Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

Dr_M ::
Dr_M kako to misliš po drugih zanimivh, hočeš reči da indie naslovi niso zanimivi?
Seveda so tudi zanimive. Ampak najvec je smeti.
Pravtako med AAA igrami, precej dobrih, ampak prevec smeti.

axee ::
Vem da sem malo pozen, ampak sem prestavljal svoj sistem na nov SSD. Uporabil sem isti program, ki ga imam za backupiranje sistemskih slik - Macrium Reflect Free. Disk se mi je kloniral 15 minut pri prizganem sistemu, vmes sem spil eno kavico in pregledal slo-tech, sledil je reboot na nov SSD in je stvar delovala bp. Downtime natanko 0 minut. Priporocamr za backupiranje, pa tudi za kloniranje particij.
Lp
Lp

PrimozR ::
Zanimivo, načeloma se prižganega sistema ne klonira ker kao lahko da nima dostopa do vseh fajlov. Sam da ti dela :-D

Od kje pa to? Kako pa potem namenski prigrami delajo backup/image particij med delovanjem sistema? Shadow copy! Meni enkrat tedensko dela inkrementalni backup, ker imam placljivo verzijo, nebom zaradi tega ugasal sistema... ;) Enako je z kloniranjem.

Ma take stvari se je, kakor je meni znano, vedno priporočalo početi pri ugasnjenem sistemu, torej z drugega sistema. Čeprav kloniranje zgolj bere, to je res.

Opkow ::
Isto dela Samsungov Data Migration tool, ki ti v winsih kopira z XY diska na njihov SSD.
Nato zadevo rebootas, dolocis kateri je po novem first boot device in zalafas z novega diska...
Par minut dela. :)
Nato zadevo rebootas, dolocis kateri je po novem first boot device in zalafas z novega diska...
Par minut dela. :)

darkolord ::
Ko je bila cena še primerljiva s Cruciali, sem Samsunge kupoval ravno zaradi tega toola - 20 kišt sem v par urcah prestavil na SSD.

iloveboobz ::
če imaš fetiš na LAMD controler, potem vzameš Seagate 600 (tudi toggle ddr, samo ni 24nm, ampak 19nm)
Neutron je drag zarad zastarelga flasha..
Neutron je drag zarad zastarelga flasha..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

radmannsdorf ::
Sem naročil Crucial SSD 120Gb za 62,90(brezplačna poštnina).
Se pravi ko priklopim disk, naredim fresh install win 8.1, star sistemski pa normalno formatiram in je to to, al je treba v BIOS kej nastavit, da mi bo SSD sploh prepoznalo?
Se pravi ko priklopim disk, naredim fresh install win 8.1, star sistemski pa normalno formatiram in je to to, al je treba v BIOS kej nastavit, da mi bo SSD sploh prepoznalo?

klemenSLO ::
Pred časom sem v tej temi tarnal nad občasnim freezanjem Intla 330 180 GB. Disk sem poslal pod garancijo na servis.
Dobil sem novega Intel 180 GB model 335. Zaenkrat dela BP.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: klemenSLO ()

Nič ni treba nastavit, samo preveri, da imaš v BIOS-u nastavljen AHCI v storage konfiguraciji, da bo SSD pravilno deloval.

libreus ::
radmannsdorf je izjavil:
Sem naročil Crucial SSD 120Gb za 62,90(brezplačna poštnina).
To je to!

klemenSLO ::
iloveboobz je izjavil:
Pred časom sem v tej temi tarnal nad občasnim freezanjem Intla 330 180 GB. Disk sem poslal pod garancijo na servis.
heh, dali so ti inferioren model :)
jebat ga.

Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

FlyingBee ::
pa to je na milijone kosov prodanih s sandforce pogoni ... a je res tolk noro s temi napakami, a je pač toliko več teh pogonov prodanih, da je več napak vidnih

pa recimo spoštovani Intel ni tega prej uvidel in si je kar delal sramoto s tem, kot da govorimo o neki x firmi s 4 zaposlenimi ... mislim, to je zelo zelo čudno

Intel pač pri tem ni mogel nič, ker je sandforce proprietery dizajn in ga lahko spreminja samo sandforce(LSI).Intlovci so pač rabl takrat en poceni sata6Gbit kontroler in so šli na sandforce, tako kot vsi ostali. Čeprav je pa grdo od njih, da so v začetku trdil,da so sami razvil firmware, čeprav se je to izkazalo za laž kasneje.

