» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
138 / 507
»»

FlyingBee ::

to pomeni pri SSD-jih (seveda ni za 100% jemati) izogibati se OCZ-ju in najboljše je od Intel-a
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Zgodovina sprememb…

kamuee ::

Ja nč pol. Ostanem na SSD samsung 830 128GB in to je to :)
Sm gledal mal ostale pa morem rečt da je to to za samsung

edin za hdd ne vem če bi dal samsung al baracuda disk not
Ima kdo idejo???

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kamuee ()

MooM ::

kamuee je izjavil:

Ja nč pol. Ostanem na SSD samsung 830 128GB in to je to :)
Sm gledal mal ostale pa morem rečt da je to to za samsung

edin za hdd ne vem če bi dal samsung al baracuda disk not
Ima kdo idejo???

Da ti še malo otežim odločitev:
Samsung 830 = 152€
Intel 520 = 155€
+ poštnina 15€
Link:
http://www.hoh.de/hardware/ssd-laufwerk...
http://www.hoh.de/hardware/ssd-laufwerk...

Ne mislim naročvat iz tujine zaenkret kr če ga naročim iz nemčije me pride isto ko pr dinokompu cca 170€

:D

pa se to govorim, ne rečm da gre za celo kišt pa še to ne.

Jst sem mu samo hotel poakazati, da za 3€ več lahko dobi Intelov SSD, ki je baje top po kvaliteti in 5 let garancije. In ja, pri dinokomp imajo tudi 6-9€ poštnine. Pri samsungu ni neke razlike, recimo 10€. Pri Intelu pa je, ker ga pri nas ne najdem pod 200€. Za 30€ se pa splača? Poleg tega dandanes nakup u tujini ni več tako velik projekt, garancije so evropske, Hoh.de pa zaenkrat sama dobra mnenja.

RejZoR ::

Garancije so že evropske, priznat ti pa nočejo niti stvari kupljenih pri nas. Recimo kupiš telefon na Mobisvet in ti ga vsi servisi pri nas zavrnejo češ da oni servisirajo samo robo uvoženo iz njihove strani.
Torej če kupiš telefon v nemčiji ti ga bo npr RAM2 isto zavrnil. Joy pa evropske garancije...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

MOBISVET, hmmm, ne zdi se mi najbolj čista trgovina. Glede na to, da sami servisirajo telefone in prodajajo IPhone (ok, tega danes dobiš že mariskje).

Mr Hilter ::

Nekaj se da izsiliti. Omenjanje inšpekcije in dvignjen glas zraven okoliških kupcev nekaj le reši. Nažalost.

Spock83 ::

Garancije so EU, ampak probite to uveljaljati preko naših serviserjev :) veliko sreče!, niti slučajno vam ne bodo nič popravljali !

Garancije so EU? Za SSD?

TOP ::

MooM je izjavil:

Jst sem mu samo hotel poakazati, da za 3€ več lahko dobi Intelov SSD, ki je baje top po kvaliteti in 5 let garancije. In ja, pri dinokomp imajo tudi 6-9€ poštnine. Pri samsungu ni neke razlike, recimo 10€. Pri Intelu pa je, ker ga pri nas ne najdem pod 200€. Za 30€ se pa splača? Poleg tega dandanes nakup u tujini ni več tako velik projekt, garancije so evropske, Hoh.de pa zaenkrat sama dobra mnenja.

Pri Dinokompu je 186e Intel,tako da se ne splača z tujine.

Izi ::

Mr Hilter je izjavil:

Nekaj se da izsiliti. Omenjanje inšpekcije in dvignjen glas zraven okoliških kupcev nekaj le reši. Nažalost.
Če si SSD kupil preko interneta, kot 99% ljudi, nimaš kje dvigovati glasu :P
In ni mi jasno kakšne servise nekateri omenjate. Serviserji SSD-je, enako kot HDD-je ne smejo razdirati, ker drugače garancija takoj preneha veljati in ga proizvajalec ne bo hotel zamenjati. Servisi za SSD torej ne obstajajo, ker se SSD nikoli ne servisira. Gre se za potrošni material, ki se nikoli ne popravlja, če izdelek neha delovati se SSD vedno pošlje nazaj proizvajalcu.
Pošiljanje nazaj proizvajalcu pa lahko izvedeš na 2 načina in sicer direkt ali preko trgovine, kjer si izdelek kupil.

