» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
144 / 507
»»

kuglvinkl ::

Lahko da je kakšen "kondenzator" gor, ki posrbi za 3 s napajanja.

Vse bolj se mi zdi, al pade Samsung 830 al pa V4. SF ne morem vzet, ker so fajli s katerimi delam (NEF) nestisljivi.

Izi ::

Hja, na cenikih najdeš tako Intelove 330, kot OCZjeve Vertexe 4, ampak v resnici nobenih nimajo nikjer.

Tale spisek sem mislil že prej prilepiti za lažjo odločitev pri nakupu:

OCZ Vertex 4 - Indilinx Everest 2
OCZ Octane - Indilinx Everest
OCZ Vertex - Indilinx Barefoot
Corsair Nova - Indilinx Barefoot
Patriot Torqx - Indilinx Barefoot

Intel 320 - Intel PC29AS21BA0 firmware G3
Intel X25 - Intel PC29AS21BA0 firmware G2

Samsung 830 - Samsung S4LJ204X01-Y040
Samsung 470 - Samsung S3C29MAX01-Y340

Intel 510 - Marvell 88SS9174
Crucial m4 - Marvell 88SS9174
Micron RealSSD C300 - Marvell 88SS9174
Corsair Performance 3 - Marvell 88SS9174

Intel 520 - SandForce
OCZ RevoDrive - SandForce
OCZ Vertex 3 - SandForce
OCZ Agility 3 - SandForce
OCZ RevoDrive - SandForce
Corsair Force - SandForce
Kingston V+200 - SandForce
Kingston HyperX - SandForce
Patriot Pyro - SandForce

Kingston V100 - JMicron JMF618
ADATA S596 - JMicron JMF612
Patriot Zephyr - JMicron JMF612

Kingston V+100 - Toshiba T6UG1XBG

Bistvo in prva stvar ko se človek odloča o nakupu SSD je, da se odloči kateri kontroler bo imel. Kontroler je poleg količine flasha, pravzaprav edina razlike med SSD-ji in seveda glavni "krivec", da se benchmarki med njimi sploh kaj razlikujejo.
Vsak kontroler uporablja drugačne "trike" da dosega čim večje hitrosti.

SandForce kontroler je znan po tem, da podatke pred pisanjem skompresira, da jih lahko čim hitreje zapiše. Seveda pa ko naleti na že skompresirane datoteke, kar so vse slike, muzika in video, mu hitrost pisanja močno pade.
Ostali kontrolerji bolj ali manj uporabljajo "cache" oziroma vmesni RAM, kamor se najprej zelo hitro prenesejo podatki, in jih kontroler potem v ozadju lepo piše na SSD. Problem je seveda če hočemo na enkrat zapisati več podatkov kolikor je velik cache. Potem se mora seveda vse sproti zapisovati in hitrost zapisovanja močno pade.

Na primer Vertex 4 ima za cache že kar 2 DDR3 čipa, na vsaki strani vezja enega, in to po 512 MB vsak, kar skupaj da 1 GB cacha. To pomeni, da če zapisujemo podatke, ki so veliki 1 GB ali manj bo celotno zapisovanje letelo s polno hitrostjo.

Vsaj po mojem mnenju je varianta s "cachom" boljša kot tista s stiskanjem. RAM je poceni in kontroler je opazno manj obremenjen, če se mu ni treba ukvarjati s kompresiranjem vseh podatkov. Po mojem mnenju je to tudi razlog zakaj SandForce kontrolerji bolj crkujejo in imajo večje težave kot ostali kontrolerji.

Kakorkoli že, pri SSD-jih ni smiselno postati ljubitelj neke firme, ampak je treba postati fan nekega kontrolerja :D
Jaz sem bil dolgo časa fan Intelovih kontrolerjev, ker je bil kontroler v Intelu X25 vrhunski, potem pa me je Intel razočaral, ker ker za 320-ko niso pravzaprav naredili nič novega ampak so samo napisali nov firmware za stari kontroler, ki pa se kot kaže v 320-kah ne izkaže več tako dobro kot v starih G2 SSD-jih. Pri 520-kah pa so me sploh razočarali, ker so se prodali in v svoje SSDje začeli tlačiti tuje kontrolerje.

