Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

Duhec ::
Ko smo že pri SSDjih.
Je kdo zasledil, če se morda v Slo prodaja tudi IDE SSD 2,5"? Da, z ide vnesnikom.
Ali drugače, če ga ni za dobit, kako bi stlačil v nek star prenosnik z ide 2,5" diskom nek ide/sata/mikrosata pretvornik in vanj sata (mikro) ssd ?
Je kdo zasledil, če se morda v Slo prodaja tudi IDE SSD 2,5"? Da, z ide vnesnikom.
Ali drugače, če ga ni za dobit, kako bi stlačil v nek star prenosnik z ide 2,5" diskom nek ide/sata/mikrosata pretvornik in vanj sata (mikro) ssd ?

iloveboobz ::
Spodobega (beri: takega z normalno delujočim krmilnikom) IDE ssdja neboš najdu. Lahko pa nabaviš msata ssd in tale pretvornik
http://www.addonics.com/products/adms25...
http://www.addonics.com/products/adms25...

ST-777 ::
100k prepisov je daljna zgodovina. Pa tehle 72 TB je tudi kar nekaj. Zadeva bo brez problema zdržala 10 do 20 let, odvisno od zahtevnosti uporabe.72 TB je res zelo veliko. Komentar Williama F. ko ocenjuje Crucial M500: "1,000 times shorter life than a normal SSD." pa lahko označimo za smešnega.

Neumne ovce so pač neumne. Zakaj pa mislite, da Samsung ne objavlja tega podatka in navaja le napihnjene številke od turbowrite ? Ker neumne ovce to pokupijo :)

BorutK-73 ::
To je res, ampak če nebi bilo ovc, tudi "mi" nebi kupovali SSD-je po takšnih cenah kot so sedaj
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BorutK-73 ()

Seveda bi jih. SSDji predstavljajo mizern delež vsega flasha, ki se porabi v industriji (think... praktično vsaka digitalna naprava ima flash).. In flash je ponavadi najdražja komponenta v ssdju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

PrimozR ::
Koliko se tega flasha porabi drugje v industriji, koliko pa v SSD-jih? Oz., koliko telefonov, tablic, USB ključkov in podobnih stvari ima v sebi toliko in tako visoko zmogljivih čipov, kot jih imajo SSD-ji?
Telefoni in tablice so nekako še spodobni, kar se tiče kvalitete flasha, vsaj dražji modeli. Pri cenejših modelih (tudi pri Nexus 7 1. generacije recimo) je pa glavni problem izredno počasen eMMC, ki verjetno tudi flash čipov ne uporablja pretirano kvalitetnih.
Telefoni in tablice so nekako še spodobni, kar se tiče kvalitete flasha, vsaj dražji modeli. Pri cenejših modelih (tudi pri Nexus 7 1. generacije recimo) je pa glavni problem izredno počasen eMMC, ki verjetno tudi flash čipov ne uporablja pretirano kvalitetnih.

flash je flash (granted, so različne die velikosti in konfiguracije celic).
Razlika je le v tem, kako dobro so prebrani. Boljši bini grejo v SSDje, slabši pa v ostale naprave. DIE kot tak je pa pri vseh enak. Razlika je le potem pakiranje in kak interface je gor prpopan (async, sync, toggle ddr).
Če si mislil, da proizvajajo posebaj flash za tvoj ssd, se motiš :)
tl;dr
SSDji so poceni zaradi poceni naprav, ne toliko zaradi (čeprav je to tudi faktor) "masovne" prodaje.
Pa še nekaj...
Omejajoč faktor hitrosti pri počasnih napravah (telefon, kartice, etc) je največkrat kontroler, ne sam flash. To tudi drži pri ssdjih (vsaj kar se tiče read hitrosti).
Razlika je le v tem, kako dobro so prebrani. Boljši bini grejo v SSDje, slabši pa v ostale naprave. DIE kot tak je pa pri vseh enak. Razlika je le potem pakiranje in kak interface je gor prpopan (async, sync, toggle ddr).
Če si mislil, da proizvajajo posebaj flash za tvoj ssd, se motiš :)
tl;dr
SSDji so poceni zaradi poceni naprav, ne toliko zaradi (čeprav je to tudi faktor) "masovne" prodaje.
Pa še nekaj...
Omejajoč faktor hitrosti pri počasnih napravah (telefon, kartice, etc) je največkrat kontroler, ne sam flash. To tudi drži pri ssdjih (vsaj kar se tiče read hitrosti).
Zgodovina sprememb…

