Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

Dr_M ::
Konektor, kamor vtakneš tak mini PCIe SSDse imenuje mSATA.
mSata in mini pcie nista ena in ista stvar. Lahko sta kompatibilna, ni pa nujno.

PlayTheGame ::
Želim nabavit intelov SSD 320 80gb (BOX verzija) pa se mi vztrajno izmika. Najprej so me nategnil pri Funtechu, kjer sem imel naročenega pa se je cena čez noč zvišala iz dobrih 125 eur na skoraj 152 eur in sem odstopil od nakupa. Potem sem pa našel enak disk še na nakupovanje.net za še ugodnejših 122 eur, ga naročil pa dobim obvestilo, da je zaloga razprodana. 
Kje v SLO bi dobil jaz ta disk kolikor toliko ugodno (lahko tudi oem verzijo) pa da je dobavljiv? Ker gledam po netu in izpod 150 eur ga ne najdem...

Kje v SLO bi dobil jaz ta disk kolikor toliko ugodno (lahko tudi oem verzijo) pa da je dobavljiv? Ker gledam po netu in izpod 150 eur ga ne najdem...
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

Tomson ::
Kot si ugotovil samo en uvoznik dobavlja tale SSD po tako ugodni ceni (za različne prodajalce), in ker je v Sloveniji zaloga pošla, do ponovnega uvoza ne bo tako ugodne ponudbe ... (če bo cena še ista)
Sicer pa lahko naročiš TUKAJ za 117€ + poštnina (9EUR)
Sicer pa lahko naročiš TUKAJ za 117€ + poštnina (9EUR)
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tomson ()

Pravijo, da gre v tretje rado, zato sem sedaj srečo preizkusil tule:
http://www.dobrokupi.si/komponente-trdi...
Pa da vidimo, če je res na zalogi kakor piše in če je tudi cena (123€ + poštnina) taka, kot jo navajajo.
http://www.dobrokupi.si/komponente-trdi...
Pa da vidimo, če je res na zalogi kakor piše in če je tudi cena (123€ + poštnina) taka, kot jo navajajo.

Zgodovina sprememb…
- spremenil: PlayTheGame ()

Blazz ::
A pa je 64GB dovolj za sistemsko particijo? Kakšne so vaše izkušnje? Je treba zelo pazit kaj nalagaš da prideš skozi? Drugače pa tud jaz nameravam nabavit Samsunga.. Lahko kakšen group buy izvedemo... :)
Ne pozabi, da boš moral pustiti 30% prostora praznega, v kolikor želiš optimalno hitrost SSDja. Bolj ko boš šel čez to mejo, bolj bodo padali performansi.
Bučke. Zakaj misliš, da obstaja TRIM?
Preberi kak članek... ali morda kakšne izjave inženirjev pri SSD proizvajalcih. Na forumih je tega polno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Blazz ()

PrimozR ::
Izi komu je namenjena ta razlaga? :P
Sicer pa glede Gigabytk in mSATA/miniPCIe slota - vse Z77 in H77 plate (torej tiste, ki podpirajo caching) v velikosti ATX imajo ta slot za SSD.
Sicer pa glede Gigabytk in mSATA/miniPCIe slota - vse Z77 in H77 plate (torej tiste, ki podpirajo caching) v velikosti ATX imajo ta slot za SSD.

Zgleda, da mi SSD disk ni usojen, tudi v tretjem poskusu je diskov zmanjkalo in spet sem bil baje le malenkost prepozen. 
Za 180 € naj ga kar imajo... Zgleda, da bo treba počakat ali ga pa res naročit iz tujine.

SSD INTEL 2,5 80GB S320 (SSDSA2CW080G3K5)
Za 180 € naj ga kar imajo... Zgleda, da bo treba počakat ali ga pa res naročit iz tujine.