Pošiljanje preko trgovca bo trajalo bistveno dlje, saj bo skoraj zagotovo tvoj pokvarjeni SSD nekaj tednov ležal v skladišču, preden ga bodo končno poslali naprej. Ko pa novega dobijo nazaj pa tudi niso prav hitri z njegovo dostavo, kljub temu, da gre ta seveda spet na tvoje stroške.

Če ti SSD crkne v garancijskem roku, ne kličeš nikogar. SSD zapakiraš, opišeš napako in vse skupaj z računom in garancijo pošlješ na naslov, ki je napisan na računu. Če si izgubil račun ali garancijo lahko vse skupaj vržeš v smeti.
Če pa ti SSD crkne izven garancijskega roka pa tudi ni druge, kot da ga vržeš v smeti.

TOP je izjavil:

Jst vidim ceno 207,60€, serija 320 pa je res 184,80€. Ampak jst govorim o seriji/ produktu 520.
Link:
http://www.dinokomp.si/product_info.php... - 520
http://www.dinokomp.si/product_info.php... - 320

Izi je izjavil:

Mr Hilter je izjavil:

In ni mi jasno kakšne servise nekateri omenjate. Serviserji SSD-je, enako kot HDD-je ne smejo razdirati, ker drugače garancija takoj preneha veljati in ga proizvajalec ne bo hotel zamenjati. Servisi za SSD torej ne obstajajo, ker se SSD nikoli ne servisira. Gre se za potrošni material, ki se nikoli ne popravlja, če izdelek neha delovati se SSD vedno pošlje nazaj proizvajalcu.
Pošiljanje nazaj proizvajalcu pa lahko izvedeš na 2 načina in sicer direkt ali preko trgovine, kjer si izdelek kupil.

Pošiljanje preko trgovca bo trajalo bistveno dlje, saj bo skoraj zagotovo tvoj pokvarjeni SSD nekaj tednov ležal v skladišču, preden ga bodo končno poslali naprej. Ko pa novega dobijo nazaj pa tudi niso prav hitri z njegovo dostavo, kljub temu, da gre ta seveda spet na tvoje stroške.

Če ti SSD crkne v garancijskem roku, ne kličeš nikogar. SSD zapakiraš, opišeš napako in vse skupaj z računom in garancijo pošlješ na naslov, ki je napisan na računu. Če si izgubil račun ali garancijo lahko vse skupaj vržeš v smeti.
Če pa ti SSD crkne izven garancijskega roka pa tudi ni druge, kot da ga vržeš v smeti.

In ja, če pri trgovini hoh.de opraviš reklamacijo direktno preko proizvajalca, dobiš od same trgovine še dobropis v vrednosti 15€.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MooM ()

MooM je izjavil:

TOP je izjavil:

Jst vidim ceno 207,60€, serija 320 pa je res 184,80€. Ampak jst govorim o seriji/ produktu 520.
Link:
http://www.dinokomp.si/product_info.php... - 520
http://www.dinokomp.si/product_info.php... - 320

Izi je izjavil:

Mr Hilter je izjavil:

In ja, če pri trgovini hoh.de opraviš reklamacijo direktno preko proizvajalca, dobiš od same trgovine še dobropis v vrednosti 15€.

Ekola http://www.dinokomp.si/product_info.php...
186e in kaj misliš kaj je OEM verzija.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: TOP ()

Dr_M ::

Evo, ena malo bolj resna stacuna. :)
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

Imajo pa tudi M4 poceni.

Pa se ena.
http://www.mlacom.si/intel-520-series-1...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dr_M ()

Ok, prišli smo na manj k 20€ razlike. Res je. Ampak zakaj je na teh dveh linkih 3 letna garancija?

Hja, kar je vec kot 3 leta, moras na RMA poslat.

zmaugy ::

OCZ Vertex 2 240 Gb crknjot. Še dobro da sem ravno pet minut prej naredil backup.

