Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

FlyingBee ::
Ja, to je to, če AHCI še nimaš omogočen oz ni bil omogočen ko si naložil Windowse.
Hja saj nevem, če imam. Kako pa to preverim? Kaj je sploh fora tega AHCIja?
En kup dodatnih funkcionalnosti podpre.
Če imaš zdaj v BIOS-u IDE, nisi nalagal z vklopljenim. Če boš premenjal, se ne bo zbootalo. Ampak to ni panike, daš nazaj na IDE in bo delalo. Premenjaj pa je, izgubit itak nimaš kaj, razen če maš res res res star disk.
Crucial M500 že čaka doma, tako da zvečer bom zmontiru SSD v kišto. Potem pa sem nameraval kar nanovo naložit windows 7 na SSD, tisto kar je pa na HDDju pa vse formatirat tako, da imam clean install windowsow.
Potem po končani inštalaciji preklopim na AHCI?
če boš win7 z DVD diska posnel, potem itak najprej v BIOS in tam naštimej AHCI in boot from CD, v boot priority pa SSD
SSD-jem bi moral prilagat hdd sound/noise emulator. :P
eheh, kakor bodo 100% električnim vozilom, da veš ali ti je že za ritjo, pri PC pa da vse dela kot mora :-) ironija
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FlyingBee ()

SuperVeloce ::
Ja, to je to, če AHCI še nimaš omogočen oz ni bil omogočen ko si naložil Windowse.
Če imaš zdaj v BIOS-u IDE, nisi nalagal z vklopljenim. Če boš premenjal, se ne bo zbootalo. Ampak to ni panike, daš nazaj na IDE in bo delalo. Premenjaj pa je, izgubit itak nimaš kaj, razen če maš res res res star disk.
Crucial M500 že čaka doma, tako da zvečer bom zmontiru SSD v kišto. Potem pa sem nameraval kar nanovo naložit windows 7 na SSD, tisto kar je pa na HDDju pa vse formatirat tako, da imam clean install windowsow.
Ne! Nujno preklopi pred instalacijo na AHCI.

PrimozR ::
LOL ne, priklopi SSD, nastavi, da je AHCI, potem pa inštaliraj Windowse. Spreminjati moraš samo, če si jih inštaliral v IDE mode

SuperVeloce ::
A je tole pravien postopek da gre iz IDE na AHCI?
1) Run the Registry Editor (regedit.exe)
2) Navigate to Registry Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
3) Set the "Start" value to 0 (zero)
4) Navigate to Registry Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Pciide
5) Set the "Start" value to 0 (zero)
6) Shut down
7) Start up again, but before Windows boots go into the BIOS configuration screens and change the disk mode to "AHCI". Save the new BIOS configuration and restart so that Windows boots.
When Windows starts, it will detect the change, load new disk drivers, and do one more reboot to start up with them.
Tukaj nekaj ne štima. Zakaj bi imel pciide na 0, če ne boš preklapljal. Nastavi se na 3, vsaj takrat, ko potrdiš da disk teče na ahci.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SuperVeloce ()

miraldi ::
Ma ja.
Sej bom pred namestitvijo win 7 v biosu nastavuna AHCI :-)
Še kaj spremenim?
Sej bom pred namestitvijo win 7 v biosu nastavuna AHCI :-)
Še kaj spremenim?
i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb
RTX 4070ti
32Gb

radmannsdorf ::
nič drugega ne rabiš. pred inštalacijo nastaviš AHCI in inštaliraš windows. naredil danes tako in dela super :)

