Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

tt2 ::
Hmm ravno to je problem, ker ne najdem te možnosti v BIOSu. Mam le možnost IDE configurator in pa AHCI configurator. Možnosti, da bi pa spremenil v IDE/AHCI pa nikjer ne najdem. A je možno, da bi mogel posodobit bios?

Hayabusa ::
Southbridge: Intel(R) ICH7
I/O Controller Hub @ Wikipedia
ICH7
Only the ICH7DH, ICH7R, ICH7-M, ICH7-M DH chip have AHCI support.The ICH7 (Base) and ICH7-U (Ultra-mobile) chip do not support AHCI.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hayabusa ()

BoLhCa ::
Kateri program/test je trenutno top za SSD-je, da preveri njihovo delovanje, stabilnost oz. če so 100%.

iloveboobz ::
vsak program ki zna brat smart podatke. Če ga pa hočeš stestirat, pa nardiš enkrat wipe z ccleaner in potem prečekiraš smart podatke (če ma mogoče probleme z pisanjem/branjem).
Program, ki bi ti pa povedal, kdaj ti bo umrlu, ga pa ni.
Program, ki bi ti pa povedal, kdaj ti bo umrlu, ga pa ni.

Mah to ni nič. SMART mi kaže vse ok, Samsung Magician, vendar vsekakor je nekaj narobe z mojim SSD-jem! Kajti nikakor ne morem spraviti gor OS-ja, sem dal potem navadni disk in brez enga problema. Dal sem tudi disk performanse, dobi super score, drive health kaže GOOD, ... vse perfektno, razen tega da winsu ne dobim gor, tako da neki ga jeb* :/

naredi secure erase z parted magic in probi še enkrat winse inštalirat. Mogoče je tut problem bios nastavitev in ne ssdja samga..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

zdej sem clone diska nardil s Samsung data migration in ko hočem potem bootat z tega SSD-ja mi prbije:
A disk read error occurred
Press Ctrl + Alt + Del to restart
...
...

AtaStrumf ::
A je kdo ze kombiniral HDD RAID in SSD na istem kontrolerju? Jaz imam ASUS P6T Deluxe V2 http://www.asus.com/Motherboards/P6T_De... ki ima samo 6 SATA prikljuckov na Intelovem SB-ju, Marvel pa poganja IDE in eSATA, tako da imam edino opcijo dodat SSD na 6. SATA prikljucek. Ostalih 5 zavzema 4x 1TB RAID 10 + 1x DVDR). Sem slisal da to ni najboljsa kombinacija imeti boot SSD na istem kontrolerju kot RAID, ampak to je edina opcija, al pa rabim novo plato in seveda potem se nov CPU :(, pol bi pa zamenjal se diske verjetno tudi RAM in sem takoj ob celo premoznje spet!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AtaStrumf ()

tiran2000 ::
torej zanima kaj naredit... v prenosniku imam SSD disk intel 330 128 GB (priklopljen na SATA3), notri je še en disk za arhiviranje (priklopljen na SATA 2)...
Ker delam z virtualkam me živcira počasen odziv virtualnih mašin (sigurno so krivi diski, ker je rama preveč, isto je procesor precej močan) ... na SSD disku delajo OK, na HDD disku pa obupno počasi... Problem je, da je SSD disk premajhen za takšno početje, plus hkrati je sistemski disk, kar dodatno upočasni delo na virtualkah...
Sedaj pa me zanima naslednje... ali se mi splača kupit nov (večji) SSD disk za sistem, tega intela pa uporabit kot zunanji disk, ki bi ga uporabljal samo za delo z virtualkami... 120 (GB bi bilo v tem primeru verjetno dovolj saj v virtualkah ne inštaliram nepotrebnega programja)... če to naredim na kaj naj ga priklopim? a ga priklopim na USB 3.0 ali na ESATA? Kolikor razumem je ESATA sicer generalno počasnejši, vendar ma nižje latence - torej bi sistemi boljše delovali?
Kaj pa če vstavim v računalnik dva večja SSD diska in jih povežem v raid polje... bi kaj sploh pridobil s tem, glede nato da imam v prenosniku eno SATA 3 in en SATA 2 priklop? Kje oz. kako pogledam na kakšen priklop je povezana DVD enota? (če je mogoče slučajno na SATA3?)
komp je X7820 z 16 gb rama (1600 mhz)... ne najdem pa specifikacij za matično ploščo ki je v njem...
Ker delam z virtualkam me živcira počasen odziv virtualnih mašin (sigurno so krivi diski, ker je rama preveč, isto je procesor precej močan) ... na SSD disku delajo OK, na HDD disku pa obupno počasi... Problem je, da je SSD disk premajhen za takšno početje, plus hkrati je sistemski disk, kar dodatno upočasni delo na virtualkah...
Sedaj pa me zanima naslednje... ali se mi splača kupit nov (večji) SSD disk za sistem, tega intela pa uporabit kot zunanji disk, ki bi ga uporabljal samo za delo z virtualkami... 120 (GB bi bilo v tem primeru verjetno dovolj saj v virtualkah ne inštaliram nepotrebnega programja)... če to naredim na kaj naj ga priklopim? a ga priklopim na USB 3.0 ali na ESATA? Kolikor razumem je ESATA sicer generalno počasnejši, vendar ma nižje latence - torej bi sistemi boljše delovali?
Kaj pa če vstavim v računalnik dva večja SSD diska in jih povežem v raid polje... bi kaj sploh pridobil s tem, glede nato da imam v prenosniku eno SATA 3 in en SATA 2 priklop? Kje oz. kako pogledam na kakšen priklop je povezana DVD enota? (če je mogoče slučajno na SATA3?)
komp je X7820 z 16 gb rama (1600 mhz)... ne najdem pa specifikacij za matično ploščo ki je v njem...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tiran2000 ()