OCZ (in ShitForce) je na moji šitlisti, to je prvi disk, ki mi je crknil v 18 letih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zmaugy ()

Gledam mal da bi nabavu še en SSD kaj bi vi izbrali.Gledam Samsung 830 120gb in Intel 520 120gb.Po tehničnih podatkih je Intel bolši ma pa 5 let garancije sam kaj velja pri trgovini 5 let ali moraš,ko je več kot 3 leta poslat na firmo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: TOP ()

Mitja358 ::

Težka odločitev. Samsung ima toggle čipe, ki so načeloma boljši.

Sem slučajno pognal HD Tune test in dobil 8 slabih sektorjev.

Je to normalno? Kako lahko to odpravim?

Spock83 ::

CHKDSK. Drugače priporočam, da narediš backup čim prej.

RejZoR ::

Realocation sector count načeloma ni nič slabega. Samo očitno so se določene celice tolk degradirale, da jih je pogon označil za slabe in premestil drugam. Pri navadnih HDD-jih je to lahko slab znak, pri SSD-jih pa je to skozi leta/uporabo nekaj normalnega imo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Sem pognal chkdsk in ni pokazal napake.

Se splača narediti zero-write oz. secure erase na SSD? :)

WarpedGone ::

Ne. Le dodatna obraba brez profita.
Najbolje se ne nič sekirat in stvar uporablat dokler dela.
Itak bo crknila zarad kontrolerja ne pa flashcelic.
Zbogom in hvala za vse ribe

XCom ::

Meni je crknil v ponedeljek OCZ Vertex 2 120 GB....k sreči imam večino stvari spravljenih po drugih diskih, nekatere pa gredo v večna lovišča.

destiny ::

Teli Vertexi 2 me spominjajo na slavne IBM-ove Deathstar diske. Na testih so jih vsi hvalili, čez eno leto so pa vsi pocrkal. Jest sem jih ene 4 zamenjal v garanciji.

Mitja358, SSD ti deluje že več kot 12 tisoč ur, kar je zelo dober rezultat. Večina povprečnih uporabnikov to pridela v 5. letih, kar pa se šteje nekako kot življenska doba SSD-jev tistih starejših, ki so imeli bolj robustne in zdržljive flash čipe. Današnji najnovejši SSD-ji bodo zdržali verjetno samo okoli 3 leta povprečne uporabe ;)
Jaz imam enak SSD kot ti in sem v dveh letih in pol pridelal blizu 9000 ur uporabe SSD-ja, pa mi računalnik deluje tako rekoč ves čas razen ponoči, mi pa skače v sleep, ko me dolgo ni v bližini. Po 2,5 letih še vedno tip-top brez najmanjše napakice in vsi rezervni sektorji so še nedotaknjeni.
Pri tvojem so se verjetno začeli kazati prvi znaki izrabljenosti, kar pa še zdaleč ni razlog za paniko. Po moje še najmanj leto nimaš kaj skrbeti. Je pa dobro da malo spremljaš SMART podatke. Ko bodo številke narasle do kritičnih vrednosti te bo SMART tako ali tako začel obveščati sam od sebe. Sedaj si samo pri "warningih" za katere SMART sploh še ne obvešča uporabnika, ker še ni nevarnosti za izgubo podatkov.

Lahko se tolažiš, da boš čez kakšno leto en prvih, ki mu bo uspelo do konca izrabiti SSD. Uporabnikom ne-Intelovih SSD jev se to ne bo nikoli zgodilo, ker jim bo vedno prej crknil kontroler ;)

Moj crucial C300 ima ze skoraj 13000 ur, pa se nic ne jamra. Cestitke crucialu za najboljse ssdje :>

Izi je izjavil:

