» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
234 / 507
»»

iloveboobz ::

načelno je bolje met intel sata driverje, razn če maš kak prastar čipset (recimo 965), kar sem sam opazo, da z intel driverjem ne dela trim..

dr.Akula ::

@hojnikb Kaj to potem pomeni "Intel sata driverje" - se IRST šteje sem? Chipset je pa 945.
ni podatka

SuperVeloce ::

Za IRST imajo ljudje po forumih mešane občutke. Nekaterim skrajša startup sistema, nekaterim podaljša... Da bi pridobil na stabilnosti, pa še nisem slišal. Za Windows 7 in 8 itak ne rabiš dodatnih driverjev za AHCI, razlik v hitrosti pa zelo verjetno ne boš opazil.
Ja, 965m je prastaro, TRIM pa je dobro imeti.

Zgodovina sprememb…

Izi ::

če imaš Intel chipset potem brez razmišljanja naloži Intel Rapid Storage Technology.
Verzija 12.5 je najnovejša, če se ne motim.
Ob začetku inštalaciji program preveri ali chipset podpira IRST, če je chipset prestar ali ni Intelov ti bo tako ali tako javilo, da tvoj sistem ne podpira IRST. Če pa podpira potem pa so ti driverji mana iz neba in svetlobna leta pred Microsoftovimi.
I ne, IRST nima veze katere firme SSD oziroma HD imaš gor priklopljen, IRST je driver za chipset in če imaš Intelov chipset potem brez razmišljanja namesti IRST.
Zapomni si, da so Intelovi driverji vedno neprimerljivo boljši kot Microsoftovi. Pa še IRST driverji se posodabljajo skoraj vsak mesec, Microsoftovi pa so lahko stari tudi več let.

Dr_M ::

Izi, ce ti uspe nalozit 12.5 na kaksen strejsi chipset, mas pivo v dobrem pri meni. Starejsi pomeni za S775...

če maš 945, potem kr pusti microsoft driverje.

dr.Akula ::

Bom poizkusil z namestitvijo IRST, če ne bo hotelo namestiti bo tako javilo najbrž. What's the worst that could happen... :D

Hvala vsem, sory če je šlo malo v offtopic.
ni podatka

destiny ::

Ma kdo kako idejo, kako prepričat star laptop z Intel 945GM chipstom da dela v AHCI? Možnosti za vklop ahci-ja v biosu ni, Samsung Magician pa pravi da je AHCI izklopljen. Sistem je Win8 32bit.

Aston_11 ::

Moj M4 64 je začel kazati znake odpovedovanja. Štekne kompjuter vsake toliko in ga je treba fizično izklopiti - sem mislil najprej, da crkuje WD 1 Tb, vendar ni on krivec kljub cca 65 tisočim slabih sektorjem.

Aston_11 je izjavil:

Moj M4 64 je začel kazati znake odpovedovanja. Štekne kompjuter vsake toliko in ga je treba fizično izklopiti - sem mislil najprej, da crkuje WD 1 Tb, vendar ni on krivec kljub cca 65 tisočim slabih sektorjem.

updejti firmware in nared secure erase. Je bil en buggy firmware umes.

destiny je izjavil:

Ma kdo kako idejo, kako prepričat star laptop z Intel 945GM chipstom da dela v AHCI? Možnosti za vklop ahci-ja v biosu ni, Samsung Magician pa pravi da je AHCI izklopljen. Sistem je Win8 32bit.

AHCI je strojna zadeva in ne softwareska, če ti matična plošča ne podpira tega načina delovanja potem pač pozabi.
V praksi razlike med IDE načinom in AHCI načinom pravzaprav sploh ne boš opazil.

Bistvene razlike med IDE in AHCI:
1. AHCI podpira "Hot plug". Se pravi enote lahko priklapljaš in izklapljaš med delovanjem operacijakega sistema. Če poskusiš vklopiti ali izklopiti enoto v IDE načinu se bo računalnik zablokiral, pa še enoto lahko uničiš.
2. AHCI podpira NCQ (Native Command Queuing), ki spremeni način prebiranja in pisanja podatkov na enote in tako pohitri tako HDD kot SSD enote.

