» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
226 / 507
»»

iloveboobz ::

Izi je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Pa Izi, terabajti ;)
Ja, sem opazil, včeraj je bilo že precej pozno ;)

Drugače pa, Hojnikb, s točnimi številkami je težko operirati, ker imajo velikanski razpon.
Praviš, da ima MLC 3000 zapisov, kar sicer drži, ampak je ZELO ZELO posplošeno.

V resnici MLC celica omogoča nekje med 1500 in 10000 zapisov. Na istem SSD bo torej neka celica na najslabšem čipu crknila po 1500 zapisih, medtem ko bo celica na sosednjem čipu lahko zdržala celo do 10000 zapisov. To so skrajni primeri.

Številke 3000 za MLC in 1000 za TLC pa so vzete iz SMART-a. Vsi SSDji za SMART uporabljajo enake vrednosti in sicer 3000 za MLC in 1000 za TLC. Tako SMART računa izrabljenost.
Je pa treba nujno omeniti, da so te vrednosti namenoma vzete zelo konzervativno, tako da jih doživijo ozirom apreživijo tudi tisti SSD-ji z najslabšimi možnimi Flash čipi.
Po 3000 zapisih bo MLC SSD v SMART-u kazal 100% izrabljenost in uporabnika obveščal, da je potrebno SSD čim hitreje zamenjati. V resnici pa bo SSD delal še naprej samo vprašanje koliko časa. Če imaš izredno srečo bi z MLC lahko prilezel celo do 10000 prepisov.

Znan je primer 256 GB Samsunga 830, ki so ga testirali na AnandTech.
Po zapisanih 828 TB podatkih je SMART števec izrabljenosti prilezel do 0 in sporočil potrebo po zamenjavi. SSD so uporabljali še naprej in trenutno kaže že preko 6000 TB zapisanih podatkov, kar je že sedemkratna vrednost od takrat ko je števec prilezel na 0 pa SSD še vedno deluje brez problemov.

Številke torej ne pomenijo kaj dosti, bolj je vse skupaj odvisno od sreče, kot je to pri vseh čipih. Naprimer CPU, ki ga izdelovalev navije na 3 GHz, čeprav bo večini brez problema deloval na 4 GHz, tistim s srečno roko pa celo na 5 GHz. Enako je pri Flash čipih.

Uradni podatki so sicer (to je kot kaže zgornja meja):
SLC 100.000 zapisov
MLC 10.000 zapisov
TLC 5.000 zapisov

V resnici je razpon:
SLC 100.000 zapisov (brez razpona)
MLC od 1.500 do 10.000 zapisov
TLC od 500 do 5.000 zapisov

Kot vidimo so za SMART vrednosti vzeli 2-kratnik minimalnega števila zapisov in te vrednosti se potem tudi splošno uporabljajo po internetu.
Povprečna vrednost pa je dejansko precej višja. Povprečje oziroma srednja vrednost med 1500 in 10000 znese 5750, med 500 in 5000 pa 2750.
Tistih 3000 za MLC in 1000 za TLC je v bistvu zagarantiranih in jih boš dosegel tudi z najslabšim primerkom SSD.
Realno pa je pričakovati za MLC 5750 zapisov, za TLC pa 2750 zapisov.

Kakorkoli obračamo je razpon vedno zelo velik, tako da je s številkami pri SSD-jih zelo težko in nehvaležno operirati.

Vsekakor pa drži, da je smiselno:
SLC za velikosti od 2 do 32 GB
MLC za velikosti od 32 do 512 GB (idealen za 128 in 256 GB)
TLC za velikosti od 128 GB do 1 TB (idealen za 256 in 512 GB)

Za 1 TB in več je TLC že "preveč" robusten in posledično predrag. Kdo rabi SSD, ki zdrži 100 let in več?
Zato pričakujem nov tip Flasha, ki bo spet pol cenejši in seveda zraven omogočal spet pol manj zapisov, ampak pri TB in več prostora bo tudi 500 možnih zapisov čez glavo dovolj tudi za najbolj zahtevne.

tvoje izjave se malo izkjučujejo med seboj, ampak vseeno.
Flash res v praksi zdrži več kot je rejtan, vender še vedno će gremo iz MLC na TLC v vsakem primeru zgubimo 3x endurance... Ampak to za home userje načeloma ni tako važno (razn mogoče kak kekec ki bi meu 120GB model do konca zapolnjen in bi pisal po tistmu preostanku na polno).

