Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi
gruntfürmich ::
ja, pri začetku teme smo še dosti debatirali o slc & mlc. zdaj pa nič več...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
technolog ::
Je sploh še kak SLC na consumer marketu?
Kje je navedeno število bitov na celico? Ker bi rad primerjal to.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: technolog ()
Izi ::
SLC ima vedno 1 sam bit na celico, to pove tudi njegovo ime.
MLC pa ima lahko 2 ali več bitov na celico, ampak v praksi se, kolikor je meni znano, vedno uporablja 2 bita na celico. Z več bi bilo vse skupaj še manj zanesljivo in še počasnejše.
MLC je in pri branju in pisanju ravno polovico počasnejši od SLC. Zato SSD kontrolerji uporabljajo različne trike za pohitritev branja in pisanja, kot na primer cache RAM za predpomnilnik, nekateri kontrolerji podatke kompresirajo, da s tem pridobijo na hitrosti i.t.d. Zato pa so nekateri SSD-ji hitrejši pri enem opravilu, drugi pa pri drugem, čeprav imajo vsi bolj ali manj enake NAND čipe.
Sami NAND čipi se od začetka SSD-jev kaj dosti niso spremenili, razen tega da postajajo vedno manjši, kar prinaša vedno večjo kapaciteto za enak denar. Ampak to manjšanje pa posledično prinaša manj zanesljive čipe, ki so zmožni prenesti opazno manjše število brisalnih in pisalnih ciklov. Hitrost pa je že vsa leta enaka. Večje hitrosti pridobivamo samo zaradi pametnejših kontrolerjev.
Jaz kakšne prihodnosti v MLC čipih ne vidim. Čim bodo še malo zmanjšali proizvodni proces bodo SSD-ji vsi po vrsti crknili po enem letu povprečne uporabe. SLC pa je zaradi cene obsojen na propad oziroma samo za uporabo v cache SSDjih, kot na primer Intel 311. Kakšnih 20 GB SLC čipov si človek še lahko privošči, ker je cena ravno okoli 100 EUR, kaj več pa že ne.
Jaz kakšne prihodnosti v MLC čipih ne vidim. Čim bodo še malo zmanjšali proizvodni proces bodo SSD-ji vsi po vrsti crknili po enem letu povprečne uporabe. SLC pa je zaradi cene obsojen na propad oziroma samo za uporabo v cache SSDjih, kot na primer Intel 311. Kakšnih 20 GB SLC čipov si človek še lahko privošči, ker je cena ravno okoli 100 EUR, kaj več pa že ne.
lol izi. čemu takšna črnogledost!?
hojnikb ::
SLC ima vedno 1 sam bit na celico, to pove tudi njegovo ime.
MLC pa ima lahko 2 ali več bitov na celico, ampak v praksi se, kolikor je meni znano, vedno uporablja 2 bita na celico. Z več bi bilo vse skupaj še manj zanesljivo in še počasnejše.
MLC je in pri branju in pisanju ravno polovico počasnejši od SLC. Zato SSD kontrolerji uporabljajo različne trike za pohitritev branja in pisanja, kot na primer cache RAM za predpomnilnik, nekateri kontrolerji podatke kompresirajo, da s tem pridobijo na hitrosti i.t.d. Zato pa so nekateri SSD-ji hitrejši pri enem opravilu, drugi pa pri drugem, čeprav imajo vsi bolj ali manj enake NAND čipe.
Sami NAND čipi se od začetka SSD-jev kaj dosti niso spremenili, razen tega da postajajo vedno manjši, kar prinaša vedno večjo kapaciteto za enak denar. Ampak to manjšanje pa posledično prinaša manj zanesljive čipe, ki so zmožni prenesti opazno manjše število brisalnih in pisalnih ciklov. Hitrost pa je že vsa leta enaka. Večje hitrosti pridobivamo samo zaradi pametnejših kontrolerjev.