Nevem zakaj niso ostali na marvellu. A je toliko drazji, da so moral 510 prodajat kot zlato?

marvell ne da firmware-a, samo silicon, zato so raje šli k sandforce :)
Zgodovina sprememb…

V consumer ne bodo šli na svoje IMO. Sej sem že linkal članek na Ananda, kjer povedo, da Intel izdeluje robo v high margin delih trga, ne pa v low margin, kar so postali SSD-ji, kajne? Okej, CPU-ji so pač izjema, ampak tukaj so skoraj edini, ki izdelujejo x86 CPU-je... Pa še to se futrajo iz Xeonov, ki so spet high margin.

miraldi ::
@miraldi, v biosu iz IDE nastavi na AHCI pred namestitvijo WIN, vendar verjetno to že veš.
Amm ne nevem tega..
Kako se pa to nardi?
Danes sem naročil Crucial M5

i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb
RTX 4070ti
32Gb

RejZoR ::
iloveboobz je izjavil:
marvell ne da firmware-a, samo silicon, zato so raje šli k sandforce :)
Zanimivo, OCZ Vertex 4 je uporabljal Marvell controller, firmware pa so imel svoj (Indilinxov, ki je bil takrat že v lasti OCZ-ja).
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

iloveboobz je izjavil:
Sj so že šli, če šteješ 730ko pod consumer pogon :)
Ja ampak je ne. Če si sane...
kot da consumer rabi kaj hitrejše od M500
Na SATA 3 večinoma ne. SATA Express je pa nekaj drugega :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()

Lahko si misliš, kar si hočeš, ampak stvar je consumer pogon... kjub navitim cenam (200EUR/240GB)
Please meet the SSD 730, Intel's new client flagship.
Adopting the platform from the DC S3500/S3700, the SSD 730 is Intel's first fully in-house designed client drive since the SSD 320. The SSD 730 is not just a rebranded enterprise drive, though, as both the controller and NAND interface are running at higher frequencies for increased peak performance. While the branding suggests that this is an enterprise drive like the SSD 710, Intel is marketing the SSD 730 directly to consumers and the DC S3xxx along with the 900 series remain as Intel's enterprise lineups.
Zgodovina sprememb…

komaj čakam 500 gb za do 100 eur, da se rešim vrtečih se diskov, še posebej v prenosniku bi rad imel en tak ssd, za več pa itak en starodobni disk v zuanjem ohišju, čeprav ne rabim tolk multimedije in iger imet shranjenih, pa vendar
v namiznem je trenutno 120 ravno na meji, žal mi je da nisem 240, vendar potrpežljivost in kakšen m550 500gb za tak denar ap takoj ubodem
la revolucion ... do prve težave s SSD-jem :-) s HDD v 16 letih še nisem imel težav (mogoče če sem jih 5 zamenjal zaradi večje kapacitete, na 1tb sem ostal in je dovolj)
v namiznem je trenutno 120 ravno na meji, žal mi je da nisem 240, vendar potrpežljivost in kakšen m550 500gb za tak denar ap takoj ubodem
la revolucion ... do prve težave s SSD-jem :-) s HDD v 16 letih še nisem imel težav (mogoče če sem jih 5 zamenjal zaradi večje kapacitete, na 1tb sem ostal in je dovolj)

Meni bi tudi zelo prav prišel večji SSD, predvsem zaradi tišine, pa tudi zaradi hitrosti, ampak imam po 400GB zvočnih knjižnic + ostalo kramo in bom čakal na 1TB+ SSD da sploh pride v upoštev.