Izi je izjavil:

Dr_M je izjavil:

...do takrat bo ze n razlicnih pomnilnikov, ki bodo boljsi kot flash.

Tako kot baterije, ki se bodo napolnile v nekaj minutah in držale nekaj dni in na katere čakamo že dobrih 100 let pa nismo prav nič bližje.
Jaz ne vidim na vidiku prav nič kar bi lahko nadomestilo Flash. Pomnilnikov je resda precej, ampak takih, ki obdržijo podatke brez napajanja zraven pa so še spodobno hitri pa ni videti v naslednjih 10 letih.
Ali sem kaj spregledal?

napredka je dovolj, recimo MRAM ki bi lahko nadomestil vse tipe pomnilnikov (cache, ram, disk) se že izdeluje in prodaja, vendar so kapacitete tako majhne, da niso primerljive z flashom..

Mislim da bi bil MRAM dober nadomestek flasha, samo do pravih gostot in cen mora prilezit...

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

iloveboobz je izjavil:

kar seveda ni res. tlc zdrži 1000 p/e, medtem ko mlc zdrži 3000 p/e, sepravi da je 60gb intel še vedno bolj vzdržljiv kot 120gb tlc samsung + intel uporablja sandforce, ki uporavlja stiskanje, ki še zmanjšuje zapise na dejanski flash... tako da ... intel bi mogu zdržat dalj časa. ampak za home userja to itk ni pomebno ...

Ma to, koliko zdrži, je nepomembno. Pomembno je, da TLC vseeno zdrži dovolj za domačo uporabo.

Izi je izjavil:

Znan je primer 256 GB Samsunga 830, ki so ga testirali na AnandTech.
Po zapisanih 828 TB podatkih je SMART števec izrabljenosti prilezel do 0 in sporočil potrebo po zamenjavi. SSD so uporabljali še naprej in trenutno kaže že preko 6000 TB zapisanih podatkov, kar je že sedemkratna vrednost od takrat ko je števec prilezel na 0 pa SSD še vedno deluje brez problemov.

XtremeSystems. Pa trenutno je že en lep čas mrtev.

trnvpeti je izjavil:

ce bos sploh kdaj rabil 1T ssd
imas sedaj ze iscsi ali pa bitcaso/cloud/kakorkolipoimenujes

o.O

gendale je izjavil:

vedno se nasmejim ko kdo reče 'če boš sploh kdaj rabil X' :D

This.

1 TB SSD bi ta trenutek pomenil, da lahko gor naložiš praktično cel OS z vsemi programi in igrami vred. Vsega pa tudi ne bomo zbasali v oblak, ni pogojev. Internet je na preveč lokacijah še bistveno preslab, da bi bilo to mogoče. Živeti v oblakih je mogoče v velikih urbanih naseljih, kjer je WiFi in HSDPA res na vsakem koraku.

Dr_M je izjavil:

Mislim, da bodo vse rešili 8-)

Mogoce, cez 10 let.
Ampak do takrat bo ze n razlicnih pomnilnikov, ki bodo boljsi kot flash.
Ti pa kar upaj na nov inferiorni flash. :))

Ma, da bi zadeva čez 10 let resno povozila flash bi se morala zdaj že prodajati za nenormalne denarje oz. biti vsaj zelo blizu na obzorju. Pa ni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Dr_M ::

Beri post pred svojim.

axee ::

Če smem samo pripomnit: tako podrobna debata je razlog, zakaj se non stop postavljajo vprašanja "kateri SSD naj kupim", potem pa se p*zdi zakaj malo ne preberejo za nazaj.

Ali naj se naredi temo "kateri SSD naj kupim" ali pa se tovrstno debatiranje prestavi kam drugam. Ne mislim bit zatežen, ampak ko se nekdo odloči nabavit SSD in to tukaj vpraša popolnoma razumem, zakaj ne prebere 2, 3 stani nazaj...

LP

SplitCookie ::

Ma to, koliko zdrži, je nepomembno. Pomembno je, da TLC vseeno zdrži dovolj za domačo uporabo.