'so različne die velikosti in konfiguracije celic' in 'DIE kot tak je pa pri vseh enak' nekako ne gre skupaj.
Pa nekako so mi zadeve okrog kontrolerja jasne. Ampak na počasen kontroler pač ne boš nalimal najboljšega flasha in obratno.
Pa nekako so mi zadeve okrog kontrolerja jasne. Ampak na počasen kontroler pač ne boš nalimal najboljšega flasha in obratno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()

You'd be surprised :)
Hint: Crucial V4... Top of the line flash tisti čas in kontroler za v greznico.
Res pa je, da kjučki majo ponavad sranje od flasha in kontrolerja (največkrat 8bit based zadeve z pa KB rama) in tisti tadobri dobijo skoraj vedno kontrolerje iz ssdjov...
In še nekaj pozabljaš, kar je najpomebnejše od vsega dolgovezjenja (ok mea culpa okol die sizeov, jasno so različna, ampak glavnina je danes na 64Gbit, dosti pa tudi na 128Gbit)... Investicije v fabe. Ogormno denarja gre v fab in flash, ki se lahko koristi za vse. Če bi obstajale le niše kot so ssdji, pač nebi vlagal miljard v to. Ampak ker imaš odzadaj ogromno industrijo, ki to rabi (vsi telefoni, tablice, kjučki etc) se to splača, kot stranski efekt pa dobiš na wafer še nekaj čipov, ki jih lahko izkoristiš za highperformance zadeve. Kar pa jasno nebi blo tako, če nebi blo teh poceni naprav.
Tako, da se lahko za takšne pocenitve zahvalimo tem napravam. Prodaja ssdjo še vedno ni _tako_ velika, da bi mela take drastične vplive na ceno. Dejstvo.
Zgodovina sprememb…

BorutK-73 ::
iloveboobz je izjavil:
vsi telefoni, tablice, kjučki etc
A so TV-ji z vgrajenim flashom? Kakšnih 120-200GB bi bilo verjetno dovolj, da ni potrebe po zunanjih diskih.

Nebi vedu, če so kaki taki tvji z tolk flasha, ga je pa gotovo nekaj, da se shrane firmware in programje (sploh če je kak smarttv)

Dr_M more like par MB... Edin pri tehle smart TV-jih je verjetno kaj več.
hojnikb ja, je ja, ampak še vedno je to za dva velikostna reda manj, kot v SSD-jih. Pa Intel recimo zahteva, da se Ultrabooki prodajajo z SSD-ji. Pri spodobnih modelih laptopov je skorajda nemogoče še dobiti model, ki nima vsaj nekih 20 GB caching SSD-ja. Itd.
hojnikb ja, je ja, ampak še vedno je to za dva velikostna reda manj, kot v SSD-jih. Pa Intel recimo zahteva, da se Ultrabooki prodajajo z SSD-ji. Pri spodobnih modelih laptopov je skorajda nemogoče še dobiti model, ki nima vsaj nekih 20 GB caching SSD-ja. Itd.

Dr_M ::
Za moj TV je samo firmware neki cez 600MB.

O_O Srsly?? Pa to je 3x več kot za telefon! Mislm ajd, če je smart TV pol se še nekako preživi to cifro. Če ni...