Zato sedaj priporočam, Indilinxove kontrolerje, ker so po mojem mnenju najboljši. Pa še Indilinx jih stalno razvija in izpopolnjuje.
Prvi kontrolerji so bili sicer "Indilinx Amigos", ampak prvi, ki so se uveljavili kot odlični kontrolerji so bili "Indilinx Barefoot", ki so bili na enaki ravni kot Intelovi kontrolerji in takrat tako rekoč edini pravi tekmec. Intel je potem zaspal, Indilinx pa je razvil novo generacijo kontrolerjev "Indilinx Everest". V novih OCZ-jevih Vertex 4 pa so še izboljšani Indilinx Everest 2 kontrolerji. če ga niso kaj posebej zasrali bi moral biti to najboljši kontroler vsaj kar se tiče zanesljivosti. Ampak to bomo še videli. Je pa treba omeniti, da je Indilinx v bistvu hčerinska firma od OCZ-ja. Tako da OCZ sedaj takorekoč uporablja svoje kontrolerje. Je pa OCZ že vgrajeval kontrolerje "Indilinx Barefoot" v svoje prve Vertexe, s katerimi se je močno proslavil kot izdelovalec SSD-jev, potem pa se je ustrelil v nogo, ker so mislili da bodo SandForce kontrolerji boljši, in so jih uporabili za Vertexe 2 in Vertexe 3 in izgubili precej kredibilnosti, ker so bili SSD-ji precej nezanesljivi, čeprav zelo hitri.

Samsungovi kontrolerji so tudi v redu, predvsem zato, ker Samsumng sam izdeluje kontrolerje za svoje SSD-je in je že zaradi tega vse skupaj bolj zanesljivo kot tam, ker kupujejo neke tuje kontrolerje, katerih sploh ne poznajo dovolj, da bi naredili dober firmware.

Potem pa sta seveda še Marvell in JMicron, katerih kontrolerje najdemo takorekoč v vseh računalniških komponentah, predvsem v mrežnih karticah. JMicron nima ravno kakšnega hudega ugleda kar se tiče zanesljivosti, prej obratno. Marvell je vedno slovel kot bolj zanesljiv od JMicrona, tako da z Marvellom tudi ne moreš zgrešiti.

FlyingBee ::

hvala, Izi, take informacije so najboljše

tale m4 64gb za 83 eur mi je že zelo všeč, kaj praviš na to varianto?
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

iloveboobz ::

go for it.

Izi ::

FlyingBee je izjavil:

hvala, Izi, take informacije so najboljše

tale m4 64gb za 83 eur mi je že zelo všeč, kaj praviš na to varianto?

Mislim, da je bilo že kar nekajkrat omenjeno, da je M4 odličen, če rabiš najcenejši SSD.

Tukaj ga vidim za 80,60 EUR
Če si iz Ljubljane ga lahko prevzameš brez poštnine, ali pa plačaš še 3,50 EUR, da ti ga pošljejo domov.

za 80€ je m4 no brainer.

PrimozR ::

http://www.anandtech.com/show/5719/ocz-...

Zadeva je super, dokler nisi desktop uporabnik. V tem primeru je precej fail. Očitno je še vedno najboljša izbira, ko enkrat upoštevaš zmogljivost IN kakovost kontrolerja (torej da ni Sandforce), Samsung 830.

RejZoR ::

Zakaj že? SandForci imajo tolk visok sequential zaradi stiskanja. Zdej pa mi povej, kdaj kopiraš 500GB+ velike text fajle? 500MB+ velike BMP slike? Nikoli. Imaš pa ogromno video fajlov, ki so pre-compressed, podatki iger, ki so spet v večini primerov že v naprej stisnjene. To je skor edini scenarij kjer boš imel sekvenčno take ogromne količine podatkov kjer bi se razlika sploh pokazala. Ker ko pofutraš SandForce pogonom take podatke so tam nekje kot Vertex 4. Zadeva je prav impresivna in če bom kdaj menjal SSD oz kupoval še enega bo Vertex 5 ali karkoli že pride kasneje vsekakor pod drobnogledom.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

A je kdo govoril da je Vertex 4 bistveno slabši od SandForce pogonov? Jaz ne. Zato sem tudi eksplicitno napisal, da je najboljša izbira Samsung 830. In zraven tudi eksplicitno napisal, da to velja za domačo uporabo. Vertex 4 pač poklekne pri random data, SandForce si napisal kakšne probleme ima, Samsung pa poskoči proti vrhu.