A je tole pravien postopek da gre iz IDE na AHCI?
1) Run the Registry Editor (regedit.exe)
2) Navigate to Registry Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
3) Set the "Start" value to 0 (zero)
4) Navigate to Registry Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Pciide
5) Set the "Start" value to 0 (zero)
6) Shut down
7) Start up again, but before Windows boots go into the BIOS configuration screens and change the disk mode to "AHCI". Save the new BIOS configuration and restart so that Windows boots.
When Windows starts, it will detect the change, load new disk drivers, and do one more reboot to start up with them.
1) Run the Registry Editor (regedit.exe)
2) Navigate to Registry Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
3) Set the "Start" value to 0 (zero)
4) Navigate to Registry Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Pciide
5) Set the "Start" value to 0 (zero)
6) Shut down
7) Start up again, but before Windows boots go into the BIOS configuration screens and change the disk mode to "AHCI". Save the new BIOS configuration and restart so that Windows boots.
When Windows starts, it will detect the change, load new disk drivers, and do one more reboot to start up with them.
i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb
RTX 4070ti
32Gb

Ja, to je to, če AHCI še nimaš omogočen oz ni bil omogočen ko si naložil Windowse.
Hja saj nevem, če imam. Kako pa to preverim? Kaj je sploh fora tega AHCIja?
i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb
RTX 4070ti
32Gb

iloveboobz je izjavil:
Lahko si misliš, kar si hočeš, ampak stvar je consumer pogon... kjub navitim cenam (200EUR/240GB)
Please meet the SSD 730, Intel's new client flagship.
Adopting the platform from the DC S3500/S3700, the SSD 730 is Intel's first fully in-house designed client drive since the SSD 320. The SSD 730 is not just a rebranded enterprise drive, though, as both the controller and NAND interface are running at higher frequencies for increased peak performance. While the branding suggests that this is an enterprise drive like the SSD 710, Intel is marketing the SSD 730 directly to consumers and the DC S3xxx along with the 900 series remain as Intel's enterprise lineups.
Ma, cel kup enterprise lastnosti ima, ima enterprise kontroler, enterprise ceno in je za povrhu vsega še počasen, a konstanten. Torej ima lastnosti, ki so dobrodošle v enteprise, za consumerje pa ne pretirano, vsaj ne na takšni ravni. Če je to njihova konkurenca v consumer trgu bodo pač 'propadli'.

Intelčič vse, razen CPU-jev, dela z levo roko ali pa vsaj tak občutek consumer dobi, pa taka firma

Ja, to je to, če AHCI še nimaš omogočen oz ni bil omogočen ko si naložil Windowse.
En kup dodatnih funkcionalnosti podpre.
Če imaš zdaj v BIOS-u IDE, nisi nalagal z vklopljenim. Če boš premenjal, se ne bo zbootalo. Ampak to ni panike, daš nazaj na IDE in bo delalo. Premenjaj pa je, izgubit itak nimaš kaj, razen če maš res res res star disk.

radmannsdorf ::
Evo, Crucial M500 120Gb je noter. Včeraj ob 15:30 poslan iz enaa.com, danes ob 14h že windowsi gor.
Dela ko raketa! :)
Dela ko raketa! :)

a imaš filing kot da nekaj manjka, nekaj "krhhhr hrhhrrrk krkrkrkkrkkrkrkkkr hrhhhr dkkrkrkkrkrrkrk krkrkrkkrkrkrkr", to ni več to, a ?

En kup dodatnih funkcionalnosti podpre.
Če imaš zdaj v BIOS-u IDE, nisi nalagal z vklopljenim. Če boš premenjal, se ne bo zbootalo. Ampak to ni panike, daš nazaj na IDE in bo delalo. Premenjaj pa je, izgubit itak nimaš kaj, razen če maš res res res star disk.
Crucial M500 že čaka doma, tako da zvečer bom zmontiru SSD v kišto. Potem pa sem nameraval kar nanovo naložit windows 7 na SSD, tisto kar je pa na HDDju pa vse formatirat tako, da imam clean install windowsow.
Potem po končani inštalaciji preklopim na AHCI?
i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb
RTX 4070ti
32Gb