» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
245 / 507
»»

5pellfire ::

Koliko je zanesljivo kloniranje OSa (cca. 35-40GB) iz obstojecega SSD-ja (64GB) na nov SSD (120GB) z
Samsung Data Migration/ Samsung Magician softwarom?

Ali je bolje instalirati OS + ostale programe na novo.

BoLhCa ::

Deluje. Jaz sem prenesu 80GB in nimam z novim SSD-jem problemov, no, vsaj s tem povezanimi ne :D

Kak je pa postopek: priklopis nov SSD, ga formatiras preko Windowsov ali Samsung softwara, zaženeš data migration
in počakaš da dokonča migracijo? Lahko potem odklopiš star SSD in se bo zagnalo iz novega?

Ali so potrebne kake predpriprave?

darkolord ::

Korak s formatiranjem spustiš, ker to naredi Data Migration.

To je to, ničesar drugega ni potrebno.

AvtoR ::

Imam Samsung 830 128MB v PCju z 8GB rama. Po enem letu uporabe imam 2tb zapisanih podatkov.
Meni se zdi malo veliko. Uporabljam windows 8 in sleep mode. Hibrid mode imam izklopljen ampak imam občutek,da mi še vedno ob sleep piše vsebino pomnilnika na disk.
Kaj menite?

Po letu in pol uporabe

Po letu in pol uporabe

830 zdrži krepko v stotinah terabajtov, tako da ni za skrbet.

Zgodovina sprememb…

iloveboobz ::

endurance ni problem..

darkolord je izjavil:

Super. Kaj pa programi ki laufajo v ozadju Windowsov, se tudi vredu skopirajo ali jih je potrebno prej pogasnit?

misek ::

BorutK-73: Samsung Magician

Zgodovina sprememb…

• spremenil: misek ()

BorutK-73 ::

misek je izjavil:

BorutK-73: Samsung Magician

Ti res verjetno odpoveduje. Delaš redne varnostne kopije (na 14dni)?

Sem še za mojega pogledal z Samsung Magician in je isto raw data "0", je pa hudičevo zajebano najdit SMART pri 3.2 verziji.

No super. Moj prvi SSD star komaj 2 meseca pa bo/je fuč. Naj ga reklamiram? Ga sploh lahko?

MaterVola ::

Še SMART mojega Samsung830.

tolk o superiornosti samsunga..

iloveboobz je izjavil:

Če se prav spomnim si ga ravno ti priporočal.

Sem primerjal podatek izpred enega meseca in se številka CRC Error Count ni povečala. Torej je vsaj sedaj disk stabilen?

amacar ::

iloveboobz je izjavil:

Nek % pokvarljivosti vedno obstaja, je pa to menda prvi primer na tem forumu.

Seveda. Nisem pa nikol trdil, da je superioren vsem ostalim...

amacar je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Nek % pokvarljivosti vedno obstaja, je pa to menda prvi primer na tem forumu.

Exactly. Tut ocz in podobne firme majo nek % pokvarljivosti, pa se jih vsi na veliko izgobijo. Za kar se mamo zahvalit sandforce fiasku. Z marvell/inhouse kontrolerji so bli/so njihovi pogoni čist kul.

Sicer pa kar se tiče teh napak..
Naredte secure erase (z kakim proper toolom a.k.a parted magic) in potem lepo en zapisat celga in prebrat ter prečekirat če so vsi podatki ok.
Moj crucial v4 je tut začel nagajat z ogromno read napakami, pa ga secure erase spravu k seb. Seveda krivim phison kontroler ;(

Zgodovina sprememb…

j3rn3jk ::

Občutek imam da je nakup ssdja loterija, trenutno imam nagledanega samsunga:
link

Ali priporočate kaj drugega?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: j3rn3jk ()

skeširaj se za 250GB verzijo..
če pa absolutno nemorš čez budget, ti je pa m500 bolša izbira.. MLC pa še cenejši je..

Zgodovina sprememb…

5pellfire je izjavil:

darkolord je izjavil:

Super. Kaj pa programi ki laufajo v ozadju Windowsov, se tudi vredu skopirajo ali jih je potrebno prej pogasnit?
Ugasni vse razen Data Migration (ni treba posebej procesov ubijat ali kaj podobnega, samo zapri vse). Skopiralo se bo vse.

iloveboobz je izjavil:

če pa absolutno nemorš čez budget, ti je pa m500 bolša izbira.. MLC pa še cenejši je..

Jaz tudi ravno gledam 120GB SSD-je pa se bolj nagibam k 840 EVO.
Zakaj je m500 boljši? ...kolikor sem danes malo gledal so ugotovili,
so da TLC ni kaj bistveno slabši od MLC-ja glede vzdržljivosti.
Je pa 840 EVO malo hitrejši od m500, razlika v ceni pa je okoli 5€

5pellfire je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Jaz tudi ravno gledam 120GB SSD-je pa se bolj nagibam k 840 EVO.
Zakaj je m500 boljši? ...kolikor sem danes malo gledal so ugotovili,
so da TLC ni kaj bistveno slabši od MLC-ja glede vzdržljivosti.
Je pa 840 EVO malo hitrejši od m500, razlika v ceni pa je okoli 5EUR

Tiste hitrosti neboš nikjer opazo, ker je itk napihnjena (sekvenčne vsaj). ko turbo write neha delovat, sta si po hitrosti tam-tam. Edino kjer samsung prednjači je 4k read.
Ima pa m500 full disk enkripcijo, kompatabilno z win8, kondije za dokončanje zapisa v primeru izgube štroma, MLC flash... Vse to za manj denarja ... I think the choice is obvious.

