» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
221 / 507
»»

darkolord ::

Če ti TRIM ne deluje, je verjetno kaj drugega krivo.

jest10 ::

Seveda je nekaj drugega krivo. Celica se mora pobrisati, predno se znova piše vanjo-torej se mi pač pobriše pred samim pisanjem, ter mi veča Wear Leveling Count

TRIM bi IMO vseeno moral delovati.

Pa ne deluje. Tko pač je, žal.

Si poskusil z drugimi driverji, na drugem kontrolerju/računalniku?

Meni trim ene 3/4 leta ni deloval zaradi čudnih intelovih driverjev...

Delovanje na drugem računalniku mi nekako nič ne koristi:|.
Z generičnimi MS driverji "naj bi delalo"(nisem temelito probaval), samo so prenosi konkretno slabši-torej odpade. Z normalnimi gonilniki zadeva leti, vendar trim ne dela. Na jmicron kontrolerju dela, vendar enako konkretno slabši prenosi-odpade.
NF 570SLI čipovje pač ne podpira trim.

Izi ::

jest10 je izjavil:

Seveda je nekaj drugega krivo. Celica se mora pobrisati, predno se znova piše vanjo-torej se mi pač pobriše pred samim pisanjem, ter mi veča Wear Leveling Count

Napačno razumeš. nič ti ne veča Wear Leveling Count. Je povsem enako, če blok pobriše TRIM medtem ko SSD ne počne nič ali pa ga pobriše kontroler preden kaj zapiše v ta blok.
Razlika je samo v hitrosti pisanja in to velikanska. Če TRIM sproti briše sproščene bloke, bo pisanje potekalo s polno hitrostjo, če pa mora kontroler pred pisanjem najprej pobrisati proste celice pa bo pisanje počasno kot hudič, še precej počasnejše kot na disk.
V tem je vsa poanta TRIM-a. V hitrosti pisanja. Pri izrabi celic pa TRIM nima popolnoma nič, ker je kontroler tisti, ki skrbi da se vedno piše v tiste celice, ki so manj izrabljene in celo prestavi že zapisane podatke iz manj obrabljenih blokov v bolj obrabljene.
TRIM pa ne počne nič drugega, kot da v času, ko SSD ne počne nič, v ozadju briše bloke, ki jih je sistem označil kot pobrisane. Enak učinek ima, če enkrat tedensko poženeš tisti priloženi program za čiščenje SSD-ja.

Ko ti namreč v sistemu pritisneš "Delete", se ne na disku ne na SSD ne zgodi popolnoma nič, vsi podatki so še vedno tam. Sistem si samo označi, kateri bloki so prosti za nova pisanja.
Na diskih tako brisanje podatkov sploh ne obstaja. Je fizično nemogoče. Vedno se podatki samo prepisujejo preko starih podatkov.
Brisanje kot tako se je pojavilo šele s prihodom SSD, kjer pri Flashu pa prepisovanje ne obstaja. Je fizično nemogoče. Vsak blok je treba najprej izbrisati, šele potem se lahko vanj spet nekaj novega zapiše.
In kot sem rekel, za enakomerno izrabo (Wear Leveling) skrbi kontroler. TRIM samo v ozadju briše sproščene bloke, da nam to ni treba početi ročno oziroma, da ni pisanje hudo počasno, če na to popolnoma pozabimo.

S SSD-jem ne bo prav nič narobe, če sistem nima TRIM-a in če sam nikoli ne pobrišeš sproščenega prostora. Samo pisanje bo postajalo vedno počasnejše. Pa še to samo do takrat ko ne bo nobenega praznega bloka več. Od tam naprej bo pisanje vedno enako počasno, ker bo kontroler pred pisanjem vedno sproti brisal bloke. Branje pa bo še vedno enako hitro, kot vedno.
SSD ne bo nič bolj trpel in bil kaj bolj izrabljen.

