Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

gruntfürmich ::
intel 520 (dražje variante) je po anandovih work testih eden izmed najhitrejših sploh.
ja, najbolj zanimivo pa bo spremljati zanesljivost
ja, najbolj zanimivo pa bo spremljati zanesljivost

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

kuglvinkl ::
za webserver je zgleda tale 520 špica...
U glavnem, v službeno kišto, da mau pojamram, lahko vtaknem samo Intla, ker ima stroji FDE.
U glavnem, v službeno kišto, da mau pojamram, lahko vtaknem samo Intla, ker ima stroji FDE.

PrimozR ::
gruntfürmich je izjavil:
intel 520 (dražje variante) je po anandovih work testih eden izmed najhitrejših sploh.
ja, najbolj zanimivo pa bo spremljati zanesljivost![]()
Jaz mislim da bi zadeva morala funkcionirati, navsezadnje so se s SF-jem spečali in se zavezali, da bodo sami pri sebi DODOBRA stestirali pogon v obdobju enega leta, preden ga bodo dali na trg. Zaradi težav, ki so jih našli, so to še podaljšali (520 bi sicer moral iziti že lani).

Okapi ::
Mogoče bo koga zanimalo, Crucial M4 64 GB pri Enaa 100 evrov.
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
O.
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
O.

v DE je 85, s poštnino, ja si tle tle...
ratio €/GB je pa še vedno IIRC najboljši pri 120 GB modelih.
ratio €/GB je pa še vedno IIRC najboljši pri 120 GB modelih.

85€. pri najcenejšem. pa morda nima pošiljanja v SI. ali pa nima pošiljanja pod 10€, kar je dokaj redko. pa si kje? pa upoštevaj faktor varnosti z pošiljanjem pokvarjenega gor. pa si potem točno kje?
osebno če ne prišparam vsaj 30€ se težko odločam za tujino...
osebno če ne prišparam vsaj 30€ se težko odločam za tujino...

Dr_M ::
Samo ene komponente se ti res ne splaca kupovat iz tujine.
Vec komponent skupaj ja, tko da prisparas ene 150€ je pa kar uredu ze.
Vec komponent skupaj ja, tko da prisparas ene 150€ je pa kar uredu ze.

Zdej ne vem, al vam attention span (to je v tem priemru trenutek, k mislite, da ste dojeli bistvo) pade po, pa preštejmo, 10 znakih? Napisal sem, da je upoštevaje poštnino cena v tujni skupaj s poštnino podobna. Razen, če za "s poštnino, ja si tle tle..." rabte prevod.
Mogoče se za te tamale in sistemske (k gor ni nič trajnega) mogoče dobra izbira rabljen. Sem dibl pred letom pa pol G2 80GB za 90 evrov. Skor novga.
Mogoče se za te tamale in sistemske (k gor ni nič trajnega) mogoče dobra izbira rabljen. Sem dibl pred letom pa pol G2 80GB za 90 evrov. Skor novga.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()

zakaj folk tule na st misli, da je strašno pameten oz. da so drugi strašno neumni, če ne dojamejo kar je nekdo napisal, čeprav je vzrok temu v 99,99% to, da ta osebek napiše stvari strašno nejasno oz. je bistvo sposoben samo on sam izluščiti? to edino pomeni, da je avtor neumen, in ne obratno...
sem zapisal dovolj jasno?
sem zapisal dovolj jasno?

