» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
125 / 507
»»

kmetek ::

zavajon ::

PlayTheGame je izjavil:

Edino noče mi se mi zbootat v windowse v AHCI načinu, tako da sem moral v biosu pustit na IDE mode. Je tu kak poseben trik ali je to zato, ker sem OS kloniral iz HDD-ja? Prenesel sem ga pa s programom Paragon OS Migrate...

Tukaj imaš navodila, kako Windowse prepričati, da se bodo zbootali v AHCI, če so bili inštalirani v IDE.

PlayTheGame ::

Hvala vsem za pomoč. Povsem preprosto je preklopit iz IDE na AHCI. Link od @zavajona je za XP-je, tule pa je za win-7 (še precej lažje): http://forums.guru3d.com/showthread.php...

Nato sem posodobil še firmware kar v winsih prek programa Samsung SSD Magician, tudi simpl ko pasulj. Za tem pa ponovil win. experience index in dobil rezultat 7,7 8-) Tudi HD-tach je pokazal boljši average read speed (245 MB/s). Pa tudi sicer opažam, da se vse skupaj še hitreje nalaga in odpira, windowsi sedaj res letijo!:D

@kmetek: Jap, ta program sem uporabil za migracijo windows, le da malce starejšo verzijo. Še bolj preprosta zadeva od Acronis True Image-a in pa avtomatsko ti naredi 'partition alignment', kar je nujno za optimalno delovanje SSD-ja.;)

Zgodovina sprememb…

kmetek ::

Fouš fouš ;)

fireX88 ::

kmetek je izjavil:

Fouš fouš ;)

me too... :)
ANY OF MY POSTS ARE RESEARCHED AND/OR COMPILED BITS OF INFORMATION*
AND YOU SHOULD FOLLOW THEM AT YOUR OWN RISK.
*EXCLUDING SARCASTIC AND OR SUBJECTIVE RESPONSES!

Ajnstajn` ::

Pozdravljeni!

Kot tukaj berem, vas večina kupuje intelove ssdje. Zanima me zakaj.

Ali je kaj narobe, če kupim OCZ vertex3 ali agility 3 ?
//

ST-777 ::

Morda boš imel srečo in z OCZ Agility 3 ne bo nič narobe. Na newegg.com je 52% (135) lastnikov podelilo OCZ Agility 3 120GB najvišjo oceno. Ima pa Intel 320 120GB več zadovoljnih lastnikov, kar 86% (131) je temu modelu podelilo najvišjo oceno.

OCZ Agility 3 120GB: http://www.newegg.com/Product/Product.a...

Mr Hilter ::

Sam bom isto kupil Agility 3.
Seveda preko interneta, da ga v primeru slabega delovanja lahko mirno pošljem nazaj.
Kakor vidim, če kaj zajebava jim ne deluje že od začetka...

WarpedGone ::

Men je OCz crknil po slabem letu.
Na zamenjavo žakam že tretji mesec.
Zbogom in hvala za vse ribe

Anney ::

Samsung ga rula ja ! :)

+1 :)

allex ::

WarpedGone je izjavil:

Men je OCz crknil po slabem letu.
Na zamenjavo žakam že tretji mesec.

pri meni je začel tečt drugi mesec;
posredniška štacuna je sporočila, da naj bi bilo kmalu ter da ponavadi dobijo order za dobropis.
ni čudno da pri ocz-ju zdej tolk traja, če pa vsi crkujejo...damn assholes
struggling with abundancy of computer power

PlayTheGame ::

Sicer bomo videli, kako mi bo deloval tale Samsung 830, garancije je 3 leta (Intel jo ima npr. 5 let), baje so eni najbolj zanesljivih, po hitrosti pa so malenkost pred Intelom - gledano generalno, da se ne bo zdaj kdo zapičil v kak specifičen model.:))

