Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

iloveboobz ::
Za to obstaja dober razlog.
Ko bereš samo po en sektor naenkrat, si omejeno na hitrost enga die-a (oz plane-a). Ko pa zapisuješ po en sektor, se pa ti lahko pokeširajo v dram in dumpajo šele takrat, ko jih je dovolj za optimalen zapise čez vse kanale. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj so bili prvi ssdji tako počasni -- odsotnost drama.
Tko nekako na grobo
Ko bereš samo po en sektor naenkrat, si omejeno na hitrost enga die-a (oz plane-a). Ko pa zapisuješ po en sektor, se pa ti lahko pokeširajo v dram in dumpajo šele takrat, ko jih je dovolj za optimalen zapise čez vse kanale. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj so bili prvi ssdji tako počasni -- odsotnost drama.
Tko nekako na grobo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

PrimozR ::
iloveboobz je izjavil:
Inštaliraš nanovo sistem in ni nobenih težav :)
Ker nisem neumen da bi stran vrgel popolnoma delujoč sistem tegas eveda ne bom naredil.
Torej?

Sam kar Googlam nihče ne potrdi, a zadeva nardi 4k alignment al ne... Sem si pobral trial true image, da vidim, če zadeva vseeno funkcionira, sicer pa sprobam s clonezillo in poročam.

sj lahko še vedno narediš manualn alignment...
BTW; kater sistem sploh kloniraš ?
BTW; kater sistem sploh kloniraš ?
Zgodovina sprememb…

7ko x64. Dokler dela, dela (maja bo inštalacija stara 4 leta), zaenkrat dela še dobro, v vsakem primeru pa čakam, da Win8 dobi ta nov start meni, takrat se začnem pogovarjati o frišni inštalaciji.
Trial mode Acronisa ne podpira kloniranja ;)

Win7 partricija je tako že alignana negleda na to al si inštaliral na hdd al pa ssd :)

BorutK-73 ::
7ko x64. Dokler dela, dela (maja bo inštalacija stara 4 leta), zaenkrat dela še dobro, v vsakem primeru pa čakam, da Win8 dobi ta nov start meni, takrat se začnem pogovarjati o frišni inštalaciji.
Lahko probaš naredit acronisov boot cd in kopiraš sliko starega diska na ssd.

Dosedanja kalvarija:
Začel sem s Clonezillo. Ko zbootaš s frišnim SSD-jem v kompu ne moreš narediti skoraj ničesar. Lahko sicer kopiraš cel disk, ampak v tem ni koristi, ker je star disk (z vsemi particijami) večji od SSD-ja. Lahko kloniraš po particijah. Pa ne moreš, ker na SSD-ju nimaš pripravljenih particij, kamor bi kopiral. Lahko narediš sliko samo par particij, ki jo potem restoraš na SSD-ju. Naka sine, se je clonezilla iz neznanega razloga pokakala (sem mislim da ker sem za cilj dal NTFS disk, pa to očitno ni to). Vmes je bil še en reboot, ker mu ni bil všeč pri pripravljen liveUSB ključ. Pomembna opomba tukaj je, da trenutno kišta potrebuje skoraj 10 minut, preden postane uporabna (da se naloži vse, kar se ima za naložiti).
Okej, nov poizkus, seveda z rebootom - naredil sem win install ključek, da bi pognal inštalacijo na SSD-ju, ki bi ustvarila particije. Naredim, rebootam kišto, da naredim nazaj USB ključek s clonezillo (pri roki imam samo enega, ki deluje z bootanjem, se mi ni dalo v avto po drugega, ker bo to itak treba narediti samo enkrat, yeah right), končno pridem tja, hočem skopirati boot particijo... No go. Ker sem imel priklopljene vse diske, torej je začel delati le dodatno inštalacijo na drugem disku. Itak spet reboot, da naredim win ključek, vmes je začel bootat še navaden disk, kjer sem ga ubil in, ko sem večerjal, fasal startup repair (in izgubil nekih 10 minut, preden sem se spomnil da lahko enostavno rebootam kišto in se mu izognem). Trenutno se počasi finišira pripravljanje win USB ključka, da začnem inštalacijo, ko bo priključen samo SSD. Itak imam pa očitno najpočasnejši USB ključek na svetu.
Tole zaenkrat počenjam že 3h, naredil pa nisem še popolnoma nič. -_-
Začel sem s Clonezillo. Ko zbootaš s frišnim SSD-jem v kompu ne moreš narediti skoraj ničesar. Lahko sicer kopiraš cel disk, ampak v tem ni koristi, ker je star disk (z vsemi particijami) večji od SSD-ja. Lahko kloniraš po particijah. Pa ne moreš, ker na SSD-ju nimaš pripravljenih particij, kamor bi kopiral. Lahko narediš sliko samo par particij, ki jo potem restoraš na SSD-ju. Naka sine, se je clonezilla iz neznanega razloga pokakala (sem mislim da ker sem za cilj dal NTFS disk, pa to očitno ni to). Vmes je bil še en reboot, ker mu ni bil všeč pri pripravljen liveUSB ključ. Pomembna opomba tukaj je, da trenutno kišta potrebuje skoraj 10 minut, preden postane uporabna (da se naloži vse, kar se ima za naložiti).
Okej, nov poizkus, seveda z rebootom - naredil sem win install ključek, da bi pognal inštalacijo na SSD-ju, ki bi ustvarila particije. Naredim, rebootam kišto, da naredim nazaj USB ključek s clonezillo (pri roki imam samo enega, ki deluje z bootanjem, se mi ni dalo v avto po drugega, ker bo to itak treba narediti samo enkrat, yeah right), končno pridem tja, hočem skopirati boot particijo... No go. Ker sem imel priklopljene vse diske, torej je začel delati le dodatno inštalacijo na drugem disku. Itak spet reboot, da naredim win ključek, vmes je začel bootat še navaden disk, kjer sem ga ubil in, ko sem večerjal, fasal startup repair (in izgubil nekih 10 minut, preden sem se spomnil da lahko enostavno rebootam kišto in se mu izognem). Trenutno se počasi finišira pripravljanje win USB ključka, da začnem inštalacijo, ko bo priključen samo SSD. Itak imam pa očitno najpočasnejši USB ključek na svetu.
Tole zaenkrat počenjam že 3h, naredil pa nisem še popolnoma nič. -_-

