Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

GenZNPC ::
Saj točno to sem imel v mislih, hvala. Torej OP vklopiti boš moral TRIM.
Zdravo!
Na novo bom vgradil SSD disk (512 GB) za sistem OS X Yosemite, pa me zanima sledeče:
Glede na omejeno življenjsko dobo (write/read) SSD diskov, je priporočljivo, da ima poleg sistema in aplikacij na tej particiji shranjene še slike in glasbo?
Hvala za nasvete,
G
skibidi
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GenZNPC ()

libreus ::
Saj točno to sem imel v mislih, hvala. Torej OP vklopiti boš moral TRIM.
Zdravo!
Na novo bom vgradil SSD disk (512 GB) za sistem OS X Yosemite, pa me zanima sledeče:
Glede na omejeno življenjsko dobo (write/read) SSD diskov, je priporočljivo, da ima poleg sistema in aplikacij na tej particiji shranjene še slike in glasbo?
Hvala za nasvete,
G
Kje se pa to stori?

libreus ::
Ne priporočajo za Yosemite! Bo treba še počakat ...
http://www.larryjordan.biz/caution-ssd-...
http://www.larryjordan.biz/caution-ssd-...

iloveboobz ::
pač ne furaš trima, big deal. Malo zgubiš na write performancu in malo večji wear je. Nič kritičnega za moderni ssd.

Pesimist ::
Nakup tega diska me zanima Samsung 2,5" SSD disk 840 EVO 250 GB, SATA III (MZ-7TE250BW)
Je za kaj?
Je za kaj?

ah zo 117EUR vs 99EUR. sta te od mimovrste. Imam ze enega par let starega M500 120gb.
Torej mx100? za teh par evro mi je vseeno ce je evo obcutno bolsi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pesimist ()

SuperVeloce ::
Ima slc cache ja. Pri random ne boš opazil, ker ima crucial odlične zakasnitve, pri datotekah večjih od 1GB je pa slc cache odveč. Torej če nisi mahjen na benchmarke, potem bo crucial boljši nakup.

aha ok thx. ne rabim dobenih benchov, zanima me samo na kerem bo windows 8+ in linux hitreje delal, pa verjetno kaka igra ali dve bota gor.

Redki so modeli SSDjev dandanes, kjer boš opazil kakršnokoli razliko pri nalaganju sistema ali igric (v minus ali plus)...

kake stare zaloge z kakim phison s5 al pa jmicron bi še ćlovek opazo kako razliko, vse ostalo je pa že taaako hitro, da ne opaziš razlik :)

Dr_M ::
Edina resna nadgradnja bo m2 32gbit.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

schurda ::
ah zo 117EUR vs 99EUR. sta te od mimovrste. Imam ze enega par let starega M500 120gb.
Čitaj zgoraj o problemih z EVO.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

v cem je pa fora da 512Gb diski hitreje pišejo kot 256gb? Zdaj gledam mx100 in m500/550 konkretno. V cem je m500/550 boljsi od mx100?
studiram da bi kar 512gb vzel te, pa nebi imel več problemov instalat kaki game vec.
studiram da bi kar 512gb vzel te, pa nebi imel več problemov instalat kaki game vec.
Zgodovina sprememb…

PrimozR ::
Ker imajo več čipov, posledično pa zapolnjenih več kanalov krmilnika in s tem širšo pasovno širino. Meni je po pravici povedano malo žal, da imam samo 256 GB M500 ;)

iloveboobz je izjavil:
Edina resna nadgradnja bo m2 32gbit.
Edina resna nadgradnja bo NVMe :)
m2 32Gbit like hitrosti lahko imaš že danes preko običnega pci-e porta.
Pcie ki, ni bootable ali pa uporablja sandforce kontrolerje. Bolj svoh.

imaš tudi varjante brez sandforce in z zelo spodobnimi hitrosti, sam to staaane :)
Pa m2 ni nič druga kot pci-e preko bolj fancy konektorja :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

ok tega dobim za cca 200EUR tu. http://www.hardwareversand.de/Solid-Sta...
in tega cca 190EUR
http://www.hardwareversand.de/Solid-Sta...
kaj bol primernega glede na size in ceno?
in tega cca 190EUR
http://www.hardwareversand.de/Solid-Sta...
kaj bol primernega glede na size in ceno?
Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:
imaš tudi varjante brez sandforce in z zelo spodobnimi hitrosti, sam to staaane :)
No, vidis kje je tezava. V ceni. To consumer trgu nic ne pomaga.
Fancy konektor je prava resitev, je majhen, intel bo dodal se dodatne pcie linije v skylake procesorje za ta namen, pa se prostora med pcie sloti ti ne zavzema. Pure win.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dr_M ()

aja toti hibridi se me zanimajo. Odzivnost sistema v primerjavi z tem 2x dražjim in 2x manjšim diskom.