Še vedno bi se pa tudi sam, po vsem kar sem prebral tule ter na tujih forumih, na daleč ognil (in sem tudi se) OCZ-ju ter nasploh vsem firmam, ki uporabljajo SandForce kontrolerje. Kaj ti pomagata najvišja hitrost ter cedenje slin ob rezultatih benchmarkov:
1. ko v realnem življenju teh razlik v hitrosti ne zaznaš (po pričevanju tistih, ki so sprobal več SSD-jev)
2. ko ti disk crkne - in kakor vidim tule, so povrh še problemi s počasnim uveljavljanjem garancije (men bi se scufal, da bi čakal 3 mesece na nov disk, ni šans!).

Osebno mi je najpomembnejša zanesljivost in tu zmagajo Intel, Samsung in Crucial.:)
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

Spock83 ::

Ne bi toliko posploševal. Različne SSDje sem zrihtal kolegom in do zdaj je samo Crucial C300 riknil. OCZ pa ima itak daleč največje število prodanih enot. Če se spomnite na začetku so vsi priporočali OCZ oz. nekaj z SandForce kontrolerjem.

darkolord ::

Ne toliko več, da bi crkovanja bila v okviru pričakovanj.

Babel ::

Dečki, na pomoč!

Kupil sem OCZ Octane SSD sata3 (na amazonu), kot nadgradnjo sistemskega diska za Lenovo S205.

Stvari sploh ne zazna, niti v biosu, disk je popolnoma nov.

Je kaka finta pri tem, če priklapljaš sata3 ssd na sata2 vhod pri leptopih?

Bios leptopa je updejtan, pa ahci je izbran. Hvaležen bom za vsaki nasvet.

kuglvinkl ::

V desktop kišti dela? Najprej je treba izključit sam SSD.

Imam še samo en večji leptop sata1.dobim sicer sata- usb adapter, samo bo to se par dni trajalo, jaz bom pa samo zivčen. Tak da, če predpostavimo da disk ni mrtev, so kake šanse?

Za?

Za to da ga pripravim delat v s205:)

Misliš, da se sploh splača sprobat na onem leptopu s sata1?
Je to sploh združljivo?

je.

Hvala, Kuglvinkl! Bom res probal, pa javim kaj bo rekel hp. Malo ga je težko razmontirati, zato mi ni dišala ta možnost..

Uspelo, v starem HP-ju Octane deluje. Hvala še enkrat Kuglvinkl!

Zdaj je na vrsti firmware, ne?

Tu imam spet problem, kako to izvesti - oczjeva zadeva ne bo pustila updejtat z istega diska na katerem so winsi.

Bo to sploh mogoče preko usb adapterja? Al moram nujno poiskat sata kišto pa na 1. ali 2. sata port priklopit? Boot disk pa mora bit na ide al na ahci?

Tilen ::

Ne. Komot posodobiš iz kakšnega ubuntu Live CD-ja.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Hvala Tilen!
Mogoče vše, ali obstaja tudi taka verzija, kjer firmware vključiš na CD, tak da ne rabiš interneta? Nimam fiksne linije..

Tilen ::

413120536c6f76656e696a612c20642e642e

eieieie1 ::

Emmmm WTF??? O.o

512GB SSD za 250€?? A jaz kaj narobe vidim ali je kakšna napaka?

http://www.dinokomp.si/product_info.php...

mr1two ::

Jaz vidim 708 evrov ceno.

eieieie1 ::

mr1two je izjavil:

Jaz vidim 708 evrov ceno.

Je že očitno popravljeno :D

mogoče še jaz eno hitro vprašanje:
kaj bi bila bistvena razlika med Crucial SSD M4 128GB (199,00 eur) in Samsung 830 128GB (197,, eur)? oz. katerega bi vi vzeli ? Glede na tako pičlo razliko v ceni mi res ni jasno kaj prevaga na enem napram drugemu ?
Vzel ga bom za svoj sistemski disk in mislim, da bi za moje "male" potrebe 128gb bilo vrh glave.
Konkretno sta to ta dva modela:
http://www.ttc.si/a/2677_Trdi-disk-SSD-...
http://www.ttc.si/a/2545_Trdi-disk-SSD-...

jst bi uzel samsunga. Zakaj?

