» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
237 / 507
»»

technolog ::

Samo še za informacijo, da Izi-jevi podatki verjetno ne odražajo realnega stanja.

Samsung 830 128GB
Št. prepisov: 191
Zapisanih podatkov: 191*128GB = 24,5 TB
Čas delovanja: 9 mesecev 11 dni

Pri meni se dejansko uspe zgodit, da bodo prepisi problem.

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

Teoreticno bi ti moral zdrzat okoli 12 let. Ceprav tole je vsekakor bolj kot ne ekstremno matranje SSDja, ki se v mainstream ne dogaja.

iloveboobz ::

^^ nebojo, ker boš prej ssd stran vrgu..

FlyingBee ::

integral15 ::

A je to vredu za 840 128Gb pro ?

SuperVeloce ::

da. Mogoče bi dobil bolše številke le pri praznem disku brez sistema :)

BugiMen ::

Torej, da ne iščem po celotni temi. Kateri od SAMSUNG 840 128G za povprečnega uporabnika BASIC, EVO ali PRO?

Hvala
Born to be wild and wild to be born

Hayabusa ::

BASIC.

evo, če ni veliko dražji od "basic"..

integral15 je izjavil:

A je to vredu za 840 128Gb pro ?

hitrosti so kul, latence še boljše ;)

Zgodovina sprememb…

Razlike je 9€

potem vzemi EVO ...

Dr_M ::

Basic sploh ni smiselen nakup, potem raje Crucial M500, drugace pa Evo.

Še za tega bi vprašal če je ok za povprečnega uporabnika, bolj mi je pomembno da ne slovijo po tem da se radi kvarijo kot tista minimalna razlika v hitrosti

http://www.mimovrste.com/artikel/337000...

sicer gre za ok ssd, vendar ima sandforce, ki zna (še vedno) delat probleme.

Imo se bolj splača 840ka za 17€ več http://www.dinokomp.at/produkt/samsung-... (in profitiraš še 70GB)

Spock83 ::

Čudno, da vztrajajo pri sandforce, če je toliko slab.

Ni treba bit pametn, če še nisi meu sandforce-a v rokah. V svojih časih je bla pa sploh kriza in je to tudi razlog zakaj se vsi tako izogibajo OCZja... Sicer so BSODe večinoma odpravl, čeprav osebno jih še vedno doživljam na enem pogonu (res da jih povzroča le en program, ampak vseeno)
So yeah... just don't..

In če slučajno še kdo neve: TRIM še vedno ne deluje pravilno na sandforce pogonih (brez izjeme, tudi na intelih)

Zgodovina sprememb…

Spock83 je izjavil:

Čudno, da vztrajajo pri sandforce, če je toliko slab.

Stvar je poceni, pride že z referenčnim dizajnom in firmwareom in ima na papirju dobre številke.
"Proizvajalec" samo napopa gor flash čipe in stvar zapakira ter trži..
Le kdo nebi vzel takega combota ?

D3m ::

A potrebno ga je imeti v rokah, da dobiš razsvetljenstvo?

Lej vem za probleme, ki jih je imel OCZ, kar ti hočemo povedati je, da ti manjka malo več objektivnosti. Preveč govoriš, kot vodja kakovosti, kar sicer nisi pa vendar malo več odprtosti naslednjič.
|HP EliteBook|R7 8840U|

In če slučajno še kdo neve: TRIM še vedno ne deluje pravilno na sandforce pogonih (brez izjeme, tudi na intelih)

Dokaz? :)
|HP EliteBook|R7 8840U|

D3m je izjavil:

Lej vem za probleme, ki jih je imel OCZ, kar ti hočemo povedati je, da ti manjka malo več objektivnosti. Preveč govoriš, kot vodja kakovosti, kar sicer nisi pa vendar malo več odprtosti naslednjič.

jaz vodja kakovosti ? hahhahaha
napiši v google sandforce problems in ti bo jasno, da to ni produkt, ki slovi po kvalitit in stabilnosti delovanja.

in kar se tiče trima
http://www.anandtech.com/show/5508/inte...
pa še več
http://www.anandtech.com/show/6107/cors...

