» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
102 / 507
»»

dice7 ::

axee je izjavil:

dice7 je izjavil:

Kupujem SSD za dodaten disk, kjer bi shranjeval podatke. Namišljene imam te 3 in sedaj me zanima, kateri od teh je boljši oz. kaj se pri teh diskih sploh gleda ?

http://www.mimovrste.com/artikel/206000...
http://www.mimovrste.com/artikel/206013...
http://www.mimovrste.com/artikel/206013...

Lp

Za shranjevanje podatkov SSD-ji niti slučajno niso. Kaj točno bi ti shranjeval gor?

Uporabljal bi ga za sistemski disk ter obdelovanje podatkov

axee ::

AA potem smo se pa narobe razumeli. Mimogrede tvoji linki ne delujejo več. Drugače pa če se prav spomnim je bil npr Corsair Force 3 na Mimovrste nekaj čez 200€, pri Mlacomu pa sem ga nabavil za 160€.

gruntfürmich ::

ja, ti so pravi:D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

globoko grlo ::

se pravi bi bil SSD Corsair F3 120GB za 164€ prava stvar?

DarwiN ::

Jap... Na sestavi.si ga imaš za 159€...

Sem ga kupil prejšnji teden, ampak sem imel malce težav z njim, tako kot tudi "polovico" kupcev na njihovem uradnem forumu... Pojavljajo se nenadni BSODi in reset, nakar pa diska več ne zazna dokler računalnika ne zaženeš na novo... In podobne težave naj bi imeli vsi? novi SSDji, ki imajo sandforce kontrolerje... No, zunaj je nov FW in skupaj z dodatnim igračkanjem in tweakanjem sistema, mi zdajle že 3 dni ni "poknilo", tako da najbrž ne tvegaš veliko... Pa seveda nimajo vsi teh in drugih težav, nekateri so povsem zadovoljni.

Ampak jaz bi na tvojem mestu vseeno raje vzel Cruciala M4, ki ima Marvelov kontroler in naj ne bi imel toliko težav... Poleg tega je pa še malce hitrejši, saj ima sinhron NAND spomin.
Sestavi.si - Crucial m4 128gb
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

JA, iste težave sem imel sam, problem je z Intelovim kontrolerjem in nekim varčevanjem (Link Power Management). Tole skopiraš v notepad, spremeniš cifro porta in shraniš pod "neki.reg":

Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\iaStor\Parameters\Port3]
"LPM"=dword:00000000
"LPMDSTATE"=dword:00000000
"DIPM"=dword:00000000

"Port3" spremeniš v port, na katerega je F3 priključen. Dela 100%. Drugi tweaki niso potrebni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axee ()

Nimam intela, ampak so neke podobne "rešitve" tudi za AMD... "Rešitve" zato, ker mnogim ni rešilo težav, tako na intelu kot amdju... Power management sem tudi dal na nevarčno, na performance, pa disk sleep izklopil in še kak drug registry hack ter FW 1.3.2 in je očitno pomagalo... Ne vem točno, kaj od tega je rešilo zadevo, ampak zaenkrat deluje v redu.

Le hitrost mi malo peša pri majhnih datotekah nekje med 0.5 in 8k..Bi moralo šibat vsaj 50% hitreje, ampak se v praksi itak ne pozna nič...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

Sem upgradal na 1.3.2, temperatura je "30°C", sporočim če bo kaj težav. Glede hitrosti ne morem govorit, ker uporabljam ICH10R SATA2 kontroler, ker dejansko sistem hitreje deluje kot na Marvel SATA3 kontrolerju, čeprav testi ne pravijo tako.

fopi ::

Zanima me nasvet za nakup SSD diska nekje 120-128 GB. Če imam plato samo SATAII (foxconn P9657AB-8EKRS2H), bodo SATAIII SSDji delali na njej (so kompatibilni za nazaj)? Rad bi ga namreč imel SATAIII še kasneje ko kupim novo plato.

Ko berem za nazaj se omenjajo crucial ali corsair ali ocz. Katerega predlagate?

Drugače imam E6300, 4GB, WIN7, nekaj HDDjev....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fopi ()

axee je izjavil:

JA, iste težave sem imel sam, problem je z Intelovim kontrolerjem in nekim varčevanjem (Link Power Management). Tole skopiraš v notepad, spremeniš cifro porta in shraniš pod "neki.reg":

Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\iaStor\Parameters\Port3]
"LPM"=dword:00000000
"LPMDSTATE"=dword:00000000
"DIPM"=dword:00000000

"Port3" spremeniš v port, na katerega je F3 priključen. Dela 100%. Drugi tweaki niso potrebni.