V 3h urah (še prej, če si vsaj malo organiziran) bi mel frišno postavljen sistem, pripravljen za delo.
Just sayin'
Just sayin'

Zgodovina sprememb…

KuntaKinte ::
jaz nisem mel nobenega problema z Paragon Migrate OS to SSD,v pol ure je bilo vse fertik

s6c-gEL ::
Začel sem s Clonezillo. Ko zbootaš s frišnim SSD-jem v kompu ne moreš narediti skoraj ničesar. Lahko sicer kopiraš cel disk, ampak v tem ni koristi, ker je star disk (z vsemi particijami) večji od SSD-ja. Lahko kloniraš po particijah. Pa ne moreš, ker na SSD-ju nimaš pripravljenih particij, kamor bi kopiral.
Sam uporabljam MiniTool Partition Wizard, lahko skopiraš iz hdd na ssd, kjer nimaš ustvarjene nobene particije.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: s6c-gEL ()

Enron x86 ::
Če kdo kupuje SSD: danes bo ob 14:00 Blitzangebot za Samsung MZ-7TE250BW Serie 840 EVO Basic interne SSD (6,3 cm (2,5 Zoll), 250GB, 512MB Cache, SATA III) metallic silber na nemškem Amazonu. Se splača pogledat, mogoče bo dobra cena.
Lp
Lp
Core i5-4690K@4.7| ASUS MAXIMUS VII HERO| 16 GB Corsair LP DDR3 1866 MHz|
ASUS 970 STRIX| SB Z OEM| Samsung 840 EVO 250 GB|
Seagate 2 TB| EVGA SuperNOVA G2 750 W| Fractal Define R4
ASUS 970 STRIX| SB Z OEM| Samsung 840 EVO 250 GB|
Seagate 2 TB| EVGA SuperNOVA G2 750 W| Fractal Define R4

matyglaz ::
Ali se splača kupit tale SSD disk? Na njega bi namestiu windows 7 in nekatere programe? Ali naj rajši uzamem kakšen drugi disk?
Disk je pa tale-http://www.mimovrste.com/diski/intel-25...
Disk je pa tale-http://www.mimovrste.com/diski/intel-25...

Dami ::
Kaj pa je narobe z Intelovim diskom?
S tem konkretnim samo to, da uporablja sandforce. Se ne splača, ker imaš boljše in cenejše alternative. Če že hočeš intela, potem je tu nova 730 serija.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

ST-777 ::
Glede na to, da imam 2 x-25m iz leta 2009, vem da dela SSDje, za diske pa nevem.Vsaj veliki Amazon bi lahko v oglasu opustil oznako Intel HDD, saj je to SSD. http://www.amazon.com/Intel-HDD-SSDSC2B...