Evo včeri prilopu SSD ga nastavil kot sistemski disk C:, preklopil v BIOSU na AHCI ga nasavil, kot 1.st boot device, nanj naložil WIn 7 x64 in formatiral HDD za storage device.
Ma kakšna poezija. PC se prižge/restarta v trenutku, bi moral že zdavnaj kupiti SSD
Ma kakšna poezija. PC se prižge/restarta v trenutku, bi moral že zdavnaj kupiti SSD

i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb
RTX 4070ti
32Gb

Me pa nekaj zanima še.
Pač v BIOSU kjer nastavljaš/izbiraš BOOT Option:
1st boot device
2nd boot device
3rd boot device
4rd boot device itd.
Na voljo samo izbiro za 1st boot device. Za 2nd, 3rd, 4rditd nimam nič(nobenega okenčka) da izberem.
Tako lahko za 1st boot device nastavim SSD za pod 2nd pa nimam možnosti izbrati HDDja in naprimer 3rd DVD Rom.
Ve kdo mogoče zakaj?
Imam pa pod Hard Drive BBS Priorities možnost da pod 1st nastavim SSD in pod 2nd HDD.
Prilagam fotke:
Pač v BIOSU kjer nastavljaš/izbiraš BOOT Option:
1st boot device
2nd boot device
3rd boot device
4rd boot device itd.
Na voljo samo izbiro za 1st boot device. Za 2nd, 3rd, 4rditd nimam nič(nobenega okenčka) da izberem.
Tako lahko za 1st boot device nastavim SSD za pod 2nd pa nimam možnosti izbrati HDDja in naprimer 3rd DVD Rom.
Ve kdo mogoče zakaj?
Imam pa pod Hard Drive BBS Priorities možnost da pod 1st nastavim SSD in pod 2nd HDD.
Prilagam fotke:
i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb
RTX 4070ti
32Gb
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: miraldi ()

BorutK-73 ::
Je normalno za bios. Prej si nastavljal vse boot naprave v enem meniju, zdaj imaš boot meni posebej za diske.
Si zagnal "windows experience advisor"? (ki ti oceni računalnik)
Ti izklopi/vklopi aplikacije ki so potrebne ali ne za ssd.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BorutK-73 ()

Je normalno za bios. Prej si nastavljal vse boot naprave v enem meniju, zdaj imaš boot meni posebej za diske.
Windows experience advisor kako pa zaženem/najdem to?
Kaj to misliš tiste točke pri indeks izkušnje uporabe, ko ti oceni PC?
i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb
RTX 4070ti
32Gb

Windows experience index za windows 8/.1/.1: http://www.myfavoritegadgets.info/tipst...
Jaz uporabljam Window 7 x64
i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb
RTX 4070ti
32Gb

Windows experience advisor kako pa zaženem/najdem to?
Kaj to misliš tiste točke pri indeks izkušnje uporabe, ko ti oceni PC?
Jap to je to. desni klik na "moj račuanlnik", klik na lastnosti.

Pognal sem Crystal Disk Mark in dobil retultat:
SSD Crucial M500:
Read: 269MB
Write: 114MB
HDD Samsung Spinpoint F3:
Read: 139MB
Write: 140MB
Nisem preveč zadovoljen z rezultatom. SPloh pa mi ni jasno kako ima lahko HDD boljši WRITE rezultat kot SSD?
SSD Crucial M500:
Nisem preveč zadovoljen z rezultatom. SPloh pa mi ni jasno kako ima lahko HDD boljši WRITE rezultat kot SSD?
i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb
RTX 4070ti
32Gb

še enkrat zaženi, pa ne brkljaj po kompu ko laufa test, če je slučajno kakšne torrente downloadalo alpakej?
sm na hitro pognal test, in meni na M500 120Gb disku kaže takole
sm na hitro pognal test, in meni na M500 120Gb disku kaže takole
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: radmannsdorf ()

SSD Crucial M500:
Si priklopil na SATA3? Pri tebi sta dva bela priklopa.

CrystalDiskInfo ti pokaže če ti dela TRIM
http://crystalmark.info/?lang=en
ČE imaš Samsungov ssd, ti njihov program Magician pokaže vse kar je priporočeno da je on ali off za ssd.
http://crystalmark.info/?lang=en
ČE imaš Samsungov ssd, ti njihov program Magician pokaže vse kar je priporočeno da je on ali off za ssd.
Zgodovina sprememb…

iloveboobz ::
SSD Crucial M500:
Zdaj pa primerjaj random read in write (hitrosti, ki dejansko štejejo pri teh pogonih) in poročaj kako si nezadovoljen :)

iloveboobz je izjavil:
SSD Crucial M500:
Zdaj pa primerjaj random read in write (hitrosti, ki dejansko štejejo pri teh pogonih) in poročaj kako si nezadovoljen :)
Hja po tem, ko je radmannsdorf objavil rezultat speed testa ISTEGA SSDja nisem bil zadovoljen z rezultatom.
No nakoncu je bil kriv slab stik SATA konektorja v SSD.
Sedaj imam konkretno boljši rezultat

