» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
262 / 507
»»

LuiIII ::

m500 ima 72TB specificiranih. Verjetno je to samo za garancijo ker to pomeni slabih 100 prepisov kar pa je seveda zelo malo glede na to, da imajo MLC SSD-ji življensko dobo tam okoli 3000 prepisov. Prej bi rekel da je življenska doba 960GB m500 tam okoli 3PB. Skratka več ko zadosti za 5 let uporabe.

sjenes ::

DAN!

Odločam se za nakup ssd diska za svoj prenosni računalnik, vgradil bi ga namesto dvd-ja, sata3 priklop, uporabljam
ga za domačo uporabo, internet, seminarske, filmi, torrenti, slike, včasih kakšna obdelava domačih slikic!
Na tem disku bi imel programe, operacijski sistem, disk ki pa je že vgrajen v prenosnik pa za shranjevanje večjih datotek!

Imam prenosnik Toshibo Satelite in se po pregledu foruma odločam za naslednje diske:

1. Samsung 840 MLC PRO Basic 128 GB, SATA III
2. Samsung 840 EVO 120 GB, SATA III
3. Toshiba Q Series 128 GB, SATAIII

ALI PREDLAGATE KAKŠNEGA DRUGEGA!??

Že v naprej se vam zahvaljujem!

Lp, Simon

darkolord ::

Po pregledu katerega foruma?

OZZY ::

Od teh treh bi vzel toshibo q-pro..cenej kot samsung pro.
Go with the flow.

iloveboobz ::

M500.. dobis 240gb za tak denar

asm ::

LuiIII je izjavil:

m500 ima 72TB specificiranih

Kje se najde te podatke? Sem iskal ampak nisem našel. Konkretno me zanima za 840evo.

Za evo ni tega podatka..

mancini ::

Da si vgradim SSD v Acera V3 772g potrebujem nosilec

mi lahko kdo da kak link do le tega, da vidim kako to zgleda

kupi msata in neboš rabo nosilca..

mancini ::

nekje tukaj na forumu sem videl link do nosilca, pa ga več ne najdem

Larus ::

Oj,
a je kdo že imel prste na Intel 730 SSDju? Pri nas jih še ni videt.

Spock83 ::

Saj bo šele čez par dni na trgu.

Sj maš review na anandu..

FlyingBee ::

iloveboobz je izjavil:

Sj maš review na anandu..

torej odgovor, ja, imel je Anand ali eden od njegovih sodelavcev

Nwm zakaj bi sploh vzel 730ko, glede na to kaj ponuja (oz ne ponuja) za to ceno..

Duhec ::

asm je izjavil:

LuiIII je izjavil:

m500 ima 72TB specificiranih

Kje se najde te podatke? Sem iskal ampak nisem našel. Konkretno me zanima za 840evo.

http://hexus.net/tech/reviews/storage/5...
V tabeli glej Endurance (TBW).

Torej enako kot m500..

Duhec ::

LuiIII je izjavil:

m500 ima 72TB specificiranih. Verjetno je to samo za garancijo ker to pomeni slabih 100 prepisov kar pa je seveda zelo malo glede na to, da imajo MLC SSD-ji življensko dobo tam okoli 3000 prepisov. Prej bi rekel da je življenska doba 960GB m500 tam okoli 3PB. Skratka več ko zadosti za 5 let uporabe.

Samo zanima me, si zgornje cifre okoli prepisov za mlc ssd črpal iz spodnjega linka za serijo 840 evo (mlc nand flash) ali so to za m500?

Lifespan:
http://www.samsung.com/global/business/...

72G je specifikacija za m500..

No tole je kr zanimiv podatek, če je res..

End-users need not worry about their actual daily workloads, however. Samsung is so confident that a
typical client-PC user will never be able to exhaust the lifespan of the drive that it is guaranteeing its SSDs
for unlimited mileage - there are no workload restrictions in the 840 Series' 3-year limited warranty.

