Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

iloveboobz ::
M500 za 60e je steal, go for it.
ta intel je pa itk yet another sandforce pogon. In write hitrost je v resnici cisto primerljiva z mx100
ta intel je pa itk yet another sandforce pogon. In write hitrost je v resnici cisto primerljiva z mx100
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

elKaktus ::
@SuperVeloce: Priznam, da nisem gledal kateri pogon ima, ker kot vem je Intel bolj v navezi z Micronon(Crucial) in Marvell. Intel slavo ne primerjam z uspehi v PC svetu, temveč statistiko zanesljivosti in tudi lastno izkušnjo. Imam njihov ssd X-25 od 2009 in deluje kot prvi dan - to je iz časov, ko je bilo še veliko ošpic pri ssdjih. Pa tudi statistiko sem gledal za ssdje za "rajo"(splošne potrošnike), ne za serverje.
@hojnikb: OK, če odmislim sandforce pogon, ni že dejstvo, da zagotavljajo skoraj dvakratno dalšo življenjsko dobo dovolj resen iz zgovoren indikator(majhna cenovna razlika, 10eur, pa je le še češnja na torti?)? Proizvajalci so pri garancijah bolj konzervativni, zato jih ravno ne napihujejo, če niso zares prepričani v svoj izdelek, mar ne?
@hojnikb: OK, če odmislim sandforce pogon, ni že dejstvo, da zagotavljajo skoraj dvakratno dalšo življenjsko dobo dovolj resen iz zgovoren indikator(majhna cenovna razlika, 10eur, pa je le še češnja na torti?)? Proizvajalci so pri garancijah bolj konzervativni, zato jih ravno ne napihujejo, če niso zares prepričani v svoj izdelek, mar ne?

GenZNPC ::
Imam njihov ssd X-25 od 2009 in deluje kot prvi dan
Tega je imel znanec v vaiotu, po 3 letih so se mu začeli coruptat podatki, potem pa mu je crknil.
Ena izkušnja več.
Tole si gledal? http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Cr...
Kateri pa ima večji MTBF ?
skibidi
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GenZNPC ()

Saj je tudi imel deklarirano 3 leta garancije, kar ni presenetljivo. Kot se spomnim so pa imeli v tistem času ostali proizvajalci običajno le 1-2 leti garancije. Glej, saj ne navijam za konktetno to firmo, v bistvu mi je vseeno, le na glas razmišljam, da podatek o garanciji pa vendarle nekaj pomeni, in 3 ali 5 let ni zanemarljiva razlika.

PrimozR ::
elKaktus Micron in Intel imata navezo IMFT, ki proizvaja pomnilnik. Vsak ima približno polovičen delež v firmi (mislim da ima Micron nekaj malega več, nekako 60:40).

O kaki življenski dobi ti to ?
Od kdaj je garancija kakršn koli indikator življenske dobe...
Lej fakt je naslednji. 530 je star pogon, ki uporablja hudi problematičen kontroler (da je požegnan s strani intela ne pomeni nič, ker se intelu jebe za consumer ssdje že od sata6gbit naprej). Hitrejši ni (ker so tiste številke samo za naivneže kot si ti).
Edini plus je garancija, ampak to bi se pa že spodoblo, glede na to, da je bla stvar ob izidu, highend pogon, mx100 je pa entery level/consumer pogon. Ampak tako dolga garancija je itk bolj kot ne bonus kot kej drugega, ker 5 let neboš meu istega pogona, ker ti bo 120gb slej ko prej premal.
Tako da m500/mx100 all the way. Prihraniš 10EUR, dobiš preverjeno dober kontroler, dober performance. Pri intelu dobiš pa intel značko, 5 let garancije in problematičen kontroler. Hmm, težka izbira.
Zgodovina sprememb…

schurda ::
A je bilo vprašanje cena? Ne. Funkcionalnost in zanesljivost.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Lahko tudi kupiš 2 komada 120gb in enga imaš za rezervo 120-130€ ali pa daš v raid, ni garancije da se pro nemore pokvarit.
skibidi