Hmm, in kdo je reku, da ni potrebe po flash v tvjih :)
Seveda. Ampak ta flash se proizvaja na isti proizvodnji kot flash za tvoj ssd :)
Seveda. Ampak ta flash se proizvaja na isti proizvodnji kot flash za tvoj ssd :)
Zgodovina sprememb…

Hayabusa ::

Dr_M ::
Ni video, samo dodatni meniji.
Sicer fotrov lg ma enako, pa je firmware vec kot pol manjsi (1 leto starejsi model)
Sicer fotrov lg ma enako, pa je firmware vec kot pol manjsi (1 leto starejsi model)

Amadeuss ::
Mene pa zanima kako je s podatki, če kupim SSD pogon? Konkretno, imam trdi disk, ki je razdeljen na tri particije in je pač na eni izmed njih sistem. Rad bi vgradil SSD pogon na način, da bi potem imel sistem nameščen na njem. Se da to kako (enostavno) urediti s kloniranjem sistemske particije na SSD ali to ne bo šlo tako na easy in bom moral na novo namestiti Windowse?

mihor ::
Mene pa zanima kako je s podatki, če kupim SSD pogon? Konkretno, imam trdi disk, ki je razdeljen na tri particije in je pač na eni izmed njih sistem. Rad bi vgradil SSD pogon na način, da bi potem imel sistem nameščen na njem. Se da to kako (enostavno) urediti s kloniranjem sistemske particije na SSD ali to ne bo šlo tako na easy in bom moral na novo namestiti Windowse?
Načeloma ni večjih problemov, če je sistemska particija manjša od prostora na SSD-ju. Obratno pa ni tako simpl. :/

Rad bi vgradil SSD pogon na način, da bi potem imel sistem nameščen na njem. Se da to kako (enostavno) urediti s kloniranjem sistemske particije na SSDSeveda je možno to urediti s kloniranjem sistemske particije na SSD, vendar takšno kloniranje odsvetujem. Na netu je bilo postavljeno podobno vprašanje:
"I've heard that it's bad to clone an OS and put it onto an SSD because then it isn't maximized for performance on an SSD like if you do a clean install If I upgrade to an SSD is it the exact same thing if I clone my OS vs. running a clean W7 install? Will I lose performance with a clone? Is a clean install on SSD better? "
"I would advise against cloning to an SSD because as you said, it's not at all optimized. Windows will most likely treat it like a platter drive. If you clone to the SSD you risk not only losing performance, but causing damage that can only be repaired by securely erasing the drive. Just install Windows to the drive as normal"
http://www.tomshardware.co.uk/forum/284...

Amadeuss ::
Hvala za odgovore ;) Sej načeloma ni problem nameščat na novo Windowsov, samo imam Office na sistemski particiji pa moram potem še to ponovno namestiti, da ne omenjam, da mi potem zje*e register in že vidim, da bom imel težave s programi ter igrami, ki jih imam inštalirane pa jih moral polovico na novo naložit

bosmla ::
Sem za test kloniral WinXP iz HDD na SDD (Samsung - in njihovo orodje za kloniranje). Rezultat je bil presenetljivo dober in racunalnik se kar obratuje ze cca 6 mesecev.

XP je izjema, ker tako ali tako ni bil nikol naret za SSDje...
Čeprav osebno nebi _nikol_ gnal xpjev na ssdju
Čeprav osebno nebi _nikol_ gnal xpjev na ssdju

antonhac ::
Notebook Dell Inspirion 1545. Ali Crucial M500 240 GB za 110e, ali Samsung 840 EVO 250 GB za 150e.
Važno mi je zanesljivo delovaje in življenjska doba bolj kot 40e
Hvala!
Važno mi je zanesljivo delovaje in življenjska doba bolj kot 40e
Hvala!