No zato pa najbolš da vse upe položimo v alternativne tehnologije kot so recimo MRAM in podobni..
#brezpodpisa
element ::
Pozabite že na SLC, ker so za navadne uporabnike neuporabni.
Tole je nekako prvi vstopni SSD z SLC, ki pa ima premalo prostora, da bi bil uporaben: OCZ Vertex 2 EX Series SSD 50GB - 800 EUR, 50 GB, SATA 300 (280 MB/s)
V bistvu je trenutno edini smiseln nakup SSDja z SLC čipi ta: OCZ Vertex 2 EX Series SSD 200GB - 3.578 EUR, 200 GB, SATA 300 (280 MB/s)
Torej za okrog 3.600 EUR se trenutno dobi en soliden SSD z SLC čipi, zaenkrat so še vsi na SATA 300. V kratkem pa se pričakuje že nova generacija na SATA 600 in sicer bodo to Vertex 3 EX v velikostih med 50 in 400 GB, ki bodo pa že na SATA 600 (550 MB/s). Cene verjetno ne bodo kaj opazno višje kot prejšnja generacija se pravi lahko pričakujemo 50 GB za slabih 1.000 EUR in 400 GB za okoli 8.000 EUR
Tole je nekako prvi vstopni SSD z SLC, ki pa ima premalo prostora, da bi bil uporaben: OCZ Vertex 2 EX Series SSD 50GB - 800 EUR, 50 GB, SATA 300 (280 MB/s)
V bistvu je trenutno edini smiseln nakup SSDja z SLC čipi ta: OCZ Vertex 2 EX Series SSD 200GB - 3.578 EUR, 200 GB, SATA 300 (280 MB/s)
Torej za okrog 3.600 EUR se trenutno dobi en soliden SSD z SLC čipi, zaenkrat so še vsi na SATA 300. V kratkem pa se pričakuje že nova generacija na SATA 600 in sicer bodo to Vertex 3 EX v velikostih med 50 in 400 GB, ki bodo pa že na SATA 600 (550 MB/s). Cene verjetno ne bodo kaj opazno višje kot prejšnja generacija se pravi lahko pričakujemo 50 GB za slabih 1.000 EUR in 400 GB za okoli 8.000 EUR
s51as ::
V čem pa je uporabna prednost SLC pred MLC? hitrost zgleda da ne? Cena vsekakor ne?
Pa oprosti ker ravno ne nehujem :)
It's just me myself and I
Zdej pa res rabim mnenja.
http://www.newegg.com/Product/Product.a...
1. Zdej enkrat si želim naredit upgrade mojga laptopa z SSD diskom (Samsung 830 128 GB). Šel bi noter namesto DVD enote. Zdej problem je, ker ima DVD enota slimline priklop, to pomeni, da bi rabil še adapter. Je tale OK? Bo vse delalo? Bodo voltaže kompatibilne?
http://direkt.jacob-computer.de/Kabel_u...
2. Kakšna so vaša mnenja o tem disku? Naj izberem raje kakega drugega? Saj je kul če priklopim sata3 disk na sata2 priključek?
3. Je možnost, da zaradi tega, ker bi ga priklopil namesto DVD enote, da je ta priključek nekako "okleščen" in ne bom dosegal hitrosti sata2? Laptop je HP ProBook 4510s.
Hvala za odgovore!
http://www.newegg.com/Product/Product.a...
1. Zdej enkrat si želim naredit upgrade mojga laptopa z SSD diskom (Samsung 830 128 GB). Šel bi noter namesto DVD enote. Zdej problem je, ker ima DVD enota slimline priklop, to pomeni, da bi rabil še adapter. Je tale OK? Bo vse delalo? Bodo voltaže kompatibilne?
http://direkt.jacob-computer.de/Kabel_u...
2. Kakšna so vaša mnenja o tem disku? Naj izberem raje kakega drugega? Saj je kul če priklopim sata3 disk na sata2 priključek?
