Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

Tomson ::
Nabavil bi SSD za moj prenosnik Acer V3
kaj mi priporočate Samsung ali Crucial, velikost,...
kako se vgradi, vem da ima pripravljen prostor za vgraditev
že v naprej hvala vsem
Samsung 840 EVO je na papirju sicer malo hitrejši in pač Samsung zanesljivost, po drugo strani pa ima že predlagani Crucial m500 MLC nand in je cenovno ZELO ugoden, dobiš 240GB za 100€ kar je res hard to beat!
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

dogo ::
@Tomson Kupil pri njih včeraj omenjeni ssd, trgovino toplo priporočam, kar pa se tiče ssdja zaenkrat nobenih težav, dela kot mora. Odločil sem se za m500 pa ravno zaradi razlike v ceni napram samsungu.

metek ::
Bom kar sm napisu
ali mogoče kdo ve zakaj mi je crystal diskmark začel kazat porazne rezultate atto, hd tach in aida64 pa kažejo tko ko treba? prej mi je tud crystal kazal prav zdej pa ne več
ssd je vertex 3.20 v raid0 stripe uporabljam pa intel-ov sata3 konektor
ali mogoče kdo ve zakaj mi je crystal diskmark začel kazat porazne rezultate atto, hd tach in aida64 pa kažejo tko ko treba? prej mi je tud crystal kazal prav zdej pa ne več
ssd je vertex 3.20 v raid0 stripe uporabljam pa intel-ov sata3 konektor

iloveboobz ::
stestiraj z as ssd, ker je edini bench, ko pokaže realno hitrost ssdjov...
To foro z sandforce najbrž veš ? (hitrosti dosti slabše pri nestisljivih podatkih)
To foro z sandforce najbrž veš ? (hitrosti dosti slabše pri nestisljivih podatkih)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

jelso ::
Pozdravljeni, imam namen kupit nov SSD disk za sistem na vodilu SATA 3, pa me zanima ker disk se bolj splača. Crucial m500 240GB ali Samsung 840 pro 128GB.
IntelŸ E8200,Asus P5K Pro,8GB DDR2, Ati Radeon 4870

SuperVeloce ::
Če sploh ne veš, zakaj bi ti koristil 840pro, nimaš kaj razmišljati. Vzami 2x večjega m500.

jelso ::
Zanima me samo če se v realnosti večja hitrost Samsunga slpoh kej pozna. Al je to zanemarljivo.
IntelŸ E8200,Asus P5K Pro,8GB DDR2, Ati Radeon 4870

trnvpeti ::
recimo da ti 10M velik Firefox samsung odpira 0.02sek(500M), m500 pa ti odpre v 0.04sek (250)
odpiras kaksne 5G velike programe, datoteke?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: trnvpeti ()

@hojnikb: ti imaš M500? če ja, ima senzor temperature?
Ne, nimam ga.
Ima pa zadeva temp senzor, ki se uporablja za throttle, če je preveč segret (podobno kot pri procesorjih.
recimo da ti 10M velik Firefox samsung odpira 0.02sek(500M), m500 pa ti odpre v 0.04sek (250)
Neumna primerjava, ker oba zmoreta 500MB/s read hitrosti...
m500 šepa samo pri write hitrosti, pa samo še takrat, ko jo je v igri malo zapisov (turbowrite).
Drugače povedano, če neveš zakaj rabiš PRO, ga nerabiš. Razlike neboš opazo. vzami m500, ker je doosti cenejši..
Zgodovina sprememb…

Zanima me samo če se v realnosti večja hitrost Samsunga slpoh kej pozna. Al je to zanemarljivo.
Za kakšne zadeve pa se bo uporabljalo? Samsung 840pro je seveda hitrejši, prava makina, vendar jaz bi osebno težko našel razlog, da za teoretično 30% hitrejši disk vzamem pol manjšega.
@hojnik, ja seveda deklarirane hitrosti velikih datotek. Kakšen drugi workload pa m500 šepa zadaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SuperVeloce ()

ja imas prav
read je zelo podoben
bi bilo treba najti en primer za write
ce pa rabis pro, zakaj se pol ne ozres po pcie ssdjih?
read je zelo podoben

Tale test po mojem mnenju pove dovolj o razlikah
. Vendar te razlike so v večini primerov sekundarnega pomena, ko veš da boš za skoraj isto ceno dobil 2x večji m500.

