» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
101 / 507
»»

FuI2cY ::

Lp,

pred kratkim sem kupil SSD Vertex 3 120GB. Ko sem še imel staro plato ASUS Rampage III Extreme mi je test ocenjevanja v windowsih kazal 7.9 vedno, sedaj, ko sem kupil novo plato ASUS Maximus IV Extreme - Z pa mi kaže 7.8 oceno. Mogoče ve kdo zakaj ?

Rippy ::

Je možno, da si na prvi plošči testiral, ko je bil disk popolnoma novi in prazen? Ker zadeva zgubi malo na hitrosti, ko je polna in kar precej nad 80%. Druga možnost je, da si pozabil na kakšno nastavitev v bios-u ali OS.

FuI2cY ::

Ja na prvi plošči sem testiral, ko sem naložil windowse, gonilnike in vse windows updejte...sedaj isto. disk je star manj kot 2 meseca...mogoče, da je v biosih kaj drugače, sam ne vem kaj bi lahka bilo :)

WyattEarp ::

pa kaj se to sekeraš? k ma to veze? z ničemer nič.
Drgač je pa to to, da windowsi ves čas spreminjajo vrednost ocenjevanja. če ti je za en disk 2 let nazaj pokazalo ne vem... 6, ti bo zdej za istega 5, ker gre ocenjevanje skupaj z razvojom...
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.

Hm zdej imam pa jst vprašanje glede WIE. Na Corsair Force 3 120gb mi pokaže 5.9 (kar je premalo ihmo). AHCI-on, (Defrag, Superfetch, Windows seach)-off. Sicer Atto benchmark vrže vn rezultate bolj kot ne v specifikacijah. Edino kar še nisem uredil je C3/C6 power state (naj bi povzročal rahle težave na Gigabyte platah.

Kljub temu da benchmark pokaže vredu rezultate me skrbi, da nekaj ni kul.

axee ::

Meni je na SATA 2 ocenil z 7.7, na SATA3 pa 7.9. Nekaj res ni kul, ampak jaz se nebi sekiral, če ti Atto pokaže isto kot je v specifikacijah se ne sekiraj..

Meni je na SATA 2 ocenil z 7.7, na SATA3 pa 7.9. Nekaj res ni kul, ampak jaz se nebi sekiral, če ti Atto pokaže isto kot je v specifikacijah se ne sekiraj.. meni se zdijo te ocene brez vezna, moj procesor doseže 7,4, če ga bolj navijem celo 7.5, i7 2600 pa naj bi dobil 7.6, pa so razlike v procesorjih velike.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axee ()

Zdej sem zagnal ta isti benchmark v cmd-ju "winsat disk" brez narekovajev in mi za vse pokaže 7.9 (kljub temu da poganjam win update). Najbrž je samo kakšen hrošč.

gruntfürmich ::

ej, sam fak no. to ni dobro, da ti pade benč za 0,1. to bi že znal bit povod za žile rezat...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

npl ::

Kater 64GB SSD v rangu okoli 100€ je trenutno best buy? Po ocenah sodeč je to Crucial M4 (CT064M4SSD2 64GB).

Predlagate kakšno boljšo alternativo?

Imam možnost samo SATA2 (3gbps). Rabim pa stabilnost ker veliko uporabljam sleep.

WarpedGone ::

Mogoče obstaja za 0,5% boljša alternativa ampak Crucial je vseeno GoodEnough, če ga dobiš za pametno ceno. Nima nobenih posebnih tehničnih felerjev, hiter je tolk kot se za SSD spodobi.
Go for it.
Zbogom in hvala za vse ribe

chucki ::

M4 imaš pri funtech za 99€
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

kmetek ::

Naslednik Crucial SSD C300 serije.
SSD serija Crucial m4 je na junijskem primerjalnem testu SSD pogonov revije Monitor prejela Zlati monitor.