3. Je možnost, da zaradi tega, ker bi ga priklopil namesto DVD enote, da je ta priključek nekako "okleščen" in ne bom dosegal hitrosti sata2? Laptop je HP ProBook 4510s.
Hvala za odgovore!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: technolog ()
V čem pa je uporabna prednost SLC pred MLC? hitrost zgleda da ne? Cena vsekakor ne?V redu, da sprašuješ, ampak odgovor je v teh 100-ih straneh bil povedan že vsaj desetkrat. V glavnem SLC ima eno samo prednost proti MLC in sicer je skoraj neuničljiv. Na njega lahko neprenehoma pišeš desetletje in ga ne boš znucal. MLC po drugi strani zdrži (naj bi) okoli 5 let normalnega pisanja nanj, če pa pretiravaš in ves čas nekaj pišeš na njega (recimo uporaba v serverjih) pa bo šel k vragu že po enem letu. Lastnost teh čipov, ki so zmožni zadržati podatke tudi brez elektrike je pač v tem, da jim branje mu ne škodi, pisanje pa ga počasi izrablja.
V čem pa je uporabna prednost SLC pred MLC? hitrost zgleda da ne? Cena vsekakor ne?V redu, da sprašuješ, ampak odgovor je v teh 100-ih straneh bil povedan že vsaj desetkrat. V glavnem SLC ima eno samo prednost proti MLC in sicer je skoraj neuničljiv. Na njega lahko neprenehoma pišeš desetletje in ga ne boš znucal. MLC po drugi strani zdrži (naj bi) okoli 5 let normalnega pisanja nanj, če pa pretiravaš in ves čas nekaj pišeš na njega (recimo uporaba v serverjih) pa bo šel k vragu že po enem letu. Lastnost teh čipov, ki so zmožni zadržati podatke tudi brez elektrike je pač v tem, da jim branje ne škodi, pisanje pa jih počasi izrablja.
enkrat si želim naredit upgrade mojga laptopa z SSD diskom ... Kakšna so vaša mnenja o tem disku? ... je kul če priklopim sata3 disk na sata2 priključek ...Izogibaj se besede disk ko govoriš o SSD-jih. V tej temi smo alergični na diske s katerimi SSD nima prav nič skupnega saj so v škatlici čipi in ne diski
Dr_M ::
Disk zamenji z Drive :>
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
hojnikb ::
V čem pa je uporabna prednost SLC pred MLC? hitrost zgleda da ne? Cena vsekakor ne?V redu, da sprašuješ, ampak odgovor je v teh 100-ih straneh bil povedan že vsaj desetkrat. V glavnem SLC ima eno samo prednost proti MLC in sicer je skoraj neuničljiv. Na njega lahko neprenehoma pišeš desetletje in ga ne boš znucal. MLC po drugi strani zdrži (naj bi) okoli 5 let normalnega pisanja nanj, če pa pretiravaš in ves čas nekaj pišeš na njega (recimo uporaba v serverjih) pa bo šel k vragu že po enem letu. Lastnost teh čipov, ki so zmožni zadržati podatke tudi brez elektrike je pač v tem, da jim branje ne škodi, pisanje pa jih počasi izrablja.
enkrat si želim naredit upgrade mojga laptopa z SSD diskom ... Kakšna so vaša mnenja o tem disku? ... je kul če priklopim sata3 disk na sata2 priključek ...Izogibaj se besede disk ko govoriš o SSD-jih. V tej temi smo alergični na diske s katerimi SSD nima prav nič skupnega saj so v škatlici čipi in ne diski
No čist neuničljiv pa spet ni.Res pa 100k writeov predn crkne, sam če je bol nizka kapaciteta pa slab wear levelling lahko tut slc hiter odleti.
#brezpodpisa
technolog, ta disk je tolko hvaljen da si ne predstavljam scenarija v katerem bi bil ta disk slab. Primerjajo ga z intelom, kar se tiče zaneslivosti, menda je ta disk celo boljši od corsairjev in crucialov. Skratka dober disk za pošizit.