Izi ::
Vsem. Kar se mi zdi splošno zanimivo in se pač dotika teme, ki trenutno teče dam sem gor.
Ali bi bilo bolje, da sem čim bolj suhoparem in se usmerim samo na čim krajše odgovore določenim osebkom, ki večini tukaj nič ne koristijo?
Večina tukaj ne spravi skupaj več kot par besed, kar naredi temo hudo nezanimivo in dolgočasno, zato poskušam vnašati splošne zanimivosti v več kot enem samem stavku.
Ne pozabi, da boš moral pustiti 30% prostora praznega, v kolikor želiš optimalno hitrost SSDja. Bolj ko boš šel čez to mejo, bolj bodo padali performansi.
Preberi kak članek... ali morda kakšne izjave inženirjev pri SSD proizvajalcih. Na forumih je tega polno.
Blazz ima prav.
Sicer točna številka ni nikjer določena, ampak dejstvo je, da če SSD čisto napolniš potem TRIM ne more več delovati. Na koncu izrabljaš samo tistih nekaj praznih celic, ki jih je še ostalo in precej hitro izrabiš SSD, pa še hitrost pisanja opazno pade.
Velja nepisano pravilo, da naj bo praznega nekje do 20% prostora za optimalno delovanje enote.
Sicer pa podobno velja tudi za vse enote za shranjevanje podatkov, tudi trde diske. Če jih do konca napolniš potem defragmentacija ne more več delovati in vse skupaj se upočasni. Med defragmentacijo je potrebno imeti okoli 20% praznega prostora, da se lahko datoteke začasno kopira na prazen prostor, preden se naredi prostor na mestu kamor sodijo.
Dokaj podobna zadeva torej, samo razlog je popolnoma drugačen. Defrag prestavlja datoteke zato, da so čim bolj skupaj, TRIM pa zato, da se celice enakomerno izrabljajo. Oba pa rabita za prestavitve datotek določen prazen prostor.
Čim več je praznega prostora hitreje in bolj uspešno oba opravljata svojo nalogo.

Dr_M ::

technolog ::
Dokaj podobna zadeva torej, samo razlog je popolnoma drugačen. Defrag prestavlja datoteke zato, da so čim bolj skupaj, TRIM pa zato, da se celice enakomerno izrabljajo. Oba pa rabita za prestavitve datotek določen prazen prostor.
Čim več je praznega prostora hitreje in bolj uspešno oba opravljata svojo nalogo.
Pa ti sploh veš, čemu je TRIM namenjen? Niti pod razno temu, kar si napisal - in TRIM podatkov nič ne "prestavlja".

ST-777 ::

destiny ::
Prazen prostor na SSD-ju naj bi bil zato, da ima kontroler izbiro v katero celico bo pisal in tako omogoči bolj enakomerno obrabo celic, TRIM pa zato da se celica z izbrisanimi podatki izprazne še preden to celico potrebujemo za zapis novih podatkov.

Pa ti sploh veš, čemu je TRIM namenjen? Niti pod razno temu, kar si napisal - in TRIM podatkov nič ne "prestavlja".
Kako vehementno nekaj trdiš, ne navedeš pa nobenih argumentov.
TRIM ima več funkcij.
Ena je, da v idle času enote prazni celice, ki so bile predhodno izbrisane iz tabele, tako da jih ni treba prazniti tik pred novim pisanjem, kar precej upočasni pisanje, ko zmanjka izpraznjenih celic. Prazen prostor na enoti in celice pripravljene za novo pisanje se na SSD-jih razlikuje.
Druga funkcija, tudi zelo pomembna, pa je da skrbi za enakomerno izrabo vseh celic na enoti.
Če ne bi nikoli nič prestavil bi mi namestili sistem in programe, kar bi zapolnilo pol enote in potem vsa nadaljnja leta izrabljali samo tisto drugo polovico enote. Prej ali slej je treba ves sistem in programe prestaviti na drugi del enote, drugače se bi življenjska doba enote prepolovila. Ker pa večina svoj SSD napolni na okoli tri-četrtine bi bila povprečna življenjska doba SSD-ja samo četrtino od predvidene.
Bistveno da bo SSD dočakal kaj več kot 2 leti je torej da se datoteke prej ali slej nujno prestavijo na manj obrabljene celice. Za to naj bi skrbel TRIM, ker večina ne dela Secure erase oziroma low level formata vsako leto in potem na novo nalaga sistem.
Osebno celo sumim, da precej ljudi, ki jim je SSD odpovedal po dveh približno dveh letih ni imelo delujoče TRIM funkcije, ali pa jim je TRIM narobe deloval in ni znal izprazniti manj izrabljenih delov enote.