Seveda da je pomembno.

Razen če misliš da bo čez 5 let SSD diskovje tako napredovalo, da bodo predhodni izginili v pozabo.

Branje je tam kjer je, pisanje tudi, access time tudi.
Nekkih ogromnih razlik, razen sintetike v realni uporabi preprosto ne boš več videl.

1 TB SSD bi ta trenutek pomenil, da lahko gor naložiš praktično cel OS z vsemi programi in igrami vred.

Kot da ga pa zdaj ne moreš ?
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Dr_M je izjavil:

Beri post pred svojim.

Hja, če prav vidim oz. razumem je zadeva trenutno omejena na 8 MB čip. Pa zdi se, da je zadeva precej bolj omejena pri proizvodnem procesu - celice mroajo biti izdelane pri višjih nm, da so delujoče. Kar je pa velik minus.

Mram @ Wikipedia

SplitCookie je izjavil:

Seveda da je pomembno.

Razen če misliš da bo čez 5 let SSD diskovje tako napredovalo, da bodo predhodni izginili v pozabo.

Branje je tam kjer je, pisanje tudi, access time tudi.
Nekkih ogromnih razlik, razen sintetike v realni uporabi preprosto ne boš več videl.

1 TB SSD bi ta trenutek pomenil, da lahko gor naložiš praktično cel OS z vsemi programi in igrami vred.

Kot da ga pa zdaj ne moreš ?

Ne samo mislim, to je dejstvo. Pred petimi leti si za storage imel ~500 GB diske (v desktop kišti). Danes so ti neuporabni. V laptopih je bila klasika nekih 120 GB. Danes je to komajda dovolj za OS.

Čez 5 let boš imel mnogo prostornejše SSD-je (za OS in programe, morda še kaj zraven), ki bodo delovali prek novega vodila (Intelova čipovja serije 8 bodo podpirala SATA Express). Ne bodo ravno izginili v pozabo, se bodo pa uporabljali tam, kjer bodo še manj kritični - v računalnikih staršev, v HTPC-jih, morda kot OS drive v NAS-u, itd.

EDIT: lolwhat? Branje in pisanje sta tam kjer sta? Ja, sta, čez 5 let bosta pa BISTVENO višje. Primerjaj med seboj prve SSD-je izpred parih let, ki niso zapolnili niti SATA 1 vodila, ter današnje. Pa če bi branje in pisanje v prihodnosti ostalo na današnji ravni, ne bi potrebovali novih vodil in ne bi razvijali PCIe pogonov.

EDIT2: jah ne vem, jest mam Steam in drugih iger dobrih 200 GB. Programov trenutno za dobrih 20 GB. OS z browserji, Officom in kako dodatno drobnarijo pa ta trenutek zaseda že 90 GB. 500 GB bi bilo doable (s tem da nimam nekih hudo zahtevnih iger, mogoče eno ali dve), pa si lahko predstavljam še veliko višjo potrebo po prostoru. In še lažje veliko manjšo potrebo po prostoru seveda.

Zgodovina sprememb…

s51as ::

Kaj imate v mislih s tem ko rečete, za domačo uporabo? Je s tem mišljeno, da je za doma dobro slabše, bolj nezanesljivo? Ali se SSDji razlikujejo po mestu uporabe, zakaj je toliko razlikovanja oz. pripomb s to besedno zvezo?
Jaz sem osebno približno isto nejevoln, če mi kaj crkne v službi kot doma...
It's just me myself and I

oldguy ::

s51as je izjavil:

Kaj imate v mislih s tem ko rečete, za domačo uporabo? Je s tem mišljeno, da je za doma dobro slabše, bolj nezanesljivo? Ali se SSDji razlikujejo po mestu uporabe, zakaj je toliko razlikovanja oz. pripomb s to besedno zvezo?

Predvsem to, da ne gre za embedded/server segment. Jaz verjamem, da si osebno enako tečen, ko ti odleti kišta, na kateri delaš. Če gre za bankomat/letalo/CNC stroj/serversko farmo, je pa tečnih še malce več ljudi, pa še kak konkreten prašiček zraven... :)

Vzemi izraz "domača uporaba" kot home/office segment.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: oldguy ()

EDIT: lolwhat? Branje in pisanje sta tam kjer sta? Ja, sta, čez 5 let bosta pa BISTVENO višje. Primerjaj med seboj prve SSD-je izpred parih let, ki niso zapolnili niti SATA 1 vodila, ter današnje. Pa če bi branje in pisanje v prihodnosti ostalo na današnji ravni, ne bi potrebovali novih vodil in ne bi razvijali PCIe pogonov.