@hojnikb: Glej, saj spoštujem tvoje mnenje, a dovoli, da imajo tudi drugi drugačnega - beri si ne prilastiš cele teme in vsakemu enoznačno poveš, da je idiot(komentarju v stilu "ker so tiste številke samo za naivneže kot si ti") in naj si sploh ne drzne razmišlja kako drugače. Naivnež si tudi ti, ker tudi za tvojega mx100 številke v realnosti ne držijo vode kot na papirju - to je realnost/dejstvo, kot povsod drugje. Bodi konstruktiven, sicer se pač ne oglašaj, ker je brez pomena.
"Ampak tako dolga garancija je itk bolj kot ne bonus kot kej drugega, ker 5 let neboš meu istega pogona, ker ti bo 120gb slej ko prej premal." - ti sam sebe negiraš, praviš, da je dober bonus, da ponuja 5let garancije, ne priznaš, da je to odraz zanesljivosti in potem, da obraniš svoje mnenje(mx100) iz žepa potegneš neumno izjavo, da bo 120GB itak premalo. Samo LOL.
Kot sem že napisal kapaciteta je do 120GB, in ne nebom si premislil, ker ni zame. Osebi, ki je namanjen pa je že to vrh glave. Pomembna pa je zanesljivost, pa če tudi je disk starejše serije. In ja garancija je precejšen indikator življenske dobe, ker so komponente in ostale stvari dimenzionirane in statistično analizirane, da mora večina izdelkov toliko pač zdržat - sicer bi si šli proizvajalci sebi v škodo, kar pa si jasno ne bodo šli. Ni pa jasno to edini indikator, a ostali kot so TBW in podobni pač niso tako relevantni, ker bo uporabljen pri povprečnem pisarniškem delu.
"Hitrejši ni (ker so tiste številke samo za naivneže kot si ti)." - ponovno, kot že nekajkrat, hitrost ni bistveno pomembna.
"Edini plus je garancija, ampak to bi se pa že spodoblo, glede na to, da je bla stvar ob izidu, highend pogon, mx100 je pa entery level/consumer pogon." - res si v veliko pomoč( /s) pa ravno to je cel point mojega pisanja, imam na voljo "highend" za ceno "entery level/consumer pogon". Ni ravno to, skupaj z večjo garancijo dober znak za boljšo zanesljivost?
Peace :D
"Ampak tako dolga garancija je itk bolj kot ne bonus kot kej drugega, ker 5 let neboš meu istega pogona, ker ti bo 120gb slej ko prej premal." - ti sam sebe negiraš, praviš, da je dober bonus, da ponuja 5let garancije, ne priznaš, da je to odraz zanesljivosti in potem, da obraniš svoje mnenje(mx100) iz žepa potegneš neumno izjavo, da bo 120GB itak premalo. Samo LOL.
Kot sem že napisal kapaciteta je do 120GB, in ne nebom si premislil, ker ni zame. Osebi, ki je namanjen pa je že to vrh glave. Pomembna pa je zanesljivost, pa če tudi je disk starejše serije. In ja garancija je precejšen indikator življenske dobe, ker so komponente in ostale stvari dimenzionirane in statistično analizirane, da mora večina izdelkov toliko pač zdržat - sicer bi si šli proizvajalci sebi v škodo, kar pa si jasno ne bodo šli. Ni pa jasno to edini indikator, a ostali kot so TBW in podobni pač niso tako relevantni, ker bo uporabljen pri povprečnem pisarniškem delu.
"Hitrejši ni (ker so tiste številke samo za naivneže kot si ti)." - ponovno, kot že nekajkrat, hitrost ni bistveno pomembna.
"Edini plus je garancija, ampak to bi se pa že spodoblo, glede na to, da je bla stvar ob izidu, highend pogon, mx100 je pa entery level/consumer pogon." - res si v veliko pomoč( /s) pa ravno to je cel point mojega pisanja, imam na voljo "highend" za ceno "entery level/consumer pogon". Ni ravno to, skupaj z večjo garancijo dober znak za boljšo zanesljivost?
Peace :D

Tole si gledal? http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Cr...
Lahko tudi kupiš 2 komada 120gb in enga imaš za rezervo 120-130EUR ali pa daš v raid, ni garancije da se pro ALI intel nemore pokvarit.
Sekvenčni write pa niha od velikosti modela.
Lahko tudi kupiš 2 komada 120gb in enga imaš za rezervo 120-130EUR ali pa daš v raid, ni garancije da se pro ALI intel nemore pokvarit.
Sekvenčni write pa niha od velikosti modela.
skibidi
Zgodovina sprememb…