Povzetek:
TRIM skrbi za brisanje od sistema sproščenih blokov.
SSD kontroler skrbi za enakomerno izrabo blokov na SSD-ju.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

Izi, ti si tisti, ki ne razume mojega pisanja;)

PrimozR ::

iloveboobz je izjavil:

sam, če lahko za podobno ceno dobiš MLC pogon, je pa še vseeno bolje vzet pogon z MLCjom.

A ga dobiš? S konkurenčno hitrostjo in pričakovano zanesljivostjo?

jest10 je izjavil:

jest10 je izjavil:

..torej se mi pač pobriše pred samim pisanjem, ter mi veča Wear Leveling Count

Jaz že dobro razumem, samo ti ali ne znaš pisati, ali pa zadev ne razumeš. Druge možnosti ni.
Napisal si, da ker nimaš TRIMA se ti veča Wear Leveling Count, kar ne drži in nima nobene veze.

Izi je izjavil:

jest10 je izjavil:

jest10 je izjavil:

..torej se mi pač pobriše pred samim pisanjem, ter mi veča Wear Leveling Count

Jaz že dobro razumem, samo ti ali ne znaš pisati, ali pa zadev ne razumeš. Druge možnosti ni.
Napisal si, da ker nimaš TRIMA se ti veča Wear Leveling Count, kar ne drži in nima nobene veze.

Ti pišeš, da se ti WLC veča le ko:
a celotnem SSD-ju.
Šteje se BRISANJE blokov, ki ga opravlja funkcija TRIM ali pa ga ročno zaženeš preko priloženega programčka, če imaš na primer XP-je, ki ne podpirajo TRIM.

Kar jasno ni res.

Jaz pa pišem, da:
Štejejo se katerakoli brisanja.

in na to se nanaša tudi vse ostalo.
8-O

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

gruntfürmich ::

kje se dobi samsungov programček za osežitev ssd-ja?
splet / priložen cd ?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

jest10, napisal sem, da se v SMART zapiše vsako brisanje blokov ne glede kako in kdo ga izvede.

gruntfürmich, Samsung ima program "Samsung Magician", Intel ima program "Intel SSD Toolbox", ...
Vsi pa počnejo bolj ali manj enake zadeve.
In naložiti ga moraš s spleta, ker se le ti posodabljajo in je pametno imeti najnovejšega, da ti preveri, če imaš najnovejši firmware in če je treba kaj ponastaviti. Pa posodobiti je pametno te programčke vsaj enkrat na leto.

V glavnem pa vsi prikazujejo SMART podatke, preverijo če potrebuješ nadgradnjo firmwareja, preverijo sistemske nastavitve, če imaš v Windows kaj narobe nastavljeno kar bi lahko škodilo SSD-ju in seveda omogočijo ročno brisanje sproščenega prostora v primeru, da nimaš TRIMa. To pa je bolj kot ne vse.

Zgodovina sprememb…

in seveda omogočijo ročno brisanje sproščenega prostora v primeru, da nimaš TRIMa
Samo za opozorilo, če TRIM ne deluje (npr. zaradi kontrolerja ali gonilnikov), je precej možnosti, da tudi ta opcija za ročno brisanje ne deluje.

Jaz sem ene 3/4 leta bil tako z nedelujočim TRIM-om, šele s tistim Trimcheckom sem ugotovil, da tudi Samsungov Magicion ni utegnil ničesar spucati (čeprav je nekaj mlel in prišel do 100%).

darkolord je izjavil:

Samo za opozorilo, če TRIM ne deluje (npr. zaradi kontrolerja ali gonilnikov), je precej možnosti, da tudi ta opcija za ročno brisanje ne deluje.