To dvoje je pa bolj ali manj vse.
Treba je dodati še, da je AHCI za nazaj kompatibilen in podpira tudi emulacijo IDE.
Pa operacijski sitem mora tudi podpirati AHCI, da zadeva lahko deluje. Pri Windows sistemu AHCI deluje od Viste naprej. XP nima podpore za AHCI, se pa da usposobiti AHCI z driverji drugega izdelovalca.

destiny ::

945GM sicer ima možnost ahci-ja, problem je v nepodpori v Phoenix biosu, ki je na plati. Nekje sem sicer našel nek neuradni fw, ki naj bi mel podporo za ahci, ampak se s tem ne bom ubadal..

če je kak bios ki to podpira, ka kr poflashaj.

mateii ::

Pozdravljeni,

mene pa zanima sledeče:

V kratkem oz ko bo pri nas na trgu imam namen končno nabavit ssd (samsung 840 evo). PC je: i7 920, 6gb rama, matična pa: DFI LANPARTY UT X58-T3eH8

Ali bi raje nabavil samsung 840 pro (se splača dat več denarja za pro verzijo)? Ali kak intelov ssd? Kaj priporočate?

Zdaj pa matična podpira samo sata2 priklop...ampak v biosih imam opcijo za AHCI način (tudi vklopljeno). Zanima pa me ali naj nabavim SATA 3 kontroler pa tja priklopim ssd al naj priklopim kr na sata2 na matično? Torej če slučjano kdo priporoča da naj priklopim oz kupim kontroler (KATEREGA?) ter kako je pol z AHCI načinom delovanja se veže glede na nastavitve v biosu al je treba extra posebaj kaj nastavlat na kontrolerju (čeprav dvomim)?

Aja ssd se bo uporabljal za sistemsi disk ter kakšno igro :)

Hvala za kakršn koli predlog oz nasvet. Lp

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mateii ()

Dami ::

Jaz ne bi kompliciral z extra kontrolerjem, ker imo ne bi opazil take razlike med sata2 in 3 da bi blo vredno. Intel chipset sata2 kontroler > poceni sata3 pcie kontrolerji.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Se strinjam. Random r/w je itak vseeno (ali celo bolje pri ICH10)

externi sata kontrolerji so v večini primeru šrot od šrota in je odzivnost lahka še slabša od sata2 intel kontrolerja. Tako da prklopi na intel port nabavi pa ssd ki si ga lahko prvošiš. Če je to pro verzijo, nabavi pro verzijo. Če se ti splača je pa druga zgodba. V vsakem primeru vzami raje večjo verzijo EVO kot pa manjšo PRO.

mateii ::

Ok super. Hvala za nasvete :), Tudi sam se bolj nagibam na 250 gb evo

Potem ga pa vzami. Čeprav bo tut navadn 840 več kot dovolj, če hočeš prihranat še kak €

ST-777 ::

Crossbar's RRAM could disrupt flash memory market: http://www.pcworld.com/article/2046049/...

20-krat hitrejši SSD že prihodnje leto?

"Podjetje Crossbar žal še ni razkrilo, kdaj bodo inovativni pomnilniški mediji RRAM nared za prosto prodajo. Glede na to, da je tehnologija za njihovo množično proizvodnjo že nared, bi lahko prve tovrstne medije na trgu ugledali že v prvi polovici naslednjega leta. Po vsej verjetnosti bodo sprva na voljo le pomnilniški ključi USB, nekoliko kasneje pa še pogoni Solid State." Vir: racunalniske-novice.com

ko bodo cenejši od flasha, then i'll be interested.

Rumeni tisk je pograbil zadevo in pišejo precej senzacionalistične članke.
Zadeva se uradno imenuje ReRAM, kar pomeni Resistive RAM. V zadnjem času pa se uveljavlja tudi krajša oznaka RRAM.
Bistveno je, da je vse skupaj že zelo daleč od česarkoli uporabnega. Obetavno pa je, da tehnologijo HKRATI razvija več različnih firm, tako da zna kaj nastati iz tega. Ne vem kako patentne zadeve delujejo, ampak za ReRAM ima patent več različnih firm, seveda se vsak malo razlikuje glede na dielektrik, ki ga uporabljajo.