PrimozR ::
Vsem. Kar se mi zdi splošno zanimivo in se pač dotika teme, ki trenutno teče dam sem gor.
Ali bi bilo bolje, da sem čim bolj suhoparem in se usmerim samo na čim krajše odgovore določenim osebkom, ki večini tukaj nič ne koristijo?
Večina tukaj ne spravi skupaj več kot par besed, kar naredi temo hudo nezanimivo in dolgočasno, zato poskušam vnašati splošne zanimivosti v več kot enem samem stavku.
Blazz ima prav.
Sicer točna številka ni nikjer določena, ampak dejstvo je, da če SSD čisto napolniš potem TRIM ne more več delovati. Na koncu izrabljaš samo tistih nekaj praznih celic, ki jih je še ostalo in precej hitro izrabiš SSD, pa še hitrost pisanja opazno pade.
Velja nepisano pravilo, da naj bo praznega nekje do 20% prostora za optimalno delovanje enote.
Sicer pa podobno velja tudi za vse enote za shranjevanje podatkov, tudi trde diske. Če jih do konca napolniš potem defragmentacija ne more več delovati in vse skupaj se upočasni. Med defragmentacijo je potrebno imeti okoli 20% praznega prostora, da se lahko datoteke začasno kopira na prazen prostor, preden se naredi prostor na mestu kamor sodijo.
Ne ne, sem mislil da meni razlagaš (poznam vse kar si napisal), zato me je tudi zanimalo komu je bilo namenjeno. By all means, continue! :P
Prazen prostor na SSD-ju naj bi bil zato, da ima kontroler izbiro v katero celico bo pisal in tako omogoči bolj enakomerno obrabo celic, TRIM pa zato da se celica z izbrisanimi podatki izprazne še preden to celico potrebujemo za zapis novih podatkov.
Ni zaradi izbire celic, itak kontrolerji sami dealjo wear leveling, torej amgari prepisujejo podatke. Bolj se gre dejansko za to, da imaš prazen plac in prazne celice, kamor lahko podatek zapišeš. Na polno zasedenem pogonu TRIM pač ne more funkcionirati, ker nima ničesar za spucat. In ne, kot je bilo rečeno prejle v tej temi, dodatni čipi se ne uporabljajo za zapis podatkov v tem primeru. Sem že takoj rekel, da so ti samo za rezervo, torej se uporabijo, ko celice v uporabi dejansko odletijo. GLede na umrljivost kontrolerjev je to bolj nikoli.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()

DominusSLO ::
Tudi moj Crucial C300 64GB potrjuje to, da mora bit vsaj dobrih 10% praznega prostora, da deluje prav. Najbrž sem to že napisal, ampak ne more škodit ;)
Kdor se ceni, naj vzame vsaj 120GB SSD(razen kakih ozkonamenskih rešitev)... Drugače se bo počutil tako bedasto, kot jst. Prostor je za sistem in nekaj programov, pa cca 8GB mailov se je nabralo v thunderbirdu(backupiram vse razen spama), prostora za sprotno delo pa nikoli. Vseskozi se matram za ohranit tistih 6-7GB prostega. Pa nimam pagefile-a gor in tudi ne hibernacije. Celo za vse programe nimam placa in vse možne obdelave podatkov sem prisiljen počet na vrtečem disku. Kot da bi vozil Ferrarija s prikolico, nonstop neki kompromisi... ;)
LP
Kdor se ceni, naj vzame vsaj 120GB SSD(razen kakih ozkonamenskih rešitev)... Drugače se bo počutil tako bedasto, kot jst. Prostor je za sistem in nekaj programov, pa cca 8GB mailov se je nabralo v thunderbirdu(backupiram vse razen spama), prostora za sprotno delo pa nikoli. Vseskozi se matram za ohranit tistih 6-7GB prostega. Pa nimam pagefile-a gor in tudi ne hibernacije. Celo za vse programe nimam placa in vse možne obdelave podatkov sem prisiljen počet na vrtečem disku. Kot da bi vozil Ferrarija s prikolico, nonstop neki kompromisi... ;)
LP
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