Sata3 disk bo delal sata2 priključku.
Kako je s kabli in adapterji se mi niti sanja ne, ampak ponavadi (ne vedno), če paše skupi pol dela. Če ne paše, pa vzami večje kladivo.
SSD = solid state drive = vredu državna vožnja, ne vem kaj ma veze z diskom sploh, verjetn kaka Kresalova fora... tako da če rečeš disk saj veš o čem govoriš ane :D
Edit napaka v prevodu
Sata3 disk bo delal sata2 priključku.
Kako je s kabli in adapterji se mi niti sanja ne, ampak ponavadi (ne vedno), če paše skupi pol dela. Če ne paše, pa vzami večje kladivo.
SSD = solid state drive = vredu državna vožnja, ne vem kaj ma veze z diskom sploh, verjetn kaka Kresalova fora... tako da če rečeš disk saj veš o čem govoriš ane :D
Edit napaka v prevodu
Zgodovina sprememb…
- spremenil: s51as ()
tecnolog; tu se uporablja beseda BLISKOVNI POMNILNIK
V čem pa je uporabna prednost SLC pred MLC? hitrost zgleda da ne? Cena vsekakor ne?V redu, da sprašuješ, ampak odgovor je v teh 100-ih straneh bil povedan že vsaj desetkrat. V glavnem SLC ima eno samo prednost proti MLC in sicer je skoraj neuničljiv. Na njega lahko neprenehoma pišeš desetletje in ga ne boš znucal. MLC po drugi strani zdrži (naj bi) okoli 5 let normalnega pisanja nanj, če pa pretiravaš in ves čas nekaj pišeš na njega (recimo uporaba v serverjih) pa bo šel k vragu že po enem letu. Lastnost teh čipov, ki so zmožni zadržati podatke tudi brez elektrike je pač v tem, da jim branje mu ne škodi, pisanje pa ga počasi izrablja.
Hvala, super razlaga... škoda res da so tako dragi, verjetno je razlog v dragi proizvodni? Verjetno bi bili pogoni večjih kapacitet tudi dimenzijsko večji al kako?
SLC je za nas ravno neki takega, kot boeing 747 za 20km na siht hodit za enga cloveka. :>
ST-777 ::
nekateri kontrolerji podatke kompresirajo, da s tem pridobijo na hitrostiIntel 320 se uvršča po testih med počasnejše ssd-je. Verjetno je to zato, ker uporablja njihov kontroler manj zapleten algoritem za kompresiranje ali pa celo sploh ne kompresira podatkov.
Če je res tako, postane tudi bolj razumljivo, da je serija 320 bolj stabilna od drugih ssd-jev, ki imajo druge kontrolerje.
Kolikšno voltažo zahteva ssd?
Večina SSDjev je prirejena za priklopp na SATA in torej uporabljajo isti priključek za napajanje kot HDD. To pa pomeni, da delujejo na 3,3 Volte. Celotni PC uporablja samo 3 različne Voltaže in sicer 3,3, 5 in 12 Voltov.
Če poznaš Ohmov zakon potem veš, da so napetosti ponavadi fiksne, spreminja pa se tok, ki ga vlečejo posamezne naprave. Zmnožek napetosti in toka pa da moč.
mihco ::
Vidim, da se vedno nisi probal... Oprosti, ce sem ti zbil voljo z dvomom. Se vedno pa mislim, da ne bo delalo. Ampak glede na ceno adapterja(okoli 5EUR) nimas kaj izgubiti, ce probas. V kolikor ne bo delalo pa napajanje uredis enostavno z nekim Y-splitterjem pa si resen.
Intel 320 se uvršča po testih med počasnejše ssd-je. Verjetno je to zato, ker uporablja njihov kontroler manj zapleten algoritem za kompresiranje ali pa celo sploh ne kompresira podatkov.
