» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
222 / 507
»»

SplitCookie ::

Al pa dokler ti ne crkne.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

iloveboobz ::

crkne lahk vsak ssd...
smoki

cobrastar ::

Pozdravljeni,

Ravnokar sem vgradil v malo starejši prenosnik (Asus N61jq) SSD (Samsung 840 120GB) ter na njega namestil Windows 8, sedaj sem pognal Samsungov program ter dobil naslednje rezultate:

Zanima me, če veste zakaj se ostale tri hitrosti niso približale tisti črti kakor se je ena(Sequential Write).
Firmware sem posodobil, pri OS Optimization imam izbrano Maximum Realiability, pognal sem tudi Preformance Optimization, trim imam omogočen, ahci imam tudi omogočen.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Pokaži še jeziček Disk Drive

gruntfürmich ::

sata 2. drugače pa te številke niso pomembne. ene druge so.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Izi ::

Zato, ker ti matična plošča ne podpira SATA 3.
SATA 2 pa "potegne" maksimalno nekje do 260 MB/s, točno toliko kot ti pokaže.

cobrastar ::

OK,
Najlepša vam hvala za odgovore, sem že mislil da sem jaz kaj narobe naredil.
Lp.

ST-777 ::

@cobrastar, za moj Samsung 830 na več kot 5 let starem compu (SATA 2) pokaže Samsungov program Sequential Write 260 MB/s. Zakaj za tvoj Samsung 840 pokaže samo 132 MB/s, ne vem, čudno se mi zdi, da je med 830 in 840 tako velika razlika.

Dr_M ::

ST-777 je izjavil:

@cobrastar, za moj Samsung 830 na več kot 5 let starem compu (SATA 2) pokaže Samsungov program Sequential Write 260 MB/s. Zakaj za tvoj Samsung 840 pokaže samo 132 MB/s, ne vem, čudno se mi zdi, da je med 830 in 840 tako velika razlika.

TLC my friend. Not exactly write friendly...
smoki

@Dr_M, @hojnikb, tnx za informacijo.

NejcSSD ::

Živjo, zanima me če bi se kaj poznalo na odzivnosti (ali bi ful pohitrilo ta prenosnik), če bi vgradil nek rabljen sata 2 SSD oziroma kaj drugega če predlagate.

"konfiguracija":

http://shrani.najdi.si/?3Q/11Q/1ksZxk03...
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb DDR4, 2x 1TB NVME, AMD 6700XT

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NejcSSD ()

darkolord ::

Bi.

ja in kr konkretno, če maš zdej počasn disk..
smoki

kuglvinkl ::

Your focus determines your reallity

MyDigitalSSD hvalijo na amazon.com:
"high speed!!!lowest price!!!windows experience index = 8.1"
http://www.amazon.com/MyDigitalSSD-Bull...

kr?en ::

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

Se splaca tole nabavit (na hoh.de je 195 eur in z postnino bi bil tam-tam + cakat bi moral)?
Zanima me tudi, ce se da samo prenest Windows particijo iz trenutnega HDDja z Clonezillo, ali je potrebno vse nanovo namestiti?

kuglvinkl je izjavil:

Mydigitalssd, za ne-sistemski disk.

cene: http://geizhals.at/de/?fs=mydigitalssd&...

review: http://anandtech.com/show/6809/mydigita...

phison kontroler pač. Ni glih top performer, je pa ker step up od prejšnjih generacij. Pa še na nestisljive podatke ni občutljiv. Pa 19nm flash tošibin ma, kar lahko šteješ sam kot plus.Če bo stvar stala enako ali manj kot 840, bo tole top nakup, ker ke ma še vedno dobri stari MLC flash ;)

kr?en je izjavil:

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

Se splaca tole nabavit (na hoh.de je 195 eur in z postnino bi bil tam-tam + cakat bi moral)?
Zanima me tudi, ce se da samo prenest Windows particijo iz trenutnega HDDja z Clonezillo, ali je potrebno vse nanovo namestiti?

če rabiš performance, se splača i guess. Lahko skloniraš, čeprav je bolš nardit frišn install (da je alignment poštiman in da windows ve, da je na ssdju)
smoki

Zgodovina sprememb…

To sem nekaj bral, da se da urediti v Windowsih, da zaznajo, da so na SSDju (seenkrat pozenes experience index). Za realign pa pozenes Gparted na live CDju.