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

Kaj pa 72TB je za vse velikosti M500? Ker 72TB na 120GB ni enako, kot na 960GB.

Ja, jaz tudi ne razumem, zakaj je ta limit postavljen za vse kapacitete enako...

Dejstvo pa je, da MLC lahko v praksi kamot doseže 10k p/e, tak da strah o znucanju pogona je skoraj vedno odveč.

Zgodovina sprememb…

Evo, ce kdo rabi poceni M500 480GB

LuiIII ::

@Dr_M: Dejansko je tole steal ali pa česa ne vem o M500? Ali se že ve kaj o M550?
Sicer pa sem danes nabavil dva Samsunga 843T 240GB za RAID cache. Imata eMLC NAND, ki naj bi bil še bolj vzdržljiv in primeren za take zadeve.

Tisto zgleda kot rablen m500..

Kar se tiče m550... tudi mene zanima kej več... predvsem flash in kontroler..

Edit: woo woo, če je verjet leakanim dokumentom, je IOPS 90k in write hitrost 350MB/s za 120GB model....

Turbowrite anyone ?

Zgodovina sprememb…

matejm1994 ::

Živjo,

imam ta prenosnik. http://www.mimovrste.com/artikel/275019...
Pa je začel malo zmrzovat in sumim disk. Je tudi vse bolj počasen. Kupil bi en SSD disk, pa me zanima kaj moram kupiti še zraven, da ga bom lahko dal namesto tega HDDja ki ga imam sedaj. SSD bi verjetno bil tale: http://www.topsolutions.si/SSD_240GB_2_... ker je poceni =) Torej, kaj bi moral še nabaviti, da bi ga lahko montiral? Najraje da je v kaki trgovini v Ljubljani oz. še bolje, če tile TopSolutions prodajajo, da kupim kar vse skupaj.

Hvala :)

nič ne rabiš. starega daš ven in novega noter.

m550 specsi... zgleda, da so se kapacitete dvignale in da očitno uporabljajo nek trik za write hitrosti

Mnja, pomoje so imel drugacno konfiguracijo, ker recimo plextorji imajo precer visje hitrosti. Sej podobno je bilo ze pri prejsnjem kontrolerju.

nč ni drugačna konfiguracija, ampak kr lepo uporabljajo trike, tako kot samsung in ostali.
Težko narediš 2.5x boost v write hitrosti v eni generaciji z istim flashom in kontrolerjom.
Native Write Acceleration je najbrž ta trik. Čeprav mam filing, da stvar vseeno ni podobna turbowrite (simulacija slcja) ampak je bolj nekaj v stilu performance modea, ki ga uporablja ocz (torej pisanje v tahitre bloke in potem premikanje v počasne). Vsaj tako sklepam iz velikosti pogonov...

No itk bojo pa reviewi povedal jasno sliko.

54j0 ::

Ti "triki" se mi zdijo čisto ok, saj med "domačo" uporabo človek redkokdaj piše več, kot 3 ali koliko že Gb na enkrat. Na običajen flash pa se tako in tako kopira v ozadju, brez da sploh kaj opaziš. Kar naj imajo trike za amaterje, so čisto dovolj koristni. Pro pa si bo kupil pro :).

Ja ti triki so itk samo za lovljenje ovac in nič druga.
Zakaj pa mislite, da sandforce proda največ pogonov :)

končno review
http://anandtech.com/show/7864/crucial-...

Očitno uporabljajo 64Gbit na manjših pogonih (od tod tud verjetno bolše write hitrosti) + updejtan kontroler.

Zgodovina sprememb…

matejm1994 ::

iloveboobz je izjavil:

nič ne rabiš. starega daš ven in novega noter.