Prvič slišim za kaj takega. Vsekakor pa ni PRECEJ možnosti. Meni na XP-jih, ki nimajo TRIM-a, z Intelovim SSD in Intel SSD Toolbox vse lepo deluje.
In na pisarniških računalnikih, kjer se ne briše ravno velikih količin podatkov TRIM-a pravzaprav sploh ne potrebuješ, če enkrat na mesec zaženem čiščenje vse deluje optimalno. In Toolbox zna tudi XP-je lepo nastaviti za delo z SSD-jem, ne potrebuješ popolnoma nobenega znanja.

Ne govorim o primeru, da TRIM ni implementiran v sistemu (XP, Vista), ampak o primeru, ko ne deluje - če ne deluje prek sistema, tudi prek toolboxa precej verjetno ne bo.

darkolord je izjavil:

Ne govorim o primeru, da TRIM ni implementiran v sistemu (XP, Vista), ampak o primeru, ko ne deluje - če ne deluje prek sistema, tudi prek toolboxa precej verjetno ne bo.

Aha razumem. To pa je v primeru, če imaš neko hardwaresko "prepreko", da bi se brisanje izvršilo preko zunanjega programa. Takrat ne more delovati niti TRIM niti katerikoli drug program za brisanje.
Ovira mora biti na vodilu ali njegovem driverju. kakšen zunanji SATA ali RAID kontroler, slabi SATA ali RAID driverji, lahko slab firmware matične plošče ali pa celo prestara matična plošča.
V tem primeru je edini, ki sploh lahko briše bloke na SSD samo njegov lastni SSD kontroler. Od zunaj pa se ne da nič brisati in TRIM je zunanji sistemski program, četudi deluje, ne more izvrševati brisanja sproščenih blokov na SSD.
Kot sem že prej omenil, je brisanje podatkov iz medija precej nova zadeva, ki jo do prihoda SSD-jev sploh nismo poznali, razen na CD-jih, ampak tam deluje drugače.

Napako išči v hardwareju. Najprej zamenjaj firmware na zunanjem kontrolerju, če ga imaš, firmaware na SSD, posodobi BIOS na matični in pa vse driverje za matično ploščo, SATA, AHCI, RAID.
Na splošno se izogibaj zunanjim SATA ali RAID kontrolerjem, če pa še vedno ne deluje pa je kriva prestara matična plošča.

Zgodovina sprememb…

No v mojem primeru sem že rešil zadevo, bil je kriv Intelov driver (mislim da je bila neka beta verzija).

iloveboobz ::

@IZI
Pri izrabi celic pa TRIM nima popolnoma nič, ker je kontroler tisti, ki skrbi da se vedno piše v tiste celice, ki so manj izrabljene in celo prestavi že zapisane podatke iz manj obrabljenih blokov v bolj obrabljene.

Ni res, ker če trim ni prisotn, bo GC mogel premaknet več podatkov, kot sicer, kar jasno pomeni večji wear.

Anyway moj S510 se je očitno začel obnašat kot pravi sandforček; F4 BSOD že 3tič danes.
Zgleda da ga povzroča pycharm (očitno dosti piše po njem or something), ker pred uporabo tega programa ni blo nikol težav.
Gor je fw 5.0.2, ki naj bi že meu popravljene te težave. Guess not.Še HIPM/DIMP mam na active, ki naj bi še dodatno prepreču te BSODe. Zgleda da more bit to ćist izoliran problem..
Lesson learned, never ever buy sandforce..

Zgodovina sprememb…

para! ::

Zivjo,

A je tale Samsung 840 BASIC kul zadeva (al ma kak problematicen kontroler)? Kaj pomeni basic?

Na funtechu pise 'hitrost pisanja do 130MB/s', je to kaksna finta, ker pri ostalih pise mnogo vec? :)

lp
Death before dishonor!

para! je izjavil:

Zivjo,

A je tale Samsung 840 BASIC kul zadeva (al ma kak problematicen kontroler)? Kaj pomeni basic?