Zadeva je super, dokler nisi desktop uporabnik. V tem primeru je precej fail.

To je pa napisal tvoj fantomski dvojnik i guess... Ne vem zakaj ne bi bilo fajn za desktop userje? zarad sekvenčnega? Brezveze.

Vertex 4. Ki ima super sekvenčno branje. In fail random 4k branje. Kako točno je to lahko super za desktop uporabnika?!?

Sorry, what!? Ravno pri 4k random read in write blesti. Če že daš link ga vsaj preberi a?

MooM ::

Kupil SSD. Dosedanji disk dal v ohišje in uporabljam kot zunanje. Želim ga formatirati, da ne bo 2 particij. Kako to storim iz windows okolja, rabim kak programče. Ker sedaj mi najde 2 diska, ko ga priklopim (100MB in 499GB).

Spock83 ::

desni klik na "Moj račinalnik" in izberi upravljaj. Tam boš imel disk manager s katerim zbrišeš obe particiji. Bodi previden.

To je normalno, ker WinVista in Win7 naredita ~100MB veliko particijo na začetku. Lahko pa jo pobrišeš takoj ob inštalaciji, samo en korak nazaj moraš it, ko ti javi, da jo bo naredilo. Itaq pa 100MB ni nič pri 128GB plus gor so boot recovery stvari če bojo okna kdaj škripnila...

RejZoR je izjavil:

To je normalno, ker WinVista in Win7 naredita ~100MB veliko particijo na začetku. Lahko pa jo pobrišeš takoj ob inštalaciji, samo en korak nazaj moraš it, ko ti javi, da jo bo naredilo. Itaq pa 100MB ni nič pri 128GB plus gor so boot recovery stvari če bojo okna kdaj škripnila...

Hvala. Sej vem, da je normalno. Sam na tem disku zdej ne rabim windowsev, ker bo uporaben zgolj kot zunanji. Me pa moti, da mi 2 nova diska najde o priklopu. Itak pa je potrebno nardit selekcijo in format.

RejZoR je izjavil:

Sorry, what!? Ravno pri 4k random read in write blesti. Če že daš link ga vsaj preberi a?

Jaz sem ga. Vključno z zaključkom, ki je v bistvu enak, kot moj post. Vprašanje je, a si test prebral ti??

MooM je izjavil:

RejZoR je izjavil:

Hvala. Sej vem, da je normalno. Sam na tem disku zdej ne rabim windowsev, ker bo uporaben zgolj kot zunanji. Me pa moti, da mi 2 nova diska najde o priklopu. Itak pa je potrebno nardit selekcijo in format.

Kot je rekel Rejzor je to normalno ja. Lahko pa v start meniju napišeš v search compuetr managment, zaženeš in greš pod disk managment ter od tam pobrišeš particiji in ustvariš eno novo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Jah ne vem, očitno nisi, ker pri random read in write je Vertex 4 z najvišjimi stolpci kjer je višja vrednost boljša. Torej ne vem od kje ti zaključek, da je slab...

Poglej link v mojem postu (Anandtech light workload bench test - posebej namenjen za desktop uporabnike). Pri average write in disk busy pri write je najboljši, v vseh ostalih primerih pa je popolnoma najslabši. Sicer pa kot sem rekel, zaključki testa so enaki, kot moj post - pogon ni kaj prida za desktop uporabnike.