Če se ne motim samo SandForce kontroler uporablja kompresiranje podatkov, ostali pa ne. Zato je SandForce pri podatkih, ki se dajo kompresirati po hitrosti vedno v ospredju, če pa za teste uporabiš podatke, ki so že kompresirani na primer ZIP in RAR datoteke, pa SSD-ji z SandForce kontrolerjem po hitrosti končajo na zadnjem mestu, ker izgubljajo čas s kompresijo podatkov, ki se jih ne da več kompresirati.
Na srečo se večino podatkov da bolj ali manj skompresirati, zato so SandForce kontrolerji med najhitrejšimi.
Moram omeniti, da vse te reči stresam direkt iz glave in je možno, da se kje tudi motim
Vidim, da se vedno nisi probal... Oprosti, ce sem ti zbil voljo z dvomom. Se vedno pa mislim, da ne bo delalo. Ampak glede na ceno adapterja(okoli 5EUR) nimas kaj izgubiti, ce probas. V kolikor ne bo delalo pa napajanje uredis enostavno z nekim Y-splitterjem pa si resen.
Sej bolje, da si me opozoril, kot pa da bi bil potem neprijetno presenečen.
Ja, sam kr sm pogrešal, nisi mi razložil, zakaj po tvoje ne bi delovalo? Ker poglej si tole, očitno pol more bit +5V vse, kar SSD rabi. Razen če ima kak pretvornik ta stvar notri.
http://www.ebay.com/itm/290564924689?ss...
bosko1982 ::
Sej bolje, da si me opozoril, kot pa da bi bil potem neprijetno presenečen.
Ja, sam kr sm pogrešal, nisi mi razložil, zakaj po tvoje ne bi delovalo? Ker poglej si tole, očitno pol more bit +5V vse, kar SSD rabi. Razen če ima kak pretvornik ta stvar notri.
http://www.ebay.com/itm/290564924689?ss...
to zadevo imam jaz za cca 9€ sem kupil, dela brezhibno HDD ali ssd, ne rabiš nobenih adapterjev... nima pa nobenih pretvornikov/adapterjev/škratov/worm hole notri, samo žica od konektorja do konektorja... sem že razmetal na prafaktorje, ker me zanimalo kaj je notri :) ...
katastrofa od človeštva...
No, pol more tud un adapter delat :)
Če ne bomo pa tale caddy kupil, edin mori me to, da bo zihr prispeval dodatnih 200g z teži prenosnika. Že tko je cigla.
Če ne bomo pa tale caddy kupil, edin mori me to, da bo zihr prispeval dodatnih 200g z teži prenosnika. Že tko je cigla.
WyattEarp ::
Zakaj dajete linke iz newegga, če se iz tam v slovenijo ne more naročit... ?
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.
Zato, ker je tam zadeva najlepše predstavljena, vključivši lepe, velike slike, opise in mnenja uporabnikov. M'Kay?
fireX88 ::
nisem bral celotne teme, k je enostavo preveč...
kater ssd je zdj best buy? budget ~ 200€ v slo, 150€ v tujini.. velikost pa okol 120GB
Gledal sem:
Corsair Force GT SSD 120 GB
Crucial M4 RealSSD 128 GB
OCZ Vertex 3 120GB
Intel® 320 Postville G3 120 GB (še najpočasnejši od teh)
Plata pa je crosshair IV. Pa če se ne motim, se more za ssd v biusu spremenit na AHCI/RAID? Mam prav? Že nekaj časa nisem v tem pa sm pozabu kako in kaj, pa še prakse nisem imel...
kater ssd je zdj best buy? budget ~ 200€ v slo, 150€ v tujini.. velikost pa okol 120GB
Gledal sem:
Corsair Force GT SSD 120 GB
Crucial M4 RealSSD 128 GB
OCZ Vertex 3 120GB
Intel® 320 Postville G3 120 GB (še najpočasnejši od teh)
Plata pa je crosshair IV. Pa če se ne motim, se more za ssd v biusu spremenit na AHCI/RAID? Mam prav? Že nekaj časa nisem v tem pa sm pozabu kako in kaj, pa še prakse nisem imel...