Ali bi s tem fixom priporočal nakup Corsair F3 ali pa je bolj sigurno da kupim Crucial M4, kot je predlagal DarwiN ?

http://www.sestavi.si/index.php/item/di...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dice7 ()

WarpedGone ::

Če imam plato samo SATAII (foxconn P9657AB-8EKRS2H), bodo SATAIII SSDji delali na njej (so kompatibilni za nazaj)? Rad bi ga namreč imel SATAIII še kasneje ko kupim novo plato.

Da, SATA3 SSD dela na SATA2 plati.
V praksi ne vidiši NOBENE razlike, če dobro delujoč SATA3 SSD prkuplaš na dobro delujočo SATA2 plato.

Benčmarki niso praksa.
Zbogom in hvala za vse ribe

WarpedGone je izjavil:

Če imam plato samo SATAII (foxconn P9657AB-8EKRS2H), bodo SATAIII SSDji delali na njej (so kompatibilni za nazaj)? Rad bi ga namreč imel SATAIII še kasneje ko kupim novo plato.

Da, SATA3 SSD dela na SATA2 plati.
V praksi ne vidiši NOBENE razlike, če dobro delujoč SATA3 SSD prkuplaš na dobro delujočo SATA2 plato.

Benčmarki niso praksa.

Super. Hvala. Me ne zanimajo benchmarki, ampak dalujoč sistem.

Še nasvet za model? Corsair F3 (ali mogoce GT?), Vertex 3 (ali Agility 3?) ali Crucial m4?

Zgodovina sprememb…

Ko berem za nazaj se omenjajo crucial ali corsair ali ocz. Katerega predlagate?

Od omenjenih bi imel slabo vest samo če bi predlagal OCZ (ga mam in dela b.p. ampak je OCZ drugim naredu neki kar ne prebavlam). Crucial, corsair, ... so kolikor vem OK tudi v odnosu do bodočih kupcev.
Intel je še vedno dobra izbira.

Kateri intel potem? 320? x25 je stari model?

Zgodovina sprememb…

320 je nova serija, x25 pa prejšnja. V praksi ni hudih razlik glede prejšnje. V benčmarkih ni nujno v špici, ni pa še slišat kakih pripomb čez njih.
Optimizirani so za dejansko delo, ne za merjenje k*rc*v pri kopiranju DVDjev.

510 mi je malo preveč denarja, 320 pa je samo SATA2.

Zgleda, da bo najbolj m4.

Mi še lahko kdo pove kam se to našraufa? Rabim ohišje ali gre v nekdanji floppy slot? Power je standardni sata? kabel je isti za sata2 ali sata 3?

Zgodovina sprememb…

Mi še lahko kdo pove kam se to našraufa? Rabim ohišje ali gre v nekdanji floppy slot? Power je standardni sata? kabel je isti za sata2 ali sata 3?

Kabel je isti, je velikosti 2.5' (diski za prenosnike), ponavadi pa dobiš adapter za vgradnjo v 3.5' prostore (običajni vgradni hdd).

RejZoR ::

SSD-je je čist vseen kako jih postaviš in kam. Lahko ga z dvostranskim trakom prilepiš na stranico ohišja če hočeš...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Primoz78 ::

Trenutno imam doma 2 SSD diska in sicer 1x 120gb Vertex 2 (32nm) in pa Vertex 3 120gb. Vertex 3 je v HTPC-ju, Vertex 2 pa v MBP-ju. Poleg SSD-ja v HTPC-ju imam se 500gb disk za filme igre itd...ker je iger mal vec kot za 50gb (kar sem pustu particijo na SSD-ju). A se mi splaca vzet recimo en 60(64gb) SSD in na njem dat samo sistem pa ta drugega 120gb uporabit za igre? Ali naj kako drugace resim zadevo...500gb disk je bil v MBP-ju in je 5400rpm pa dela groozno pocasi za nalaganje iger...Kaj svetujete? Pa kateri disk...

- Crucial M4
- Corsair Force 3
- Corsair Force 3 GT

vse v 60-64gb razlicici...

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

kmetek ::

torej CRUCIAL M4 je dobra izbira, da/ne?

Da.

Aston_11 ::

Vprašanje - ker sem bil čist zmešan s temi SSD-ji, sem prej naročil M4. V bistvu bo verjetno najboljše, da se sistem na novo namesti na SSD, /home imam na HDD in ne bi smelo biti nekih posebnosti?