Če ga uporabljaš za sistem, je bolj odziven kot navaden disk, ampak ni to tista prava stvar. Za navadne uporabnike je ok, vendar problem teh hibridov je cena, sploh če dobiš za razliko v ceni že 120gb ssd.

Fancy konektor je prava resitev, je majhen, intel bo dodal se dodatne pcie linije v skylake procesorje za ta namen, pa se prostora med pcie sloti ti ne zavzema. Pure win.
Še vedno. Fancy konektor ti nič ne nuca, če nimaš poceni pci-e kontrolerjov. itk so praktično vsi m2 ssdji danes še vedno preko sata vodila.
Ko pridejo poceni pci-e kontrolerji, potem bo veselica. Pol je pa itk vseeno, al maš m2, pci-e al pa sata-express.
aja toti hibridi se me zanimajo. Odzivnost sistema v primerjavi z tem 2x dražjim in 2x manjšim diskom.
brezveze. vzami manjši ssd, če je težava v ceni....
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

radmannsdorf ::
https://www.mimovrste.com/ssd-diski/int...
kaj je s tem? a je to za kej? ne kupujem, samo zanima me - ugodna cena.
branje: do 300 MB/s, pisanje: do 520 MB/s
kontra mogoče ja ;)
kaj je s tem? a je to za kej? ne kupujem, samo zanima me - ugodna cena.
branje: do 300 MB/s, pisanje: do 520 MB/s
kontra mogoče ja ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: radmannsdorf ()

phison s8. Nič posebnega, počasnejše od konkurence in vprašljive kvalitete (ker ti manj znani brandi menjujejo flash kot potekočem traku -- kar je tist dan pocen, dajo noter)....

Qushaak ::
A ma Crucial za svoje SSD-je kak tool za posodobit firmware (oz da pogleda namesto tebe, če je na voljo novejša verzija)? Rabil bi pogledat za model MX100, če je gor najnovejši in če ni, da se poflash-a.

Qushaak ::
Ponavadi je dobra (in normalna) praksa, da se produkt navede in ko se ga izbere se napiše, da za ta izdelek ni posodobitev/prenosov/....

ok grem se pogajat zaj za disk z slovenskimi trgovci za nemske cene. Tak kot mi ze nekoc za m500 ratalo.

kaj right. Na mimovrste sem naroco m500 tak par let nazaj, da izvedno narocilo in v opombe dodal da kupim samo za tisto ceno ko je bla v nemciji z postnino vred, pa sem dobil email od referenta da naj oddam narocilo pa bo. So pa meli takrat ceno 40EUR visje za 7mm kot drugje v slo.
zdaj ne najdem ne mx100, ne m550 vec pri njih wtf.
zdaj ne najdem ne mx100, ne m550 vec pri njih wtf.
Zgodovina sprememb…

medenko ::
to gre v svoj minus potem, pa spletne si lahko to privoščijo. a greš v druge trgovine tudi s tem pogojem? mislim wtf.

ta pogoj je bil samo zato ker so meli ceno 185EUR za disk ki je vsepovos drugje v slo stal 150EUR al nekaj takega, plus sami so imeli 9mm izvedenko tega diska za cca.150 govorim na pamet, 7mm pa je isti drek. Drugace jim sploh nebi pisal, tako da niso nikakor mogli zgubit niti centa!!! Ne pa kot ti zdaj hoces prikazat, da sem dobo 50% popusta na nekaj kar sploh ni res. Dobil sem le po normalni in fer ceni.
Sem pa ze isto probal v bigbang fizicni trgovini ampak they dont budge nato se obrno in sel kupit v avstrijo! Ampak to je bil bol hec na prodajalcevo vprasanje ce lahko pomaga, saj nisem pricakoval da mi bo ceno spustil. Slo fizicne trgovine uporabljam bolj kot izlozbe, kot pa resne nakupe. Moj zadni 55col TV je v slo stal 1400€ najceneje, na spletni trgovini elektroni4you.at katera je tudi za v slo po malenkost visjih cenah sem pa ga dobil za 1040€.
Anyway bom kar pri hardwerfersand moral spet.
Se zadnic ce zanemarimo ceno ker je res minimalna.
MX550 vs MX100?
Sem pa ze isto probal v bigbang fizicni trgovini ampak they dont budge nato se obrno in sel kupit v avstrijo! Ampak to je bil bol hec na prodajalcevo vprasanje ce lahko pomaga, saj nisem pricakoval da mi bo ceno spustil. Slo fizicne trgovine uporabljam bolj kot izlozbe, kot pa resne nakupe. Moj zadni 55col TV je v slo stal 1400€ najceneje, na spletni trgovini elektroni4you.at katera je tudi za v slo po malenkost visjih cenah sem pa ga dobil za 1040€.
Anyway bom kar pri hardwerfersand moral spet.
Se zadnic ce zanemarimo ceno ker je res minimalna.
MX550 vs MX100?
Zgodovina sprememb…