D3m je izjavil:

Jaz nič ne govorim iz prve roke (razn za bsode na mojem pogonu) ampak samo povzemam kar lahko prebereš vsepovsod po netu...

Zgodovina sprememb…

FlyingBee ::

saj to vemo, sicer pa Sammy nima konkurence s 840 pro, v tem cenovnem razredu

d3m tega očitno neve..

FlyingBee je izjavil:

saj to vemo, sicer pa Sammy nima konkurence s 840 pro, v tem cenovnem razredu

ima. ocz vector, ki ga vsi tako pozablja(m)te. Ampak ne, grdi OCZ, tega ne kupujemo..

Zgodovina sprememb…

Vsak za uporabljati iskalnik za iskanje napak hojnik.

Problem je najti informacijo, ki jo rabiš :)

Recimo:

In August 2012, a website known as Tweaktown identified an issue with SandForce-based SSDs using firmware 5.0.1 and 5.0.2 wherein TRIM support did not perform optimally when fully erasing the SSD, but also confirmed that the 5.0.3 and 5.0.4 firmware resolved the issue.

Tako, da lahko svoje linke od Anand vzameš s kančkom skepticizma. :)
|HP EliteBook|R7 8840U|

Trim še vedno ne deluje tudi na 5.0.7 firmwaru... in to lahko potrdi vsak test...

Če bi mel tak pogon, bi seveda to vedel..

Zgodovina sprememb…

Za čuda še dela. :)
|HP EliteBook|R7 8840U|

nope..
TRIM nikol ni in nikol ne bo delal pravilno na sandforce. Sj tut nemore, glede na to kako sandforce upravlja z podatki na flashu.

Evo še dokaz iz moje strani da TRIM ne deluje interno(kjub 5.0.7a firmwareu)

Najprej trimcheck:
kontroler sporoča, da so podatki "izbrisani", torej kaki driveri oz. bios nastavitve ne zavirajo trima

a glej ga zlomka, kje je mojih obljubljenih 200R/140W, če trim kao deluje

In če kdo ne verjame, pogon je adata 120GB S510, in tudi out-of-the box (secure erase) dosega 200R/140W. seveda dokler se ne začne pisat po njem

Zgodovina sprememb…

Tako da prosim, če mi še kdo reče da trim deluje kot mora na sandforce.... bench dirty pogona please..

In ista zgodba je na Intel 330; sicer ga nimam pri sebi trenutno, a ga z veseljem testiram (tudi na najnovejšem firmwareu z "delujočim" trimom). Nazanje je dosegel ~150MB write od originalnik ~230MB

Zgodovina sprememb…

Ajmo d3m no, testiraj svojga V300. predvidevam da ga že uporabljaš nekaj časa, sepravi si že zapisal nekaj podatkov na njega.
pričakujem vsaj ~160MB write za 120gb oz ~280MB za 240GB model

Seveda z as ssd, ker drugi testerji so itk irelavantni na sandforce (compressable data and such)

Zgodovina sprememb…

Ufff so me kar oči zabolel. Nemščina. :)

Žal sem na SATA2 tako da o 160MB lahko le sanjam, polnega izkoristka ni in je v tem primeru irelevantno.

Oziroma, katero opcijo moram sploh pognati? kompresion benchmark?
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

tudi na sata II se bo videl padec hitrosti, ker itk se tukaj gleda samo Write, ki pri 120gb modelu ne zapolne niti sataII...

torej zažen as ssd in obkjukaj samo seq. in štartaj....