Lej, 500MB/s in 100kIOPS je praktično več kakor boš kadarkoli rabil.

Če se te cifre spremenijo v 5GB/s in 1000kIOPS, kaj bistvenega se bo spremenilo ?

Dokler se SSD ne dodaja kakor se dodaja ram palčke - ogromnega benefita videl ne boš.

Tista nova vodila pa so brezvezna že sedaj. Naj bo 'sata' kontroler kar na ssd-ju, gor pa napelješ PCIe1x če si ga že tako želijo.
Sam kaj ko je PCIe boot slabo podprt.

EDIT2: jah ne vem, jest mam Steam in drugih iger dobrih 200 GB. Programov trenutno za dobrih 20 GB. OS z browserji, Officom in kako dodatno drobnarijo pa ta trenutek zaseda že 90 GB. 500 GB bi bilo doable (s tem da nimam nekih hudo zahtevnih iger, mogoče eno ali dve), pa si lahko predstavljam še veliko višjo potrebo po prostoru. In še lažje veliko manjšo potrebo po prostoru seveda.
Jaz imam cirka 100GB filov, za katere je dobro da so hitro dosegljivi.

Za filme in podobno šaro si raje nabaviš zunanji HDD.
Če imaš kolikortolikor pospravljen sistem ne rabiš ogromnega SSD, od ene velikosti naprej je pravzaprav SSD neumnost imeti.
Tako kot danes ne daješ 4x512GB ssd-je v span raid, da pridobiš na placu, tako tudi v bodoče ne boš počel takih neumnosti.
Bolje je da se bo kapaciteta dvignila, samo spet, - od ene meje naprej opazil ne boš, je samo podpiranje lenobe in ne kaj dosti več drugega.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: PrimozR ()

axee ::

s51as je izjavil:

Mislim, da je tudi domača uporaba povsem drugačna. Če boš dal SSD v povprečno kišno bo poraba nevrjetno majhna, zapisuje se zelo redko in po malem. Internet, pisarniška opravila itd.. Izrabljanje SSD-ja je vezano na količino zapisanega materiala, tako da TLC ni nič manj "zanesljiv" za vsesplošno uporabo, samo manj zapisov se pričakuje. To ne pomeni da je manj zanesljiv, vsaj po moji logiki ne..

Če pa ga matraš (jaz sem že skoraj pri 4TB zapisanega, nakup malo po novem letu) pa je se splača pri nakupu računat na to..

Izi ::

s51as je izjavil:

Kaj imate v mislih s tem ko rečete, za domačo uporabo? Je s tem mišljeno, da je za doma dobro slabše, bolj nezanesljivo?

Pravzaprav je ravno obratno. Za "domačo" uporabo rabiš tiste najhitrejše in najbolj zdržljive SSD-je. Je veliko zaganjanja in ugašanja različnih programov za kar rabiš hitrost in pa veliko downloadanja podatkov iz interneta za kar rabiš zdržljivost.
Za službene računalnike pa so primerni tisti najcenejši SSD-ji, ker tam se ponavadi zažene en ali dva programa na katerih potem delaš več ur skupaj, torrentov pa tudi ne goniš na službenih računalnikih. Se pa s SSD vseeno po vsakem kliku, karkoli že, izvede 10-krat hitreje kot iz diska in bo tudi vsaka tajnica močno vesela SSD-ja.
Edino za serverje pa so SSD-ji po mojem mnenju povsem nesmiselni in to ne glede kako kvalitetni so. V serverjih je glavni RAM, ogromno tega, shranjevanje pa je lahko najpočasnejše možno, samo, da je večkrat podvojeno v RAID poljih.

Se pravi za Server je SSD nesmiseln, za službene delovne računalnike so primerni najcenejši SSD-ji, za domačo uporabo pa vedno vzameš najboljši SSD, ki si ga lahko privoščiš.