Pa pri nizke queue depthu je tudi random read Vertex 4 zelo slab. Pri višjem queue depthu je situacija neprimerno boljša, ampak takih situacij je na desktopu malo. Vse to ti seveda napišejo tudi v testu. Torej, še enkrat, kateri od naju ni prebral testa?

gruntfürmich ::

ne razumem edino zakaj so anandovci naredili light test 2011 bolj pisalnega? če pa v nadaljevanju povdarijo da je realnos veliko bolj bralno nastrojena...
morda v bran vertexu?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Ne pravijo da je 'realnost bolj bralno nastrojena', temveč da so že lažje zahteve za SSD, torej za povprečen home desktop usecase, še nekoliko bolj realni pogoji bolj nagnjeni v stran branja. Je pa večji delež vseh IOPSov tistih mali, naključnih, pri Heavy testu je pa večji delež sekvenčnega branja in zapisovanja.

Glede na prebrane Ananadove članke in njegovo poglabljanje v problematiko testiranja SSD-jev TBH še najbolj zaupam prav njihovemu lastnemu testu, seveda pa veliko bolj light testu kot heavy testu - navsezadnje sem desktop uporabnik.

gruntfürmich ::

že že, ampak me čudi da so dali več pisanja kot branja, pa tudi sekvenčno so testi pokriti 50%.
ni ravno obratno v RL?

ker najbolj čudi da se vertex 4 ni izkazal dobro (na njihovih testih), pa čeprav ga pesti samo pomanjkanje sekvenčnega branja (kar naj ne bi bilo prioriteta oz. šele prioriteta št. 3 za RL ssd hitrosti (po iziju)), v vsem ostalem pa je najboljši...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

ravsek ::

BTW, pri funtech je M4 128gb s kodo CENEJE 144,55€. Resno razmisljam, da bi preklical moje 64gb narocilo in vzel 128gb :D

gruntfürmich je izjavil:

že že, ampak me čudi da so dali več pisanja kot branja, pa tudi sekvenčno so testi pokriti 50%.
ni ravno obratno v RL?

ker najbolj čudi da se vertex 4 ni izkazal dobro (na njihovih testih), pa čeprav ga pesti samo pomanjkanje sekvenčnega branja (kar naj ne bi bilo prioriteta oz. šele prioriteta št. 3 za RL ssd hitrosti (po iziju)), v vsem ostalem pa je najboljši...

Jah vseno morajo pokriti čimveč uporabniških scenarijev. Itak če veš kaj gledati potem gledaš grafe, ki se te tičejo - random write/read z nizkim queue depthom za internet/gaming pri sistmeskem disku. In, kot rečeno že v katero, like 5. na tej strani?, Vertex 4 tam poklekne.

chucki ::

Moj crucial m4 64 gb se poslavlja po 6 mesecih uporabe. Problem je pa takšen, da po 30min računalnik zmrzne, pojavi se blue screen in se resetira. Po ponovnem zagonu plošča ne najde diska in je potrebno računalnik ugasniti, ter ponovno zagnati. Je bilo pa veliko dela, da sem ugotovil, da je krivec disk.
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

fireX88 ::

ravsek je izjavil:

BTW, pri funtech je M4 128gb s kodo CENEJE 144,55€. Resno razmisljam, da bi preklical moje 64gb narocilo in vzel 128gb :D

kaj pa še čakaš? jst mam 128GB pa mam pol zasedenega, pa sm dejansko šparal/šparam s prstorom, drugač bi takoj zapolnil 100GB......resnično, rajši uzami 128, nebo ti žal!!!!!:P
ANY OF MY POSTS ARE RESEARCHED AND/OR COMPILED BITS OF INFORMATION*
AND YOU SHOULD FOLLOW THEM AT YOUR OWN RISK.
*EXCLUDING SARCASTIC AND OR SUBJECTIVE RESPONSES!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: fireX88 ()

chucki je izjavil:

Moj crucial m4 64 gb se poslavlja po 6 mesecih uporabe. Problem je pa takšen, da po 30min računalnik zmrzne, pojavi se blue screen in se resetira. Po ponovnem zagonu plošča ne najde diska in je potrebno računalnik ugasniti, ter ponovno zagnati. Je bilo pa veliko dela, da sem ugotovil, da je krivec disk.