Vse se vrti v tej smeri: dobaviteljeva cena -> trgovčeva cena -> maloprodajna cena, in povsod mora biti +.
Jaz bi tudi hrano v trgovini dobil po normalni in fer ceni, pa je ne. Pa v petek bi šel rad ven se ga malo napit pod 10€, pa ne znese. Pa v kino bi rad šel za 3-4€, kolikor mi je max vredna karta itd. Ampak ne, dajmo barantat in nonstop fehtat za popuste izključno samo pri rač. trgovcih.
MX100 vrh glave, o katerem disku je govor sploh? 512GB? 195€ max najboljša cena pri nas, ceneje ne gre.
Jaz bi tudi hrano v trgovini dobil po normalni in fer ceni, pa je ne. Pa v petek bi šel rad ven se ga malo napit pod 10€, pa ne znese. Pa v kino bi rad šel za 3-4€, kolikor mi je max vredna karta itd. Ampak ne, dajmo barantat in nonstop fehtat za popuste izključno samo pri rač. trgovcih.
MX100 vrh glave, o katerem disku je govor sploh? 512GB? 195€ max najboljša cena pri nas, ceneje ne gre.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: schurda ()

Vse se vrti v tej smeri: dobaviteljeva cena -> trgovčeva cena -> maloprodajna cena, in povsod mora biti +.
Vse to znese, če si iznajdliv :)
@op
mx100 itk. M550 je nesmisel.
Zgodovina sprememb…

PrimozR ::
Pri avtih, bajtah ter pri športni opremi je pa okej?
Malo drugače je, če ti za popust težiš pri prodajalcu/lastniku oz. nekomu, ki je dovolj visoko po verigi. V Mercatorju prodajalki za šalterjem seveda ne moreš, ker ona tam odpiska izdelke za minimalca in ji je vseeno za tvoj popust. Tudi če ne kupiš izdelkov bo vseeno dobila tisto plačo. Lastnik računalniške trgovine bo pa ob par € zaslužka. To sicer ne velja v primeru Mimovrste, za veliko slovenskih trgovin pa.
Malo drugače je, če ti za popust težiš pri prodajalcu/lastniku oz. nekomu, ki je dovolj visoko po verigi. V Mercatorju prodajalki za šalterjem seveda ne moreš, ker ona tam odpiska izdelke za minimalca in ji je vseeno za tvoj popust. Tudi če ne kupiš izdelkov bo vseeno dobila tisto plačo. Lastnik računalniške trgovine bo pa ob par € zaslužka. To sicer ne velja v primeru Mimovrste, za veliko slovenskih trgovin pa.

Mah, sej razumem itd....samo fora je pomoje, da principali za SLO nas tretirajo kot državo 3 sveta....
in rečejo cena za slo trg taka, cena za nemški trg taka....tudi naši dobavitelji, uvozniki "jamrajo" zaradi tega. Ker so principali "šefi" in diktirajo take cene.
Potem so še tu količine itd + vi kot kupci, ki vedno več kupujete / kupujemo v tujini in je začaran krog skljenjen.
in rečejo cena za slo trg taka, cena za nemški trg taka....tudi naši dobavitelji, uvozniki "jamrajo" zaradi tega. Ker so principali "šefi" in diktirajo take cene.
Potem so še tu količine itd + vi kot kupci, ki vedno več kupujete / kupujemo v tujini in je začaran krog skljenjen.
Zgodovina sprememb…

Ali si pac komšop nezna izpogajat bolsih cen :)
Zgodovina sprememb…