Je pa drugace ze narocen in ga grem iskat jutri, ce ga dobijo :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kr?en ()

tut tak bi šlo, čeprav jst osebno raje namestim znova in vsaj vem da stvari delujejo kot je treba potem.
smoki

Fino se spuščajo cene. Še malo pa bo 256 GB nova normalnost = okol 100 evrov.

250gb za 100€ bi blo res super. We are getting there 8-)
smoki

medenko ::

Phison PS3108 ouch.

kr?en: lahko skupaj naročiva na hoh.de in deliva tistih 15EUR pttja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: medenko ()

Sem ze narocil pri Funtechu, zal :/

medenko je izjavil:

Phison PS3108 ouch.

kr?en: lahko skupaj naročiva na hoh.de in deliva tistih 15EUR pttja.

?
smoki

medenko ::

ja stari phisoni so bili tko-tko.

sam tole ni stari phison. Po rezultatih sodeč zgleda kr solid zadeva za tak keš.
smoki

theBill ::

Včeraj sva s kolegom vgradila Samsunga 840 250 GB v mojo mašino, pa se mi zdi, da je Boot up time dosti dolg - nekje 30 sekund. A je to normalno, meni se zdi kar dolg čas zaganjanja, glede na to, da naj bi se z SSD windowsi zagnali v 15 sekundah ali celo manj.

Windowsi 7 ultimate so bili inštalirani na novo, tako da niso bili klonirani iz HDD na SSD.

Mašina je:
Core i5 2500K (stock)
AsRock Z68 Extreme 3 Gen 3
8 Gb RAM 1600 Mhz
Samsung SSD 840 250 GB
2 x 560 ti

kak dolg je boot od takrat ko se ti pokaže boot screen pa do takrat ko dobiš namizje ?
Ker če ti post traja 15 sekund potem ...
smoki

theBill ::

Evo zdajle štopal, od animacije starting Windows do namizja je 15 sekund, prej pa 13 sekund laufa "u prazno", kaže neko sporočilo od AsRock-a in potem sekundo ali dve na prazni strani utripa podčrtaj kot v DOS-u.

potem je to še kr ok.
Zbriš kake nepotrebne driverje, počist startup programe ki jih ne rabiš, pa bo ok.
Kar se pa tiče posta, pa izklop vse onboard naprave ko jih nerabiš (kaki third party kontrolerji si kr uzamejo cajt, da začnejo delat)
smoki

LuiIII ::

Ali kdo ve če je 5.4. res izšla Crucial m500 serija? Grozno bi rabil 960GB SSD-je.

najs 500€ za 1TB :D

ko bi še ble nižje kapacitete tako blizo .5€/GB, bi bla stvar top
smoki

Zgodovina sprememb…

škoda sam, ker uporabljajo 128Gbit die na vseh kapacitetah, ker drgač bi lahko bli manjši modeli še hitrejši.
smoki

U super! Točno to rabim. Upam, da bodo tudi zdržali kaki dve leti uporabe in baje imajo celo baterijo za dokončanje zadnjega zahtevanega zapisa. No to pa je v primerjavi z OCZ Octane resnično kraja.

tale ssd če upoštevamo price per gb, je res steal. Uproablja marvellov kontroler, ki so preverjene zadeve in nimajo muh kot recimo sandforce pa še MLC 20nm flash je, ki je še vedno rejtan za 3k prepisov kjub manjši geometriji (unlike samsung z svojim 21nm TLCjem) in tut kvaliteten je, glede na to da pride iz njihovih lastnih fabov.
Upam sam da se 240GB model poceni na neko "sprejemljivo" raven, ker bo to potem dejansko nov sweetspot (kot je bi svoj čas 120GB)
smoki

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

Em... Tudi z 20 GB zapisi na dan bi 1 TB SSD preživel nekje 10 do 15 let brez problema. Resno no, zakaj se tako obešate na ta 'problem' vzdržljivosti, ki za domačo uporabo sploh ni problem?

mr1two ::

Kaj je trenutno top nakup za SSDje. Vzel bi 830, ampak jih nimajo nikjer več. Je 840 prav tako kul(non pro)? Gledam 250gb varjanto.
LP
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

RejZoR ::