Na funtechu pise 'hitrost pisanja do 130MB/s', je to kaksna finta, ker pri ostalih pise mnogo vec? :)

lp

"Basic" nima veze z enoto, ampak pomeni, da je paket brez vseh dodatkov. V majhni škatlici dobiš samo SSD in prav nič drugega.

Pri hitrosti pisanja pa ni nobene finte. 840 je pač počasen pri pisanju, še vedno pa piše precej hitreje kot diski. Je pa pri branju raketa in branje je bistveno. Nepotrebnemu pisanju se tako ali tako izogibamo na SSD, ker imajo omejeno število zapisov.

Hitrost pisanja je odvisna od kapacitete SSD-ja. Še enkrat večji SSD bo ponavadi pisal še z enkrat večjo hitrostjo. Hitrost branja pa je pri vseh kapacitetah enaka.

Kontroler pri 840 ni problematičen. Največja šibka točka navadne 840 so ceneni flash čipi, ki omogočajo manjše število zapisov, kot pri dražjih izvedenkah. Ampak temu primerna je seveda tudi izredno nizka cena.

Hvala, izi!

Kaj pa Corsair Force GS, majo tud cenene flash cipe?
Death before dishonor!

para! je izjavil:

Hvala, izi!

Ti imajo pa "problematičen" kontroler (sandforce) ;)

Če bi moral izbirati med Corsair Force GS in Samsung 840 bi izbral Samsunga.

No, super. Edino tale 'cenenost NAND cipov' me malo skrbi, ampak kaj to pomeni, bo delal vsaj eno leto?
Death before dishonor!

bdoxx ::

nima te kaj skrbet!, izi samo straši brez potrebe.

para! je izjavil:

No, super. Edino tale 'cenenost NAND cipov' me malo skrbi, ampak kaj to pomeni, bo delal vsaj eno leto?

Ja valda, saj je že garancija precej več kot 1 leto.
Za Samsung 840 je garancije 3 leta, za Samsung 840 PRO je garancije 5 let.

Koliko natančno dela SSD je pa odvisno koliko pišeš nanj. Če samo bereš iz njega bo delal večno. Pri običajni rabi, kjer se dnevno naj zapiše okoli 10 GB bo delal okoli 20 let, če pa ga boš neusmiljeno posiljeval s torrenti in nanj shranjeval vse živo pa bo verjetno zdržal ravno tistih 3 leta koliko je garancije.
V enem letu pa je SSD nemogoče uničiti, razen z namenskimi testnimi programi, ki 24 ur na dan pišejo nanj. V tem primeru iztrošiš flash čipe lahko že v mesecu dni.

Spock83 ::

Izi je izjavil:

jest10, napisal sem, da se v SMART zapiše vsako brisanje blokov ne glede kako in kdo ga izvede.

gruntfürmich, Samsung ima program "Samsung Magician", Intel ima program "Intel SSD Toolbox", ...
Vsi pa počnejo bolj ali manj enake zadeve.
In naložiti ga moraš s spleta, ker se le ti posodabljajo in je pametno imeti najnovejšega, da ti preveri, če imaš najnovejši firmware in če je treba kaj ponastaviti. Pa posodobiti je pametno te programčke vsaj enkrat na leto.

V glavnem pa vsi prikazujejo SMART podatke, preverijo če potrebuješ nadgradnjo firmwareja, preverijo sistemske nastavitve, če imaš v Windows kaj narobe nastavljeno kar bi lahko škodilo SSD-ju in seveda omogočijo ročno brisanje sproščenega prostora v primeru, da nimaš TRIMa. To pa je bolj kot ne vse.

Je še kakšen proizvajalec poleg Intela in Samsunga, da ima svoj program, ki bi to omogočal?

A kdo ve kakšne pomnilnike imajo tablice? Recimo Asus Transformer TF300? Je tudi kaj podobnega SSDju ali pa je kaj bolj trdoživega (milim na tistih vgrajenih 32GB)? Kolega dosti filme vleče preko torrentov pa bi bilo verjetno bolje, da si da kakšen zunanji disk...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spock83 ()

aerie ::

Izi je izjavil:

para! je izjavil:

Hvala, izi!