A je kdo ze kombiniral HDD RAID in SSD na istem kontrolerju? Jaz imam ASUS P6T Deluxe V2 http://www.asus.com/Motherboards/P6T_De... ki ima samo 6 SATA prikljuckov na Intelovem SB-ju, Marvel pa poganja IDE in eSATA, tako da imam edino opcijo dodat SSD na 6. SATA prikljucek. Ostalih 5 zavzema 4x 1TB RAID 10 + 1x DVDR). Sem slisal da to ni najboljsa kombinacija imeti boot SSD na istem kontrolerju kot RAID, ampak to je edina opcija, al pa rabim novo plato in seveda potem se nov CPU :(, pol bi pa zamenjal se diske verjetno tudi RAM in sem takoj ob celo premoznje spet!
probaš pa vidiš ane :)
torej zanima kaj naredit... v prenosniku imam SSD disk intel 330 128 GB (priklopljen na SATA3), notri je še en disk za arhiviranje (priklopljen na SATA 2)...
lepo šutn dva ssdja direkt v prenosnik, sata2 nebo nič bremzal (ker teb so bistvene randon in ne sekvenčne hitrosti). Tista externa ohišja ti bojo čist zbila hitrost, ker so noter primitivni kontrolerji.
RAID na ssdjih pa kr pozab.
Zgodovina sprememb…

zdej sem clone diska nardil s Samsung data migration in ko hočem potem bootat z tega SSD-ja mi prbije:
...
Uporabi to:
http://www.partitionwizard.com/partitio...
http://clonezilla.org
http://www.disk-partition.com/resource/...
Zgodovina sprememb…

tiran2000 ::
zakaj pa je potem taka razlika v hitrosti če je disk na prvem kontektorju in ne na drugem? mislim sintetični testi mi kažejo 100% razliko? isto uporabniška izkušnja? (govorim tako za SSD kot HDD)

Razlike v uporabniški izkzušnji med sata2 in sata3 na ssdju neboš opazo. Te daje placebo efekt in nič druga.
Fact je, da sekvenčne hitrosti so kurca vredne, razn če ne kopiraš velikih fajlov sem in tja po ssdju.
Druga stvar je pa, če je tist drugi port še kako drugače omejen (third party kotroler) ?
Fact je, da sekvenčne hitrosti so kurca vredne, razn če ne kopiraš velikih fajlov sem in tja po ssdju.
Druga stvar je pa, če je tist drugi port še kako drugače omejen (third party kotroler) ?
Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:
Razlike v uporabniški izkzušnji med sata2 in sata3 na ssdju neboš opazo. Te daje placebo efekt in nič druga :)
Tako je, ker 4k random r/w je še vedno daleč od meje prepustnosti sata 1, kaj šele sata 2/3 vodil.
Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:
a si naredu secure erase ??
Ne. V Magicianu mi piše da ne podpira Win8, dam delat USB bootable ključek pa napiše: "USB read/write operation failed. Please try again." ...
@Hayabusa ne vidim razloga zakaj bi neki free clone programe še probaval. Tisto mi javi, tudi če na formatiran/prazen SSD namestim win8, ista napaka..
Ampak mater mu, karkoli pa v winsih spustim čez njega pa naredi brez enga jebenega problema! Winsi pa ne bootajo.. ni mi jasno res~

Lejga no, snemi si dol parted magic in nared že ta secure erase. Ta ssd ga zagotovo podpira !

ok sem našu parted magic, snel, posnel na cd, bootal dal erase disk internal secure erase al neki, re-boot, boot win8 z dvd-ja na ssd, snema, snema in ko konča ga boota in spet isto.. tisti črni disk error ~
Kr neki :(
Kr neki :(

nejodagreat ::
Je to, da v računalniku nimam SATA3 ampak samo SATA2 velika ovira oziroma "bottleneck" za SSD?

absolutno nobena, razn če se ti k*rc ne dvigne, če ti benchmarki ne pokažejo vsaj 500MB/s R/W.

iloveboobz je izjavil:
probaš pa vidiš ane :)
OK bom probal, samo upam da ne zaserjem RAID polja. Za vsak primer delam backup 2TB podatkov (ja disk je cist u nulo zabasan), kar mi bo vzelo vecino dneva (prenos samo 24MB/s na USB zunanji drisk). Ah ja...