Zgoraj je nekdo pisal, da SandForce omogoča, da gre na SSD več podatkov kot pri drugih non-SandForce drivih, to ne drži. Na SSD spraviš toliko kot ima kapacitete, stiskanje podatkov je samo za kompenzacijo obrabe NAND celic. Na 120GB SSD boš lahko spravil samo 120GB podatkov, ampak pri tem pa bo disk mogoče dejansko izvedel samo zapisovanje 80GB podatkov na same celice. Torej si prihranil 40GB prenosov, kar se ti šteje v dobro za naprej pri življenski dobi. Navaden SSD kontroler pa bi v tem primeru izvedel 120GB zapisov.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

PrimozR je izjavil:

Em... Tudi z 20 GB zapisi na dan bi 1 TB SSD preživel nekje 10 do 15 let brez problema. Resno no, zakaj se tako obešate na ta 'problem' vzdržljivosti, ki za domačo uporabo sploh ni problem?

kater domač uporabnik bo kupo 1TB ssd ?
I dont think so...

mr1two je izjavil:

Kaj je trenutno top nakup za SSDje. Vzel bi 830, ampak jih nimajo nikjer več. Je 840 prav tako kul(non pro)? Gledam 250gb varjanto.
LP

je kul.

RejZoR je izjavil:

Zgoraj je nekdo pisal, da SandForce omogoča, da gre na SSD več podatkov kot pri drugih non-SandForce drivih, to ne drži. Na SSD spraviš toliko kot ima kapacitete, stiskanje podatkov je samo za kompenzacijo obrabe NAND celic. Na 120GB SSD boš lahko spravil samo 120GB podatkov, ampak pri tem pa bo disk mogoče dejansko izvedel samo zapisovanje 80GB podatkov na same celice. Torej si prihranil 40GB prenosov, kar se ti šteje v dobro za naprej pri življenski dobi. Navaden SSD kontroler pa bi v tem primeru izvedel 120GB zapisov.

kar seveda ni res. No mogoče v idealnem primeru, ampak WA je pri nesandforce pogonih vedno več kot ena, tak da tak pogon bi meu raw zapisov mogole 140GB, lahko pa tut 500GB, odvisno kakšni podatki so že gor, kako so razporejeni in kako stvar opravlja z wear level-om..
smoki

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

Dal sem enake podatke (input-output) za lažje razumevanje kaj dela kontroler. Kaj dela kontroler še ekstra v ozadju nas načeloma ne zanima, v vsakem primeru je funkcija stiskanja pri SandForcu namenjena amo za wear leveling in ne za večanje kapacitete.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

exactly. S tisto razliko, ki jo doseže z stiskanjem podatkov, potem uporablja za GC, ne za večjo kapaciteto uporabniku.
smoki

PrimozR ::

iloveboobz je izjavil:

PrimozR je izjavil:

kater domač uporabnik bo kupo 1TB ssd ?
I dont think so...

Pod domač uporabnik spada tudi pisarniška raba. V vsakem primeru je 20 GB zapisov na dan veliko, razen če govorimo o enterprise, torej serverski rabi. Ali pa res hardcore workstation. 1 TB? Zakaj pa ne. Folk denar ima, laptopi imajo pa pogosto samo eno mesto za pogon, torej butneš noter 1 TB in imaš mir. Okej, že 500 GB bi bilo s tega vidika precej oz. dovolj, ampak če si lahko privoščiš oz. potrebuješ, zakaj pa ne?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Anyway, v vsakem primeru je MLC še vedno dobrodošel. Vseeno bolje 128Gbit die kot pa TLC...
smoki

Jaz bom rabil 4 take 960GB SSD za prenosne workstatione (ja so tudi taki s 4-imi 2.5" sloti) in seveda to ni za domačo rabo. S tem da bo dnevno povprečje v večini dni nič, ko pa, pa lahko tudi 800GB na dan. In če SSD-ji zdržijo tri leta je več kot dovolj. Enterprise so pa v tem primeru bedarija ker ne gre za 24/7 sisteme. Sam se držim tega, da kjer se da, se zanašam na redundanco in ne na enterprise komponento. Da ne govorimo seveda o tem da so je kakšna izmed kritičnih komponent vedno na zalogi.

alpha1 ::

Ve kdo kje onemogočit to funkcijo, ko je ssd neobremenjen se računalnik ugasne?

huh ?
računalnik se ti ugaša, ko je ssd obremenjen ? This makes no sense.. 8-O
smoki

alpha1 ::

Ko je neobremenjen. Ne ugasne se čisto do konca, ko kliknem na miški tipko se računalnik zažene in je takoj na namizju.

in kako vezo ma to z ssdjom ?
izklop standby v power options in bo ok..
smoki
««
222 / 507
»»