Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

Boobiz ::
Ta procedura je BS, če mene prašaš. Mam totalno isto situacijo, laptop je bil z visto in W7 upgrejd licenco. V dveh letih sem 2x nalagal iz W7 upgrejd dvdja direktno in nikoli nism mel problemov z windowsi. Viste DVDja sploh dobil nisem zraven, ne vem zakaj bi nalagal najprej visto, če je nimam? Piratiziral pa ne bomo.

I'm drunk, what's your excuse?

klemenSLO ::
Zakaj imamo tako nizke hitrosti v primerjavi z drugimi. Disk Crucial M4, 128GB, firmaware 0309, AHCI uklopljen. Laptop: HP Probook 4710s
Jst mam 3 leta star HP 7630s, M4 128 not in dosegam praktično identične rezultate s tem da mi pri 4K testu da bluescreen

Razen v testu se mi to še ni zgodilo. JE mel morada kdo podobne težave?
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

gruntfürmich ::
z intelom 40gb mi pri CryDscMrku frizne komp. če ti to kaj pomaga.
komponente pa so 5 let stare, XP not.
komponente pa so 5 let stare, XP not.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Skyman ::
Zgleda da je kingston tudi nekaj novega predstavil
- Sequential Read/Write (SATA Rev. 3.0):
90 GB - 555/510 MB/s
120 GB - 555/510 MB/s
240 GB - 555/510 MB/s
480 GB - 540/450 MB/s
- Sustained 4 KB Random Read/Write:[/B]
90 GB - 20,000/50,000 IOPS
120 GB - 20,000/60,000 IOPS
240 GB - 40,000/57,000 IOPS
480 GB - 60,000/45,000 IOPS
- Max 4 KB Random Read/Write:
90 GB - 85,000/74,000 IOPS
120 GB - 85,000/73,000 IOPS
240 GB - 86,000/60,000 IOPS
480 GB - 75,000/48,000 IOPS
več na....http://www.techpowerup.com/163898/Kings...
evo še test http://www.anandtech.com/show/5734/king...
- Sequential Read/Write (SATA Rev. 3.0):
90 GB - 555/510 MB/s
120 GB - 555/510 MB/s
240 GB - 555/510 MB/s
480 GB - 540/450 MB/s
- Sustained 4 KB Random Read/Write:[/B]
90 GB - 20,000/50,000 IOPS
120 GB - 20,000/60,000 IOPS
240 GB - 40,000/57,000 IOPS
480 GB - 60,000/45,000 IOPS
- Max 4 KB Random Read/Write:
90 GB - 85,000/74,000 IOPS
120 GB - 85,000/73,000 IOPS
240 GB - 86,000/60,000 IOPS
480 GB - 75,000/48,000 IOPS
več na....http://www.techpowerup.com/163898/Kings...
evo še test http://www.anandtech.com/show/5734/king...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Skyman ()

navadna verzija brez kulija za nasega kmetka je od 129€ dalje
,paket ki vsebuje kuli za vse nas pa od 158€ dalje

RejZoR ::
HyperX so bili ponavad kar precej dražji od ostalih. Sicer so bili v testih v samem vrhu ampak vprašanje če dodanih 50 EUR upraviči tiste par MB/s višji prenos.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

ja glih 50€ ni razlike ce gledas samsung 128gb je cena 158€(tujina 143€) OCZ vertex je 180€(tujina 154€) kingston hyperx 207€ (tujina 157€)
nwm glih kje imas ti 50€ razlika med ocz vertex 4 in hyperx je 27€ samsung pa je v rangu 50€
Tudi sam imam namen kupiti v roku 1-2 meseca en SSD disk 120gb ali 128gb pa zdej glih ne vem kaj bi vzel gledam samsunga ce bo pa hyperx 3K dovolj dobra cena bi pa tud kaksen pogled tja usmeril
nwm glih kje imas ti 50€ razlika med ocz vertex 4 in hyperx je 27€ samsung pa je v rangu 50€
Tudi sam imam namen kupiti v roku 1-2 meseca en SSD disk 120gb ali 128gb pa zdej glih ne vem kaj bi vzel gledam samsunga ce bo pa hyperx 3K dovolj dobra cena bi pa tud kaksen pogled tja usmeril