* Kapaciteta: 64GB
* Velikost ohišja: 2,5"
* SATA III 6Gb/s vmesnik
* Hitrost branja do 415MB/s
* Hitrost pisanja do 95MB/s A NI NEKAM NIZKA HITROST?
* Povprečen dostopni čas: < 1ms
* Poraba energije (Idle): < 85mW
* TRIM: DA
* SMART
* RAID podpora
* Visokohitrostni sinhroniziran NAND

Spock83 ::

Ni. Poglej koliko doseže 128GB in potem 256GB itd.

PNG ::

Odločam se za 120gb SSD. Intel 320 ali Corsair F3? Kolikor gledam ima Corsair velike probleme, serijo so nazaj vpoklical itd...je to zdaj rešeno? Intel 320 se mi zdi malo počasen...ne vem no.

Kaj pravite?

gruntfürmich ::

320 je res bolj počasen. ampak je cenovno že kar blizu 510, če želiš intela.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

zavajon ::

Odvisno, za kaj ga boš rabil. Če ga rabiš za poganjat benchmarke, zna to biti res problem. Če pa bo to sistemski disk, razlik ne boš opazil.
Sam sem imel Vertex 2, pa sem nato dobil Crucial m4. Plato imam SATA3, windowsi se s Crucialom zbootajo v povprečju kako sekundo hitreje.

PNG ::

Ja, saj ni samo v tem...tile Corsairji so tudi precej cenejši, kakor hitrejši. Imel sem Intel SSD, imam Corsair SSD. Oba sta delovala/delujeta brezhibno. Malo mi je škoda dajati skroaj 50% več za Intela, če oba delujeta, le da Corsair še hitreje.

Meni F3 deluje brez težav že.. okoli 14 dni, vmes sem doživel en freeze, ko se je računalnik nazaj zagnal pa diska ni zaznalo par minut. Baje imajo vsi sandfofce SSD-ji te težave, v register dodaš nek majhen fix in dela bp. Problem je samo z intelovimi kontrolerji, sedaj sem na marvelu in mi fixa ni bilo potrebno uporabiti.

Zgodovina sprememb…

letmein ::

Kopujem SSD disk za cca. 130€ max.

Gledal sem:
Corsair Force Series 3 90GB
OCZ Agility Series 120 GB

+ ASRock SATA3 Card

Kaj naj kupim?

Najprej povej zakaj nucaš posebi SATA3 kontroler?
Nimaš SATA na plati?

chucki ::

Bejž stran s tole asrock kartico, jo imam sam ( v omari) . Imam sata2 ploščo in je hitrejša, kot tale asrock sata 3 kartica...
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

WarpedGone je izjavil:

Najprej povej zakaj nucaš posebi SATA3 kontroler?
Nimaš SATA na plati?

Jap SATA2 plato imam.

No, ASROCK SATA3 ni nek višek hitrosti, je pa vsekakor hitrejša kot SATA2 z intelovim kontrolerjem.

axee je izjavil:

No, ASROCK SATA3 ni nek višek hitrosti, je pa vsekakor hitrejša kot SATA2 z intelovim kontrolerjem.

Kakšna pametna alternativa?

RejZoR ::

axee je izjavil:

Na papirju. Realno pa ima obupno hitrost tko kot vse rešitve z Marvell čipom...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Jap SATA2 plato imam.

Potem pa ne kompliciraj s SATA3 kartico, nakopal si boš samo strošek in probleme.
SSD lepo najahaj na SATA2 kontroler in mirna bosna.

Mogoče kdo ve če Lenovo S205 uporablja SATA3 nativno ali ima še vedno SATA2 ? Pač sprašjem v okviru AMD Fusion platforme. Rad bi zamenjal trenutni netbook s tem in me zanima če bo moj trenutni Force 3 lahko polno izkoriščen (trenutno dosega slabo petino zmogljivosti).