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

Ce nebi imel samsung tako dobrega orodja, kot je Samsung Magician, bi brez premisleka raje uzel M500. Ampak dobro orodje le ima neko dodano vrednost. To resuje EVOta.

In kaj ima takega ta magician, ki se ne da nadomestit z drugimi free tooli ?

Vse, edino smart branje lahko nadomestis.

vse lahko nadomestiš. Do zadnje funkcije. :) Z free tooli :)

Evo prvi marvell brez DRAM cache-a :)
http://www.thessdreview.com/our-reviews...

iloveboobz je izjavil:

vse lahko nadomestiš. Do zadnje funkcije. :) Z free tooli :)

No, jest vecino stvari znam rocno nardit, brez orodja, ampak zakaj bi zabijal pol ure s tem, ce lahko nekajkrat kliknem z misko?
Ajde, najdi mi alternativo za Samsung RAPID.

http://www.romexsoftware.com/en-us/prim...

sicer pa, tale caching je bullshit pri tako hitrem ssdju.

Se pravi, ti meni ponujas zastonj 90 dnevni trial program?

Komedijant za dol past ej... :)) Upam, da te kdo resno ne jemle slucajno.

tt2 ::

Lahko kdo pove kak enostaven in pregleden program za količino zapisa podatkov? Mam crucial M500.

BoLhCa ::

Hmn, dober tool? Dal sem deactivate hibernation. ni naredilo nič, sem moral potem izklopiti v CMD-ju.
RAPID? Po vseh testih bolj kot ne beda, ga imam izklopljenega že dolgo, morda je bil 1 teden užgan.
Ni noben presežek tale program~

Kateri free tool je najboljši za clonirat OS na drug SSD?

Se še vedno odločam med 120GB 840 EVO in 120 GB m5008-O

Nazaj k mojemu problemu: CRC Error Count vrednost se zadnji mesec ni spreminjala. Možno je, da je bil kakšen slabi stik na konektorju, saj sem v začetku SSD disk menjaval v prenosniku s HDD. Win namreč niso dobro delovali zaradi napačnega driverja za grafiko pa sem primerjal sistema med sabo. Lahko torej sklepam, da bo disk vseeno dobro deloval?

Glede secure erase: s katerim orodjem naj naredim sliko diska in jo kasneje restavriram. Da ne bo kakšnih težav (4k sektorji itd.)?

mailer ::

Samsung Magician mi ne pokaže do sedaj zapisano količino podatkov, poleg tega mi kaže temperaturo SSD-ja 73 stopinj in temperaturo 1TB Samsung klasičnega diska 63 stopinj, kar je zagotovo napačno.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

RejZoR ::

Uporabljajte CrystalDiskInfo, 100x boljša zadeva od vse ostale navlake...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Kako to da ima m500 ki ima MLC flash samo 120GB ...a ni tako da naj bi bili MLC pogoni 128GB
Npr. 840 Pro (MLC) je 128GB, 840 / 840 EVO (oba TLC) pa sta samo 120GB.

RejZoR je izjavil:

Uporabljajte CrystalDiskInfo, 100x boljša zadeva od vse ostale navlake...

Exactly.

Dr_M je izjavil:

Se pravi, ti meni ponujas zastonj 90 dnevni trial program?

Komedijant za dol past ej... :)) Upam, da te kdo resno ne jemle slucajno.

Boš že prej ugotovil, da je to navadn bullshit na ssdjih. Sicer pa, to ni edina zadeva, podobna RAPIDu, so še druge; dal sem samo primer.

5pellfire je izjavil:

Kako to da ima m500 ki ima MLC flash samo 120GB ...a ni tako da naj bi bili MLC pogoni 128GB
Npr. 840 Pro (MLC) je 128GB, 840 / 840 EVO (oba TLC) pa sta samo 120GB.

To, kak tip flasha ima pogon, nima nobene veze, kolk placa se da na stran za OP.
Sj tut Crucial m500 ima 128GiB raw flasha, sam ga je pač več za OP in spare bloke (eden izmed razlogov je tut 20nm flash)

misek je izjavil:

Nazaj k mojemu problemu: CRC Error Count vrednost se zadnji mesec ni spreminjala. Možno je, da je bil kakšen slabi stik na konektorju, saj sem v začetku SSD disk menjaval v prenosniku s HDD. Win namreč niso dobro delovali zaradi napačnega driverja za grafiko pa sem primerjal sistema med sabo. Lahko torej sklepam, da bo disk vseeno dobro deloval?