. Naivnež si tudi ti, ker tudi za tvojega mx100 številke v realnosti ne držijo vode kot na papirju - to je realnost/dejstvo, kot povsod drugje. Bodi konstruktiven, sicer se pač ne oglašaj, ker je brez pomena.
kar seveda ni res. Številke, ki jih crucial uglašuje seveda držijo kot pribite, kar je jasno razvidno iz žiljon benchmarkov na netu. Pri intelu 550/500 drži samo ob posebnih pogojih, ki so le redko prisotni (torej fajli, ki jih lahko 100% stisneš).
Kot sem že napisal kapaciteta je do 120GB, in ne nebom si premislil, ker ni zame. Osebi, ki je namanjen pa je že to vrh glave. Pomembna pa je zanesljivost, pa če tudi je disk starejše serije.
Potem tukaj 530ka že takoj pade. Če bi poznal zgodovino sandforce kontrolerju, bi vedel da se jim izogiba kot hudič križa
In ja garancija je precejšen indikator življenske dobe, ker so komponente in ostale stvari dimenzionirane in statistično analizirane, da mora večina izdelkov toliko pač zdržat
Ni. Imaš tudi primerek, ki so imeli solidno garancijo (ocz) pa so vsi povrsti crkovali (octane/petrol serija recimo). Garanacija je samo za segmentacijo, pravtako TBW. Pri pogonih tega ranka stvari zaradi tega niso nič boljše oz. slabše dimenzionirane.
Ni ravno to, skupaj z večjo garancijo dober znak za boljšo zanesljivost?
ne.
Če mu je tako do garancije in "zanesljivosti" se bo stegnil do 850PRO oz sandisk extreme pro, ki oba ponujata 10 let garancije. Pride pa s tem tudi hefty price premium.
Zgodovina sprememb…

trnvpeti ::

@m0LN4r "Kateri pa ima večji MTBF ?"
mx100 - MTBF 1,500,000 hours
530 - MTBF 1,200,000 hours
Stran, ki si jo nalimal navaja "Avg. Seq. Write 130 MB/s" za Intel 530, vsi drugi viri pa 490 MB/s. Za branje navajajo 470 MB/s, drugod pa 540MB/s. Je to sploh zaupanja vredna stran (nisem se spušal v ostale podrobnosti, niti ne od kje jim taki podatki)?
Sicer pa mi 2 diska ne pomagata(kaj da ima enega v prenosniku drugega pa na polički)? Vem, da lahko crkne, eden ali drugi. A če crkne ima Intel skoraj 2x daljšo garancijo, torej bi dobil drugega. Ob podatke bi bil pa pri obeh(mx100, intel, ali bilo katerem drugem). Povedano drugače ali v 5ih letih zamenjaš dva mx100 za 130eur ali enega 530 za 80eur?
mx100 - MTBF 1,500,000 hours
530 - MTBF 1,200,000 hours
Stran, ki si jo nalimal navaja "Avg. Seq. Write 130 MB/s" za Intel 530, vsi drugi viri pa 490 MB/s. Za branje navajajo 470 MB/s, drugod pa 540MB/s. Je to sploh zaupanja vredna stran (nisem se spušal v ostale podrobnosti, niti ne od kje jim taki podatki)?
Sicer pa mi 2 diska ne pomagata(kaj da ima enega v prenosniku drugega pa na polički)? Vem, da lahko crkne, eden ali drugi. A če crkne ima Intel skoraj 2x daljšo garancijo, torej bi dobil drugega. Ob podatke bi bil pa pri obeh(mx100, intel, ali bilo katerem drugem). Povedano drugače ali v 5ih letih zamenjaš dva mx100 za 130eur ali enega 530 za 80eur?

v petih letih bodo 120GB ssdji tako pocen, da ga boš lahko kupil za tisto razliko, ki si jo prihranil pri nakupu m500 za 60€ :)

Ja na polički ali pa 10 let garancije.
Podatki so od userjev, ti piše 76user bench vs 28user bench.
Kaki so pa garancijski pogoji, če ti crkne po 4,5 letih?
Samo naštevam opcije.
Še prej.
Podatki so od userjev, ti piše 76user bench vs 28user bench.
Kaki so pa garancijski pogoji, če ti crkne po 4,5 letih?
Samo naštevam opcije.
iloveboobz je izjavil:
v petih letih bodo 120GB ssdji tako pocen, da ga boš lahko kupil za tisto razliko, ki si jo prihranil pri nakupu m500 za 60€ :)
Še prej.
skibidi
Zgodovina sprememb…

Seveda je legit. Vsi navajajo hitrost 100% stistljivih podatkov, ta pa navaja hitrost nestisljivih. Zato odstopanja. In še nekaj v vednost; pri sandforce pogonih write hitrost s časoma precej pada in hitro je teh 130MB/s kej v rangu 90-100MB/s. Jasno za nestisljive podatke.