Invictus ::

LuiIII je izjavil:

Nekateri pa jih rabimo že sedaj. Pač tako je! In če ni potrebno zato plačati več enterprise cene, je še bolje.

Če si ne moreš privoščit enterprise cene, to 100% pomeni da tega sploh ne rabiš.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Aston_11 ::

Moj sistemski ima 64 gb, od tega sistem porabi enih 10 gb, ostalo pa nimam pojma, kaj je, razen da se mi je VBOX nasral noter. Zraven imam še WD 1TB za torrente in slike in to je to. Če ne bi imel torrentov in slik, bi zadostoval SSD in en 500 Gb disk. Tako se je to spremenilo pri meni. Za slike rabim 100 Gb, za arhiv za te slike imam 160 Gb disk, ki ga imam v predalu in ga vsake toliko updajtnem. Torej še en 500 gb diskič za data. Hitrost ssd-ja me ne zanima, ker je hiter, diska tudi ne, ker je data.

s51as ::

Super hvala za odgovore in pojasnila.
Jaz imam en vertex 4 256Gb za os programe, igre in "tekoče posle", za slike torente in podobno pa NAS 2 Tb... zaenkrat mi več kot zadostuje.
It's just me myself and I

SplitCookie je izjavil:

Lej, 500MB/s in 100kIOPS je praktično več kakor boš kadarkoli rabil.

Če se te cifre spremenijo v 5GB/s in 1000kIOPS, kaj bistvenega se bo spremenilo ?

Dokler se SSD ne dodaja kakor se dodaja ram palčke - ogromnega benefita videl ne boš.

Tista nova vodila pa so brezvezna že sedaj. Naj bo 'sata' kontroler kar na ssd-ju, gor pa napelješ PCIe1x če si ga že tako želijo.
Sam kaj ko je PCIe boot slabo podprt.

Jaz imam cirka 100GB filov, za katere je dobro da so hitro dosegljivi.

Za filme in podobno šaro si raje nabaviš zunanji HDD.
Če imaš kolikortolikor pospravljen sistem ne rabiš ogromnega SSD, od ene velikosti naprej je pravzaprav SSD neumnost imeti.
Tako kot danes ne daješ 4x512GB ssd-je v span raid, da pridobiš na placu, tako tudi v bodoče ne boš počel takih neumnosti.
Bolje je da se bo kapaciteta dvignila, samo spet, - od ene meje naprej opazil ne boš, je samo podpiranje lenobe in ne kaj dosti več drugega.

Imel boš 10x večjo prepustnost, torej boš 10x večji fajl (tam nekje 8k ločljivost v primerjavi s 720p) prenesel v enakem času?

Tele trditve 'nekaj je dovolj' so, sori, debilne. Gates je rekel, da je 640kb RAMa dovolj za vse, za vedno. Zdaj smo pa že relativno blizu, da bomo začeli v računalnike vtikati 5 velikostnih redov več RAMa.

Pa z domačo uporabo je mišljeno home/office use, ja. Enterprise, torej v serverjih, SSD obremeni bistveno bolj in tudi drugače.

Izi je izjavil:

Se pravi za Server je SSD nesmiseln, za službene delovne računalnike so primerni najcenejši SSD-ji, za domačo uporabo pa vedno vzameš najboljši SSD, ki si ga lahko privoščiš.

Lep pozdrav v leto 2010 :D http://www.anandtech.com/show/6824/insi...

Zgodovina sprememb…

Imel boš 10x večjo prepustnost, torej boš 10x večji fajl (tam nekje 8k ločljivost v primerjavi s 720p) prenesel v enakem času?

wat ?
20GB BR-rip se prenese v pičlih 40s iz SSD-na ssd
To počneš dnevno ?
In kje natanko profitiraš ? Še ne znaš multitaskat, si še vedno na nivoju windows 3.11 ?

Tele trditve 'nekaj je dovolj' so, sori, debilne.

Ne, niso.

Gates je rekel, da je 640kb RAMa dovolj za vse, za vedno.

Sej je še vedno dovolj, samo ne za današnje aplikacije. ARMi in pic-i ki ženejo pralne stroje čisto lepo tečejo s toliko rama.

Zdaj smo pa že relativno blizu, da bomo začeli v računalnike vtikati 5 velikostnih redov več RAMa.