Dr_M ::

svenica ::
Več komponent kot kupiš v trgovini, bolj se splača. Pri komponentah
s skupno vsoto 1k e, lahko prišparaš že krepko čez 200e.
moj config:
i72600k
16gb
ausus p8z68-v lx
fractal arc midi
be quiet cm 530w
edit: ups, sem mislil, da sem v temi 'nakup namiznega pc-ja'. enivej...
s skupno vsoto 1k e, lahko prišparaš že krepko čez 200e.
moj config:
i72600k
16gb
ausus p8z68-v lx
fractal arc midi
be quiet cm 530w
edit: ups, sem mislil, da sem v temi 'nakup namiznega pc-ja'. enivej...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: svenica ()

svenica ::
mylemon.at
moram pa omenit, da sem i7ko dobil za 242e, akcija pa je trajala samo en dan,
tako da se pred nakupom morda splača lurkat kakšen teden ali dva, lahko dobiš
kakšen kos super poceni. poštnina pa me je prišla, reci piši, 5,60e 0_o. Zdej
ne vem, al so oni kaj zašuštrali, ali pa je pač tako pri nakupih nad 500e.
moram pa omenit, da sem i7ko dobil za 242e, akcija pa je trajala samo en dan,
tako da se pred nakupom morda splača lurkat kakšen teden ali dva, lahko dobiš
kakšen kos super poceni. poštnina pa me je prišla, reci piši, 5,60e 0_o. Zdej
ne vem, al so oni kaj zašuštrali, ali pa je pač tako pri nakupih nad 500e.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: svenica ()

Ashrack ::
Za laptop HP Probook 4330s bi si rad omislil SSD zaradi hitrosti ter avtonomije baterije.
Trenutno imam v namiznem racunalniku ze Kingston SNV425 128GB
Sedaj sem pa razmisljal o nakupu SSDja se za laptop.
Kupil bi pa Corsair-120GB-Force-3 in ga dal v namizni racunalnik, Kingstona bi dal pa iz namiznega v laptop.
1.Bo vredu izbira za SSD?
2.Ali bi mogoce raje dal kar Corsair v laptop saj po tem testu ima kar visoko porabo energije?
Trenutno imam v namiznem racunalniku ze Kingston SNV425 128GB
Sedaj sem pa razmisljal o nakupu SSDja se za laptop.
Kupil bi pa Corsair-120GB-Force-3 in ga dal v namizni racunalnik, Kingstona bi dal pa iz namiznega v laptop.
1.Bo vredu izbira za SSD?
2.Ali bi mogoce raje dal kar Corsair v laptop saj po tem testu ima kar visoko porabo energije?
....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ashrack ()

Keyser Soze ::
Eno vprašanje.
Imam Lenovota W500 z XPji (omejen s službenimi aplikacijami), katerega bi rad nadgradil s SSDjem. Gledal sem zgoraj omenjeni model Corsaira, pa me zanima če ima mogoče kdo kakšne izkušnje na podobni strojni/OS konfiguraciji s tem diskom?
Imam Lenovota W500 z XPji (omejen s službenimi aplikacijami), katerega bi rad nadgradil s SSDjem. Gledal sem zgoraj omenjeni model Corsaira, pa me zanima če ima mogoče kdo kakšne izkušnje na podobni strojni/OS konfiguraciji s tem diskom?
OM, F, G!

Ashrack ::
Ashrack hmmm... verjetno si mislil kupiti tegale corsairja: http://www.ttc.si/a/2093_Trdi-disk-SSD-... in ne GT verzije, no če je tako kar verjetno je potem bi jaz Corsairja vgrel v namizni računalnik, kingstona pa v laptop.
zakaj ? verjetno delaš več delovno-intenzivnih aplikacij v namiznem računalniku in tu ti bo corsair prišel bolj prav ker je hitrejši prav tako pa ne bo prišla na plan njegova malce večja požrešnost pri porabi energije (idle-6,5w-max-10w),kingstona pa bi zaradi obrnjenih razlogov imel v laptopu.
ok thx.
Ali bi raje vzel GT za 20e vec ali ne? Sodec po testih se mi zdi da raje non-GT ker GT blesti v sekvencnih branjih/pisanjih jaz pa rabim random
....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ashrack ()