Ti imajo pa "problematičen" kontroler (sandforce) ;)

Če bi moral izbirati med Corsair Force GS in Samsung 840 bi izbral Samsunga.

Zakaj pa je Sandforce problematičen kontroler?

mailer ::

Katere funkcije je potrebno omogočiti oz onemogočiti pri namestitivi sistema na nov SSD? Trim mora biti omogočen, defragmentacija onemogočena. Je še kaj drugega na kar bi moral paziti? Gre se za Samsung 840 basic. Kje se te funkcije preverja oz nastavlja, v biosu, sistemu ali je potrebno še namestiti programsko opremo, ki je priložena SSD-ju?

mihco ::

aerie je izjavil:

Ker so nekoc pred davnimi casi izdali kontroler, ki je imel v svoji prvi verziji tezave....

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mihco ()

SplitCookie ::

Ker SSD brez pravega razloga crkne

Kakorkoli:

Koliko je vreden 120GB Vertex 3 ?
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

mihco ::

SplitCookie je izjavil:

Ker SSD brez pravega razloga crkne

Kakorkoli:

Koliko je vreden 120GB Vertex 3 ?

dude, sandforce in po vrhu se OCZ(evil in its purest form)... predlagam, da ga senkas

mihco je izjavil:

aerie je izjavil:

Ker so nekoc pred davnimi casi izdali kontroler, ki je imel v svoji prvi verziji tezave....

To vem. Se da zguglat. Zakaj je problematičen danes, torej leta 2013?

Izi je izjavil:

para! je izjavil:

Zivjo,

lp

"Basic" nima veze z enoto, ampak pomeni, da je paket brez vseh dodatkov. V majhni škatlici dobiš samo SSD in prav nič drugega.

Pri hitrosti pisanja pa ni nobene finte. 840 je pač počasen pri pisanju, še vedno pa piše precej hitreje kot diski. Je pa pri branju raketa in branje je bistveno. Nepotrebnemu pisanju se tako ali tako izogibamo na SSD, ker imajo omejeno število zapisov.

Hitrost pisanja je odvisna od kapacitete SSD-ja. Še enkrat večji SSD bo ponavadi pisal še z enkrat večjo hitrostjo. Hitrost branja pa je pri vseh kapacitetah enaka.

Kontroler pri 840 ni problematičen. Največja šibka točka navadne 840 so ceneni flash čipi, ki omogočajo manjše število zapisov, kot pri dražjih izvedenkah. Ampak temu primerna je seveda tudi izredno nizka cena.

fora pri ostalih diskih, ki imajo velik write je v tem, da stiskajo podatke in majo zato tako dober write..

aerie je izjavil:

mihco je izjavil:

aerie je izjavil:

Trim ne dela kot bi mogu, BSODi še vedno niso čist odpravleni (čeprav v večini primerov ni problema), če pišeš veliko nestisljivih podatkov na njega, se tut ne obnese najbolš..

Edit:
Adata je KONČNO updejtala svoje sandforce pogone na verzijo 5.0.7a 8-)

Zgodovina sprememb…

aerie je izjavil:

mihco je izjavil:

aerie je izjavil:

Na večini forumov na internetu vključno s tem tukaj smo prišli do ugotovitve, da se je treba Sandforce kontrolerjem izogibati kot hudič križa.