Pa bo kar pašal? Nobenega pretvornika, držala ali kaj drugega?

ne, ker je to standardn 2.5" disk..

delfinus ::

Imam eno konkretno vprasanje. Kako je s SSD, konkretno Crucial M500 in hybernate oz. sleepom. Bral sem na nekaterih mestih na netu, da se vcasih lahko zapleta z zbujanjem iz sleepa, nemesto tega pride do BSOD. Sprasujem pa zato, ker nameravam v HTPC vtaknit SSD (Crucial M500) in se naprej uporabljti Hybrid sleep. Kar je se verjetno pomemben podatek je, da imam maticno z AMD 770 chipsetom.

Razlog montaze v HTPC je zmanjsanje slisnosti na minimum in pa seveda zelja, da se ohrani hitrost bujenja, ki ga omogoca hybrid sleep. Performance SSDja pa me niti ne interesira toliko, morda zgolj zanesljivost delovanja.

lp, d.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delfinus ()

Hayabusa ::

Z navadnim sleepom se bo pc prej postavil, hibrid bo vsakič tudi zapisoval vsebino rama v c:\hiberfil.sys .
http://www.mydigitallife.info/what-is-h...

Hayabusa je izjavil:

Z navadnim sleepom se bo pc prej postavil, hibrid bo vsakič tudi zapisoval vsebino rama v c:\hiberfil.sys .
http://www.mydigitallife.info/what-is-h...

Kot da je to kak problem...

delfinus je izjavil:

Imam eno konkretno vprasanje. Kako je s SSD, konkretno Crucial M500 in hybernate oz. sleepom. Bral sem na nekaterih mestih na netu, da se vcasih lahko zapleta z zbujanjem iz sleepa, nemesto tega pride do BSOD. Sprasujem pa zato, ker nameravam v HTPC vtaknit SSD (Crucial M500) in se naprej uporabljti Hybrid sleep. Kar je se verjetno pomemben podatek je, da imam maticno z AMD 770 chipsetom.

Razlog montaze v HTPC je zmanjsanje slisnosti na minimum in pa seveda zelja, da se ohrani hitrost bujenja, ki ga omogoca hybrid sleep. Performance SSDja pa me niti ne interesira toliko, morda zgolj zanesljivost delovanja.

lp, d.

Popvrašaj oz. poglej malo na njihovih forumih, mogoče ti po znal kdo iz tam kej več povedat
http://forum.crucial.com/t5/Solid-State...

Al pa enostavno nabaviš in stestiraš. Če ne dela, pa vrneš in kupiš neki druga.

Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:

nč ni drugačna konfiguracija, ampak kr lepo uporabljajo trike, tako kot samsung in ostali.
Težko narediš 2.5x boost v write hitrosti v eni generaciji z istim flashom in kontrolerjom.
Native Write Acceleration je najbrž ta trik. Čeprav mam filing, da stvar vseeno ni podobna turbowrite (simulacija slcja) ampak je bolj nekaj v stilu performance modea, ki ga uporablja ocz (torej pisanje v tahitre bloke in potem premikanje v počasne). Vsaj tako sklepam iz velikosti pogonov...

Ne verjamem. C300 in M4 sta imela enak kontroler, razlika v hitrosti je bila kar znatna. Brez raznih trikov.

Boost je zgleda na račun 64Gbit flasha in updejtanega kontrolerja, torej so bile moje domneve napačne..

Dr_M je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Ne verjamem. C300 in M4 sta imela enak kontroler, razlika v hitrosti je bila kar znatna. Brez raznih trikov.

Ja sam takrat je bil switch iz 34nm na 25nm flash + updejtan firmware (remember, m4ka je mela v štartu dobrih 400MB/s reada, šele kasneje 500MB/s)..

Zgodovina sprememb…

hojnikb, vidim, da aktivno spremljaš in sodeluješ tudi na tujih forumih oziroma debatah http://www.anandtech.com/show/7864/cruc...

zakaj ves ta pomp, če pa m500 za domačega uporabnika ponuja najboljši P/P in dejansko se pri vsakdanjih opravilih ne pozna razlika med 840 pro in m500 oba 120/128gb

Spock83 ::

Mene zanima kako se kaj degradirajo hitrosti skozi čas? Še posebej Crucual C300 me zanima. Je na enem starejšem laptopu (C2D, SATA2 prikluček). Na začetku je super delal. Zdaj je tudi vse ok, samo sistem je počasnejši. Niti po formatu (win 7) se ne zdi bistveno hitrejši.