iloveboobz je izjavil:
V 3h urah (še prej, če si vsaj malo organiziran) bi mel frišno postavljen sistem, pripravljen za delo.
Just sayin'![]()
Če je tebi bare OS z driverji in updejti pripravljen za delo, super. Pa niti pod razno ne mislim delati clean installa, dokler ni proper start menija v Win8.x (zdaj ko je obljubljen seveda).
Progress report, po kopiranju se zadeva ni zbudila, manjkal je bootmgr. Fix mbr, boot records, bla bla ni pomagal. Ponovna 'inštalacija' na SSD in kloniranje le sistemske particije s Clonezillo sta zadevo zbootala, a se obesi na preparing desktop. Svetovali so mi Acronisa, ki sem si ga zrihtal, a še nisem sprobal.
Clonezilla torej bolj kot ne ne deluje :)

Bare sistem (takšen pripravljen za Office, internet, video) imam postavljen v slabi uri, mogoče malo več, če je počasn sistem.
Moje kište, ki so pa še nabasane z razvojnimi orodnji in drugim junkom pa postavim v manj kot popoldnevu.
Manj kompliciraš, hitreje gre :)
PS:
Start8 oz. StartIsBack je čisto spodoben start meni, ki je razn malo flat izgleda identičen tistemu iz Win7 :)
Moje kište, ki so pa še nabasane z razvojnimi orodnji in drugim junkom pa postavim v manj kot popoldnevu.
Manj kompliciraš, hitreje gre :)
PS:
Start8 oz. StartIsBack je čisto spodoben start meni, ki je razn malo flat izgleda identičen tistemu iz Win7 :)
Zgodovina sprememb…

Svetovali so mi Acronisa, ki sem si ga zrihtal, a še nisem sprobal. Clonezilla torej bolj kot ne ne deluje :)Ko sem kupil SSD Samsung 830, so imeli opcijo za nekaj evrov več polno delujoči Norton Ghost. Klon cca 25 GB particije je z Ghostom trajal okoli 15 minut in jo imam za rezervo. Obnove particije na formatiranem SSD-ju še nisem naredil, ampak če upoštevam izkušnje od HDD-ja ni kaj dosti dlje kot 15 minut. Priporočam Norton Ghost.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ST-777 ()

Ma na splošno se po internetu Norton karkoli vse prej kot hvali ;)
hojnikb vem da je ful enih alternativ za start meni. Sam sej bo hmal proper. Pa pač, zapiču sem se v restore, zdej je pa itak ratal personal, ne bo zmagu računalnik. I will prevail!!
Pa če ne druzga se vsaj mal ve, kaj deluje in kaj ne, če bo kdo drug počel kaj podobnega.
hojnikb vem da je ful enih alternativ za start meni. Sam sej bo hmal proper. Pa pač, zapiču sem se v restore, zdej je pa itak ratal personal, ne bo zmagu računalnik. I will prevail!!
Pa če ne druzga se vsaj mal ve, kaj deluje in kaj ne, če bo kdo drug počel kaj podobnega.

hahaha, epic

Te čistt razumem. Tut sam bi silo takoj na restore, sam kaj ko mi izkušnje pravijo, da je najlažje in (ponavad) najhitreje naredit kr fresh install.

Ma na splošno se po internetu Norton karkoli vse prej kot hvali ;)Z Norton Ghost imam dobre izkušnje. Enkrat prej sem preizkusil Paragonov backup & recovery, pa ni deloval. Sedaj je na spletu Paragon Backup & Recovery 2014 Free, morda je boljši kot prejšnja verzija. http://www.paragon-software.com/home/br...

Dr_M ::
iloveboobz je izjavil:
hahaha, epic
Te čistt razumem. Tut sam bi silo takoj na restore, sam kaj ko mi izkušnje pravijo, da je najlažje in (ponavad) najhitreje naredit kr fresh install.
Jest sm tudi enkrat hotel klonirat, ampak iz vecjega na manjsi SSD. Sem po enih 2 urah obupal in naredil fresh install. Ce bi vedu na zacetku, kaksno sranje je kloniranje, sploh nebi razmisljal o tem.
Ampak ja, clovk je ucasih prevec trmast

Ma sej mene zajebava boot sektor al neki, sem sprobal še MiniTool Part. Manager pa reče da ni boot diska. Boot priority je taprav. Probam še z Acronisom, pol pa Win8.1. Bom že preživu teh par mescev -_-
One word: Acronis.
One word: Acronis.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()

V 2.5” SSD spraviti kar 4 TB, ni bila lahka naloga.
http://www.sandisk.com/enterprise/sas-s...
http://www.sandisk.com/enterprise/sas-s...