Sandforce kontroler deluje popolnoma drugače kot "normalni" SSD kontrolerji. Vse podatke kompresira pred pisanjem in potem jih mora spet odkompresirati pred branjem. To ima nekaj pozitivnih učinkov in veliko negativnih učinkov.
Pozitivno je, da lahko na SSD spraviš več podatkov kot bi le ti zasedli na enako velikem SSD z normalnim kontrolerjem. Druga pozitivna lastnost je manjša obraba flash celic, ker podatki pač zavzamejo manj prostora.
Pa hitrost pisanja močno stisljivih podatkov je tudi nadpovprečna, ker drugače so na splošno SSD-ji znani po hitrem branju, pri pisanju pa niso ravno kakšne rakete. Sandforce pa je hiter tudi pri pisanju, ampak seveda samo če se dajo podatki precej stisniti preden se sploh začno zapisovati.
Od tu naprej pa so samo še slabe lastnosti.
Pri podatkih, ki se ne dajo kompresirati je Sandforce kontroler daleč počasnejši od ostalih SSD-jev in ker je dandanes večina podatkov že močno kompresirana (ZIP in RAR datoteke, vsi filmi, vse slike, vsi backupi, vsi šifrirani podatki, vse igre, ...), so SSD-ji z Sandforce kontrolerji v praksi daleč počasnejši od ostalih SSD-jev. Benchmark programi ne pokažejo prave slike, ker le ti ponavadi operirajo z samimi nulami ali enkami, ki se dajo močno skompresirati. V praksi pa so Sandforce SSD-ji počasneta. Še vedno precej hitrejši kot diski, ampak v primerjavi s kakšnimi Samsungi 840 so polži.

Druga stvar je, da so Sandforce kontrolerji zaradi stalnega kompresiranja in dekompresiranja bolj komplicirani in bolj obremenjeni med delovanjem.
To prinese k temi, da je kar nekaj možnosti, da kontroler enostavno crkne, kar se pri navadnih kontrolerjih redko zgodi. Še pomembneje pa je, da morajo imeti precej večji in bolj kompliciran firmare, da lahko opravlja vse te dodatne funkcije, kar pomeni, da je več možnosti za napake.
Sandforce kontrolerjem moraš večkrat letno nadgrajevati firmware pa boš kljub temu občasno dobil kakšen BSOD ali pa bo računalnik zmrznil ali kaj podobnega, ti pa seveda ne boš vedel kaj je vzrok temu.
Sploh OCZ je firma, ki nikakor ne zna narediti dober firmware in so najbolj zaslužni, da je Sandforce na zelo slabem glasu. Da pa je skoraj nemogoče narediti dober firmware za Sandforce je pokazal celo mogočni Intel, ki je znan po najboljših firmwarejih na svetu, pa so imeli kljub temu ogromne težave in so več kot leto dni razvijali svoj firmware za Sandforce, pa so na začetku še vedno imeli precej težav. Ostale firmware razvijejo do popolnosti v parih tednih.

Potem pa so tu še prenosniki, ki zaradi varnosti zadnjih nekaj let vse podatke kriptirajo. Pravzaprav je že iz BIOSa kriptiran kar celoten medij. Tu Sandforce kontroler popolnoma odpove, ker so kriptirani podatki popolnoma nestisljivi.
Vsi Applovi prenosniki zato sedaj uporabljajo Samsungove SSD-je.

Potem pa je tu še renome, ki si ga firme ustvarjajo z dobrimi izkušnjami uporabnikov. In dobro ime med SSD-ji imata pravzaprav samo dve firmi in sicer Intel in Samsung. Če si ziheraš boš kupil SSS izključno samo od ene izmed teh dveh firm.
Večina firm, ki izdelujejo RAME (OCZ, Corsair, ...), so se vse poskusile tudi v izdelavi svojih SSD-jev, ampak rezultat je bil samo, da so SSD-je spravile na slab glas in upočasnile njihovo prevlado nad diski.