Torej Corsair Force Series 3 120GB ali OCZ Agility Series 120 GB. Cena ista, me pa moti da je Corsair vpoklical nazaj celo serijo nedolgo nazaj..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: letmein ()

Tiste serije sploh ne moreš dobit, ker so vzeli nazaj vse zaloge, od strank in od trgovin/distributerjev.
Vse kar se sedaj prodaja so brezhibni diski.

Sem naročil Corsair Force Series 3 120GB, upam da bo vredu delal =)

Cena ista, me pa moti da je Corsair vpoklical nazaj celo serijo nedolgo nazaj..

Motit bi te moralo, če serije nebi vpoklicali, tako kot tega ni hotu OCZ in je še mutil z doplačili ipd.

Samo prepričaj se, da ti kak preprodajalec ne bo prodal problematične serije in bo OK.

RejZoR je izjavil:

axee je izjavil:

Na papirju. Realno pa ima obupno hitrost tko kot vse rešitve z Marvell čipom...

Testi? Pri meni dobiva z Marvel SATA3 vidno boljše rezultate pri testih, kot so ATTO in pa tudi WEI. Je pa res da zaradi kartice boot traja najmanj 5 sekund več, glupa kartica initializa stvar dlje in tudi sam boot je počasnejši. Zdej nevem čemu naj vrjamem.

Marvell SATA-6G SSD Performance vs Intel ICH10 - evo en test, ki govori drugače. Z HD tune nisem poskušal, samo z ATTO, bom zdajle še enkrat poskusil da vidim kakšni so rezultati v tem programu. Update kasneje.

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

Opazne razlike ni. Probal s C300 na AMD chipsetu in marvellu, pa kljub temu,da sinteticni testi kazejo marvellu v prid, neke razlike pri delu ni.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Ugotovitve: zelo čudne. Sistem se zboota 4 sekunde prej (sedaj 12-13 sekund, prej okoli 17), aplikacije se zaganjajo enako, s tem da bi skoraj lahko reku da se fotošop odpre kanšek hitreje.

Rezultati v HD tune? Cca 20mbps počasnejši. Ne razumem najbolj rezultatov, najbrž tole drži:

For example, most consumers don't realize that the SATA controller they connect their storage device to actually rely on a portion of system memory to create a virtual RAM-drive buffer. In many cases, the Intel driver for the ICH9/10 Southbridge reserves a memory space for cache transactions. These memory allocations appear in the form of Cache Line Size and Prefetchable Memory Base, and enable faster transaction throughput.

Corsair je izdal nov firmware za Force 3 in Force GT pogone. Verzija 1.32 trenutno. Nimam pojma pa kaj popravi ker je Corsair tolk glup, da ne more dat zraven changeloga, da bi vsaj vedel kaj zadeva popravi...

RejZoR je izjavil:

Corsair je izdal nov firmware za Force 3 in Force GT pogone. Verzija 1.32 trenutno. Nimam pojma pa kaj popravi ker je Corsair tolk glup, da ne more dat zraven changeloga, da bi vsaj vedel kaj zadeva popravi...

Na forumih piše samo:

Fix an issue where SMART attribute 194 erroneously reported 128C instead of 30C when no temperature sensor was present.

Res je, disk kaže 128°C, ampak me ne moti in se mi zdi da je zaradi tega flashat nov fw brezveze.

Zgodovina sprememb…

Kje si našel changelog? Jezst ga za noben updejt nisem videl.

WyattEarp ::

Imam OCZ Agility 3 - 60Gb, mi isto piše 128 stopinj. pa probaš ga z roko pa je hladen ko špricer, pa veš da je to to. naj kaže kukr če :)
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.

Sploh kokr vem na SSD-jih ni senzorjev za toploto, tako da je Corsair popravil samo zato, ker je npr HD Tune javljal "kritično" temperaturo in to zna zmest uporabnike. Sedaj imajo pač fiksno 30°C.. čeprov nevem zakaj sploh rabimo te podatke, ker so zalepš.