Mitja358, SSD ti deluje že več kot 12 tisoč ur, kar je zelo dober rezultat. Večina povprečnih uporabnikov to pridela v 5. letih, kar pa se šteje nekako kot življenska doba SSD-jev tistih starejših, ki so imeli bolj robustne in zdržljive flash čipe. Današnji najnovejši SSD-ji bodo zdržali verjetno samo okoli 3 leta povprečne uporabe ;)
Jaz imam enak SSD kot ti in sem v dveh letih in pol pridelal blizu 9000 ur uporabe SSD-ja, pa mi računalnik deluje tako rekoč ves čas razen ponoči, mi pa skače v sleep, ko me dolgo ni v bližini. Po 2,5 letih še vedno tip-top brez najmanjše napakice in vsi rezervni sektorji so še nedotaknjeni.
Pri tvojem so se verjetno začeli kazati prvi znaki izrabljenosti, kar pa še zdaleč ni razlog za paniko. Po moje še najmanj leto nimaš kaj skrbeti. Je pa dobro da malo spremljaš SMART podatke. Ko bodo številke narasle do kritičnih vrednosti te bo SMART tako ali tako začel obveščati sam od sebe. Sedaj si samo pri "warningih" za katere SMART sploh še ne obvešča uporabnika, ker še ni nevarnosti za izgubo podatkov.

Lahko se tolažiš, da boš čez kakšno leto en prvih, ki mu bo uspelo do konca izrabiti SSD. Uporabnikom ne-Intelovih SSD jev se to ne bo nikoli zgodilo, ker jim bo vedno prej crknil kontroler ;)

No potem pa super. Sicer imam SSD manj kot mesec dni, ker sem ga kupil rabljenega in zgleda, da je bil kar uporabljen v teh treh letih. :D

Me pa še nekaj zanima. Na drugem računalniku mi na trdem disku tudi pokaže 1 "premaknjen sektor". Je za navadni disk to lahko razlog za skrb ali šele takrat, ko bo številka naraščala?

mtosev ::

zakaj si šel kupiti rabljen SSD? jaz rabljenega nikoli ne bi kupo, ker je lahko že pri koncu zaradi velike količine zapisanih podatkov.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

V SSD Life kaže, da je v odličnem stanju (96%). Tudi drugače deluje kot nov, le nisem vedel če so premaknjeni sektorji normalni.

moj je star 2leti in je pri 100%, drugače glej podatke v Intelovem programu. Jaz gledam vse tam in tudi firmware update lahko tam izvršiš

Saj kaže isto:

vem, da kaže isto.:D na pogonu imaš isti firmware kot jaz. kolk si te dal zanjga? moj novi je pred 2leti prišo 190e

70€.

3man ::

Sem videl, da je tudi BB začel SSDje v katalogih prodajat. Cena ni katastrofalna...

e-marko ::

Še moja primerka:

Vertex 2 60GB

Vertex 2 60GB

Crucial M4 120GB

Crucial M4 120GB

Lp
...somebody, somewhere...

GrimReaper ::

Kaj je najcenejša možnost da dobiš SATA3 porte, je to kar zamenjava za P67 čipset (ta opcija je seveda predraga) al je kakšna druga možnost?
Tele ASRock/ASUS kartice majo Marvell 9120 kontroler, imam enakega na P8P67 pa dobim na SSD-ju namesto 220MB/s, samo 160MB/s prenosa. Kartice so pa zapovrh še samo PCI-E x1.

Disk bo drugače Corsair Force 3 60GB, plata pa ASUS P7H55/USB3.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

PrimozR ::

Ja čak, sej maš P67 plato? o_O

Raje priklopi na Sata 3gbit in se ne obremenjuj s temi marvell kontrolerji, ker ti ne bodo nic dobrega prinesli.

gruntfürmich ::

asuske P67 imajo vse marvellove sata kontrolerje??

a nimajo 2 od intela in 2 od marvella?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

P67 plate imajo VEDNO 2 SATA 3 porta prek čipseta. Takisto H67 in Z68. H61 je pa SATA 2 only.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Ce kdo ni opazil, omenjena je plata asus p7h55.

gruntfürmich ::

PrimozR je izjavil:

P67 plate imajo VEDNO 2 SATA 3 porta prek čipseta. Takisto H67 in Z68. H61 je pa SATA 2 only.

zakaj pa potem panika zaradi marvell kontrolerjev?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich je izjavil:

PrimozR je izjavil:

zakaj pa potem panika zaradi marvell kontrolerjev?