Spet sem se preveč razpisal. Kakorkoli že, na tem forumu se mi zdi, da imamo že kar precej izkušenih uporabnikov SSD-jev in kolikor vidim, se večina strinja, da se je Sanforce kontrolerje pametno izogibati, od firm pa je pametno kupiti samo SSD od Intela ali Samsunga.
Forum je namenjen nasvetom in to je moj nasvet ;)

@Izi
Pri podatkih, ki se ne dajo kompresirati je Sandforce kontroler daleč počasnejši od ostalih SSD-jev in ker je dandanes večina podatkov že močno kompresirana (ZIP in RAR datoteke, vsi filmi, vse slike, vsi backupi, vsi šifrirani podatki, vse igre, ...), so SSD-ji z Sandforce kontrolerji v praksi daleč počasnejši od ostalih SSD-jev. Benchmark programi ne pokažejo prave slike, ker le ti ponavadi operirajo z samimi nulami ali enkami, ki se dajo močno skompresirati. V praksi pa so Sandforce SSD-ji počasneta. Še vedno precej hitrejši kot diski, ampak v primerjavi s kakšnimi Samsungi 840 so polži.

Sandforce pogoni spet niso tako počasni v primerjavi z ostalimi pogoni, tudi pri stisljivih podatkih. Res je, da je neki overhead-a pri stiskanju stisljivih podatkov, ampak še vedno ne tako gromozanski, kot ga želiš ti prikazat. In razlog zakaj so na slabeh glasu zarad hitrosti nestisljivih podatkov leži v async flashu, ki je dostikrat uporabljen v sandforce pogonih.
Sploh OCZ je firma, ki nikakor ne zna narediti dober firmware in so najbolj zaslužni, da je Sandforce na zelo slabem glasu. Da pa je skoraj nemogoče narediti dober firmware za Sandforce je pokazal celo mogočni Intel, ki je znan po najboljših firmwarejih na svetu, pa so imeli kljub temu ogromne težave in so več kot leto dni razvijali svoj firmware za Sandforce, pa so na začetku še vedno imeli precej težav. Ostale firmware razvijejo do popolnosti v parih tednih.

Bullshit. Firmware za sandforce dela SAMO sandforce, tudi intel in ocz uporabljata sandforce-ov firmware, ker je zadeva closed source in do kode ma dostop samo sandforce sam.
In verjem. da tut ostale firmware ne razvijejo v parih tednih, daleć od tega..

iloveboobz je izjavil:

Firmware za sandforce dela SAMO sandforce, tudi intel in ocz uporabljata sandforce-ov firmware, ker je zadeva closed source in do kode ma dostop samo sandforce sam.

Ne drži. Sandforce sicer res razvije osnovni firmware, ki pa ga potem lahko vsaka firma spimpa in prilagodi za svoj specifični SSD ali pa vzame tistega osnovnega. Intel ga je moral popolnoma predelati, ker tisto, kar je bilo takrat na voljo ni bilo za nikamor.
Intel na primer je preko bloga obveščal, kako poteka njihov razvoj Sandforce firmwarea. Res so vzeli osnoven Sandforcov formware, ki pa so ga morali tako rekoč v celoti predelati in to je trajalo eno celo leto, zato so tudi njihovi SSD-ji s Sandforce tako zamudili.
In tam sem tudi zasledil, da običajen firmware razvijejo v nekaj tednih, Sandforcovega pa so že izdelanega pilili in popravljali celo leto, pa je imel potem ob izzidu še vedno nekaj težav in to ekipa verjetno najboljših programerjev na svetu. To je zame zadosten dokaz, da je Sandforce firmware nemogoče narediti popoln.

Zgodovina sprememb…

Se pravi SF ne a obenem priporočaš Intel SSD ali pa Samsung. Mi smo do sedaj pred kakšne pol leta nadgradili 6 desktop računalnikov z Intel 520 120GB. Delajo brez problema zato načrtujemo nadgradnjo ostalih 17 z istim modelom večje kapacitete 240GB ali pa 525 240GB. Doma imam tudi na desktopu 335 240GB in dela odlično. Torej same pozitivne izkušnje z Intli s Sandforceom. Nobenih BSOD-ov in nič niso počasni. Resda, gor je le sistem in nekaj specifičnih programov. Sedaj ko berem tole pa mi ni nič kaj preveč jasno.