antonhac ::
CrystalDiskInfo (http://crystalmark.info/software/Crysta... na Crucial m4 (FW 0309) ne pokaže temperature diska (_ _ C). Ima s takšnim diskom kdo to nameščeno, da preveri in napiše ali njemu "dela". Hvala!
EDIT:
Sem našel nekaj slik povzetka tega diska s tem programom in tudi ni prikazane temperature.
Hvala
EDIT:
Sem našel nekaj slik povzetka tega diska s tem programom in tudi ni prikazane temperature.
Hvala
Zgodovina sprememb…
- spremenil: antonhac ()

MooM ::
CrystalDiskInfo (http://crystalmark.info/software/Crysta... na Crucial m4 (FW 0309) ne pokaže temperature diska (_ _ C). Ima s takšnim diskom kdo to nameščeno, da preveri in napiše ali njemu "dela". Hvala!
EDIT:
Hvala
Verjetno nima senzorja. Pri meni tudi ni T. Ampak, logično, glede na to, da pri SSDjih ni omembe vrednega segrevanja oz. ga skoraj ni.

fireX88 ::
maj segreje se nekoliko več kot je sobna temperatura, v stacionarnem rač(samsung 830)
ANY OF MY POSTS ARE RESEARCHED AND/OR COMPILED BITS OF INFORMATION*
AND YOU SHOULD FOLLOW THEM AT YOUR OWN RISK.
*EXCLUDING SARCASTIC AND OR SUBJECTIVE RESPONSES!

Dr_M ::
Marvell napovedal nov kontroler.
Cudno, ze 1 mesec nazaj, pa nic ni bilo omenjeno.
http://www.xbitlabs.com/news/storage/di...
Cudno, ze 1 mesec nazaj, pa nic ni bilo omenjeno.
http://www.xbitlabs.com/news/storage/di...

Tipično Marvellovsko z glupo oznako čipa. Za ta del so mi najbolj všeč Indilinx-ove poimenske označbe. Npr Indilinx Everest 2 kontroler. Takoj veš zakaj se gre. SandForce pa ima nekje vmes. Po oznaki približno veš kam paše.

Ni vseeno. Razen če je tebi zabavno luščiti izmed gruče SSD-jev take, ki imajo gor kontroler 88SS9187.
Kot bi avte poimenoval G224S11, G11C222 in D69C33Q, pol pa ugibaj kaj je kaj. Če bi imel 30 takih variant, pa imaš celo štalo.
Kot bi avte poimenoval G224S11, G11C222 in D69C33Q, pol pa ugibaj kaj je kaj. Če bi imel 30 takih variant, pa imaš celo štalo.