Glede same odzivnosti PCja z SSDjem imam sedaj občutek kakor, da sem kupil novega

i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb
RTX 4070ti
32Gb

iloveboobz je izjavil:
SSD Crucial M500:
Hja po tem, ko je radmannsdorf objavil rezultat speed testa ISTEGA SSDja nisem bil zadovoljen z rezultatom.
No nakoncu je bil kriv slab stik SATA konektorja v SSD.
Sedaj imam konkretno boljši rezultat
Glede same odzivnosti PCja z SSDjem imam sedaj občutek kakor, da sem kupil novegaSeka ga!
To je prava hitrost. Welcome to the SSD club.

Zgodovina sprememb…

Glede same odzivnosti PCja z SSDjem imam sedaj občutek kakor, da sem kupil novega :)) Seka ga!
Just #ssdmasterrace things

evo še nekaj novega za spremembo. http://www.thessdreview.com/our-reviews...

djabi ::
Čw bi zdaj kupovali SSD, katerega bi vi kupili?
Crucial M500 128 GB se prodaja za 63, večji 240 GB-ni bratec pa za cca. 100 evrov.
Se splača zraven dat tistih 35-40 evrov, ali pa je dovolj že 128 GB?
Za nekaj evrov več od M500 128 GB se dobi INTENSO Top 128GB SSD, ki pa ima po podatkih sodeč dosti hitrejše branje/pisanje. Če je to res ali ne, ne vem.
Na SSD-ju bi bil sistem + programi, ter seveda aktualni dokumenti, ki se po tistem, ko jih dokončam, prekopiram/premaknem na navadni disk (za arhiviranje).
Crucial M500 128 GB se prodaja za 63, večji 240 GB-ni bratec pa za cca. 100 evrov.
Za nekaj evrov več od M500 128 GB se dobi INTENSO Top 128GB SSD, ki pa ima po podatkih sodeč dosti hitrejše branje/pisanje. Če je to res ali ne, ne vem.
Na SSD-ju bi bil sistem + programi, ter seveda aktualni dokumenti, ki se po tistem, ko jih dokončam, prekopiram/premaknem na navadni disk (za arhiviranje).

m500 120 gb ima 111 gb prostora uporabnega, wind8.1 recimo zasedejo 15gb, torej 95 imaš potem za programe in si izračunaj če bo to dovolj, praktično je brezveze 240, če nikoli ne boš rabil več kot 120 ponuja ... za igre pa je že skoraj nuja 240 gb

axee ::
Jaz sem par let brez problema preživel na 128GB SSD-ju, pa imam ogromno programov itd. Na 256GB sem se prestavil samo zato, ker sem prestavljal na SSD Lightroom knjižnice in podobno.

Jaz sem vzel M500 120Gb, pa imam gor Win 8.1(18Gb), Program files + igre(30Gb) Polovico ssd-ja je še praznega(55Gb).
Dejansko se bolj splača 240Gb vzet, ampak če ga rabiš. Jaz sem se odločil rajši za cenejšo varijanto, ko bodo pa cene večjih kapacitet padle, bom pa še HDD zamenjal s pol tera ssd-jem.
Ima pa 240Gb verzija uradno večji write, 250Mb/s, nakar ima 120Gb verzija 130Mb/s write. Branje imata oba 500Mb/s.
120Gb cena za 1Gb=0,52EUR
240Gb cena za 1Gb=0,41EUR
Dejansko se bolj splača 240Gb vzet, ampak če ga rabiš. Jaz sem se odločil rajši za cenejšo varijanto, ko bodo pa cene večjih kapacitet padle, bom pa še HDD zamenjal s pol tera ssd-jem.
Ima pa 240Gb verzija uradno večji write, 250Mb/s, nakar ima 120Gb verzija 130Mb/s write. Branje imata oba 500Mb/s.
120Gb cena za 1Gb=0,52EUR
240Gb cena za 1Gb=0,41EUR
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: radmannsdorf ()