Zakaj ?
256GB package (16x128Gbit)po 16, torej kamot spraviš na en PCB.
Edino najdet kontroler, ko adressa tolk flasha...
256GB package (16x128Gbit)po 16, torej kamot spraviš na en PCB.
Edino najdet kontroler, ko adressa tolk flasha...
Zgodovina sprememb…

FlyingBee ::
1tb za 100 EUR pa je stvar rešena, enkrat verjetno bo to doseženo, upam da čim prej ker ko enkrat greš na SSD ni več poti nazaj

15nm/256Gbit die bi že lahko prinesel tako ceno...
Zgodovina sprememb…

Sej veste kako gre to... Ko bo 1TB 100e, bo ze sam OS hotel 100GB zase, igre po 100GB+, pa smo tam nekje, kot sedaj z 256GB.

brez skrbi... 100EUR/1TB ssdji bodo tu prej kot si misliš :)
Zgodovina sprememb…

bolj 3 leta tops :)
Flash je že ~0.2€/GB v poceni napravah...
Flash je že ~0.2€/GB v poceni napravah...
Zgodovina sprememb…

Ce bo kaj M500 like, bo mogoce res cez 3 leta, ampak do takrat bo tudi tisto, kar sem prej napisal.
Igre se s svetlobno hitrostjo priblizujejo proti 100GB.
Ce pa slucajno ne igras iger, si pa ze zdavnaj zmagal pri SSDjih (M500 pa to :)
Igre se s svetlobno hitrostjo priblizujejo proti 100GB.
Ce pa slucajno ne igras iger, si pa ze zdavnaj zmagal pri SSDjih (M500 pa to :)

igre še neki cajta nebodo 100GB... Itk pri 50GB igrah je od tega 40GB nekompresiranega videa >:)
Če bo 1TB/100€ čez 3 leta (ali prej) bo kr kul.
Vsekakor je to feasable, ker 15/16nm flash je pred vrati, pravtako TLC pogoni (izven samsunga):
Dozorjen 15/16nm proces pri TLC/256Gbit absolutno lahko prinese tako poceni pogone.
Če bo 1TB/100€ čez 3 leta (ali prej) bo kr kul.
Vsekakor je to feasable, ker 15/16nm flash je pred vrati, pravtako TLC pogoni (izven samsunga):
Dozorjen 15/16nm proces pri TLC/256Gbit absolutno lahko prinese tako poceni pogone.
Zgodovina sprememb…

Ma ravno zdej en dan sem bral o eni 60GB+ igri, ki je tako velika sicer zaradi zvoka, ki je za okoli dobro polovico te kapacitete.
100GB igre bodo veliko prej, kot 1TB SSDji za 100e.
100GB igre bodo veliko prej, kot 1TB SSDji za 100e.

Nebodo :)
Sicer pa... Ripane verzije (seveda kupljena original) :)
Itk se velikost napihuje izkjučno zato, da igra deluje bolj nextgen (CoD ghosts much?)
Sicer pa... Ripane verzije (seveda kupljena original) :)
Itk se velikost napihuje izkjučno zato, da igra deluje bolj nextgen (CoD ghosts much?)
Zgodovina sprememb…

Jest pravim, da bodo.
Sicer je vseeno, zakaj in zaradi cesa bodo tako velike, dejstvo je, da bodo.
Sicer je vseeno, zakaj in zaradi cesa bodo tako velike, dejstvo je, da bodo.

iloveboobz je izjavil:
Glupe igre tipa CoD gotovo..
CoD ne igram, igram pa druge dobre in odlicne AAA igre.
Indine igre res redko igram, ker nimam toliko casa, zato raje posezem po drugih zanimivih igrah.

SuperVeloce ::
Koliko iger pa imate naenkrat na sistemu? Že single player mogoče 2-3 naenkrat igraš, še kakšna zraven, ki je samo multiplayer... saj ne rabi biti pol steama na disku

Hoarderji pač. Treba met vse na disku za tist čas, ko 1 dan ni interneta 

Medtem pa ostali furamo single 120GB brez težav..

Medtem pa ostali furamo single 120GB brez težav..

SuperVeloce je izjavil:
Koliko iger pa imate naenkrat na sistemu? Že single player mogoče 2-3 naenkrat igraš, še kakšna zraven, ki je samo multiplayer... saj ne rabi biti pol steama na disku![]()
Sem imel skoraj celo Steam zbirko inštalirano (100+ iger, večinoma kupljene v humble bundlih oz. v paketih), igral sem jih pa sploh kdaj mogoče 15 :D
Sicer je pa zadnje čase edina, ki jo relativno redno igram, Rise of Nations (pač vsake toliko za dušo).
Dr_M kako to misliš po drugih zanimivh, hočeš reči da indie naslovi niso zanimivi?