Jap... SATA samo prestavi na AHCI mode v biosu, preden boš instaliral winse, sicer ne boš koristil vseh bonitet SSDja in bo stvar neoptimalna...

jinzo ::

@DarwiN
A tebi zgleda kot da je /home na Windowsih? :)

@Aston_11
Kot sem ze večrat omenil, dati /home na HDD je neoptimalno, saj veliko programov šari po njem in ja, bi rekel da se kar občutno pozna potem.

3man ::

Primoz78 je izjavil:

Trenutno imam doma 2 SSD diska in sicer 1x 120gb Vertex 2 (32nm) in pa Vertex 3 120gb. Vertex 3 je v HTPC-ju, Vertex 2 pa v MBP-ju. Poleg SSD-ja v HTPC-ju imam se 500gb disk za filme igre itd...ker je iger mal vec kot za 50gb (kar sem pustu particijo na SSD-ju). A se mi splaca vzet recimo en 60(64gb) SSD in na njem dat samo sistem pa ta drugega 120gb uporabit za igre? Ali naj kako drugace resim zadevo...500gb disk je bil v MBP-ju in je 5400rpm pa dela groozno pocasi za nalaganje iger...Kaj svetujete? Pa kateri disk...

- Crucial M4
- Corsair Force 3
- Corsair Force 3 GT

vse v 60-64gb razlicici...

Lp Primoz

Crucial m4, sicer pa vidim, da so razlike pri nas nekam nenormalne:
Force 3 120GB: http://goo.gl/ReNHe vs. http://goo.gl/QTMcn

Na mv imaš tudi Corsair Force3 60GB, ki pa ima spet ogromno ceno. V primerjavi s tem, na enaa dobiš 90GB! http://goo.gl/qsWt1

Zgodovina sprememb…

• spremenil: 3man ()

Dr_M ::

The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Jst ::

Kolegu crknila ta teden dva Intel X25-E v istem dnevu. Koliko je dal za to? 1600EUR?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Hawc ::

Nameravam kupiti ssd za v prenosnik/pc pa me zanima če se splača? Ta se mi zdi dokaj vredu. Najprej sem bil prepričan v nakup potem pa sem malo bral o tem in ugotovil:
Tako poceni so zato ker so mlc in zdržijo dosti manj
Eni kontrolerji so slabši od drugih ampak ne vem kateri.

Zdaj res ne vem če se splača ali ne. Ker če bo po 2 letih to zanič raje dam isti dnar za velociraptorja ali pa pač navaden 2TB hdd.

PNG ::

Eh, MLCji imajo daljšo življenjsko dobo kot bodo ti SSDji aktualni. To so diski dimenzionirani na ~50 let če ga vsak dan celega prepišeš...

drzni86 ::

po vsem prebranem še vedno nisem 100% katerega naj dam v košarico:

Corsair force3 120GB
OCZ agility 3 120GB

ali mogoče kaj tretjega?

globoko grlo ::

crucial M4 :)

Jst ::

Pazite, da bo vedno 20-25% frej. Jaz, preden je postal opeka, sem naredil eno dummy particijo, dal hidden in pozabil na to priporočilo.

Vprašanje: je še vedno tako, da ko SSD napolniš do recimo 90%, full upade hitrost - opazno; ne benchmark "oh my, i got minus eleven points, panic"?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

drzni86 ::

A je crucial M4 res toliko kvalitetnejši/boljši da upraviči 30€ višjo ceno?

Jst, vsi SandForce based diski imajo to že tovarniško narejeno, imenuje pa se overprovisioning. Zato dobiš iz npr 120GB SandForce diska "samo" okoli 110GB uporabnega prostora. Preostalo je vedno skrito in uporabljeno za write leveling in korekcijo crknjenih sektorjev.

TRIM delno pomaga proti temu, delno pa bo to ostal problem dokler bo zadeva delovala na principu ReadModifyWrite na relativno velikimi stranmi.

Spock83 ::

Hawc je izjavil:

Nameravam kupiti ssd za v prenosnik/pc pa me zanima če se splača? Ta se mi zdi dokaj vredu. Najprej sem bil prepričan v nakup potem pa sem malo bral o tem in ugotovil:
Tako poceni so zato ker so mlc in zdržijo dosti manj
Eni kontrolerji so slabši od drugih ampak ne vem kateri.

Zdaj res ne vem če se splača ali ne. Ker če bo po 2 letih to zanič raje dam isti dnar za velociraptorja ali pa pač navaden 2TB hdd.

Imaš pa zato novo Intel seijo 710. MLC za Enterprise in je bolj robusten.