Men C300 dela skoraj hitrej, kot ko je bil nov :>

Spock83 je izjavil:

Mene zanima kako se kaj degradirajo hitrosti skozi čas? Še posebej Crucual C300 me zanima. Je na enem starejšem laptopu (C2D, SATA2 prikluček). Na začetku je super delal. Zdaj je tudi vse ok, samo sistem je počasnejši. Niti po formatu (win 7) se ne zdi bistveno hitrejši.

naredi secure erase in bo ko nov..

FlyingBee je izjavil:

hojnikb, vidim, da aktivno spremljaš in sodeluješ tudi na tujih forumih oziroma debatah http://www.anandtech.com/show/7864/cruc...

zakaj ves ta pomp, če pa m500 za domačega uporabnika ponuja najboljši P/P in dejansko se pri vsakdanjih opravilih ne pozna razlika med 840 pro in m500 oba 120/128gb

Vsak performance bump je bolje kot nič. In write je na manjših modelih zelo izboljšan (na račun rabe več die-ov) + IOPS je šou gor. Sicer za avrage userja to ne pomen kej dost...

Zgodovina sprememb…

za average userja je crucial res veliko naredil, ni treba ,da je poceni tudi nezanesljivo, le "počasneje" ... kar pa niti se ne opazi, za zahtevni uporabniki pa že vejo uakaj dajo več denarja, ponavadi upprabljajo za delo in služijo hitreje

Razn V4 (!!!) fiasko je imel in ima crucial res ok pogone..

nuclear ::

Operativno me zanima, če ima kdo iz prve roke Crucial m500 480 in je imel stik tudi s samsung evo 500gb? Performance?
Asus G14 2023 - Ryzen 7940HS - 32GB DDR5 - GeForce RTX 4080 - 990 PRO 4TB

Razlik v praksi neboš opazo, zato vzami m500, ker je cenejši.

ST-777 ::

William F. je napisal nekaj neverjetnega za Crucial M500 960GB Solid State Drive CT960M500SSD1. Kar ne morem verjeti, da bi to lahko bilo res.

"Cons: 1,000 times shorter life than a normal SSD. Flash memory typically is good for 100,000 write cycles for each cell (bit) in the device. This device is only good for 72TB of writes which for a 960GB device is 75 write cycles per cell.

Other Thoughts: Crucial should warn potential buyers that this is a specialized device and is not a general purpose SSD. They don't hide the specs but how many people bother to dig into these details before purchasing or would even understand them." http://www.newegg.com/Product/Product.a...

PrimozR ::

ST-777 nekdo ki nima pojma pač. 100k prepisov je daljna zgodovina. Pa tehle 72 TB je tudi kar nekaj. Zadeva bo brez problema zdržala 10 do 20 let, odvisno od zahtevnosti uporabe.

72TB je če se ne motim, samo garancijska doba, kolk prepisov še velja. Seveda je pa tist komentar totalno neumen, ker flash že dolgo ni več rejtan za 100k prepisov (taprvi SLCji so bili) niti ni res da bo stvar umrla po 75 prepisih.

Fact je, da ti pogoni v praksi zdržijo nekajkratnik deklariranih 3000 prepisov (nekatere m4ke grejo preko 30k).

PS:
Za predstavo, kolk je to 72TB..Na mojem 120GB pogonu, ki je edini pogon v prenosniku in ga smetim z vsem mogočim junkom (torrenti in podobno), pa sem v dveh letih, kar ga mam komaj presegu 6TB..

Zgodovina sprememb…

««
262 / 507
»»