Company ::
Ja, mene pa nastavitve zanimajo, ker v tej temi je tole že tako razpršeno, da je težko kaj izluščiti.
Torej, kupis sem SSD Crucial m4 SSD Sata3, poleg bom dal še hard disk, začasno (do padca cen) 250 GB. Nameščen bo Windows 7 64 bit Home Premium.
Zanima me pa, kaj moram nastaviti, da bo optimalno? Čudovito bi bilo, če bi kdo, ki zna, naredil kratek povzetek nastavitev.
Hvala in LP!
Torej, kupis sem SSD Crucial m4 SSD Sata3, poleg bom dal še hard disk, začasno (do padca cen) 250 GB. Nameščen bo Windows 7 64 bit Home Premium.
Zanima me pa, kaj moram nastaviti, da bo optimalno? Čudovito bi bilo, če bi kdo, ki zna, naredil kratek povzetek nastavitev.
Hvala in LP!
Teh povzetkov je bilo ze... Nimam dovolj prstov. Ce bos prebral zadnje 2-3 strani, bos nasel cisto vse odgovore.
Okapi ::
Na kratko pa - nič ni treba posebej nastavljati. Namestiš gor Windowse in to je to. Kar je nujno, se vse samo nastavi.
O.
O.
ufff, veliko dela te čaka. za začetek izklopi polovico servisov, ki ti brezveze laufajo...
ru7 ::
http://majorgeeks.com/SSD_Tweaker_d6382...
SSD Tweaker zalaufaš pa daš optimize al neki tazga pa je rešeno.
SSD Tweaker zalaufaš pa daš optimize al neki tazga pa je rešeno.
Company ::
gruntfürmich je izjavil:
ufff, veliko dela te čaka. za začetek izklopi polovico servisov, ki ti brezveze laufajo...
Ja, to, ja. Katere servise pa?
Sem prebral zadnjih 20 strani, pa o tem ne piše pravzaprav nič, bolj so debate o tem, kaj kupiti, pa kaj je boljše, nič pa o kakšnem nastavljanju.
LP!
bosko1982 ::
No, pol more tud un adapter delat :)
seveda bo tisti adapter tudi vredu, samo za laptop ne, ker nimaš mesta... ne rabiš nič drugegih +5 voltaž oz modoficiranj... Neee, ta caddy spet ni toliko težak=) caddy+disk, malo, čisto malenkost več kot trenutni DVD pogon =)
katastrofa od človeštva...
gruntfürmich je izjavil:
Ja, to, ja. Katere servise pa?
Sem prebral zadnjih 20 strani, pa o tem ne piše pravzaprav nič, bolj so debate o tem, kaj kupiti, pa kaj je boljše, nič pa o kakšnem nastavljanju.
LP!
to je bil bolj hec kot kaj drugega. v defoltu ne rabiš nič nastavljat. lahko pa se igraš in celoten sistem optimiraš. lahko pa tudi samo malo 'razbremeniš' ssd z raznimi ssd tweakerji. ni pa potrebno.
ST-777 ::
Zanima me pa, kaj moram nastaviti, da bo optimalno?Intel ima za svoje ssd-je program Toolbox in ta omogoča pod ikono system tuner različne nastavitve, da SSD optimalno deluje. Drugi ssd-ji imajo zagotovo tudi nekaj podobnega.
Je pa zelo pomembno, da preden naložiš OS, v bios-u nastaviš na AHCI. Če tega ne narediš, bo ssd počasnejši, kot bi bil sicer.
MadMax ::
Kako pa je potem pri ICH10R naprimer, kjer imaš na izbiro AHCI ali RAID?
Seveda je RAID vklopljen, se koristi.