Dragi ::
Uporabi junction in premakni velike datoteke na drug disk.
Junction naredi symbolic link do fajlov, ki so potem na drugi lokaciji a še vedno izgledajo kot da si na eni prejšnji:
primer.
pagingfile.sys je na C:\
Z uporabo junctiona ga lahko premakneš na D:\pagefile.sys in jo bo windows še vedno videl kot c:\pagefile.sys
http://technet.microsoft.com/en-us/sysi...
Junction naredi symbolic link do fajlov, ki so potem na drugi lokaciji a še vedno izgledajo kot da si na eni prejšnji:
primer.
Z uporabo junctiona ga lahko premakneš na D:\pagefile.sys in jo bo windows še vedno videl kot c:\pagefile.sys

lopov ::
Uporabi junction in premakni velike datoteke na drug disk.
primer.
In da se ne matraš "na roke" uporabi Hardlink Shell Extension.

Pyr0Beast ::
Mogoče bi bil še poceni hack s kako 16GB SD kartico, da offloadaš podatke nanjo
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

iloveboobz ::
iloveboobz je izjavil:
Je probo kdo že nov fw za m4 ?
Dela BP.
Sn sam dau tut gor in tudi dela BP.

bosmla ::
iloveboobz je izjavil:
iloveboobz je izjavil:
Je probo kdo že nov fw za m4 ?
Dela BP.
Sn sam dau tut gor in tudi dela BP.
Je bil gor OS in ni zapletov?

iloveboobz ::
Ja, podatki ostanejo nedotaknjeni.
Pa še preko usbja se da updejtat (za tiste ko nimamo dvd enote
)
Pa še preko usbja se da updejtat (za tiste ko nimamo dvd enote

Sej ni res pa je. Vsepovsod je zmanjkalo intelovih SSD-jev (serija 320, 80 ali 120gb). Še nikoli dosedaj (v cca. 15 letih) nisem imel toliko težav pri nakupu kake izmed komponent. Zgleda se res prodajajo kot vroče žemljice...

PlayTheGame je izjavil:
Sej ni res pa je. Vsepovsod je zmanjkalo intelovih SSD-jev (serija 320, 80 ali 120gb). Še nikoli dosedaj (v cca. 15 letih) nisem imel toliko težav pri nakupu kake izmed komponent. Zgleda se res prodajajo kot vroče žemljice...
Nekaj se res dogaja. Kjer jih imajo na cenikih še po lanskih cenah jih ni za dobiti, kjer pa jih dejansko imajo oziroma jih lahko nabavijo pa cena raste vratolomno z vsakim dnem.
10 dni nazaj sem pri Mlacomu kupil Intel 320 40 GB za 85 EUR in sem ga dobil v nekaj dneh. Včeraj sem pogledal je bil že 92,47 EUR, danes je že 94,32 EUR. V 10. dneh je šel gor za 11%.
Ampak moj HTPC pa sedaj leti

kmetek ::
PlayTheGame je izjavil:
Seveda, ko naši vrli dobavitelji naročijo 5-10 kosov.
PlaytheGame: kok jih rabiš? :)
kol. zaloga vaša cena
10 SSD 120GB 2.5" SATA2 MLC, Intel 320, oem
Šifra SKU: SSDSA2CW120G310
Naša šifra: SSDINT00
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kmetek ()

@kmetek, samo enega bi rabil.
Ampak po neki normalni ceni (cca. 170~180 eur), ne pa tako kot ponekod, kjer za tak disk hočejo imeti tudi prek 200 €.
@Izi, to sem tudi sam opazil, da se cene dnevno višajo, nove dobave pa so negotove oz. ne vejo točno kdaj bodo.
Gledam pa zdaj tudi Samsunga 830, samo ne vem, če bi mi 64gb zadoščalo (igre in vse ostalo imam na HDD), 128gb verzija pa je kar dosti dražja. Nevem tudi koliko se v realnem življenju pozna hitrost 64gb verzije napram 128gb (v teoriji oz. na papirju so neke razlike v sequential ter random read/write)...