SuperVeloce je izjavil:
Za kakšne zadeve pa se bo uporabljalo? Samsung 840pro je seveda hitrejši, prava makina, vendar jaz bi osebno težko našel razlog, da za teoretično 30% hitrejši disk vzamem pol manjšega.
@hojnik, ja seveda deklarirane hitrosti velikih datotek. Kakšen drugi workload pa m500 šepa zadaj.
Šepa, ampak še vedno ne tako pretirano.. Razlik v praksi neboš opazo..
ja imas prav
read je zelo podoben
kak pametn primer za write je zelo težko najded, ker evo uporablja ta neumen turbowrite in že najmanjši pogon prednjači konkretno (čeprav realno ni nič kaj bolši pri isti velikosti od m500).
Treba je vedet, da ima crucial z m500 zelo sposobn kontroler (highend plextorji uporabljajo isti kontroler, pa se primerjajo z 840PRO), samo uporabljajo bolj konzervativen firmware in kontroler z nižjim clockom (that would be my guess)...
No pa 128Gbit flash jih tepe, zato je včasih stara m4ka pri isti velikosti boljša..
Zgodovina sprememb…

DAT write latency 
za pcie ssdje se splača počakat na sandforce s3700 pogone, ko bo to nativno..

za pcie ssdje se splača počakat na sandforce s3700 pogone, ko bo to nativno..

tole z brzinami je samo kurčenje...
V resnici ni tako kurčenje z visokimi brzinami... Stvar ima benefite tudi drugje
veselo branje http://anandtech.com/show/7843/testing-...

iloveboobz je izjavil:
tole z brzinami je samo kurčenje...
V resnici ni tako kurčenje z visokimi brzinami
aha, bi moral reči za večino domačih uporabnikov

Tudi domači uporabniki imajo benefit od velikih hitrostih, saj vsaj pri prenosnikih to lahko pomen boljšo avtonomijo...
http://anandtech.com/show/7843/testing-... enoy
http://anandtech.com/show/7843/testing-... enoy

iloveboobz je izjavil:
Remember guys, more is always better :)
pri read ne opazis 500M in 250M, je tako? :)
aja , moram dodati,za domace uporabnike, samo za odpiranje in zapiranje programov

Ne opaziš. Ampak to je zdaj.
Rembember, 15 let nazaj je tudi 20MB/s bilo vrh glave, zdaj je pa smeh.

D3m ::
iloveboobz je izjavil:
Ne opaziš. Ampak to je zdaj.
Še zmeraj je 20MB/s vrh glave.

|HP EliteBook|R7 8840U|

iloveboobz je izjavil:
Potem pa hitro namesti win7 na en par GB disk in poročaj kako se obnese![]()
a to delas vsak dan?

Nisi poštekal. Pri zelo starem disku z nizkimi hitrosti bo velika muka uporabljat win7 normalno :)

na starem disku, ko se dvignejo winsi, in ko zalaufas browser, pol 20MB ali pa 500M ni tko velike razlike a ne?

hec so random hitrosti, ne sekvenčne. Na takem disku se boš že za prvi load programa fino načakal. :)
Zgodovina sprememb…