klinker ::
Kar jst razberem iz te teme je da so Crucial, Intel in Samsung trenutno najzaneslivejsi.
Za Corsaire sem tudi ze zasledil da je kdo mel manjse tezave, Vertexi kot zgleda najbolj odpovedujejo, Agility pa se zdi kar soliden nakup. Me prav mika Agility 256GB za cca 270€, ceprav sem reku da ne kupim drugega razen Intela al Samsunga ki pa so 300GB/256GB trenutno se predragi da bi sel v nakup, s 120GB pa se lahko samo "slikam"
Za Corsaire sem tudi ze zasledil da je kdo mel manjse tezave, Vertexi kot zgleda najbolj odpovedujejo, Agility pa se zdi kar soliden nakup. Me prav mika Agility 256GB za cca 270€, ceprav sem reku da ne kupim drugega razen Intela al Samsunga ki pa so 300GB/256GB trenutno se predragi da bi sel v nakup, s 120GB pa se lahko samo "slikam"

ST-777 ::

mat xxl ::
Ali je že kdo za kak laptop testiral kaj takega : http://www.mimovrste.com/artikel/206010... Momentus XT in izkušnje in zakaj da, zakaj ne ??? Koliko imajo taki diski sploh SSD memorije ?

iloveboobz ::
Keyser Soze je izjavil:
Eno vprašanje.
Windows XP in SSD ne grejo glih najbolje skup, sploh če se SSD zanaša na TRIM.
Morš gledat za takimi SSDji ko majo bolj poudarek na internemu GC in ne tolk na TRIMu.
Windows XP namreč TRIM ukaza ne podpira.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

sem reku da ne kupim drugega razen Intela al Samsunga ki pa so 300GB/256GB trenutno se predragi da bi sel v nakup, s 120GB pa se lahko samo "slikam"Nope, slike so lahko na drugem disku, ki ni SSD.![]()
![]()
Ne, a res?

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: klinker ()

PrimozR ::
Ali je že kdo za kak laptop testiral kaj takega : http://www.mimovrste.com/artikel/206010... Momentus XT in izkušnje in zakaj da, zakaj ne ??? Koliko imajo taki diski sploh SSD memorije ?
So, pa so v primerjavi z običajnimi mehanskimi diski kar pohvalili. Ni pa to SSD, daleč od tega. Flash SSD-ja (ki je zgolj razširjen predpomnilnik!) je v prvi verziji 4, v drugi pa mislim da 8 GB. Nekaj v tej smeri. Gre pravzaprav za caching rešitev v enem paketu, Intel podobno omogoča na čipovju Z68, če uporabiš ločena pogona (mehanski disk+SSD, slednji je lahko SATA ali pa mSATA, če imaš združljivo režo).

TehDucky ::
Tale SSD Caching ima kolega na Z68 in Intelovim 20GB SLC SSD in pravi, da ima za 100€ kolikor košta (oz. tam nekje) "1TB SSD disk". Hitrost pravi, da je nekje 80% maximalne hitrosti SSD oz. take kot bi jo lahko imel SSD če bi bil priklopljen kot sistemski disk. Jaz menim, da je kar super stvarca.

mat xxl ::
Kaj točno rabiš za ta spomin vmesni oziroma se to že pri nas prodaja in ali je možna naknadna montaža, ker imamo v podjetju ravno nekaj novih mašin z temi čipseti.

Dejk0 ::
Malo berem o SSD diskih in razmišljam o nakupu... Zanima me če je za SSD kaj škodljivo, če gre sistem npr. 10x na dan v sleep mode in se s tem ugasne disk? Nekje sem zasledil, da ni ravno najboljše za te diske pogosti zagon... Lahko da se motim!?

