuje prostora. Poleg tega ima naprava zabeleženih že 34980 ur delovanja, zato bom počasi šel v nabavo česa novega. Hitrost mi ni posebej pomemben dejavnik, bolj mi je pomembna zanesljivost.
Kateri SSD trenutno veljajo za kolikor toliko zanesljive?
Kateri SSD trenutno veljajo za kolikor toliko zanesljive?

yup. Sam od intla kej druga od 730 ne gledat, ker je sama sandforce solata. Navzgor je pa itk dražje od 730.
Recimo potencialni kandidati so še 850PRO, 850EVO, ARC 100... Odvisno od budgeta ...
Recimo potencialni kandidati so še 850PRO, 850EVO, ARC 100... Odvisno od budgeta ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

Kul. Arc 100 pride na Amazonu cca. 60€. ga bom nabavil, ko bom naslednjič kaj od tam naročal. Ko sem si nazadnje ogledoval ene stvari pri njih, so mi poslali kupon za 10€ in s tem olajšali odločitev pri izbiri najugodnejšega nakupa ...