Pesimist ::
Mene zanima nekaj osnov.
1. Bi bil to vredu disk? http://www.dinokomp.si/product_info.php... ali pa ta, v kolikor menite da je 60GB premalo. http://www.dinokomp.si/product_info.php...
2. Zakaj vse ga uporabljate razen kot sistemski disk. Mislim, je sploh smisel vzeti več kot 60Gb kot sistemski disk only?
3. Na youtubu sem videl da bota zadeva windows 7 z 28 startup programi v minuti in cisti ubuntu 10.10 v 10 sekundah. Sicer imajo vsi kvad core. Jaz bi imel AMD x2 3800 z 2GB rama v ubuntu masini.
4. Plata je sledeča, SSDji pa vsi ze SATA 3. Predvidevam da vseeno dela solidno?
MSI 7260 On-Board SATA
4 SATA II ports by NVIDIAŸ nForce 550
- Supports storage and data transfers at up to 3Gb/s
RAID Function
- SATA II 1~4 supports RAID 0/1 or 0+1 mode by NVIDIAŸ nForce 550
Trenutno imam sam c: 60GB particijo in se 18GB prosto. Gor imam windows, openoffice, Mediaportal (samo program sam), Virtualbox (samo program sam)
1. Bi bil to vredu disk? http://www.dinokomp.si/product_info.php... ali pa ta, v kolikor menite da je 60GB premalo. http://www.dinokomp.si/product_info.php...
2. Zakaj vse ga uporabljate razen kot sistemski disk. Mislim, je sploh smisel vzeti več kot 60Gb kot sistemski disk only?
3. Na youtubu sem videl da bota zadeva windows 7 z 28 startup programi v minuti in cisti ubuntu 10.10 v 10 sekundah. Sicer imajo vsi kvad core. Jaz bi imel AMD x2 3800 z 2GB rama v ubuntu masini.
4. Plata je sledeča, SSDji pa vsi ze SATA 3. Predvidevam da vseeno dela solidno?
MSI 7260 On-Board SATA
4 SATA II ports by NVIDIAŸ nForce 550
- Supports storage and data transfers at up to 3Gb/s
RAID Function
- SATA II 1~4 supports RAID 0/1 or 0+1 mode by NVIDIAŸ nForce 550
Trenutno imam sam c: 60GB particijo in se 18GB prosto. Gor imam windows, openoffice, Mediaportal (samo program sam), Virtualbox (samo program sam)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pesimist ()

Magic1 ::
Kolebam a bi kupil 60 ali 120GB. Kakšni so pa kej problemi s temi ssdji? A je že kdo rabil uveljavljat garancijo? Me zanima, ker bi naročil v Nemčiji.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()

mihec87 ::
Quick check SATA/SATAII/SATAIII so si med sabo kompatibilni(kolikor vem ja) oz ssd-ju je tak vseen na kerga je prikloplen?

Mesar ::
SSDju je vseeno.
Ja samo na SATA dela počasnje kot SATA2 kjer dela počasneje kot na SATA3
Your turn to burn!

Magic1 ::
Ali bom opazil pri normalni uporabi razliko hitrosti 60 in 120GB SSDja CRUCIAL m4? Ker to mi je edini razlog zakaj bi kupil večjega.
Magic

BALAST ::
ne boš opazil razlike

"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

zavajon ::
3. Na youtubu sem videl da bota zadeva windows 7 z 28 startup programi v minuti in cisti ubuntu 10.10 v 10 sekundah.
Na notebooku z i5-2520M boot Windows 7 64-bit cca. 27s, na HTPC z AMD E-350 pa cca. 40s. Oboje z minimalno startup programi. Vse debate glede hitrosti na 145 straneh te teme so zaradi tiste 1s ali dveh ;)

McLuzo ::
OCZ Confirms Octane and Vertex 4 use Marvell based Silicon
Torej, novi Vertex 4 in Octane SSDji imajo enak čip kot Crucial M4, Intel 510... Imajo samo "specialen" FW gor.
Torej, novi Vertex 4 in Octane SSDji imajo enak čip kot Crucial M4, Intel 510... Imajo samo "specialen" FW gor.

McLuzo ::
oz. popravek, čip v Vetex 4 ni enak kot v M4, je pa vseeno od Marvella.
oft: ne vem zakaj ne morem popraviti zgornjega posta...
oft: ne vem zakaj ne morem popraviti zgornjega posta...

To pravzaprav pojasni nizek write, ki je prisoten tudi pri Crucial M4 in Intel pogonih...

Še ena zanimivost.
Crucial je izdal nov firmware za M4 pogone:
Changes between version 0309 and 000F include the following changes:
- Improved compatibility with certain SAS expanders and peripheral RAID cards.
- Improved throughput stability under extremely heavy workloads.
- Improved data protection in the event of unexpected, asynchronous power loss.
LINK: http://www.crucial.com/support/firmware...
Crucial je izdal nov firmware za M4 pogone:
Changes between version 0309 and 000F include the following changes:
- Improved compatibility with certain SAS expanders and peripheral RAID cards.
- Improved throughput stability under extremely heavy workloads.
- Improved data protection in the event of unexpected, asynchronous power loss.
LINK: http://www.crucial.com/support/firmware...

