» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
238 / 507
»»

mihco ::

iloveboobz je izjavil:

torej se ti je hitrost tudi degradirala, ker taki sveži pogoni majo malo manj kot 100MB write..
razn če maš 25nm varjatno, ta ima že po defalutu nižje write hitrosti.

Še enkrat, da ne bo kdo narobe razumel: TRIM sicer deluje na sandforce pogonih, vendar ne tako kot na ostalih kontrolerjih. Ko dobi trim komando, stvar samo markira bloke za čiščenje, ampak jih dejansko ne spuca, dokler ne zmanjka frišnih blokov. V primeru da se piše dosti nestisljivih podatkov, pride kontroler v corner case, ko se ne more spucat in potem write hitrosti padejo..

ne, je 34nm v2e. Tudi kot nov je mel seq. write 70MB/s. Kar pomeni, da je na 250x prepisanem, 90% zasedenem hitrost padla za ~15%. Pff ni vredno omembe.

D3m ::

PrimozR je izjavil:

Ja pa saj ti je točno povedal zakaj je tako. Ti mu še vedno ne verjameš?

???
|HP EliteBook|R7 8840U|

iloveboobz ::

D3m je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Ja pa saj ti je točno povedal zakaj je tako. Ti mu še vedno ne verjameš?

???

sandforce -> atto -> stisljivi podatki -> super performance
ta pogon bi lahko mel 1mb read 1mb write, pa bi atto pokazal to kar je pokazal, ker pri atto kontroler v resnici skoraj nič ne piše po flashu, ker pač stiska podatke. In če maš ti prazne podatke, so super stisljivi, kar posledično pomen super hitrosti.
Z rezultati si tudi dokazal, da te chipset oz kaki driverji ne hecajo, sepravi so te hitrosti izkjučno zaradi degradacje, ker pač trim ne deluje pravilno na sandforce.
I rest my case.

Zgodovina sprememb…

Še zmeraj dela vse hitro. ;)

Predno bo crknilo bo že nov PC.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

to pa zato, ker ti randon hitrosti ne padajo...

ampak še vedno, trim ne dela tako kot bi mogel in še sam si to dokazal.
Again i rest my case..

Cool cool.
|HP EliteBook|R7 8840U|

PrimozR ::

No to sem hotel povedat. Pa saj je bilo jasno napisano o.O

hehe

sandforce je super za neukega kupca, ki gleda samo suhe številke... :D
zato se pa prodaja tak

darkolord ::

Pa za une, ki jih številke v bistvu ne zanimajo...

Sandforce >>> HDD

Zgodovina sprememb…

darkolord je izjavil:

Pa za une, ki jih številke v bistvu ne zanimajo...

Sandforce >>> HDD

Absolutno...

sj sandforce ni slab.. ubistvo je super ideja.. ampak stvar je pred časom.. in to prinese svoj davek...
ni pa zanič(as in phison/jmicron zanič), sicer nebi mel sam dva pogona na sandforce osnovi..

Mogoče 3rd gen prinese kake izboljšave..

Zgodovina sprememb…

PrimozR je izjavil:

No to sem hotel povedat. Pa saj je bilo jasno napisano o.O

Hehe. Pa saj mu nisem nič ugovarjal zadnjih par postov. Samo začudenje sem izrazil pri različnih testih.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Spock83 ::

Kater SSD je najbolj primeren za WinXP? Intel? Za intela vem, da lahko nastaviš, da ob določeni uri sam požene trim. Lahko tudi pri samsungu tudi to narediš?

Spock83 je izjavil:

Kater SSD je najbolj primeren za WinXP? Intel? Za intela vem, da lahko nastaviš, da ob določeni uri sam požene trim. Lahko tudi pri samsungu tudi to narediš?

Za sistem vzemi najcenejšega :)

V300 60GB od Kingstona bi bil zadosti.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Spock83 je izjavil:

win xp na ssdju je slaba ideja... že to da narobe aligment poštima ob inštalaciji je eno...

Če pa že vstrajaš pri winxp, potem pa vzami nekaj na sandforce osnovi, ki je manj občutljiva na odsotnost trim-a... recimo kak intel 335 ..

Cool. Bi pa šlo to v office PC, kjer je še vedno C2D proc, ne bi pa menjali sistema. Torej samo migracija istema iz enega diska na SSD.

če je c2d sistem, zakaj pa ne nardite upgrade na kak novejši sistem (win7, win8) ?
kišta bo dost zmogljiva za to..

sicer načelno se da klonirat, sam bo treba kasnej aligment poštimat, izklopit servise ki počnejo bedarije po ssdju... itd..

darkolord ::

potem pa vzami nekaj na sandforce osnovi, ki je manj občutljiva na odsotnost trim-a
Če vzame Samsunga, lahko TRIM pač ročno požene v Samsung Magicianu.

Hayabusa ::

Spock83 je izjavil:

Ja, v samsung magician-u imaš scheduler, lahko nastaviš.

hdd -> sdd na win p
kloniraš particijo (http://www.partitionwizard.com/free-par... live iso), alignaš (isto orodje) in dela.