Buggy ::

tisti ki imate ali pa kupujete M4...obvezno naredite upgrade na zadnji FW 009. Performance na read se povecajo ogromno.

konkretno 64GB verzija:

002
 intel SATA3

intel SATA3

009
 intel SATA 3

intel SATA 3

http://www.crucial.com/support/firmware...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

mr1two ::

To razliko so sposobni zabeležiti le in zgolj testi. Navaden uporabnik ne bo vedel, ali ima gor 002 ali 009:D
Če je pa update brez tveganj in painless, potem pa kar.

Razlika v 4k QD32 je 50% - iz 205 na 303.
Tole bi se v kakih heavy multitasking situacijah lahko tudi rahlo občutilo na koži.

5pellfire ::

Jst je izjavil:

Pazite, da bo vedno 20-25% frej. Jaz, preden je postal opeka, sem naredil eno dummy particijo, dal hidden in pozabil na to priporočilo.

Vprašanje: je še vedno tako, da ko SSD napolniš do recimo 90%, full upade hitrost - opazno; ne benchmark "oh my, i got minus eleven points, panic"?

Ravno par dni nazaj sem enako vprasanje postavil na Crucial forumu
(http://forum.crucial.com/t5/Solid-State...

Zgleda se lahko nafila skoraj do fula brez opaznih sprememb v hitrosti.

zavajon ::

mr1two je izjavil:

To razliko so sposobni zabeležiti le in zgolj testi. Navaden uporabnik ne bo vedel, ali ima gor 002 ali 009:D
Če je pa update brez tveganj in painless, potem pa kar.

Če je brez tveganj, bo težko kdo potrdil. Pri meni pa je bilo res painless. Firmware je izdan v bootable iso, ga spečeš na CD, nastaviš v biosu IDE, bootaš iz CDja, vpišeš "yes" in to je to. Glede na te številke zgoraj pridobitev na hitrosti najbrž res ni opazna.

Uff, pri kerih izvajalcih je treba dejansko rebootat in zbootat v ISO z firmwire-jom? Pri corsair sem iz forumov zlovdal programček, kliknil "upgrade" in to je to.

Kako je to pri drugih proizvajalcih. Ko bo SSD tudi v netbooku res ne pričakujem, da bom upgradal FW z rebootanjem in temi komplikacijami.

zavajon ::

Če upgradaš fw 2x v žinljenski dobi komponente, res ni problem zbootat iz CD-ja ali ključka. Bi rekel, da je update tako manj tvegan, ker se pri takem bootu naložijo le stvari, ki so pomembne za izvajanje fw programa, torej je manj možnosti, da bi se kje "zataknilo".

Buggy ::

jaz se dosti bolje pocutim, ce FW nadgradnj ne delam iz OS-a...star prdec pac :D

sem imel pa sam rahle probleme pri FW nadradnji, saj mi je SSD program nasel, vendar ni hotel nadgraditi (skipped), ceprav je bilo vse OK.
Zamenjal sem medij z ISO-om iz CD-RW na DVD-RW (hint na crucial forumu) in je sla nadgradnja potem lepo cez...cudno

axee je izjavil:

Uff, pri kerih izvajalcih je treba dejansko rebootat in zbootat v ISO z firmwire-jom? Pri corsair sem iz forumov zlovdal programček, kliknil "upgrade" in to je to.

Kako je to pri drugih proizvajalcih. Ko bo SSD tudi v netbooku res ne pričakujem, da bom upgradal FW z rebootanjem in temi komplikacijami.

Men osebno je pristop bootable ISO bolj všeč. Sicer je večji fajl ampak halo, sej smo v dobi, ko ima vsak vsaj 1mbit povezavo. 100MB ni nič. Boljše pa je zato ker je firmware, flash program in vse že skupaj in točno deluje v svojem okolju. Programi pa lahko delajo al pa ne. Čeprav je pa postopek pri Corsairu dost enostaven, tko da ni neke sile...

gruntfürmich ::

jst se tudi obotavljam okoli ssd-ja ali ga naj uključim v novi komp ali ne, ampak brez pomisleka (če) bom uzel ktirga bom uzel cruciala M4.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Hawc ::

Crucial pa intel imata oba zelo slabe write hitrosti v primerjavi z ocz,corsair.
Če primerjam recimo tole ali tole z tem. Kaj opraviči 2x večjo ceno intela če je po vseh specifikacijah slabši?

ST-777 ::

Na forum newegg.com je nekdo, ki ima SSD Intel 320, napisal tole: "Best $200 I ever spent on an upgrade. Although other brand drives are supposed to be faster, Intel is known for their reliability." http://www.newegg.com/Product/Product.a...
««
102 / 507
»»