Proizvajalec: SAMSUNG
Kapaciteta: 128GB
Model: MZ-7PC128D
Hitrost branja: 520 MB/s
Hitrost zapisovanja: 320 MB/s
Vmesnik: SATA3 - 6Gb/s
Razno: Random Write 4KB (Aligned): 30.000 IOPS
Random Read 4KB (Aligned): 80.000 IOPS

Proizvajalec: CRUCIAL
Kapaciteta: 128GB
Model: CT128M4SSD2
Hitrost branja: 415 MB/s
Hitrost zapisovanja: 175 MB/s
Predpomnilnik: 128MB
Vmesnik: SATA3 - 6Gb/s
Velikost diska: 2,5"
Razno: Random Write 4KB (Aligned): 35,000 IOPS

Nekoliko je boljši od Crucial, ampak pri potrebah za navadnega smrtnika se konkretnih razlik ne opazi!
Si mogoče razmišljal nakup tukaj (ssd-ja sta nekoliko cenejša):

OK bom vzel Samsunga !
btw: dinokomp mi žal ne diši ! pa TTC je blizu mojega doma in imam 5 minut do njihove trgovine:)

ok, dj potem samo napiši kako se obnese. Razmišljam tudi o tem disku. Eno vpr.? zakaj ti dinokomp ne diši? Maš kakšno slabo izkušnjo z njimi? Sam osebno sem opravil samo en nakup pri njih in so se mi zdeli da so bili fer. Do nekje sredine leta 2011 je bil moj favorit agt, ampak glede na njihovo obnašanje in dobavni roki sm reku not! Pa nekak sm zdj brez "moje" trgovine za pc opremo ;)
Glede "samjang" SSD-ja je pa že en napisal (mislim da celo na tej strani), da je presenečen nad njim, ampak še kakšno menenje več ne škodi 8-)

FlyingBee ::

OK bom vzel Samsunga !
btw: dinokomp mi žal ne diši ! pa TTC je blizu mojega doma in imam 5 minut do njihove trgovine:)

dinokomp nima napisano ali je stvar na zalogi in če ni koliko je dobavni rok, zato je treba spraševati za vsako posebej

če pa imaš 5min od doma trgovino, ki ima na zalogi in za isto ceno oziroma še ceneje, ker je pri dinokomp še poštnina, potem pa ni treba nič razmišljati, čeprav bi ti bil dinokomp zelo všeč, vseeno bi se ttc splačal

FlyingBee je izjavil:

OK bom vzel Samsunga !

dinokomp nima napisano ali je stvar na zalogi in če ni koliko je dobavni rok, zato je treba spraševati za vsako posebej

če pa imaš 5min od doma trgovino, ki ima na zalogi in za isto ceno oziroma še ceneje, ker je pri dinokomp še poštnina, potem pa ni treba nič razmišljati, čeprav bi ti bil dinokomp zelo všeč, vseeno bi se ttc splačal

ja ja to štekam da je hitreje če ma trgovino 5min stran,bi tudi sam to možnost utel....sm mnenje me je zanimalo zakaj mu ne diši?!?

Tomson ::

Sam sem bil zadnjič pozitivno presenečen pri Funtechu. 26.decembra sem za kolega po komponentah naročil računalnik (sestavljanje, testiranje, itd.) 27.decembra so me klicali da je pripravljen za prevzem. Nice!
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

Tomson ::

True, true. Zato pa moras memorijo vtaknit v rezo sam. :-)
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

Samo toliko o tem kak se je končalo z OCZ Octane:

na mojem računalniku, tem za katerega sem ga kupil, zadeva ne dela niti z novim firmwarom, na nekaterih drugih dela.