@Izi, to sem tudi sam opazil, da se cene dnevno višajo, nove dobave pa so negotove oz. ne vejo točno kdaj bodo.
Gledam pa zdaj tudi Samsunga 830, samo ne vem, če bi mi 64gb zadoščalo (igre in vse ostalo imam na HDD), 128gb verzija pa je kar dosti dražja. Nevem tudi koliko se v realnem življenju pozna hitrost 64gb verzije napram 128gb (v teoriji oz. na papirju so neke razlike v sequential ter random read/write)...

A tukaj si poskusil? nakupovanje.net - Intel 320 SSD 120GB - 172,56 €
Kot kaže ga imajo na zalogi in trenutno so najcenejši v Sloveniji, sicer je v Nemčiji okoli 5 EUR cenejši ampak če upoštevaš poštnino bo tukaj cenejši.
Kot kaže ga imajo na zalogi in trenutno so najcenejši v Sloveniji, sicer je v Nemčiji okoli 5 EUR cenejši ampak če upoštevaš poštnino bo tukaj cenejši.

simonsimon ::
kr na kratko...best buy ssd 120/128gb za primarni in edini dik v stacionarnem racunalniku.
Bi bil to Samsung 830 128gb?
Bi bil to Samsung 830 128gb?
lp
Simon
Simon

Jap, sem poskusil ampak tale njihov "na zalogi" je bolj tako tako. To pomeni, da ima na zalogi distributer, na njihovi spletni strani pa se nato avtomatsko izpiše, da je kao na zalogi, kar pa seveda ni nujno, da dejansko je. Sem se na ta način že nasral. Bom pa zvedel jutri, če bo kaj s tem. Naj bi se pa dobava SSD-jev nasploh normalizirala v februarju, take informacije sem še dobil. Pa če kdo verjame, naj bi cene padle.

Sem pa sedaj tudi sam v enaki dilemi: Kupiti Intela 320 120gb ali pljuniti še tistih dodatnih cca. 25 eur in vzeti Samsunga 830 128gb? Pri slednjem me mikajo malenkost boljše performanse na papirju napram intelu ter sata3 - vem, da ga na obstoječi matični (v podpisu) ne morem izkoristit ampak na nekem tujem forumu (mislim da na anandtechu, nisem siguren) sem prebral, da sata3 ssd-ji izkoristijo vodilo sata2 do konca oz. bolje kot sata2 ssd-ji. Koliko je pa to res pa ne vem...

3man ::
Poleg poštnine moramo upoštevat še uredbo o nadomestilih za lastno reproduciranje, ki 120GB medij obremeni s 4,08€. Težko verjamem, da bodo iskali SSDje po domovih a za trgovce je to defacto strošek.
Torej so pri nas SSDji dražji predvsem zaradi majhnosti trga in naše ljube mačehe.

Odločitev je padla, vzel bom Samsunga 830 128gb (če mi ga ne bo spet kdo pred nosom speljal, kljub temu, da sem ga rezerviral).
Me pa zdaj zanimata še 2 stvari, sigurno sta bili že omenjeni... A, ker se mi ne da iskat po vseh 125 straneh:
1. Kako je s particijami na SSD-jih? Če jim ne škodujejo ter jih ne upočasnjujejo, bi ga razparticioniral na 2 dela in sicer C:\ za sistem (Win7-64bit) ter D:\ za programe (kot imam sedaj) in morda kako igro.
2. Pri kloniranju sistema iz HDD na SSD moram paziti še na kaj drugega razen tega, da mora biti particija usklajena (aligned) za ssd disk?