V tastarih fw-ih je bug, ko pr prbližno 5000urah uporabe pride do errorja na vsako ure in ti nardi bsod.
Flashi tanov 0309 firmware in zadeva bo šibala naprej.

fireX88 je izjavil:

ravsek je izjavil:

kaj pa še čakaš? jst mam 128GB pa mam pol zasedenega, pa sm dejansko šparal/šparam s prstorom, drugač bi takoj zapolnil 100GB......resnično, rajši uzami 128, nebo ti žal!!!!!:P

Ka vi vse nalagate na SSDje, da mate tak polne; jst mam zdele glih 13GB zasedenga (to vljučno z hiberfile).

Ni za vse sr*nje SSD

Zgodovina sprememb…

sj skor 20GB je sm windows!

chucki ::

Hojnikb, hvala za odgovor. Sem ga nadgradil, in ssd life pro kaže 5262 ur uporabe :)) Nisem vedel, da je nov firmware. :( Upam, da je to vzrok, ki mi je pojedel toliko živcev..
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

chucki je izjavil:

Hojnikb, hvala za odgovor. Sem ga nadgradil, in ssd life pro kaže 5262 ur uporabe :)) Nisem vedel, da je nov firmware. :( Upam, da je to vzrok, ki mi je pojedel toliko živcev..

Ja skor 100% je to vzrok, vsaj glede na tvoje simptone.

fireX88 je izjavil:

Dokler ne izklopiš swap/hibernate in zbrišeš vse navlake ko pride zraven Win7, je res tolk. Pa 64bit verzije je še tolk večja.

Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:

Ka vi vse nalagate na SSDje, da mate tak polne; jst mam zdele glih 13GB zasedenga (to vljučno z hiberfile).

Ni za vse sr*nje SSD

Prav tako šparovnih 57 GB podatkov na sistemski particiji, ki je sicer velika 100 GB (je bila prvotno velika samo 50 GB, ampak jo je bilo treba povečati). Gor so samo kaki manjši programčki, za aktere mi je vseeno, če se izgubijo ob formatu ter ki ne zasedajo veliko prostora, seveda pa še browserji, njihove zgodovine pa to, dokumenti, dropbox, to je pa več ali manj to.

Boobiz ::

Moj je zaseden 35GB atm, od tega je samo en špil 15GB. Je pa res, da nimam nobenega resnega programa gor. :)
I'm drunk, what's your excuse?

Na laptopu sm v petek vgradil crucial M4 128. Namestim windows 7 professional. Danes poskušam malo bolj obremenit procesor, zaženem ene 2 programa + corel pa mi windowsi krepnejo in bluscreen. Od tedaj dalje se windowsi zaganjajo po 2 min. Kaj mi je storiti?
ponovno nalaganje winsow, repair? firmware sm nadgradil na 309 že pred bluescreenom. Kteri program je za spremljanje stanja ssdja?
Hvala

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MooM ()

ssd life

feryz ::

iloveboobz je izjavil:

Ni za vse sr*nje SSD
Disk C (2xSSD RAID0) skupaj 300 Gb
nezasedeno 61 Gb (21%)

SSD je za vse, vprašanje je le, če se ti zdi smiselno za to dati toliko denarja.

iloveboobz je izjavil:

ssd life

SSD Life je preveč omejen. CrystalDiskInfo je imo boljši, ker ti lahko skoz laufa in prikazuje več podatkov.

Tilen ::

Sicer teme ne spremljam več tako podrobno in ne vem, če je že bilo omenjeno. Pa vendar, kaj oz. čemu je namenjen Vertex 4?

V primerjavi z Vertex 3 bi naj slednji imel 512 cache, trojka sploh nič ter precej višji IOPS.

http://www.agt.si/racunalniska-oprema/t...

http://www.agt.si/racunalniska-oprema/t...

Kljub vsemu je pa počasnejši pri zapisovanju in hkrati dražji? 8-O
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

SandForce SSD-ji itaq ne uporabljajo cacha. Kakorkoli že, Vertex 4 je čist fajn drive, s firmware updejti pa bo itaq še pridobil.

turbolenca ::

RejZoR je izjavil:

SandForce SSD-ji itaq ne uporabljajo cacha. Kakorkoli že, Vertex 4 je čist fajn drive, s firmware updejti pa bo itaq še pridobil.

Bomo vidli, je reku ta slep:(:(:(.