Pravzaprav ni nič narobe z Marvellovimi SATA 3 kontrolerji, edino malo slabše rezultate dosegajo kot Intelove, ampak v praksi se to ne opazi.
Število SATA 3 portov preko enega kontrolerja je omejeno samo na 2, zato ima vsaka moderna matična po dva SATA 3 kontrolerja, da imaš lahko 4 SATA 3 porte. 2 Intelova preko čipseta in 2 Marvellova.
Nepisano pravilo je, da vedno najprej porabiš oba Intelova SATA 3 porta, šele če imaš več kot dve SATA 3 naprave uporabiš še Marvellov kontroler. Če imaš torej samo en ali dva SATA 3 SSD-ja, oba priklopiš na Intela, Marvellov kontroler pa v BIOSU popolnoma izklopiš na "disable". Trde diske in DVD pekače pa priklopiš na Intelove SATA 2 porte, ki jih je vedno v izobilju.

Vedno je treba stremeti k temu, da v BIOSU vse integrirane naprave na matični plošči, ki jih ne uporabljaš popolnoma izklopiš z izbiro "disable". Tako opazno pohitriš zagon računalnika, tudi delovanje je včasih malo hitrejše, ker rabiš manj driverjev, ki tečejo v ozadju, in še bolj stabilno je vse skupaj čim manj naprav in driverjev deluje.
In Marvellov kontroler je ponavadi prva stvar, ki jo lahko izklopiš, če le nimaš več kot dva SATA 3 SSD-ja, kar pa smo skoraj vsi ;)
Ponavadi se izklopi še Firewire (IEEE1394a) kontroler, ki ga uporabljajo samo uporabniki video kamer, Serijski (COM) kontroler, ki ga večina matičnih sploh nima več, JMicronov SATA kontroler, ki ga večina matičnih uporablja za priklop zunanjih eSATA enot, ki jih tudi redko kdo rabi saj so zunanje enote ponavadi USB, pa vgrajeno zvočno je tudi pametno izklopiti če uporabljaš drugo boljšo zvočno kartico.

Mene pa glih esata jebe, ker mam vse zunanje kiste z esata in ma vcasih tudi po 3 priklopljene na 1x, tko da mam se eno pcie kartico z 2x esata prikljucki. Usbja se pa izogibam, ker je prepocasen.
Na sreco pa novejse amd plate nimajo tezav s sata prikljucki, vsi so 6gbit, tko da ni dilem :>

opeter ::

Kot sem že pred tedni v to temo pisal, moram svojega 250 GB-nega trdega diska v računalniku zamenjati za nekaj drugega (trenutno se sistem zaganja več kot 10 minut. Programe mi komaj-komaj odpira ... disk zelo grdo "škraba"). Žal pa ne vem, kaj naj kupim. Cene so v višavah.

Ali je to dober nakup? OCZ Octane 64GB SSD 6,4 cm (2,5 Zoll) SATA II za 60 €.

Kaj več kot 50-60 € ne bi rad porabil, a za toliko denarja niti trdega diska ne dobiš več (v kolikor je to le mogoče, bi želel novega).

Zato vas sprašujem, ali je zgornji SSD disk dober? Imam i3 procesor in H67 matično.
Gledal sem še ta dva:
- OCZ Agility 3 60GB SSD SATA3 2.5" disk
- SSD 60GB 2.5" SATA3 MLC, Corsair Force3A

Ampak imata oba dokaj zasoljeno ceno. Verjetno sta tudi dosti hitrejša od tistega v prvem linku, saj ima tisti OCZ Octan hitrosti 180/90, medtem, ko imata zgornja dva hitrost 525/475 oziroma 525/490.
Je pa 28 € razlike.

Našel pa sem tudi navadni disk na Amazonu, ki ima ceno okoli 65 €:
- Western Digital Caviar Blue WD2500AAKX 250GB interne Festplatte (8,9 cm (3,5 Zoll), 7200rpm, SATA 6 Gb/s, 16MB Cache) - 65 €

To pa je eden cenejših 3,5" diskov pri nas:
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

Ali pa opcije: lahko kupim 2,5" disk, ki je namenjen za prenosnike, samo ne vem, kako ga naj montiram v navadno Micro-ATX ohišje? :8)

Ima kdo kakšen pametni nasvet? Vnaprej hvala.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Jaz sem se nakoncu odločil za Samsunga 830 model bom poročal kako se kaj obnese.Takrat sem zbiral med Intel in Samsung.
««
138 / 507
»»