Zgodovina sprememb…

zavajon ::

Ali je res prav, da SSD-ji nimajo senzorjev za temperaturo? Porabijo namreč približno toliko energije kot navadni 2.5" diski, vsa ta energija gre v toploto. Razumem, da so morda lahko SSD-ji temperaturno manj občutljivi od diskov z ležaji, a konkretno ta Corsair ima vseeno v specifikacijah navedeno operating temperature 0C to +70C. torej le ni vseeno, v kakšnih pogojih dela. Opazil sem tudi, da ima Vertex 2 temperaturo fiksirano na 30°C.

s51as ::

Menda je tako da v idle SSD porabi manj kot HDD
Pri max load pa HHD porabi bistveno več kot SSD
Kolkr razumem je pa problem v tem, da so SSDji lahko samo v teh dveh stanjih torej idle ali pa max, HHD je pa idle, max ali pa nekje vmes. In ponavadi je HDD, ko dela nekje vmes in ima porabo malo nad idle (in daleč od max), SSD pa vedno ko kaj dela kuri MAX.
Taprvi SSDji so zato baterije od prenosnikov kuril celo hitreje kot pa HDDji.

No je pa seveda temperatura, čisto druga zgodba.
HDD ne generira večine toplote iz električne moči, ki jo prejema ampak iz mehanskega dela ki ga opravlja (ko se diski vrtijo, je nekje nekaj trenja in se greje).
Pri SSDju je pa čista električna energija torej nekje 1 W max ali pa 2 W, kar pa ni teško odvajat že z zelo majhnim hladilnikom oz. v primeru SSDja kar z ohišjem.

Saj jaz mislim da je tako :D
It's just me myself and I

Inteli nimajo senzorja, pravtako C300 nima.

Komaj čakam, da vtaknem Force 3 v Lenovo S205. Sej na trenutnem Aspire One se pozna razlika ampak zaradi WinXP nimam TRIM podpore pa tud bus je bil nekako omejen na max 120MB/s čeprav naj bi bil SATA2 (prej SATA1 po hitrosti).

ST-777 ::

Dr_M je izjavil:

Inteli nimajo senzorja
Nova serija Intel Solid-State Drive 710 Series ga ima.

"Temperature Monitoring and Logging. Contains an internal temperature sensor that can be monitored using two Self-Monitoring, Analysis and Report Technology (SMART) attributes." http://www.intel.com/content/www/us/en/...

Čeprav je temperatura pri SSD-jih res dost irelevanten podatek.

dice7 ::

Kupujem SSD za dodaten disk, kjer bi shranjeval podatke. Namišljene imam te 3 in sedaj me zanima, kateri od teh je boljši oz. kaj se pri teh diskih sploh gleda ?

http://www.mimovrste.com/artikel/206000...
http://www.mimovrste.com/artikel/206013...

Lp

ST-777 je izjavil:

Dr_M je izjavil:

Inteli nimajo senzorja
Nova serija Intel Solid-State Drive 710 Series ga ima.

"Temperature Monitoring and Logging. Contains an internal temperature sensor that can be monitored using two Self-Monitoring, Analysis and Report Technology (SMART) attributes." http://www.intel.com/content/www/us/en/...

Jap, premiuim zadeve, rabi vse za max stabilnost.
Verjetno si bomo vsi vsaj enega privoscili :))

kuglvinkl ::

Shranjeval? Vzemi enga, pa mej extra HDD backup.

dice7 je izjavil:

Kupujem SSD za dodaten disk, kjer bi shranjeval podatke. Namišljene imam te 3 in sedaj me zanima, kateri od teh je boljši oz. kaj se pri teh diskih sploh gleda ?

http://www.mimovrste.com/artikel/206000...

Lp

Za shranjevanje podatkov SSD-ji niti slučajno niso. Kaj točno bi ti shranjeval gor?
««
101 / 507
»»