Glej kupiš ssd za 60€ in čez 3 leta novega za 40€ in imaš novega, neznucanega s spet 3 leta garancije (torej skupno 6let), kar je najboljši scenarij na koncu.
skibidi

iloveboobz je izjavil:
to studiras za domaco uporabo
drugo videnje je pa , da tudi ce dobis zastonj SSD, se ti ne splaca menjat, instalirat na novo, nastavljat,....

Sicer pa, če je že garancija edini kriterij pri nakupu pogona, potem se vsaj vzame za denar tega intela nekaj spodobnega. Recimo tole http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/t...

iloveboobz je izjavil:
to studiras za domaco uporabo
drugo videnje je pa , da tudi ce dobis zastonj SSD, se ti ne splaca menjat, instalirat na novo, nastavljat,....
Ker za kloniranje, ki traja vsegaskup 10-15 minut še ni nihče slišal

Za kakšno uporabo pa je tu govora (res nevem), da bo 6 let isti OS in isti laptop v uporabi, ja pa isti ssd? Glede na hiter razvoj.
skibidi
Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:
Sicer pa, če je že garancija edini kriterij pri nakupu pogona, potem se vsaj vzame za denar tega intela nekaj spodobnega. Recimo tole http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/t...
Samo to, če se spotikamo ob garancijo. Sicer pa mx100/m500

Lahko tudi kupiš 2 komada 120gb in enga imaš za rezervo 120-130EUR ali pa daš v raid
raid 0?
dva ssdja v prenosnik?
rezerva? vsake tolk casa skloniras in imas rezervo?
Če imaš v prenosniku optično enoto, ki je ne potrebuješ, gre. Oz. če je 17". Ali pa če imaš mSATA slot (poleg običajnega diska).
Raid 1, klonira kar sma nod sebe, ves čas ;)

Lahko tudi kupiš 2 komada 120gb in enga imaš za rezervo 120-130EUR ali pa daš v raid
raid 0?
dva ssdja v prenosnik?
rezerva? vsake tolk casa skloniras in imas rezervo?
Če imaš v prenosniku optično enoto, ki je ne potrebuješ, gre. Oz. če je 17". Ali pa če imaš mSATA slot (poleg običajnega diska).
Raid 1, klonira kar sma nod sebe, ves čas ;)
evo resitve, kr samo bo naredilo :)

libreus ::
Priporoča kdo na kateri servis naj peljem iMac-a, da mi vstavijo SSD namesto DVD enote? Hvala.

Priporoča kdo na kateri servis naj peljem iMac-a, da mi vstavijo SSD namesto DVD enote? Hvala.
Kontaktiraj Nummy
skibidi
Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:
Imajo iMaci sploh še sata vmesnik ?
Majo ja, sej majo v veliko primerih hibridne Seagatove pogone. MacBooki pa nimajo več, je vse samo še PCIe.

a ni blo tako, da so imaci nekaj časa nazaj dobili za diskovje applov priklop in ne standardn sata ?
Zgodovina sprememb…

To so bli laptopi pred PCIe SSD-ji. Ne vem točno sicer kakšen konektor imajo zdaj, povsem možno da še vedno propietary, le komunikacija je PCIe. Hibridni pogoni so standardni 3,5" z nekaj flasha. Poglej kak teardown (Retina iMac ima SATA port recimo).

krepki ::
Kje lahko dobim novejši firmware za mx100 128Gb.
http://www.crucial.com/usa/en/support-s...
Mogoče tule
http://www.crucial.com/usa/en/support-s...
Mogoče tule