Tole dvoje bi jaz izklopil, defrag je privzeto nastavljen na off (se nekaj malenkosti lahko izklopiš tudi znotraj samsung magiciana).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hayabusa ()

No me je zanimalo samo to da v magicianu imaš scheduler kot pri intelu. Hvala za info.

iloveboobz je izjavil:

če je c2d sistem, zakaj pa ne nardite upgrade na kak novejši sistem (win7, win8) ?
kišta bo dost zmogljiva za to..

sicer načelno se da klonirat, sam bo treba kasnej aligment poštimat, izklopit servise ki počnejo bedarije po ssdju... itd..

System je HP dx7300 neka jtakega. Niti nima uradne podpore za win7.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spock83 ()

to še ne pomen, da nebo win7 delovala gor... če so driverji za visto, so tudi za win7... razn če te bodejo kake druge restrikcije (firma?) da nemorš upgrejdat

Hja odločili so se da ne bodo šli na novejši OS, pa PC mora biti offline čim manj.

SuperVeloce ::

če se klonira že instaliran XP na samsungov ssd s pomočjo njihovega softwera, potem za alignment particije ni treba skrbet

weasel ::

Zdravo! Torej preletel sem nahitro par zadnjih strani, ki so najbolj aktualne, ampak se pogovarjate bolj o tehničnih stvareh, medtem, ko mene zanima sledeče: Ker je zdaj pred faksom pravi čas, da se menja/dokupuje disk in ni neke hude skrbi glede izgube kakšnih fajlov od vaj/nalog, me zanima, kateri SSD bi vi priporočali za 2 leti star laptop HP Pavilion DV6-6002? Trenutno je notri 640GB 7200RPM-jev vrteči disk notri. Razmišljam (glede na to, da je v laptopu slot samo za enega), da bi tega dal v ohišje in ga imel, kot zunanjega za medijske datoteke.

Prosim in vnaprej hvala za predloge.

Jaz priporočam Samsungovega 840 (EVO). Če dobiš koga za skupno naročilo z Nemčije, so 250GB verzije že v rangu 140€

120GB ne bo dovolj? Laptop se uporablja za programiranje in na njem tudi teče Photoshop, Premiere...

bo tut 120GB dovolj, ampak 250GB ma najbolši gb/€ ratio...

OK, mi je všeč tale EVO (kot, da bi Mitsubishija kupoval), med cenejšimi je, kar je super.

Še to: Je pri tovrstnih diskih potrebno kakšno "vzdrževanje"? Fragmentacija, kak limit brisanja/branja/pisanja? Čudno vprašanje, vem, ampak, ko sem v preteklosti spremljal, so imeli zaradi nekaterih vzrokov kratko življensko dobo.

Fragmentacije ni pri SSD (vsaj ne v istem smislu, kot pri HDD). Če ti računalnik ne podpira TRIM, ga lahko ročno vsake nekaj časa poženeš iz Samsungovega programja, tudi ostale nastavitve lahko od tam nastaviš, če si sistem kloniral iz starega HDD. Vsak SSD (in njegove celice) imajo omejeno število pisanja, vendar je za navadnega uporabnika to nedosegljiv limit.
Jaz sem v prenosnikih obdržal tudi HDD s temle, res je malo dražje od zunanjih ohišij za diske, vendar dobiš zraven ohišje za dvd-rom, kateri ti ostane, HDD pa obdržiš v prenosniku. (lahko pa vse skupaj uporabiš tudi kot zunanje ohišje za disk)

Zgodovina sprememb…

Kloniral bi bolj težko, ker je HP prišel s tako čudnimi particijami, da sem uporabljal samo C:, ki zavzema skoraj ves prostor... Ne predstavljam si, kako bi spravil to na 120GB.

Tole ohišje je zanimivo, bi mi zelo prav prišlo to, da mi ni potrebno prenašati zunanjega diska s sabo.

Kako je možno, da je v naših trgovinah samsung 840 EVO TLC, na njihovi uradni strani pa ga predstavljajo, kot MLC?

weasel je izjavil:

Kloniral bi bolj težko, ker je HP prišel s tako čudnimi particijami, da sem uporabljal samo C:, ki zavzema skoraj ves prostor... Ne predstavljam si, kako bi spravil to na 120GB.

Tole ohišje je zanimivo, bi mi zelo prav prišlo to, da mi ni potrebno prenašati zunanjega diska s sabo.

Skrči na 120 Gb in kloniraj.

Nekako tako, vse kar ni sistem in programi na particiji C, skopiraj na D ali skopiraj na zunanji disk. Kloniralo ti bo samo win install particijo (okoli 100mb) plus windows particijo (C). Skupna velikost datotek na particiji C mora biti manjša od velikosti SSD.

weasel je izjavil:

Kako je možno, da je v naših trgovinah samsung 840 EVO TLC, na njihovi uradni strani pa ga predstavljajo, kot MLC?

Kje? 840EVO je zagotovo TLC, s simuliranim SLC cache-om.

edit: aja, lahko pa da si zasledil eno njihovo marketinško (tehnično sicer pravilno). 3bit/cell MLC == TLC

Zgodovina sprememb…

Ah, verjetno sem narobe razumel: Experience the next level in SSD evolution with Samsung's new 3-bit MLC technology, which provides performance that is faster than ever.