Potem je tako vseeno, ker superfetch dela svoje..
Itk pa, na tako star disk ti itk nebi ratal niti stlačit winsov gor, kaj šele kake programe, tako da je to bolj kot ne robn primer :)
Ampak vseeno, verjamem da vas ni dosti takih, ki bi šli nazaj na take hitrosti :)
Itk pa, na tako star disk ti itk nebi ratal niti stlačit winsov gor, kaj šele kake programe, tako da je to bolj kot ne robn primer :)
Ampak vseeno, verjamem da vas ni dosti takih, ki bi šli nazaj na take hitrosti :)
Zgodovina sprememb…

hunter01 ::
A je s temi M500 kaj narobe al se jih splača kupit? Ker cena je res ugodna za dobrih 100€ 240GB.

mitja73 ::
V ponedeljek bo predstavljen M550, zato se M500 razprodaja.
Tko da vsi ki rabite 5xx prenosa namesto 5xy čičat in čakat ;-)
Tko da vsi ki rabite 5xx prenosa namesto 5xy čičat in čakat ;-)

Upajmo, da m500 ostane kot budget alternativa..
Je že kej več informacij, kak se bo stvar obnesla ?
Crucial M550 prihaja a bo konkretno dražji... M500 zgleda kot best buy ta hip.
Je že kej več informacij, kak se bo stvar obnesla ?
Zgodovina sprememb…

metek ::
hojnikb
na začetku je kazal približno isto ajt nestisljivi podatki so bli malo slabši score-i ampak niti približno ni blo tko porazno kakor mi kaže zdej in to me bega zadeva je v intel native sata3 take scene so mel tisti ki so tlačl v marvell...
na začetku je kazal približno isto ajt nestisljivi podatki so bli malo slabši score-i ampak niti približno ni blo tko porazno kakor mi kaže zdej in to me bega zadeva je v intel native sata3 take scene so mel tisti ki so tlačl v marvell...

54j0 ::
Jaz sem imel take "scene" z corsair force (sandforce) in tudi s trenutnim samsung evo. Po pretikanju vseh s ssd povezanimi nastavitev, spet deluje, kot mora. Ne vem, zaradi katere točno in zakaj se to sploh dogaja. Na živce mi gre.
Edit: "scene" so se pojavljale tako na win 7, kot na 8.1
Edit: "scene" so se pojavljale tako na win 7, kot na 8.1
Zgodovina sprememb…
- spremenil: 54j0 ()

LuiIII ::
Sam imam kar nekaj M500 960GB SSD-jev in to v sistemih, ki ko delujejo zapisujejo po več ur na dan okoli 100MB/s (cca. 1.6 TB na dan). Zenkrat ni težav in glede na cenovno razliko glede na 840 pro ali celo 840 evo so boljši nakup. Pro je hitrejši, a 512GB ni dovolj, EVO pa po moje ne bi dovolj dolgo zdržal takih obremenitev.

54j0 ::

Padec write hitrostih pri sandforce pogonih je čisto normalen pojav.. Jst dosegam na 120GB sandforce pogonu ~90MB/s namesto tovarniških 140/150MB/s. Seveda write, read ostaja nespremenjen..
nalimite benchmarke, da vidimo kako je s tem..
Pri takem workloadu bi ti 1TB evo umru po cca 3-5 letih
Če je pa dosti random zapisov, pa verjetno še prej
nalimite benchmarke, da vidimo kako je s tem..
Sam imam kar nekaj M500 960GB SSD-jev in to v sistemih, ki ko delujejo zapisujejo po več ur na dan okoli 100MB/s (cca. 1.6 TB na dan). Zenkrat ni težav in glede na cenovno razliko glede na 840 pro ali celo 840 evo so boljši nakup. Pro je hitrejši, a 512GB ni dovolj, EVO pa po moje ne bi dovolj dolgo zdržal takih obremenitev.
Pri takem workloadu bi ti 1TB evo umru po cca 3-5 letih

Zgodovina sprememb…

mitja73 ::
Vsi diski imajo tudi števec zapisov in ko se preseže max. število zapisov ni več garancije.
Tko da gledat samo na ceno in na vsak EUR ni vedno njabolj pametno.
Tko da gledat samo na ceno in na vsak EUR ni vedno njabolj pametno.