ReRAM je oziroma bo naslednik RAMA in ne Flash spomina. S Flashom nima kaj dosti skupnega. Nadomestil pa bo, če bo, verjetno kar oba.
Obstajata 2 vrsti RAMA in sicer tak, ki izgubi podatke brez napajanja (volatile) in tak, ki ohrani podatke brez napajanja (non-volatile). Oba imamo v računalniku že desetletja dolgo. Prvi je klasični RAM, ki ga ima vsak PC nekaj GB, drugi pa je najbolj razširjen kot CMOS na katerem imamo BIOS, brez katerega se noben računalnik sploh ne bi zagnal.
Medtem ko se prvi ves čas razvija drugi bolj ali manj stagnira. Sedaj kot kaže se bo končno nekaj premaknilo.

Tale sledeči del vzemite z rezervo: ;)
Nisem fizik, ampak kolikor razumem, bodo v ReRAMU namesto elektronov uporabljali ione. Menda bodo ti ioni nabiti atomi in od tu tudi energija za ohranitev podatkov. Koliko časa naj bi se podatki ohranili seveda še nihče nič ne omenja.
Ker gre za RAM je jasno, da bo najmanj 20-krat hitrejši od Flasha. Od klasičnega volatile RAMA pa bo imel prednost, da bo za delovanje rabil zanemarljivo malo energije, precej manj kot RAM in Flash, pa tudi precej manjši naj bi bil, vsaj tako pravijo.
Če bo zadeva uspela, bo na smetišče odšel tako RAM kor Flash, uporabljal pa se bi samo še ReRAM oz. RRAM.

Ampak kolikor jaz spremljam se to ne bo zgodilo še kar dolgo časa. Trenutno je vse skupaj še bolj kot ne na papirju, tistih nekaj prototipov, ki jih razvijajo pa še vsi skrbno skrivajo.
Kakšno drugo leto neki, če bodo prvi primerki zunaj čez 5 let bo to hitro. V računalnike pa jih bomo tlačili po moje čez 10 let in nič prej, če sploh bo kaj iz tega ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

Spock83 ::

Bo prišlo skupaj z novimi baterijami.

medenko ::

kaj je fora basic in evo?

mirancar ::

evo bo baje naslednic basica, če prebereš review-e ima neko foro, kjer lahko del spomina (recimo da 5%) deluje po metodi simuliranja dražjih pomnilnikov, tako da dokler je uporaba normalna, naj bi deloval isto hitro kot dražji

tako sem jaz razumel, predvidevam da za končnega uporabnika nima veze al kupi evo al basic, ključno vlogo tako še zmeraj igra samo cena, ko bo cena ista se seveda kupi novejši evo

Ne.
Basic je sam gol ssd, brez vseh dodatkov. 840, 840pro in 840evo majo basic verzije.

iloveboobz je izjavil:

Basic je sam gol ssd, brez vseh dodatkov. 840, 840pro in 840evo majo basic verzije.

Sem tudi sam na začetku mislil tako, ampak se je izkazalo, da trgovci Basic imenujejo samo navadno 840, zato ker nima nobene druge oznake. Roba brez vsega se drugače imenuje "Bulk" in ne "Basic".
Sedaj imamo že 3 verzije 840 in vsaka mora imeti oznako, da ne pride do zmešnjave. Se pravi v cenikih imamo Basic, EVO in PRO.

Še enkrat primerjava:
Basic je osnovna verzija s TLC Flashom.
EVO je Evolucija Basic verzije, še vedno ima TLC Flash ampak precej izboljšan kontroler, malo dražja in precej hitrejša.
PRO pa je Profesionalna verzija z MLC Flashom, ki je hitrejši in bolj vzdržljiv ampak 40% dražji.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

You got it all wrong. Tudi 840PRO in 840EVO maš "basic" verzije...

Še enkrat. Samsung prodaja sledeče ssdje
-840 TLC
-840EVO TLC+ simuliran SLC
-840PRO + MLC

Poleg teh treh verzij obstajajo še verziji vsake, in sicer basic (brez vsega) in desktop ter notebook kit, ki imajo še dodatke za lažji transfer.

In pro ni nič profesionalna verzija, ker sicer bi mela MLC-HE noter

Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:

In pro ni nič profesionalna verzija, ker sicer bi mela MLC-HE noter

Samsung sam je objavil, da EVO oznaka pomeni Evolution, Pro oznaka pa pomeni Professional.
Imamo torej Osnovno, Evolucijsko in Profesionalno verzijo.

prej "professional" :))

Upam, da smo potegnal zakjuček iz tega ven. Če piše zram basic, še ne pomen, da gre za TLC verzijo. Da gre za tlc verzijo vema po tem, ker nima za 840 nobene oznake kot take..