Relativno blizu smo tudi mrku sonca.

2GB bi bilo še vedno dovolj, če sistemi nebi dobivali konzolitisa. Toliko rama v telefonih je majka, tako da očitno ni problem količina temveč _način uporabe_
4GB je za osnovne namene vrh glave, stane pa drobiž. 8GB stane malce več drobiža pa bo dovolj za nekaj več časa.

Vse skupaj se lepo 'ustavlja'.
Zadeve ki jih kupujemo danes bodo dovolj dobre še za naslednjih 5 let. Samo se jih bomo že tako naveličali mnogo mnogo prej.

Pa z domačo uporabo je mišljeno home/office use, ja. Enterprise, torej v serverjih, SSD obremeni bistveno bolj in tudi drugače.

Ja, ziher. SSD razen R/W drugega ne zna.

Zgodovina sprememb…

SplitCookie je izjavil:

Tele trditve 'nekaj je dovolj' so, sori, debilne.

Ne, niso.

Gates je rekel, da je 640kb RAMa dovolj za vse, za vedno.

Sej je še vedno dovolj, samo ne za današnje aplikacije. ARMi in pic-i ki ženejo pralne stroje čisto lepo tečejo s toliko rama.

Aja, sem mislil da govorimo o uporabnosti SSD-jev s 500 MB/s prenosa čez pet let v računalnikih, ne v pralnih strojih.

Ostalega pa sploh ne bom komentiral, ker pač ne morem verjeti, da take stvari lahko nekdo izjavi brez zajebancije...

Zgodovina sprememb…

Ostalega pa sploh ne bom komentiral, ker pač ne morem verjeti, da take stvari lahko nekdo izjavi brez zajebancije...

Pa si vseeno komentiral ;((

Aja, sem mislil da govorimo o uporabnosti SSD-jev s 500 MB/s prenosa čez pet let v računalnikih, ne v pralnih strojih.

Yeh yeh yeh. In ko pridemo na 2GB/s exactly what will happen ?

http://www.pcgamer.com/2013/02/08/kings...

Zgodovina sprememb…

LuiIII ::

Glede hitrosti prenosa podatkov je večinoma vse odvisno (za običajne porabnike) od velikosti video datotek. Ko bo postal 4k standard v kamerah in fotoaparatih, se bodo potrebe za prenos in kapaciteto kar lepo povečale. Seveda ne linearno z resolucijo ampak morda za 2x. Sicer pa upam da se bo SATA Express kmalu udejanil. Malo me edino skrbi SSF-8639 multifunction konektor ker bo kar široka beštija.

SplitCookie je izjavil:

ti kr ostan na diskovju z 10MB prenosa, medtem ko mi vsi ostali uživamo 1GB/s+ hitrosti..
če ti nerabiš, še nepomen da ostali tut ne rabimo...

SplitCookie je izjavil:

Ja, komentiral sem pralne stroje, ostalega pa ne bom. To sem pa napisal zato, da ne bo potem priletela kaka obtožba, da sem pa ostalo ignoriral.

EDIT: jah ne vem, kaj se je pa zgodilo, ko smo prišli s 50 MB/s na 100+ MB/s pri trdih diskih? pa s 150 MB/s na 500 MB/s pri SSD-jih? Stvari delajo mičken hitrejše oz. enako hitro, ker so fajli neprimerno obsežnejši.

Lej, dejstvo je, da je tudi z SSD-jem disk ozko grlo računalnika, še vedno. Vedno, ko se lahko izogneš pisanju in branju z diska, to narediš.

Zgodovina sprememb…

Machete ::

Malce mimo teme, pa vseeno.
Se da imet sistem (win7) in poljubne programe naložene zgolj na usbju (palčki ali zunanjem?)
Če ja, kaj bi to pomenilo za hitrost delovanja vsega. (usb 3.0)
Hvala.

Poglej v namestitvenem programu, če gre. Ampak gre, če ne drugače pa s hackom (install win7 on USB na googlu). Hitrost je potem odvisna od hardwera zadaj, prepustnosti ima samo vodilo dovolj. Ne vem pa točno kako je z latenco.