Constantine ::
Osnovno vprašanje, ker grem prvič v nabavo v SSD.
Je kakšna razlika v uporabi proti HDD, je treba bit na kej pozoren?

Constantine je izjavil:
Osnovno vprašanje, ker grem prvič v nabavo v SSD.
razlika med samo SPLOŠNO uporabo med diski ni, samo ko ga priklopiš izklopi par stvari (kot je hibernate, pa po želji zmanjšaj prostor za koš, ter obvezno naredi indeksno oceno ki je pod nadzorna plošča/sistem), da iz njega iztisneš največ prostora kar se da

če se prav spomnem, ti takrat defragmentacijo izklopi za ssd ko poženeš indeksno oceno

Ja, ampak z višjo delovno frekvenco in povsem iz nule spisanim firmwarom.

iloveboobz ::
No upam da OCZ ni uspel pokvarit enga izmed bolj zanesljivih kontrolerjov.
Well time will tell.
Well time will tell.

Glede na to kaj so naredili samo s predelanim firmwarom in višjim clockom se imo ni za bat.

Tezaab ::

GrimReaper ::
Pa kolker vem se ocena izvrši itak 1x tedensko, tko da tisti ki imajo Win7 so v vsakem primeru varni.
Zdej sem bral test SSD-jev v Monitorju, sicer nisem velik novega zvedu, ker je dost kratek članek. Ampak nisem pa vedel da pri Sandforcih velja enako kot za prve Indilinx kontrolerje, da je višja hitrost pri večji velikosti diska.
Pač ko sem prvič videl uradne podatke za 64GB disk, tistih 500+ MB za read in write, se sploh nisem naprej spuščal v podrobnosti. Ampak kot kaže razlike ni samo pri sekvenčnem pisanju surovih podatkov (0 Fill v Crystal Disk Mark), drugače pa je kar nekaj razlike v prid 240GB verziji (sam imam 120GB).
Zdej sem bral test SSD-jev v Monitorju, sicer nisem velik novega zvedu, ker je dost kratek članek. Ampak nisem pa vedel da pri Sandforcih velja enako kot za prve Indilinx kontrolerje, da je višja hitrost pri večji velikosti diska.
Pač ko sem prvič videl uradne podatke za 64GB disk, tistih 500+ MB za read in write, se sploh nisem naprej spuščal v podrobnosti. Ampak kot kaže razlike ni samo pri sekvenčnem pisanju surovih podatkov (0 Fill v Crystal Disk Mark), drugače pa je kar nekaj razlike v prid 240GB verziji (sam imam 120GB).
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GrimReaper ()

TehDucky ::
Po prebiranju člankov vidim da je M4 od cruciala najboljš za kupit. Uporabljan bo v prenosniku (i7,8gb rama,...), bratu, ki kupuje to se gre za najboljši P/P , nekako za 150€ max meja pa 120/128GB prostora. Če je kater drug SSD boljši za podobno ceno pa svetujte, pravi da bo kupil pri funtechu tega M4, če že ker je najceneje.

GrimReaper ::
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30

Pesimist ::
Kaj ta crucifix M4 premaga Agility 3 120GB? Po podatkah bi reko da ne. Zdaj sem se trdno odloco za 120GB, ceprav vidim da igre kot swtor so celo pocasnejse na SSD kot navadnem disku pri bootu. Noja swtor ta sux kaj se optimizacij tice.
120GB zato da imam gor sistem in vsej 1 favorit igro. Vertex 4 se mi zdi ensotavno predrag, ceprav bi nej bil cenejsi od 3. Naja v bananarepubliki verjetno ni.
120GB zato da imam gor sistem in vsej 1 favorit igro. Vertex 4 se mi zdi ensotavno predrag, ceprav bi nej bil cenejsi od 3. Naja v bananarepubliki verjetno ni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pesimist ()