@antonhac, oba SSD-ja sta dobra, pred nakupom preberi komentarje.
Crucial M500 240 GB .... 83% (158) *****
Crucial M500 240 GB .... 7% (13) *
http://www.newegg.com/Product/Product.a...
Samsung 840 EVO 250 GB .... 81% (656) *****
Samsung 840 EVO 250 GB .... 4% (36) *
Crucial M500 240 GB .... 83% (158) *****
Crucial M500 240 GB .... 7% (13) *
Samsung 840 EVO 250 GB .... 81% (656) *****
Samsung 840 EVO 250 GB .... 4% (36) *

Hvala obema!
@ST-777
Iz komentarjev ne morem razbrati kaj je večinski (glavni) vzrok nezadovoljstva pri enem ali pri drugem. Procentualno si pa bolj ne bi mogla biti podobna.
Keterga konkretno predlagaš?
@ST-777
Iz komentarjev ne morem razbrati kaj je večinski (glavni) vzrok nezadovoljstva pri enem ali pri drugem. Procentualno si pa bolj ne bi mogla biti podobna.
Keterga konkretno predlagaš?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: antonhac ()

m500, ker je cenejši..
za 40€ samsung ne ponuja ničesar takega, da bi blo vredno več razkirat..
za 40€ samsung ne ponuja ničesar takega, da bi blo vredno več razkirat..
Zgodovina sprememb…

@antonhac, uporabljam Samsung 830 120 GB in sem z njim zelo zadovoljen, če bi kupoval večji SSD, bi ponovno izbral Samsunga.

@SuperVeloce, Samsung SSD 840 EVO Series 250GB za 138 € se mi zdi ugodna cena. http://www.electronic4you.si/samsung-ss...

Hvala vsem.
Ker nisem ravno mojster in navadno nimam srečne roke sem pri izbiri toliko bolj previden.
Za Cruical M500 sem na njihovi strani našel podatek, da je 100% kompatibilen z mojim modelom notebooka.
Za Samsunga 840 pa je kar nekaj uporabnikov napisalo, da je imelo problem pri namestitvi v ta model natebooka http://www.tomshardware.co.uk/forum/295....
Ker nisem ravno mojster in navadno nimam srečne roke sem pri izbiri toliko bolj previden.
Za Cruical M500 sem na njihovi strani našel podatek, da je 100% kompatibilen z mojim modelom notebooka.
Za Samsunga 840 pa je kar nekaj uporabnikov napisalo, da je imelo problem pri namestitvi v ta model natebooka http://www.tomshardware.co.uk/forum/295....
Zgodovina sprememb…
- spremenil: antonhac ()

mitja73 ::
iloveboobz je izjavil:
nep..
http://www.topsolutions.si/SSD_480GB_2_...
mislil sem Samsunga in da je iz zaloge.

zakaj bi vzel samsunga, če je m500 50€ cenej ?!
evo zaloga..
http://www.vsezadom.si/racunalnistvo/ra...
evo zaloga..
http://www.vsezadom.si/racunalnistvo/ra...
Zgodovina sprememb…

mitja73 ::
iloveboobz je izjavil:
Enostavno zato ker mi je Samsung bolj všeč.( eni majo radi blondinke, eni pa rdečke .... )

Hayabusa ::
Pusti šibke na duši, a ne veš da je Samsung the_best ?
Kar poglej kaj so naredili iz svojih android telefonov
.
Cene konkretno padajo, sploh veliki modeli; 480 Gb za 201 eur v Slo
.
Kar poglej kaj so naredili iz svojih android telefonov

Cene konkretno padajo, sploh veliki modeli; 480 Gb za 201 eur v Slo

iloveboobz je izjavil:
Enostavno zato ker mi je Samsung bolj všeč.( eni majo radi blondinke, eni pa rdečke .... )
No potem pa daj 50€ več za praktično isto stvar (m500 ni nič počasnejši v real life), če tako rad padaš na znamke.
Aja pa za bonus dobiš 3x slabši flash :)
Pusti šibke na duši, a ne veš da je Samsung the_best ?
Kar poglej kaj so naredili iz svojih android telefonov.
Cene konkretno padajo, sploh veliki modeli; 480 Gb za 201 eur v Slo.
180€ DE

Zgodovina sprememb…