nejodagreat ::
iloveboobz je izjavil:
absolutno nobena, razn če se ti k*rc ne dvigne, če ti benchmarki ne pokažejo vsaj 500MB/s R/W.
Hvala.
Pa zdaj vidim, da je par postov više že en to spraševal.

bosmla ::
Na eni masini isto P6T (V1) imam RAID 1 (in 0 - kombinirano) 4 diske na intel kontroleru zraven pa se Boot SSD (intel) in se en disk in vse deluje ze 2 leti BP.
Edit: RAID polje je bilo ze pred dodajanjem SSD-ja pa ni bilo tezav ne prej ne potem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bosmla ()

hotlips ::
Pozdravljeni
A iz običnga 512GB HDD (1 particija, zaseden pod 200gb) na 250/256 GB SSD gre klonirat sistem (in ostale podatke) ter nato samo zamenjat enoto v prenosniku, pa se pol z AHCI in podobnimi zadevami ukvarjat?
Dotična oseba ima na prenosniku instaliran nek "specialen" program, ki ga more za ponovno namestitev dat inštalirat v neko firmo, pa se raje nebi s tem ukvarjal, če ni nujno potrebno.
lp.hl
A iz običnga 512GB HDD (1 particija, zaseden pod 200gb) na 250/256 GB SSD gre klonirat sistem (in ostale podatke) ter nato samo zamenjat enoto v prenosniku, pa se pol z AHCI in podobnimi zadevami ukvarjat?
Dotična oseba ima na prenosniku instaliran nek "specialen" program, ki ga more za ponovno namestitev dat inštalirat v neko firmo, pa se raje nebi s tem ukvarjal, če ni nujno potrebno.
lp.hl

spirit ::
Če vzameš samsungov ssd bi to moral narest tut samusng data migration software in vse kar nato storiš je da vgradiš disk v prenosnik.

hotlips ::
To da zarad različnih veikost diskov oz ssd-ja vem, da načeloma nebi smel bit problem. Bolj me skrbi zarad funkcij ala TRIM in kakšnih ostalih SSD specifičnih funkcij, al ni preveč za bat?
lp.hl
lp.hl

Hvala bosmla ;) To je fajn slisat! Backup je skoraj dokoncan, ampak bo sele zvecer cas za experimentiranje.

Sem si na firmi vzel novga EVO-ta, cloniral gor, bootal - dela. Tako da je SSD kriv in ne kako ohišje zanj ali kabel.
Tak da zdej bom mel tega EVO-ta notri, dokler svojga ne dobim iz garancije.
Tak da zdej bom mel tega EVO-ta notri, dokler svojga ne dobim iz garancije.

5pellfire ::
Počasi mi moj 64 GB M4 ratuje tesen in se oziram po 120/128 GB SSD-ju.
Nagledal sem si Crucial M500 120GB in Samsung 840 EVO 120 GB.
Kateri je boljši, glede na to da je razlika v ceni par evrov.
So pri katerem od teh modelov kakšne težave z firmwarom ali delovanjem
(že nekaj časa ne spremljam dogajanja na SSD področju)
Nagledal sem si Crucial M500 120GB in Samsung 840 EVO 120 GB.
Kateri je boljši, glede na to da je razlika v ceni par evrov.
So pri katerem od teh modelov kakšne težave z firmwarom ali delovanjem
(že nekaj časa ne spremljam dogajanja na SSD področju)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 5pellfire ()

FlyingBee ::
razlike so 10 EUR, v tujini še več ... M500 je počasnejši MLC, vendar ima enkripcijo in še kaj v plusu (najboljše da kakšen strokoven opis teh plusov prebereš) ter MLC namesto TLC v EVO-tu

5pellfire ::

NejcSSD ::
Če ti je 60 GB premalo ne bi morda pogledal 250 GB, da bi imel dlje mir?
V bistvu mi je 64GB več kot preveč za sam sistem, mi pa malo zmanjka za kake igre gor dat.
Igre lahko inštaliraš na storage disk
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb DDR4, 2x 1TB NVME, AMD 6700XT

Ne hvala, sploh ob takih cenah 250GB SSD-jev. Storage diski so dovolj dobri za filme, serije, mp3-je. To je pa to.

FlyingBee ::
ja, no, dolgo časa smo zdržali brez SSD-jev, pač več časa gledamo Loading... , kar ima tudi svoj čar ;.)

misek ::
iloveboobz je izjavil:
nekam velik crc errorjov... kr lepo nesi na garancijo..Katera vrednost je previsoka? CRC Error Count? Pri meni ima vrednost 1970, torej bo disk počasi fuč ali kaj (Samsung 840 EVO 120GB)?

BorutK-73 ::
iloveboobz je izjavil:
nekam velik crc errorjov... kr lepo nesi na garancijo..Katera vrednost je previsoka? CRC Error Count? Pri meni ima vrednost 1970, torej bo disk počasi fuč ali kaj (Samsung 840 EVO 120GB)?
Samo za info: Samsung 830 64GB 15mesecev star ima "0" errorjev. S katerim programom si gledal?