FlyingBee ::

kaj zdaj vertex 4 ali samsung 830 ali crucial m4? - cene približno 177, 169, 150
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

kuglvinkl ::

Če bi se moral odločiti v tej sekundi bi rekel Samsung, če ne rabiš FDE.

iloveboobz je izjavil:

fireX88 je izjavil:

Dokler ne izklopiš swap/hibernate in zbrišeš vse navlake ko pride zraven Win7, je res tolk. Pa 64bit verzije je še tolk večja.

je 64, že vse izklopljeno.. ok bolj točno je 17,5GB zasedajo winsi pri meni!

http://shrani.si/f/37/9w/1nhaRbuk/wahci.png

http://shrani.si/f/37/9w/1nhaRbuk/wahci.png

Zakaj imamo tako nizke hitrosti v primerjavi z drugimi. Disk Crucial M4, 128GB, firmaware 0309, AHCI uklopljen. Laptop: HP Probook 4710s

Zato ker ga imaš v prenosniku. Pri slednjih so hitrosti vedno precej nižje. Razen če ti kje uspe izbrskati kakšne vodiče kako v notebookih izklopiti varčevalne funkcije. Ker tud sam bi raje imel višjo hitrost namesto par minut več delovanja. Imam isto M4 in so prenosi dost nižji kot bi morali biti. Sicer se pozna hitrost ampak verjetno ne toliko kot bi lahko bila.

RejZoR je izjavil:

Zato ker ga imaš v prenosniku. Pri slednjih so hitrosti vedno precej nižje. Razen če ti kje uspe izbrskati kakšne vodiče kako v notebookih izklopiti varčevalne funkcije. Ker tud sam bi raje imel višjo hitrost namesto par minut več delovanja. Imam isto M4 in so prenosi dost nižji kot bi morali biti. Sicer se pozna hitrost ampak verjetno ne toliko kot bi lahko bila.

Torej maš rezultate zelo podobne mojim?

Dr_M ::

Glede na to, da imas priklopljeno na Sata II, so hitrosti kar normalne.

technolog ::

Razen če ti kje uspe izbrskati kakšne vodiče kako v notebookih izklopiti varčevalne funkcije.

Tega linux ne dela. Sepravi raznih pizdarij brez vednosti uporabnika.

Priporočam Samsung 830 VSEM. Stabilnost brez primerjave.

technolog ::

Razen če ti kje uspe izbrskati kakšne vodiče kako v notebookih izklopiti varčevalne funkcije.

Tega linux ne dela. Sepravi raznih pizdarij brez vednosti uporabnika.

Priporočam Samsung 830 VSEM. Stabilnost brez primerjave.

Boobiz ::

Moje hitrosti; Laptop, M4, 128GB, SATA II, TRIM.

M4

M4

I'm drunk, what's your excuse?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Boobiz ()

zmaugy ::

Imam problem: po zamenjavi diska (tokrat sem vgradil Intel 520 - 240 Gb) sem inštaliral W7, Intel toolbox (in upošteval vse njegove nasvete), naredil vse update itd. Nakar sem pred nalaganjem bistvenih podatkovnih fajlov in Officea za vsak slučaj vprašal Microsoft kako je s to instalacijo - na računalnikih je bila prednaložena Vista, W7 sem kupil kasneje kot upgrade. In mi povejo na MS da je to napačna pot, da naj bi najprej inštaliral Visto in nato naredil upgrade.
Sicer je vse bilo videti ok (W7 so se tudi aktivirali brez problemeov, kar je precej begalo ljudi na Microsoftu), ampak sem se vseeno odločil, da bom upošteval proceduro in vse skupaj ponovil, da ne bi bilo kasnejših presenečenj.

Torej, naredim to in instalacija mi crkne takoj po drugem koraku - napiše mi, da izbrani jezik ne more biti nameščen in da je instalacija prekinjena. Poskusil sem večkrat in vedno je isti rezultat, s tem da je disk vsakič malenkost manjši po formatiranju ;((, tako da sem se odločil da predno kaj hudo zamočim, rajši prosim bolj izkušene za nasvet.
««
144 / 507
»»