Zgodovina sprememb…

RC14 ::

Kako je zdj s temi forami bulk, basic, .,..
A če kupim 840 EVO brez dodatkov, torej bulk al kakorkoli se že reče, se ga da vgradit v kišto, al je potrebno kupit z dodatki ki je načeloma okoli 10 EUR dražji od "gole" VARJANTE ??

lp
:4770K@4.5GHz @ BeQuiet!Dark Rock Pro2; MSI Z87 GD65 Gaming; 16GB RAM:
::GTX 1060 6GB; SSD Samsung 840 EVO 250GB; SEAGATE 3TB+3TB+1TB; LG 27"IPS::
:::: XFX 850W Black Edition; X-Fi Titanium; Fractal Design ARC R2 ::::

darkolord ::

Ne potrebuješ nobenih dodatkov - edino če ga vgrajuješ v desktop, ki nima lukenj za montažo 2.5" diskov, potrebuješ kos pleha, ki ti omogoča montažo

BorutK-73 ::

1 vijak drži SSD na mestu ali ga pa položiš na dno ohišja. Nekateri ga celo skrijejo na backplate od osnovne plošče.

yup. Ni panike kar se tiče ssdjov, ker so itk solid state, no moving parts :D

AvtoR ::

Jaz ga imam kar na elastikah, tako da praktično lebdi v zraku.

tudi jaz, sam ne ssdja, ker to itk nima smisla.
Če ma kdo glasno kišto zarad vibracij, je to top način kak utišat celo zadevo.

AvtoR ::

Ja vem! Samo ta način mi je bil najbolj enostaven in ne stane nič. Vse kar sem rabil je par navadnih elastik in 4 (rabljene) vžigalice za zagozde. Najprej sem to naredil samo začasno, zdaj pa je pri tem kar ostalo:D. Zadeva čisto lepo funkcionira.

Vem pa da se ta metoda uporablja pri dušenju vibracij pri mehanskih diskih, samo tam rabiš precej močnejše elastike.

Juwe ::

Mene pa zanima kaj se danes najbol splača vzet 120-256GB po ceni na GB in po zmogljivosti ter vzdržljivosti...

v300 če ti je pomembna vzdržljivost
samsung 840/EVO če ti je pomembna hitrost in cena

Juwe ::

najlepša hvala...

priporočam samsung 840EVO, ker tudi pri tem vzdržljivost ne bo problem (razn če konstantno pišeš po disku)

Zgodovina sprememb…

dogo ::

Na ssd-je se ne spoznam ne vem koliko. Poznam razliko med mlc in tlc,... vendar se moje vpr. nanaša na nekaj drugega. Razmišljam o nakupu samsung ssd-ja in sicer 840 evo. Zadeva pa je sledeča trenutno imam navaden 500gb disk , ki je nekje 50% zaseden, zato razmišljam ali bi morda kupil 250gb (prenos vse navlake na ssd) napram 120gb (OS + nekaj navlake).

Zanima me če ima kdo izkušnje s prenosom particije OS na ssd direktno iz hdd-ja s pomočjo samsung magician 4.2, saj me trenutno res ne mika ponovna instalacija. Na hdd-ju imam 2 particije OS cca 100gb, ostalo pa je druga particija namenjena programom in igram +ostalo, če naprimer prenesem le OS particijo, to pomeni, da se izbriše oz prenese na ssd , ali to pomeni kakšne težave za obstoječo particijo na kateri so igre itd. in kako je sedaj s prazno 100gb particijo.

Hvala za info.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dogo ()

Jinto ::

Po mojem mnenju se trenutno bolj kot 840 evo in v300 splača kupit Sandisk ultra plus. Od 135eur naprej v tujini.

test
http://www.xbitlabs.com/articles/storag...

Stvar je solidna in zgleda da je zadevi kr cena padla, VENDAR je treba upoštevat, da ma zadeva inferioren kontroler napram MDX/MEX (samo 4 kanali, razni hacki da doseže take sekvenčne hitrosti).