Glede secure erase: s katerim orodjem naj naredim sliko diska in jo kasneje restavriram. Da ne bo kakšnih težav (4k sektorji itd.)?

parted magic

Zgodovina sprememb…

hojnikb, pa nisi ti še kak mesec ali dva nazaj priporočal 840 Evo za povprečnega uporabnika?
Zakaj zdaj sprememba na m500?

ker se je m500 tako pocenil :)
Svoj cajt je bil res draga zadeva, za to kar je ponujal.

svoj čas je bil ~115EUR na nemškem trgu, zdaj je ~75EUR.

Zgodovina sprememb…

Spock83 ::

Mimogrede sem včeraj uporabil Macrium Reflect. Kloniral HP particije 1TB na 256GB SSD. Seveda skrčil sem glavno particijo.

iloveboobz je izjavil:

Koliko pa sta m500 in 840 EVO narazen v real-life performansah za povprečnega uporabnika.
Ali je bolj razlika med tema pogonoma glede na specifike uporabnika ...m500 ima bolj poudarjen
reliability in (enterprise featured) security, 840 EVA pa bolj poudarek na hitrosti.

Meni se glede na vse prebrani bolj dopade 840 EVO ...tudi zato ker ima all-in-one software,
ker se mi ne da zezati z iskanjem in instalacijo free toolov za vsak feature.

Sedaj imam že več kot dve leti Crucial m4 pa odlično služi, po drugi strani pa imam
tudi odlične izkušnje z Samsung HDD-ji. Tako da se ke težko odločit, kateri SSD je
trenutno best-buy.

iloveboobz je izjavil:

svoj čas je bil ~115EUR na nemškem trgu, zdaj je ~75EUR.

Qrc, kupujem v ZLO, ne v DE ...pa se to v Mariboru, tako da mi je Mimovrste najcenejsa opcija, ostalo me pride
vse približno enako če upoštevam poštnino

Zgodovina sprememb…

5pellfire je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Koliko pa sta m500 in 840 EVO narazen v real-life performansah za povprečnega uporabnika.
Ali je bolj razlika med tema pogonoma glede na specifike uporabnika ...m500 ima bolj poudarjen
reliability in (enterprise featured) security, 840 EVA pa bolj poudarek na hitrosti.

Meni se glede na vse prebrani bolj dopade 840 EVO ...tudi zato ker ima all-in-one software,
ker se mi ne da zezati z iskanjem in instalacijo free toolov za vsak feature.

Sedaj imam že več kot dve leti Crucial m4 pa odlično služi, po drugi strani pa imam
tudi odlične izkušnje z Samsung HDD-ji. Tako da se ke težko odločit, kateri SSD je
trenutno best-buy.

Nič. Med njima neboš opazo razlik, dokler ne poženeš benchov. Pa še tam evo povede samo v 4k read testih. Sekvenčni read/write čez cel pogon imata pa bolj ali manj enak.

Kar se tiče software-a. Če delaš frišno inštalacijo, nič od tega ne rabiš.

iloveboobz je izjavil:

Nič. Med njima neboš opazo razlik, dokler ne poženeš benchov. Pa še tam evo povede samo v 4k read testih. Sekvenčni read/write čez cel pogon imata pa bolj ali manj enak.

Kar se tiče software-a. Če delaš frišno inštalacijo, nič od tega ne rabiš.

Benchmarkov ne poganjam (mogoče 1x ali 2x na začetku da preverimj če vse deluje kot mora).
Frišna inštalacija mi zaenkrat ne diši preverč, raje bi samo migriral podatke in vžgal nov
SSD pa čao pero:D

Nabaviš m500 in skloniraš z temlem free toolom :)
http://www.minitool-drivecopy.com/drive...

iloveboobz je izjavil:

Nabaviš m500 in skloniraš z temlem free toolom :)
http://www.minitool-drivecopy.com/drive...

Pa ta program omogoča kloniranje samo podatkov ali klonira celo particijo
...na 64GB SSD-ju imam cca. 40GB podatkov (OS+programi) in nebi rad da mi
nov 120GB SSD skrči na 64GB

afaik klonira podatke.

In tak btw, m500 ima tut thermal control, tak da če bi se stvar slučajno pregrevala, se lepo throttla :)

Macrium Reflect Free zna lepo sklonirat HDD na SSD - jaz ga uporabim tam, kjer nimam Samsungov ali pa Data Migration ne deluje...

iloveboobz je izjavil:

afaik klonira podatke.

In tak btw, m500 ima tut thermal control, tak da če bi se stvar slučajno pregrevala, se lepo throttla :)

Thanx.

Thermal control/trotling ma ce se ne motim tudi 840 EVO

5pellfire je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

afaik klonira podatke.

Thanx.

Thermal control/trotling ma ce se ne motim tudi 840 EVO

hehe, zgleda da ma samsung tut to... thats new to me :)

iloveboobz je izjavil:

hehe, zgleda da ma samsung tut to... thats new to me :)

Sem se vseeno odločil za 840 EVO (5€ dražji od m500 pri mimovrste).

Hvala za pomoč in informacije
««
245 / 507
»»