Dami ::
Izklopi se hibernation, ker je nepotreben, rajš kišto vgasneš pa ponovno zaženeš. Sleep pa dela bp, ne vem zakaj bi to izklaplal.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

3man ::

kdo je že napovedoval da bo kupil ssd ko bo 1:1?
btw, morda pa bo 1:1, le euro vs dollar se mora pojačat
btw, morda pa bo 1:1, le euro vs dollar se mora pojačat

Boobiz ::
Crucial M4 128GB in Samsung 830 128GB variante so samo za SATA3? Ne najdem nikjer variante za SATA2, da bi ga lahko uturil v mojega laptopa.
Edina izbira je potem intelov 320 120GB.
http://www.agt.si/racunalniska-oprema/t...
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
Kakšna je razlika med njima?
Edina izbira je potem intelov 320 120GB.
http://www.agt.si/racunalniska-oprema/t...
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
Kakšna je razlika med njima?
I'm drunk, what's your excuse?

mr1two ::
Fizični priklop in sploh standard je backward compatable. Sata3 disk bi deloval tudi na sata in sata 2.
LP
LP

KTr1sk ::
gruntfürmich je izjavil:
kdo je že napovedoval da bo kupil ssd ko bo 1:1?
btw, morda pa bo 1:1, le euro vs dollar se mora pojačat![]()
Tukaj je 60gb=60€
http://www.pixmania.si/si/uk/10470142/a...
i5-14500k,32gb ddr5,rx6800,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

ST-777 ::
Niti v sanjah ne bo 1:1.Nakup 1:1 ali celo manj kot 1€ na 1 GB, je lahko zelo slab nakup.
Primer: SSD, ki se prodaja z rebatom, ima ceno v ZDA celo 0,86€ na 1 GB. Kingston SSDNow V200 Series SV200S3N7A/128G 2.5" 128GB SATA III ($144.99 after mail-in rebate; 145$=109,40€; 109,40 : 128=0,86€.)
http://www.newegg.com/Product/Product.a...
(Je pa ta model zelo slabo ocenjen, 3 ocene in vse 3 zelo slabe, torej je to slab nakup.)

kmetek ::
** SSD MEGA TEST ** Want to know whats best for you? Look inside!! UPDATE 14/02/2012
Conclusion
So what SSD is best for you?
Are you a soul gamer or do you like to take a moment with some photo or video editing as well?
Heres the OcUK "What to buy" based on budget and what you get for your money!
True Gamer!
Budget: Kingston V+ 200 or Force 3 (Agility 3, Adata S510 also fit this level)
Better: Adata S511, M4, Performance Pro
Best: Vertex 3, HyperX, Intel 520series
Multi tasker!
Budget: Adata S510, V+200, Force 3
Better: Vertex 3, Intel 520 Series, Adata S511
Best: Performance Pro, M4
Gamer and Multi tasker!
Budget: V+200
Better: Vertex 3, Intel 520 Series
Best: M4, Performance Pro
Overall
True Gamer: Intel 520 Series
Multi Tasker: Performance Pro
Gamer and Multi Tasker: M4
Conclusion
So what SSD is best for you?
Are you a soul gamer or do you like to take a moment with some photo or video editing as well?
Heres the OcUK "What to buy" based on budget and what you get for your money!
True Gamer!
Budget: Kingston V+ 200 or Force 3 (Agility 3, Adata S510 also fit this level)
Better: Adata S511, M4, Performance Pro
Best: Vertex 3, HyperX, Intel 520series
Multi tasker!
Budget: Adata S510, V+200, Force 3
Better: Vertex 3, Intel 520 Series, Adata S511
Best: Performance Pro, M4
Gamer and Multi tasker!
Budget: V+200
Better: Vertex 3, Intel 520 Series
Best: M4, Performance Pro
Overall
True Gamer: Intel 520 Series
Multi Tasker: Performance Pro
Gamer and Multi Tasker: M4

nixnix ::
Zivjo! Nabavil sem SSD 128 (M4) z nosilcem za DVD. Namontiral bi ga torej namesto DVD pogona, pa me zanima, ce se lahko lotim sam oziroma kako komplicirano je. A lahko kaksen nasvet daste?
Ce prav razumem sam fizicni priklop ni problematicen, potem pa bi najbrz moral naresti par nastavitev v BIOSu in namontirati sistemski image file. Sem do tu v redu? Hvala!
Ce prav razumem sam fizicni priklop ni problematicen, potem pa bi najbrz moral naresti par nastavitev v BIOSu in namontirati sistemski image file. Sem do tu v redu? Hvala!