Tako da če je prioriteta hitrost = samsung 840/EVO
Če je prioriteta endurance, potem pa ultra plus (in da se nebi kdo nahecal in kupil sandisk ssd, brez vseh oznak, ker je INFERIOREN praktično vsemu, kar je danes na trgu)

Še vedno bi newcomerjim priporočal 840 ali 840EVO, ker je bolj preverjana zadeva in ima samsung tut luškan ssd software.

dogo je izjavil:

Na ssd-je se ne spoznam ne vem koliko. Poznam razliko med mlc in tlc,... vendar se moje vpr. nanaša na nekaj drugega. Razmišljam o nakupu samsung ssd-ja in sicer 840 evo. Zadeva pa je sledeča trenutno imam navaden 500gb disk , ki je nekje 50% zaseden, zato razmišljam ali bi morda kupil 250gb (prenos vse navlake na ssd) napram 120gb (OS + nekaj navlake).

Zanima me če ima kdo izkušnje s prenosom particije OS na ssd direktno iz hdd-ja s pomočjo samsung magician 4.2, saj me trenutno res ne mika ponovna instalacija. Na hdd-ju imam 2 particije OS cca 100gb, ostalo pa je druga particija namenjena programom in igram +ostalo, če naprimer prenesem le OS particijo, to pomeni, da se izbriše oz prenese na ssd , ali to pomeni kakšne težave za obstoječo particijo na kateri so igre itd. in kako je sedaj s prazno 100gb particijo.

Hvala za info.

Sicer načelno bi prenesu sistemske partricije na ssd, sam ti to močno odsvetujem, ker lahko imaš potencialno kup težav. Tako da kupi 250GB model in naredi svežo inštalacijo.

Zgodovina sprememb…

dogo ::

iloveboobz je izjavil:

Sicer načelno bi prenesu sistemske partricije na ssd, sam ti to močno odsvetujem, ker lahko imaš potencialno kup težav. Tako da kupi 250GB model in naredi svežo inštalacijo.

Kakšne težave naprimer, saj kakor jaz razumem naj bi ta software bil namenjen ravno OS prenosu.

to že, ampak še vseeno se lahko zgodi, da OS nebo zaznal da laufa na ssdju in nebo vklopil/izklopil funkcij primernih za ssdje (trim, superfetch...)
Ko je res tak problem nanovo namestit OS..

PrimozR ::

Itak pride zdaj v kratkem ven končna verzija WIn 8.1 (če si na win), tako da magari izkoristiš to priliko in narediš frišen install.

Ne pa polovico 500 GB HDD-ja basati na 250 GB SSD. SSD mora imeti za normalno delovanje VSAJ 20% praznega prostora, sicer ga boš precej hitreje izrabil (še vedno bo trajalo leta, ampak bo pa hitreje). Več ko bo praznega, hitreje bo delal, dlje bo delal hitreje in dlje bo delal. :)

Pa kot rečeno, jaz bi raje vzel ziher varianto s Samsungom.

On another note: http://www.anandtech.com/show/7237/sams...

PrimozR je izjavil:

Itak pride zdaj v kratkem ven končna verzija WIn 8.1 (če si na win), tako da magari izkoristiš to priliko in narediš frišen install.

Ne pa polovico 500 GB HDD-ja basati na 250 GB SSD. SSD mora imeti za normalno delovanje VSAJ 20% praznega prostora, sicer ga boš precej hitreje izrabil (še vedno bo trajalo leta, ampak bo pa hitreje). Več ko bo praznega, hitreje bo delal, dlje bo delal hitreje in dlje bo delal. :)

Pa kot rečeno, jaz bi raje vzel ziher varianto s Samsungom.

On another note: http://www.anandtech.com/show/7237/sams...

ssd deluje normalno tudi skoraj čisto zapolnjen, če je le novejšega datuma in ma proper kontroler. Je pa vseeno dobro pustit malo placa, to se pa strinjam..

Jaz pri kloniranju samsungov nikoli nisem imel problemov, sistemi so vedno bili instalirani na AHCI in intel/amd kontrolerjih, ne kakšni marvelli in podobno. Sem pa vedno kloniral le sistemske particije (plus tisto zagonsko / instalacijsko), ne vem če je sploh možno ostale particije zraven. Za ostale nastavitve pa je samsung magician (kjer potem v msconfig ugasneš startup, ker se ne rabi pogosto).

Zgodovina sprememb…

««
234 / 507
»»