Je potem hkrati na ostalih priključkih AHCI aktiven ali ne?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Kako pa je potem pri ICH10R naprimer, kjer imaš na izbiro AHCI ali RAID?Je aktiven. AHCI je zajet tudi v RAID nastavitvi.
AHCI je samo malo okleščen RAID, v bistvu pa gre za isto stvar z enako funkcionalnostjo in isti driver upravljajo oboje.
Nastavitev RAID torej podpira tako RAID kot AHCI. Tudi če imaš eno samo enoto imaš lahko nastavljeno na RAID in bo pač delalo kot da si izbral AHCI. Edino če uporabljaš RAID polje večih enot pa moraš seveda izbrati RAID, ker na AHCI ne moreš vključiti RAID polja.
Nastavitev IDE pa je nekaj popolnoma tretjega, zastarelega, in popolnoma drugi driverji upravljajo z enotami. Zato se tudi sistem ne more zagnati, če na že naloženem sistemu v BIOSU preklopiš iz IDE na AHCI ali RAID, ker sistem ne bo nikjer našel potrebnih driverjev. Iz AHCI ali RAID nastavitve pa lahko brez problema preklopiš nazaj v IDE, ker IDE driverji so vedno naloženi tudi če jih ne uporabljaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()
MadMax ::
Lepo razloženo, hvala.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Corsair Performance Pro 256GB
Ne zgleda slabo, sploh Zgleda, da masiven 512MB predpomnilnik kar pomaga
Pa baje da zadeva uporablja Toshibine 34nm nand cipe. Dodaten plus.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dr_M ()
mat xxl ::
In potem paziš če imaš Gigabyte plato , ti po nadgradnji biosa seveda izklopi Raid, kar se mi je zgodilo včeraj, in ker sem previden sem preveril in ugotovil, da med diski vidim 2 diska ...enega kao narobe vklopljenega .... seveda nisem prav nič spreminjal, da miroring ostane enak in to raid vlopil nazaj.... in ni bilo težav... samo Gigabyte je izgubil pike pri meni, ker za poslovno okolje navadno uporabljam Intel plošče brez bombončkov stabilne ..... in se mi kaj takega v 10 letih pri nadgradnjah Biosa pri Intlu ni nikoli zgodilo, Gigabyte, ki naj bi bil tudi OK... je pa samo Gigabyte z bombončki in neumnostmi pri nadgradnjah Biosa.... ......
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mat xxl ()
Spock83 ::
No to se zgodi pri večina platah, ko naložiš nov BIOS. Gre nazaj na privzete anstavitve. Če že hočeš imeti resen RAID...
Corsair Performance Pro 256GB
Se strinjam, da gre za odličen SSD, ampak ne bo med najcenejšimi, 128 GB model naj bi stal okoli 180 EUR, 256 GB model pa okoli 350 EUR.
Ima Marvelov kontroler, ki za razliko od SandForceovega, ki stavi na kompresijo podatkov, stavi raje na DRAM predpomnilnik, ki se pri že kompresiranih podatkih (filmi, slike, muzika, ISO datoteke,...) obnese bistveno bolje kot pa kompresija. Ampak pri poganjanju sistema, kjer je vse nekompresirano pa SandForce še vedno blesti.
Kakorkoli že, glede hitrosti je precej pri vrhu, ampak bistvena prednost se mi pa zdijo 34nm čipi, ki so vsekakor precej boljši kor 25nm, ki so sedaj v najnovejših SSD. Pri SSD-jih je namreč ravno obratno kot pri ostalih čipih, čim večji je proizvodnji proces v nanometrih, tem boljši so čipi. So pa seveda tudi precej dražji, zato starih 50nm čipov nihče več ne izdeluje, čeprav so 100% boljši od današnjih 25nm.
Ce bo pro nas 180e 128GB, bo to odlicen nakup.
Ampak se bojim, da bo tako, kot je s Samsungom 830.
Ampak se bojim, da bo tako, kot je s Samsungom 830.