še to bi poudaril, da če se gre za prenosnik oziroma računalnik samo s SSD-jem potem nujno 240 glede na cene sedaj

stran od intensota, ker je noter phison krmilnik (ne pretirano dobri krmilniki). Sicer pa, sekvenčne hitrosti (sploh write) niso tolk bistvenega pomena kot random.
Tako da ja, vzami m500 240GB, ker je trenutno top buy.

Jaz sem vzel 240 GB pri Top Solutions. Plačal z bančnim nakazilom, doma je bil pa v dveh dneh. Nemci bolj ali manj ne pridejo v poštev, Amazon je malce cenejši, ampak ima 5 € poštnine pa pač dlje traja, da dobiš. Ker sem samo prenesel sistem imam 146 GB od 223 GB frej, programje pa še na klasičnem disku. Bo pa verjetno poleti prišlo do premika (kot sem že govoril, SolidWorks, Matlab, Abaqus), zdej al na frišnem sistemu al na temle bomo pa še videli :)

Invictus ::
Sam imam mSATA + navaden disk. Škoda samo da je SSD star 2 leti in prekleto majhen (64 GB).
Zakon ...
Zakon ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x

djabi ::
Najlepša hvala vsem za odgovore. Zdaj moram samo še pretehtat finance, če bi se slučajno izšlo za 240 GB.

jap, cene so se zdaj kr ustalile..
Verjetno do naslednga dieshrinka (16/15nm) ali pa prihoda TLCja v mainstream pogone (poleg samsunga) verjetno cene nebodo preveč drastično padale.
Verjetno do naslednga dieshrinka (16/15nm) ali pa prihoda TLCja v mainstream pogone (poleg samsunga) verjetno cene nebodo preveč drastično padale.

Kaj pa M.2, da ostane prostor za še en disk? Cena ni nekaj visoka, ima kdo?
A je to laptop? Če imaš stacionarca ne vidim razloga, zakaj ne bi ostal kar na SATA, pogoni sami so ponavadi cenejši. Je pa M.2 že na PCIe standardu če se ne motim, torej ima sekvenčne prenose lahko malce višje. Ampak ja, to ni tako bistveno, SSD še na SATA2 deluje fenomenalno.

Dr_M ::
Ce pogledas cruciale sata in m.2, je razlika v ceni mogoce 5%, max 10%, tako na oko. Pac odvisno od kapacitete. Tko da je tezko stet v plus ali minus razkiko v ceni.

Egidij88 ::
Kaj pa M.2, da ostane prostor za še en disk? Cena ni nekaj visoka, ima kdo?
A je to laptop? Če imaš stacionarca ne vidim razloga, zakaj ne bi ostal kar na SATA, pogoni sami so ponavadi cenejši. Je pa M.2 že na PCIe standardu če se ne motim, torej ima sekvenčne prenose lahko malce višje. Ampak ja, to ni tako bistveno, SSD še na SATA2 deluje fenomenalno.
Tako ja, v primeru da ga lahko počiš v laptop. V glavnem je zadeva zanesljiva kot običajen disk, ni nek jajc?
klikenzie
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Egidij88 ()

Ce pogledas cruciale sata in m.2, je razlika v ceni mogoce 5%, max 10%, tako na oko. Pac odvisno od kapacitete. Tko da je tezko stet v plus ali minus razkiko v ceni.
Glede na njegov link 30 %.
Če imaš M.2 slot na desktop matični pomojem ni razloga, da bi uporabil M.2 namesto SATA pogona. V laptopu je pa zgodba drugačna, sploh če nima optične enote (namesto katere bi lahko vgradil disk) oz. jo uporabljaš.

Dr_M ::
A to na njihovi strani? Oni imajo precej zaslojene cene, retail razlike so precej majhne. Pri 240GB je okoli 8e.