Ja, ker imaš SLC (single-level cell) in MLC (multi-level cell). Vendar pri 2-bit MLC se ni dodajalo dodatne oznake (recimo DLC, double-level cell), zato Samsung raje uporabi kratico MLC, kot TLC (triple-level cell).

Ja, pr samsungu so kr sneaky in se izogibajo TLC oznaki.. MLC je doslej pomenu 2 bita na celico, čeprav oznaka kot taka to ne pomen (multi level cell).

Jah, v začetkih so napačno uporabljali kratico (verjetno so krivi tudi HW/IT novinarji), verjetno tudi zato, ker se ni pričakovalo, da bodo 3bit celice kdaj pripravljene za širšo uporabo. Ampak MLC nikoli ni pomenilo direktno 2bit, če si nekdo to sam interpretira, si je sam kriv... To je tako, kot bi rekel, da je SDR in DDR enak, ker sta oba SDRAM.

Čeprav je sedaj vse to mogoče voda na mlin Samsungu, niso sami krivi za zmedo...

d4rkw1z4rd ::

kupujem ssd disk za laptopa(250gb).
http://www.mediamarkt.at/mcs/product/SA...

kaj pravite na to?
lp

na hohu je še ena verzija tega diska(zraven piše notebook). more bit posebej za notebooke? ni samo poomembna velikost(2,5)? kupil ga bom v mediamarktu ker grem jutri tja(seiersberg)
lp

nerabiš notebook verzije. pasala bo ta gola varjanta glih tak...

vedi da je ta cena za online štacuno, v fizični trgovini bo dražja.

Imo se ti ne splača kupit tam, ker jo dobiš iz hoh.de za ~160€ na dom...

aha ok...hvala za nasvet

Pri laptop verziji dobiš sata->usb3 adapter, vendar je ta brez zunanjega ohišja. Pa zraven dobiš še ploščico, da razširiš zadevo iz 7mm na 9,5mm (kar po mojem v večini primerov ni potrebno, če je že HDD bil fiksiran s penami/gumami).

mirancar ::

iloveboobz je izjavil:

win xp na ssdju je slaba ideja... že to da narobe aligment poštima ob inštalaciji je eno...

Če pa že vstrajaš pri winxp, potem pa vzami nekaj na sandforce osnovi, ki je manj občutljiva na odsotnost trim-a... recimo kak intel 335 ..

nič ni to slaba ideja, sam imam sistem na win xp že kake 2 leti in nima problemov, dan in noč v primerjavi z hdd na kerem kol os-ju
res je da ko sem probal za foro benchmarkat so bli rezultati porazni (baje da neki zarad ne-alignane particije, whatever), ampak zadeva v realnosti deluje isto kot samsung 840 tlc+win7, crucial m3 (al nekaj takega) + win7, ne vidim razlike
prav tako nisem nič počasnejši kot prijatelj z win7 in nek verbatim ssd v loadanju Dote (pa ima on boljši procesor, sata3 ...)

edino česar se je pazit da neboš imel kake probleme z blue screeni ali očitnim počasnim delovanjem (to je mel ta z verbatinom dokler ni zamenjal plate/cpu/ram)

tko da spock: mirno daj win xp gor, za starejši računalnik so najboljši (najhitrejši in skoraj vse podpirajo, recmo kake nove igre ne delajo, zadnji visual studio/office, itd nočejo delat, drgač je pa vse OK), in če vse dela NE DIRAJ sistema, ker jaz sem se recimo igral in dajal gor neke marvel kontroler driverje in sm z tem takoj zgubu 5 sec na boot time ker zdaj neki šara po dvd romu za brez veze. pa nekih migracij tud ne delat, ampak daj gor clean xp sp3

ssd life

ssd life

seveda je slaba ideja, če pa zarad odsotnosti trima ustvarjaš dodaten wear na disku..
nihče ne pravi da ne dela, ampak ni pa winxp optimalen..

Zaradi ne-alignane particije bodo številke nižje ranga par % (max 5%), nič več.
1x na mesec bi lahko zagnal trim.

Hayabusa je izjavil:

Zaradi ne-alignane particije bodo številke nižje ranga par % (max 5%), nič več.
1x na mesec bi lahko zagnal trim.

in večji wear na flash... in IOPS je kr nižji, če ni aligment poštiman...

BC3 ::

kupujem ssd disk za v thinkpad z60m in sem se že skoraj odločil za Kingston V300, 60 GB. je kakšna boljša opcija za tam okrog 60 evrov? uporablja se v glavnem winxp in občasno linux...

bo kul..

AvtoR ::

Trenutno v Leclercu ta isti disk (V300) velikosti 120gb pride v akciji (odšteti bonus) dobrih 83€.
Če prav razumem so večji diski (enakega tipa) v osnovi hitrejši in imajo daljšo življensko dobo?
Verjetno se splača dodati 20€ za še enkrat večjo kapaciteto.

««
238 / 507
»»