Firmware še je torej očitno preslab oziroma pogojno uporaben, pazite.

Hvala sodelujočima, pozdrav vsem.

na spodnjem linku je za orientacijo razporeditev SSD-jev v razrede. Do 128 Gb zmagata samsung 830 128 GB in Mushkin Chronos deluxe 120 GB, seveda je recimo iz srednjega ranga z višjo kapaciteto Agility 240 GB hitrejši, ampak glede na visoko ceno EUR/GB si lahko kar mislimo, koliko nas bo stal več še enkrat večji SSD

http://www.tomshardware.com/reviews/ssd...

Dumber ::

Tudi sam bom nabavil nek 120gb ssd disk. Sedaj pa sem malo v dilemi tega je precej.
Spogledujem se tudi z Patriot pyro in pa corsair force 3. Ima kdo izkušnje s tema dvema? olj malo berem, da bi jih kdo uporabljal.

lp

FW so na voljo za Samsung 830 in OCZ Octane.

Babel?

Huh, še posebej je divji FW za Octane:

http://www.anandtech.com/show/5459/ocz-...

Zgodovina sprememb…

Sem z nekaj muke naložil novi FW, ampak stvar v mojem nettopu še vedno ni hotela delat, tak da je SSD poletel nazaj k amazonu. Hvala vseeno!

Glede na to, kak jim je preprosto stvar vrnit mi je žal, da sem sploh izgubljal čas.

Še dobro da sem pri vas prečital zdaj, da OCZ-ji niso več v modi : )

Glede na to, da dobim dinare nazaj od Octana - naj raje kupim Samsung 830 SATA2 namesto SATA3?

Raje bi sata3, ampak da nima moj leptop kakšne finte, da noče zaznati sata3, je to možno?

mihco ::

Samsung 830 SATA2 ne obstaja.

Reskiram torej spet ... : P

nazaj je združljivo, tako da mislim da samsun 830 je top ali pa vsaj blizu od trenutne ponudbe na svetu

Hvala, bom kar naročil.

Ajnstajn` ::

hmm jaz se še vedno ne morem odločiti med
SSD disk OCZ Agility 3 120GB 2.5" SATA3 MLC
in
SAMSUNG 830 series 128GB 25/S600

razlika v ceni je 35€. (oczjev je cenejši).

Ali so res oczjevi diski tako sfaljeni? Verjetno bom vseeno poizkusil OCZjevega.
//

ombre ::

Mislim da bom tudi jaz kmalu nabavil SSD za sistemski disk. Me pa zanima kaj je trenutno best buy glede na ceno/performanse. ;) Sestrca mora enga iz USA prinest. Imel pa bi SATA3 in pa več kot 60GB.
OmbreMan - Galaxy of knowledge

dejanslo ::

Samsung 830 128GB vs Intel 320 120GB? (SATA II, business notebook)
There`s More Than One Way To Do It

na vaše vprašanje je eno izmed kompetentnih mnenj na:

http://www.tomshardware.com/reviews/ssd...

za več mnenj pa je treba uporabnike in druge strani pogledat, ki imajo kompletne opise posameznih SSD-jev
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

WarpedGone ::

razlika v ceni je 35€. (oczjev je cenejši).
Ali so res oczjevi diski tako sfaljeni? Verjetno bom vseeno poizkusil OCZjevega.

Je tvoj denar in tvoji živci.
Ko je produkt nekaj časa na tržišču, cena odraža tudi nezadovoljstvo s produktom.

Še vedno čakam zamenjavo za crknjen OCZ Vertex 2. Že tretji mesec.
Zbogom in hvala za vse ribe

PNG ::

Samo ti OCZ ssdji se mi zdi da pa res ogromno crkujejo :s

Mimogrede, imam 2 Corsair SSDja doma - oba še vedno delujeta BP.
««
125 / 507
»»