darkolord ::
in namontirati sistemski image file.Nevem sicer kaj misliš s tem, ampak edino kar moraš storiti je, da nanj namestiš operacijski sistem

Ne bom namescal na novo ampak bom nanj prepisal image fiel, narejen z Acronisom.
Al moram nujno vse na novo namescati?

Keyser Soze ::
iloveboobz je izjavil:
Windows XP in SSD ne grejo glih najbolje skup, sploh če se SSD zanaša na TRIM.
Morš gledat za takimi SSDji ko majo bolj poudarek na internemu GC in ne tolk na TRIMu.
Windows XP namreč TRIM ukaza ne podpira.
Kaj pa "software TRIM"? Verjetno obstajajo kakšni dodatki, ki v idle stanju računalnika zalaufajo TRIM funkcijo, da popedenajo stvari?
Kar se tiče pa GCja. A ima še kakšno dodatno funkcijo pri SSDjih? Al ga je TRIM popolnoma nadomestil na SSDjih?
OM, F, G!

PlayTheGame ::
Ne bom namescal na novo ampak bom nanj prepisal image fiel, narejen z Acronisom.
Ne, komot lahko na SSD preneseš image C diska z Acronis True Imageom, delalo bo vse tako kot mora. Še bolj preprosto pa je s programom "Paragon OS to SSD Migrate". Tudi AHCI se da komot nastavit naknadno (zelo priporočljivo!), navodila najdeš na internetu (google) oz. v tej temi par strani nazaj, enako tudi vse ostalo za boljše delovanje SSD-ja.

MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

Uuuu, hvala za tele napotke - bom uporabil mogoce celo Paragon, za nastavitve pa si bom prebral temo ... Ampak 120 strani ... zato sem v startu raje postavil vprasanje.
Lepa hvala in porocam o uspehu!
Lepa hvala in porocam o uspehu!

ru7 ::
Enaa ima mini akcijo, Crucial M4, 64GB, ob uporabi kode za popust "SANKE12" je disk 95€.
Če mogoče komu prav pride :)
Če mogoče komu prav pride :)

novinec09 ::
Imam eno malo "Brezvezno" vprašanje.
Imam Corsair Force Series 3 F120 SSD pogon v računalniku, vendar mi deluje z približno polovico hitrosti po testu CristalDiskMark-a.
A je potrebno kaj posebej nastavit, da deluje, kot bi mogel?
Pa še nekaj - na vsake nekaj časa (Včasih se zgodi na teden, včasih je 1 mesec BP), da mi kar resetira računalnik in nato ne zazna SSDja. Ko ga vgasnem in čez par minut ponovno prižgem pa ga kar naenkrat ponovno zazna. V čem bi bila lahko težava?
Pa ni to star model z znanimi težavami, ampak že noveši!
Imam pa ASUS P8Z68-V PRO ploščo, nastavljeno na AHCI.
TNX
Imam Corsair Force Series 3 F120 SSD pogon v računalniku, vendar mi deluje z približno polovico hitrosti po testu CristalDiskMark-a.
A je potrebno kaj posebej nastavit, da deluje, kot bi mogel?
Pa še nekaj - na vsake nekaj časa (Včasih se zgodi na teden, včasih je 1 mesec BP), da mi kar resetira računalnik in nato ne zazna SSDja. Ko ga vgasnem in čez par minut ponovno prižgem pa ga kar naenkrat ponovno zazna. V čem bi bila lahko težava?
Pa ni to star model z znanimi težavami, ampak že noveši!
Imam pa ASUS P8Z68-V PRO ploščo, nastavljeno na AHCI.
TNX