Izi je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Firmware za sandforce dela SAMO sandforce, tudi intel in ocz uporabljata sandforce-ov firmware, ker je zadeva closed source in do kode ma dostop samo sandforce sam.

Ne drži. Sandforce sicer res razvije osnovni firmware, ki pa ga potem lahko vsaka firma spimpa in prilagodi za svoj specifični SSD ali pa vzame tistega osnovnega. Intel ga je moral popolnoma predelati, ker tisto, kar je bilo takrat na voljo ni bilo za nikamor.
Intel na primer je preko bloga obveščal, kako poteka njihov razvoj Sandforce firmwarea. Res so vzeli osnoven Sandforcov formware, ki pa so ga morali tako rekoč v celoti predelati in to je trajalo eno celo leto, zato so tudi njihovi SSD-ji s Sandforce tako zamudili.
In tam sem tudi zasledil, da običajen firmware razvijejo v nekaj tednih, Sandforcovega pa so že izdelanega pilili in popravljali celo leto, pa je imel potem ob izzidu še vedno nekaj težav in to ekipa verjetno najboljših programerjev na svetu. To je zame zadosten dokaz, da je Sandforce firmware nemogoče narediti popoln.

Like the 520/330/335 that came before it, Intel’s SSD 525 uses a custom SandForce firmware that’s only available on Intel SSDs. SandForce doesn’t give Intel access to its firmware source code, however any bugs and fixes found as a result of Intel’s own validation are incorporated into the Intel firmware. Intel retains some period of exclusivity on the features included in its custom SandForce firmware.

proizvajalci samo potweakajo kar lahko, nekih večjih predelav pa s strani proizvajalcev ni.

aerie je izjavil:

Se pravi SF ne a obenem priporočaš Intel SSD ali pa Samsung. Mi smo do sedaj pred kakšne pol leta nadgradili 6 desktop računalnikov z Intel 520 120GB. Delajo brez problema zato načrtujemo nadgradnjo ostalih 17 z istim modelom večje kapacitete 240GB ali pa 525 240GB. Doma imam tudi na desktopu 335 240GB in dela odlično. Torej same pozitivne izkušnje z Intli s Sandforceom. Nobenih BSOD-ov in nič niso počasni. Resda, gor je le sistem in nekaj specifičnih programov. Sedaj ko berem tole pa mi ni nič kaj preveč jasno.

No jaz sem recimo imel težave z Intelom 330. Kotroler nekako ni prepoznal SATA2 priključka in je deloval v SATA1 načinu. Poleg tega sem na 2-4 dni fasal plavi zaslon(disk je "izginil" iz sistema)
V istem sistemu sedaj dela Samsung 830 brez najmanjših težav.

Meni se pa je Samsung 830 128GB pokvaril. Je bil laptopu. So mi ga zamenjali in za zdaj dela dobro. Si sprobal Intla v kakšnem drugem sistemu in je tam delal dobro? Ker lahko je šlo za okvaro in ne za nekompatibilnost.

Šlo se je za čisto nekompatibilnost in muhe kontrolerja v SSDju. Dotični SSD mi sedaj normalno dela v prenosniku

Mi prosim lahko zaupaš s katero matično ploščo je imel probleme?

M2N sli deluxe
Sicer pa imajo inteli(za ostale firme s tem krmilnikom nisem gledal) na splošno težave z nvidia platami in SATA2 delovanjem.

Očitno nForce pa SandForce ne pašeta vkup ;)

Sandforce nikamor ne paše vkup:)

SplitCookie je izjavil:

Sandforce nikamor ne paše vkup:)

Splošno znani forumaški hoax. Intel bi potemtakem lahko kar prenehal izdelovati SSD-je.

Nekak tko ja.

sandforce je kul, dokler ne naletiš na nekompatibilno kombinacijo..
««
221 / 507
»»