Jst ::
Torej.
1. Naredil sem Secure Erase iz DOSa; program Samsung Magician. (Secure Erase je delal 10 sekund.)
2. Sedaj sem na novo inštaliral Win8.1 Update 1.
3. Vse, kar sem inštaliral, so Intel Chipset Driverji.
4. Pognal CrystalDiskMark.
Rezultati še slabši, če gledam rezultate od frišnega SSDja (IN tudi od prej).
--------
WTF?!? Zaradi podrtja RAIDa (en disk je šel) sem moral kupiti nov HDD. Pa sem se, zaradi nekih čudnih bugov* odločil, da še enkrat postavim sistem na novo. Itak imam Library-je in ostale stvari "datotečno linkane" na HDDju in je na SSDju samo sistem in knjižnice. Pa sem sedaj spet pognal CrystalDiskMark. In zgleda, kot da bi moj SSD, z vsako inštalacijo OSa, zgubil nekaj hitrosti. Sem probal defrag, Optimization za Samsung SSDje in preden sem inštaliral sedaj na novo Win 8.1 "Updated", sem cel SSD zapisal z nulami.
Evo novi rezultati:
Sedaj se pa tudi meni zdi čudno, da bi SSD kar tako, po novi inštalaciji in potem, ko naj bi vsi vse celice dobile nulo, zgubival hitrost. Za tistih 10-20% po dveh letih se mi je zdelo normalno. Ampak po novi inštalaciji Win 8.1 Update 1 (up-to-date) in vseh driverjev za P8Z77V in chipset (SSD je priklopljen na Intel SATA 6GB/s, ne na tiste ostale) in da kar tako po benckmarku zgubi še nekaj hitrosti... well. There is something fishy going on. And I would very much like to found out why.
Any Ideas?
*recimo en čuden bug, ki sem ga imel, in je bil VEDNO, VSAKIČ ponovljiv: če sem z malo tipko Enter, čisto na desni strani tipkovnice, tam ko je numpad, odprl kakšen dokument, project file, anything, se mi je odprl v ozadju, če pa z veliko Enter tipko (na starih tipkovnicah "Return"), se je pa odprl v ospredju in imel fokus. En čuden bug - vedno ponovljiv. Pa sem jih imel dosti več. Ampak zame so bili nemoteči...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jst ()

SuperVeloce ::
Kot smo rekli, padec hitrosti tega ssd-ja po narejenem secure erase ni normalen, neglede na starost. Testiraj še na kakšnem drugem čipovju, če bodo rezultati podobni se pripravi na možnost, da bo crknil. Kakšne so pa kaj temperature med obratovanjem?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SuperVeloce ()

Po secure erase morajo vedno it hitrosti na factory default.če negrejo, ti secure erase nedela al je pa neki z ssdjem narobe.

Zdravo!
Na novo bom vgradil SSD disk (512 GB) za sistem OS X Yosemite, pa me zanima sledeče:
Hvala za nasvete,
G
Na novo bom vgradil SSD disk (512 GB) za sistem OS X Yosemite, pa me zanima sledeče:
Glede na omejeno življenjsko dobo (write/read) SSD diskov, je priporočljivo, da ima poleg sistema in aplikacij na tej particiji shranjene še slike in glasbo?
Hvala za nasvete,
G

SuperVeloce ::
Kje si ta citat pobral? Sicer imajo SSDji omejen write/read, ampak daleč nad ciframi, ki jih dosega navaden uporabnik. Predvidevaj, da boš potreboval kakšnih 20 let, da ga znucaš.

amacar ::
Js imam vse gor, glasbo, slike, torrente, po dobrih 2 letih imam 23TB zapisanega, wear leeling je na 90/100, mislim, da ni panike.

SuperVeloce je izjavil:
Kje si ta citat pobral? Sicer imajo SSDji omejen write/read, ampak daleč nad ciframi, ki jih dosega navaden uporabnik. Predvidevaj, da boš potreboval kakšnih 20 let, da ga znucaš.
Ja, bral sem po "tujih" forumih, ampak se mi je zdelo zelooo čudno, da bi bilo tako ... :/
Hvala za feedback!

iloveboobz je izjavil:
Samo v vednost.. SSDji _nimajo_ omejenih branj, samo pisanje !
Torej, če imam glasbo na SSDju, ko jo poslušam praktično ni nobene 'težave'?

Vrocipes ::
iloveboobz je izjavil:
Samo v vednost.. SSDji _nimajo_ omejenih branj, samo pisanje !
Torej, če imam glasbo na SSDju, ko jo poslušam praktično ni nobene 'težave'?
Kot si že dobil odgovor, v nobenem primeru ne bo težave.

Ne. Pa tudi sicer, če dost pises po njem nebo panike. Da ti rata znucat ssd, se mors _res_ potrudit (ie konstantno pisanje na max 24/7)