Zgodovina sprememb…

205/71

Še kak drug program za sprobat?
|HP EliteBook|R7 8840U|

je. sam boš dobil pri vseh 270R/240W, zato ker pošiljajo prazne podatke kontrolerju, torej mu ni treba skoraj nič pisat po njem, kar prinese take hitrosti (pa če trim dela ali ne).

lahko še sprobaš crystaldiskmark z nakjučnimi podatki...
je pa 70MB write zelo žalostno tudi za sandforce..

pa prilimaj screenshot od as ssd...

Zgodovina sprememb…

Sem že zaprl AS SSD.

Must be my mobo. ^^

Zdele gledam Crystal disk info

Read 1,12 TB
Write 1,16 TB

Crystal disk mark kaže malo drugače podatke.

235/80
|HP EliteBook|R7 8840U|

torej to samo potrdi moje trditve(in splošni znani fact), da trim na sandforce NE deluje kot bi mogel... sicer bi mel write hitrosti vsaj 150MB+

No lahko še kdo drug poda podatke, ki si mogoče lasti LSI sandforce?
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

rezultati bojo mel vsi enak vzorec -- padec write hitrosti po nekaj časa uporabe. To je bolezen sandforce, ki jo nosijo VSI pogoni z sandforce in ni enostavno ozdravljiva.

čeprav tvoj pogon ima imo prevelek padec (ponavad je write tam 3/4 originalnega), tak da je tukaj še kakšen dodaten hec..

Sam sumim na stari chipset na mobo. :)
|HP EliteBook|R7 8840U|

zarad tega nebi mel polovičnih write hitrosti...
požen za hec atto benchmark in boš takoj videl če je chipset..

Hayabusa ::

D3m je izjavil:

Žal sem na SATA2 tako da o 160MB lahko le sanjam, polnega izkoristka ni in je v tem primeru irelevantno.

Sata 2 ima omejitev 300 mb/s.

praktična omejitev je tam 270R/250W..

Hayabusa je izjavil:

D3m je izjavil:

Sata 2 ima omejitev 300 mb/s.

Teoretično. :)

Praksa je drugačna.

bom probal, ko pridem domov. Drugače sem z SSD zadovoljen, kar se tiče hitrosti.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

Sicer pa če smo že pri sekvenčnih hittrostih, te niti niso tolk pomembne. Kriza rata, ko začne randon write padat (kar se rado dogaja na starih phison in jmicron pogonih), takrat se potem začnejo zatikanja.

Crucial V4 je primer enga takega pogona, ki ga hecajo te hitrosti.

Zgodovina sprememb…

mihco ::

Vertex 2 60gb. Najbolj kurcan model ocz-ja na najslabsem moznem kontrolerju...
Star vec kot 3 leta, zapisanih 15TB, orig. firmware(1.22), nikoli narejen secure erase, redko vec kot 6gb prostega prostora. Stevilke podobne kot ob prvih benchmarkih, le 4k-64 je iz okoli 90 padel na 60MB/s.

torej write hitrost ti je ostala skos enaka ?
s katerim programom si to testiral ?

As ssd. Ja. Nikoli pa nisem testiral praznega ssdja brez sistema

koliko imaš skevečn write ?

57MB/s

torej se ti je hitrost tudi degradirala, ker taki sveži pogoni majo malo manj kot 100MB write..
razn če maš 25nm varjatno, ta ima že po defalutu nižje write hitrosti.

Še enkrat, da ne bo kdo narobe razumel: TRIM sicer deluje na sandforce pogonih, vendar ne tako kot na ostalih kontrolerjih. Ko dobi trim komando, stvar samo markira bloke za čiščenje, ampak jih dejansko ne spuca, dokler ne zmanjka frišnih blokov. V primeru da se piše dosti nestisljivih podatkov, pride kontroler v corner case, ko se ne more spucat in potem write hitrosti padejo..

No hojnik sem za foro probal še ATTO in so rezultati čisto drugačni.

Read/Write
240/220
|HP EliteBook|R7 8840U|

PrimozR ::

Ja pa saj ti je točno povedal zakaj je tako. Ti mu še vedno ne verjameš?
««
237 / 507
»»