Je pa to odličen način za inštalacijo kakega lahkega Linuxa, sploh za NAS, kjer se potem OS naloži v RAM.

iloveboobz je izjavil:

ti kr ostan na diskovju z 10MB prenosa, medtem ko mi vsi ostali uživamo 1GB/s+ hitrosti..

To, a rabimo al ne je precej relativno. Ampak ko enkrat maš, je prekleto težko iti nazaj oz. na slabše.

Zgodovina sprememb…

Machete je izjavil:

Malce mimo teme, pa vseeno.
Se da imet sistem (win7) in poljubne programe naložene zgolj na usbju (palčki ali zunanjem?)
Če ja, kaj bi to pomenilo za hitrost delovanja vsega. (usb 3.0)
Hvala.

na win7 kr pozab, ker ma večina kjučkov (tudi usb3.0) crap od crap 4K hitrosti (reda 0.01MB) tako da bo kr očitn stutter (tako kot na starih jmicron ssdjih)

ok. Samo za info sem rabil. SSDji tako in tako niso več dragi in je škoda časa za zezanje z usbjem.
tnx

ja kot nadomestek ssdja defenitivno niso. potem raje na hdd...

medenko ::

kako najbolj enostavno klonirati intel 120gb 320 na samsung 256gb 830?

iloveboobz je izjavil:

ja kot nadomestek ssdja defenitivno niso. potem raje na hdd...

Da. Žal ni finta ne v ceni, ne nevem čem. Mislil sem zgolj, da se ga sklopi, da v žep in 'sistem disk' z vsemi inštalacijami 'ne obstaja' več ;)

mailer ::

S katerim programom lahko spremljam delovanje samsunga 840 (skupno velikost zapisovanja, ...) in pogledam če ima vklopljen trim?

kuglvinkl ::

mailer, Samsung Magician.
Your focus determines your reallity

trimcheck pa za trim ;)

bond007 ::

Nabavil bi en 128GB ssd, da nadomesti trenutnega (malo premalega) 64GB samsunga 470. Malo sem gledal bolho, vendar rabljenega ni nič kaj dosti za pametno ceno. Kej takšnega bi bilo ok (predvsem mislim na zanesljivost, cena in hitrost mi ustrezata): http://www.drivecity.de/product_info.ph...
+poštnina je 10EUR...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bond007 ()

zgleda kul ;)

2loud4u ::

Zanimivo, kako se časi spreminjajo:

"kuglvinkl :: 8. jul 2008, 22:43

OK, na tgu se bo dalo čez dva tedna kupiti SSD, velikosti 32 GB, zelo spodobnih hitrosti: lesen: 143MB/s o schreiben: 93MB/s o Anschluss: SATA II. Zanj bodo na začetku treba odšteti okoli 170 evrov. Nobl skratka. Gor bi bli Winsi in aplikacije."
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

Siddh ::

Zheegec je izjavil:

U mater, 213EUR za 64GB? Tako norega padca cen pa že dolgo časa nisem videl, če bo šlo tako naprej bojo te zadeve čez 2 leti že mainstream.

od leta 2008 do zdaj so cene 60gb ssdjem padle za 75%, zanimivo :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Siddh ()

lopov ::

Iščem 1.8" PATA ZIF SSD za Dell Lattittude X1.

Je kakšno priporočilo kaj kupiti? 64Gb bo OK :)

weasel ::

Lep pozdrav!
Imam eno vprašanje, pa bom najprej predstavil problem: Torej ob nakupu HP-ja DV6 sem imel že inštalirane Win7 in to s samo eno particijo (C:/ zaseda celoten prostor od 640gb). Sedaj pa bi za potrebe faksa naredil dual boot z Ubuntu. Problem je ta, da je moj disk v dinamičnem načinu in ga ne morem spravit v basic brez izgube podatkov. Na dinamičnem disku pa naj se ne bi dalo narediti dual boot-a.

Sedaj pa, če sem že pri tem problemu, bi vzel 120gb SSD, na njega dal Win7+Ubuntu in ga zamenjal z HDD, HDD pa bi dal v 2.5" ohišje in ga imel poleg laptopa za glasbo, podatke... Pa me predvsem zanima, če je kaka težava s pomanjkanjem prostora, zanesljivostjo, življensko dobo SSD-ja, če bi bila na njem 2 sistema (za Ubuntu bi namenil približno 20gb, saj ga uporabljam samo za faks)?