Me pa zdaj zanimata še 2 stvari, sigurno sta bili že omenjeni... A, ker se mi ne da iskat po vseh 125 straneh:
1. Kako je s particijami na SSD-jih? Če jim ne škodujejo ter jih ne upočasnjujejo, bi ga razparticioniral na 2 dela in sicer C:\ za sistem (Win7-64bit) ter D:\ za programe (kot imam sedaj) in morda kako igro.
2. Pri kloniranju sistema iz HDD na SSD moram paziti še na kaj drugega razen tega, da mora biti particija usklajena (aligned) za ssd disk?

gruntfürmich ::
PlayTheGame je izjavil:
ja, da boš imel pravi program! na pamet ne vem katerega sem jst uporabil, vendar sem jih moral par zamenjati, ko sem videl da ne funkcionirajo. npr intelov bi rad ssd večji kot hdd, spet drugi bi tak,... niso vsi dobri, sploh če želiš v particijo spravit klon sistema.
malo se poigraj pa bo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

thebaloh ::
Lep pozdrav!
Imam SSD disk 60GB Patriot pa ga je začel nekaj biksat (resetiraje, modr ekran,)
Zanima me ali lahko naredi image iz ssd diska in ga potem naložim na navadni sata disk, bo to delovalo? (imam WIN 7 64bit)
Pa povejte mi še glede na to da je to ssd disk s katerim programom je najenostavneje narediti image. Prej sem to delal z ghostom v dosu.....Je že kaka bol enostavna rešitev...Prosim za pomoč!
Hvala
Imam SSD disk 60GB Patriot pa ga je začel nekaj biksat (resetiraje, modr ekran,)
Zanima me ali lahko naredi image iz ssd diska in ga potem naložim na navadni sata disk, bo to delovalo? (imam WIN 7 64bit)
Pa povejte mi še glede na to da je to ssd disk s katerim programom je najenostavneje narediti image. Prej sem to delal z ghostom v dosu.....Je že kaka bol enostavna rešitev...Prosim za pomoč!
Hvala

ST-777 ::
Lep pozdrav!Pa povejte mi še glede na to da je to ssd disk s katerim programom je najenostavneje narediti image. Prej sem to delal z ghostom v dosu.....Je že kaka bol enostavna rešitev.SSD SAMSUNG 830 ima priložen Norton Ghost 15.0 Software.
"This 830 Series drive comes with a full version of Norton Ghost 15.0, a disk-cloning program that simplifies data migration and allows you to copy your entire system to your SSD with a couple of mouse clicks. Norton Ghost also offers simple data backup and recovery to keep your data protected throughout the life of the SSD." http://www.newegg.com/Product/Product.a...

Evo, nabavil Samsunga 830 128gb za 197 eur pri TCC. Nisem imel časa, da bi ga podrobneje stestiral, prvi vtisi pa so zelo dobri. Vse se odpira hipno in brez škrtanja. Je pa to moj prvi SSD, tako da moje mnenje ne more biti ravno merodajno, ker bi verjetno performance boost zaznal pri vsakem SSD-ju. Naredil sem le test v HD-tach 3.0.4.0 (8mb), kjer je pokazal average read speed nekaj čez 225 MB/s (pač sata2 vodilo) ter random acces time 0,1 sek. Windows experience index pa je za disk data transfer rate vrgel rezultat 7,3. So to normalni rezultati za tak disk?
Edino noče mi se mi zbootat v windowse v AHCI načinu, tako da sem moral v biosu pustit na IDE mode. Je tu kak poseben trik ali je to zato, ker sem OS kloniral iz HDD-ja? Prenesel sem ga pa s programom Paragon OS Migrate...
Edino noče mi se mi zbootat v windowse v AHCI načinu, tako da sem moral v biosu pustit na IDE mode. Je tu kak poseben trik ali je to zato, ker sem OS kloniral iz HDD-ja? Prenesel sem ga pa s programom Paragon OS Migrate...

Anney ::
Za ta disk maš na voljo novi firmeare, včerajšnji, jaz sem ga pravkar naložil prek winsov in je šlo brez problema, preko samsung ssd magician.

destiny ::
Play, za AHCI boš moral v registru nekaj popravit. Sicer če delaš freš install tega ni treba, pri klonu iz klasike pa brez tega ne gre. Kaj je treba poštimat v registru poišči na netu ali pa nekje na začetku te teme.

bond007 ::
Windows experience index pa je za disk data transfer rate vrgel rezultat 7,3. So to normalni rezultati za tak disk?
Jst imam starejšo serijo - samsung 470 64GB, pa je disk data transfer rate ocena 7,7.