Če pa je kakšna rešitev, da bi mi uspelo spravit tudi Ubuntu na lastno particijo na trenutnem HDD-ju brez izgube podatkov, se tudi priporočam.

Hvala vnaprej!

ZA dva sistema je pomojem praktično obvezno, da vzameš 200+ GB SSD (da ti na vsaki particiji ostane dovolj praznega prostora). Sicer pa ni problemov.

Tudi, če bi imel Ubuntu samo zato, da je gor? Za kaj na hitro sprogramirat oz. testirat v njem?

amacar ::

Potem rajši v virtual box vržeš vseskupaj, sam sem za potrebe faxa imel to čisto dovolj.

točn tak. kak lubuntu pa virtualbox oz wmware player bo čisto kul..

kuglvinkl ::

@lopov, tle sem poklikal ZIF i ZIF2 in 1,8". http://geizhals.at/de/?cat=hdssd&sort=r...
Your focus determines your reallity

iloveboobz je izjavil:

SplitCookie je izjavil:

Aja. Zdaj mi boš pa strawmana vlekel. Ajde povej mi kaj je takega bistvenega pomena med 0.5GB/s in 2GB/s SSD-jem da bi opravičeval nakup dražjega?

Sedaj pa bi za potrebe faksa naredil dual boot z Ubuntu

Če se imaš rad - ne tega delat.

Lunux sodi v virtualko in to je to.

Če pa je kakšna rešitev, da bi mi uspelo spravit tudi Ubuntu na lastno particijo na trenutnem HDD-ju brez izgube podatkov, se tudi priporočam.

VBox - naredi image, to je to.

In če ni placa na disku, začasno na komot to premakneš na zunanji disk.

Zgodovina sprememb…

PrimozR je izjavil:

SplitCookie je izjavil:

Ja, komentiral sem pralne stroje, ostalega pa ne bom. To sem pa napisal zato, da ne bo potem priletela kaka obtožba, da sem pa ostalo ignoriral.

EDIT: jah ne vem, kaj se je pa zgodilo, ko smo prišli s 50 MB/s na 100+ MB/s pri trdih diskih? pa s 150 MB/s na 500 MB/s pri SSD-jih? Stvari delajo mičken hitrejše oz. enako hitro, ker so fajli neprimerno obsežnejši.

Lej, dejstvo je, da je tudi z SSD-jem disk ozko grlo računalnika, še vedno. Vedno, ko se lahko izogneš pisanju in branju z diska, to narediš.

Kaj se je zgodilo ko smo prišli iz 100M na 500M/s ? Nič. Zadeve delajo popolnoma enako hitro.
Kar se je zgodilo je to da so padli seek-časi. TO je bilo bistvenega pomena
Če misliš da je disk ozko grlo - si namesti RAM-disk
Razlike v programih žal ni.

Zgodovina sprememb…

lopov ::

kuglvinkl je izjavil:

@lopov, tle sem poklikal ZIF i ZIF2 in 1,8". http://geizhals.at/de/?cat=hdssd&sort=r...

Na NBR sem našel thread kjer so me "prestrašili", da za omenjeni laptop ni ravno vsak SSD OK + rabim še konverter. Kaj čmo, nikol ni konc ... heca :)

Hvala za trud!

VBox bi prišel v poštev, če mi ne bi tako počasi delal... Preden recimo odprem Firefox, oz. preden se sploh zažene, traja par minut. Nimam pojma, zakaj tako počasi. + Ne vem, ali sem pozabil komando, ali je kaj drugega narobe: Ne dela mi čisti fullscreen v virtualki. :/

Rezerviraj kišti rama malo, ne da dela v swapu

weasel je izjavil:

VBox bi prišel v poštev, če mi ne bi tako počasi delal... Preden recimo odprem Firefox, oz. preden se sploh zažene, traja par minut. Nimam pojma, zakaj tako počasi. + Ne vem, ali sem pozabil komando, ali je kaj drugega narobe: Ne dela mi čisti fullscreen v virtualki. :/

vklopi vt-x in se načudi pohitritvi 8-)

Pa raje ponucaj VmWare workstation kakor Vbox, ki je šit
««
226 / 507
»»